Studenti RIT Croatia uče se na zadacima koje pripremaju Rimac Technology, INA, Async Labs… 

Studenti RIT Croatia uče se na zadacima koje pripremaju Rimac Technology, INA, Async Labs… 

Domaće obrazovne institucije često se fokusiraju na teoriju, dok praksa ostaje na poslodavcima. RIT Croatia to mijenja svojim primjerom.

Kao i druge europske države, Hrvatska ima problema s manjkom kvalitetnog kadra za rad u IT tvrtkama. Ali, postoji i drugi problem, koji je zbog akutnog nedostatka radnika često u drugom planu, ali nije zbog toga manje važan.

Naime, domaće su obrazovne institucije često prilično fokusirane na teoretski dio obrazovanja, dok praktični dio edukacije prepuštaju poslodavcima. Taj problem pokušavaju riješiti u RIT Croatia, obrazovnoj instituciji s kampusima u Dubrovniku i Zagrebu koju pohađa više od 830 studenata.

RIT je kratica za Rochester Institute of Technology, poznato američko privatno sveučilište. RIT Croatia, inače prvi globalni kampus sveučilišta RIT, nudi ukupno četiri stručna prijediplomska studija: Dizajn novih medija (Zagreb), Međunarodno poslovanje (Zagreb), Service management (Dubrovnik) te Informacijske tehnologije (Dubrovnik i Zagreb). U sklopu ovog posljednjeg, na završnoj godini studija studenti pohađaju nesvakidašnji i prilično zanimljiv predmet – Senior Development Project. 

Stjecanje stvarnog znanja i iskustva

U sklopu Senior Development Projecta studenti rade na case study projektima industrijskih partnera kako bi im se maksimalno približili uvjeti razvoja i rada u takvim uvjetima. Kolegij je nastao u suradnji s kampusima RIT iz Rochestera, New Yorka, Kosova i Dubaija. U njemu sudjeluje oko 140 studenata, od čega je pedesetak iz Hrvatske.

Riječ je o svim studentima završne godine spomenutog smjera, koji u timovima od 5-6 članova sudjeluju u kompletnom razvoju projekta – od definiranja funkcionalnih zahtjeva i specifikacije, razvoja programskog koda, pisanja dokumentacije, do integracije s postojećim sustavima.

RIT Croatia partnere nastoji naći u relevantnim tvrtkama koje su spremne pomoći studentima u usvajanju znanja i prijenosu iskustva iz različitih grana industrije. Nije nužno riječ o IT kompanijama, već mogu biti i iz drugih sektora, ali imaju problem u čijem je rješavanju moguće koristiti IT. No, takav je pristup primjenjiv i u drugim područjima. Ključ je u stjecanju stvarnog znanja i iskustva.

Tvrtke identificiraju problem, studenti rješenje

Izv. prof. dr. sc.  Martin Žagar koji, između ostalog, na RIT Croatia drži predmet Senior Development Project, kao najveću prednost za studente ističe stjecanje iskustva i poslovnih kontakata.

Kako to funkcionira u praksi? Evo kako je to Netokraciji opisao profesor Martin Žagar, predavač na RIT Croatia koji predaje i ovaj predmet:

Na početku partneri identificiraju problem u dvije-tri rečenice. Studenti potom kroz diskusije s partnerima oblikuju specifikacije, raspisuju korisničke priče, definiraju tijek projekta i procjenjuju vrijeme potrebno za razvoj pojedinih faza projekta te potom pristupaju razvoju koncepta rješenja.

Nakon što je koncept dobije odobrenje sponzora, studenti kodiraju kompletan projekt te konačnu raspisuju dokumentaciju i integriraju rješenje na partnerskoj strani.

Najveća prednost takvog pristupa je prilika za stjecanje iskustva i poslovnih kontakata u industriji.

Svako stvarno iskustvo i poslovna konekcija ogromna su prednost. Kasnije se kasnije puno lakše usvajaju nova znanja ako postoji iskustvo kako ih primijeniti.

Izazov studentima u manjoj mjeri predstavljaju toliko tehnički aspekti projekta, a u većoj komunikacija i timski rad.

Studente pokušavamo izbaciti iz njihove komforne zone i pokazati kako to izgleda u realnom sektoru, u čemu im pomažu partneri koji ih usmjeravaju na pojedine aspekte razvoja i rada u timovima.

Podizanje projekta iz prve ruke na do tad studentima nepoznatoj tehnologiji, blockchainu

Tim Sare Hrg imao je izazov jer su radili na istraživačkom projektu zasnovanom na tehnologiji s kojom se većina tima nikada prije nije susrela.

Što o svemu kažu studenti? Sara Hrg, studentica stručnog prijediplomskog studija Informacijske tehnologije, voditeljica je tima na projektu za tvrtku Async Labs, koja se, među ostalim, bavi blockchain tehnologijama.

Projekt na kojem smo radili razlikovao se od ostalih po tome što je to bio istraživački projekt, a zasnivao se na radu s novom, inovativnom tehnologijom s kojom se većina našeg tima nikada prije nije susrela.

Usprkos izazovima, pravovremeno smo definirali sve moguće rizike i isporučili projekt klijentima na vrijeme. Osim što nam je pružena prilika za poboljšanje vještina u timskom okruženju, naučili smo potpuno nove koncepte i terminologiju, što projekt čini vrlo vrijednim iskustvom.

Sara i njen tim radili su u uvjetima vremenskog ograničenja, temeljem čega su morali odlučivati o kompleksnosti projekta i dogovorima s klijentima. Mogli su iz prve ruke vidjeti kako se stvari tijekom podizanja projekta odvijaju u situaciji kad je odgovornost raspodijeljena na sve članove tima. Brzo su se prilagodili novom programskom jeziku i cjelokupnom konceptu funkcioniranja blockchaina. Pravi izazov bilo je održavanje komunikacije i definiranje konkretnih zahtjeva, kako s klijentima, tako i međusobno u timu.

Svidjela mi se simulacija stvarnog projekta. Kao voditeljici tima, poznavanje tehničkih, ali i mekih vještina svih kolega u timu mi je pomoglo kod organizacije ovog projekta. Ali shvatila sam i da je vrlo bitno uvijek očekivati neočekivano te da su stvari poput improvizacije i prilagodbe bitnije nego što se ponekad smatra.

Voditi tim nije lako, zaključila voditeljica razvoja aplikacije za Rimac Technology

Lucija Filipović, voditeljica tima na razvoju aplikacije za Rimac Technology, ističe simulaciju kao prednost, a timski rad kao najveći izazov

Lucija Filipović, voditeljica tima na projektu razvoja mobilne aplikacije za tvrtku Rimac Technology, svoje je iskustvo ocijenila pozitivnim.

Imali smo priliku naučiti puno stvari i upoznati se s različitim tehnologijama. Timski rad bio je vrlo važan, a suradnja s kolegama bila je iznimno produktivna. Razvijajući mobilnu aplikaciju, dobili smo uvid u stvarni svijet IT-ja i dobili priliku primijeniti naša znanja i vještine u praksi, čak i u situacijama kad nije išlo sve po planu.

Rad na projektu bio je dinamičan i izazovan, ali i vrlo inspirativan. Imali smo priliku sudjelovati u svim fazama razvoja aplikacije, od planiranja i dizajna do implementacije i testiranja.

Poput Sare, i Lucija ističe simulaciju kao prednost i timski rad kao najveći izazov kojeg je trebalo svladati.

Izazove je moguće prevladati dobrom komunikacijom i suradnjom unutar tima. Naučili smo kako rješavati probleme u timskom okruženju, što je vrijedno iskustvo.

Također, otkrila je kako biti na čelu tima nije baš tako jednostavno kakvim se čini, posebno u trenucima kad su se mišljenja u timu mimoilazila i kasnilo se s ispunjavanjem zadataka.

Bilo je prilično teško uskladiti različita mišljenja i donositi odluke koje zadovoljavaju sve članove tima.

Visoko agilan i kompleksan projekt za INA-in Plavi Tim

Fatima Tufegdžić, voditeljica tima koji je izrađivao projekt za INA-inu informatičku tvrtku Plavi Tim, cijelu suradnju vidi izazovnom i pozitivnom

Fatima Tufegdžić vodila je tim na projektu za Plavi Tim, INA-inu informatičku tvrtku, odgovoran za dizajniranje i razvoj web aplikacije za upravljanje sredstvima.

Proces je bio visoko agilan i kompleksan, posebno u vezi s poslovnom logikom i upravljanjem projektom. Bila je to izazovna i pozitivna projektna suradnja.

Kao prednosti ovakvog načina učenja ističe personalizirano iskustvo, rad na projektu koji omogućuje praktičnu primjenu naučenog te priliku za suradnju s članovima tima i predstavnicima tvrtke.

Uživala sam u suradnji, radu sa sponzorima, tehničkim stručnjacima i svojim timom.

Žali jedino zbog manjka vremena i resursa, a izazov joj je bio osigurati da svi u timu ispune svoj dio preuzetih odgovornosti.

I stručnjaci u INA-i su nešto naučili

Tvrtke također iznose svoje viđenje Senior Development Projecta. Tako INA-ina tvrtka za informatičke usluge Plavi Tim već dugo surađuje s visokoškolskim ustanovama. Prema riječima direktora Kristiana Schustera, ovu su priliku iskoristili kako bi tu suradnju proširili i na područje IT-ja, a RIT Croatia su odabrali zbog kvalitete programa studija Informacijske tehnologije i obrazovanja po američkom modelu.

Bilo nam je zanimljivo otkriti kakvim kompetencijama raspolažu studenti i koliko su spremni po završetku školovanja uključiti se u rad IT tvrtke unutar korporativnog okruženja.

Plavi tim godišnje isporučuje nekoliko desetaka IT projekata za sve članice INA Grupe pa su odabrali jedan čiji su poslovni i tehnološki zahtjevi najbolje usklađeni s programom studija, a i svojom razinom zahtjevnosti odgovaraju stupnju edukacije studenata.

Bila je to prilika studentima za suočavanje sa zahtjevima korporativnog okruženja čija ograničenja predstavljaju dodatne izazove prilikom izrade IT rješenja, od grafičkog brendinga do standarda kibernetičke sigurnosti.

No, i stručnjaci u Plavom timu mogli su vidjeti kakvim tehnologijama i pristupom se koriste studenti, što je različito od standardiziranog korporativnog pristupa.

Rezultat: Konkretna aplikacija, a moguće i pripravništvo

Kristian Schuster, direktor Plavog Tima, ističe da će projekt rezultirati konkretnom aplikacijom koja se koristi prilikom inventure skladišta.

Rezultat projekta je konkretna web i mobilna aplikacija koju će koristiti tvrtka STSI prilikom inventure na svojim skladištima.

Kroz ovakve projekte studenti stječu znanja i iskustva koja im omogućuju brži i lakši onboarding prilikom zapošljavanja u tvrtkama koje ili pružaju svoje usluge kao dio korporativnog okruženja ili u svojstvu vanjskog dobavljača.

Uz to, moguće je kako će najbolje među njima potencijalni budući poslodavac zapaziti i uključiti u neki od svojih programa, recimo pripravnički program Growww u INA Grupi.

Priroda ovakve suradnje nije strogo poslovna, već i edukativna, pa se obje strane trebaju prilagoditi okruženju na koje nisu naviknute. Mentoriranje studenata je bitno drugačije od upravljanja dobavljačima, a rad studenata u poslovnom okruženju također ima vlastite zakonitosti.

IT znanje studenata o izradi rješenja bilo je na visokoj razini, ali specifičnost IT okruženja INA Grupe studentima je predstavljala izazov u smislu kako svoje rješenje prilagoditi i integrirati u takav kompleksan IT sustav.

Uz to, naučili su da treba biti oprezan da se ne podcijeni zadatak s kojim se suočavaju jer određeni aspekti zadatka nisu vidljivi „na prvu“. 

Plavi tim planira se uključiti u ovaj projekt i iduće godine jer su prepoznali potencijal za daljnju suradnju.

Blockchain je budućnost, sigurni su u Async Labsu

Alen Huskanović, glavni izvršni direktor Async Labsa, zadovoljan je dosadašnjim radom studenata.

Tvrtka Async Labs dugi niz godina surađuje s RIT Croatia na razini praksi i iznimno su zadovoljni kvalitetom kadrova koji dolaze iz te obrazovne institucije. Uključivanje u ovaj predmet bio je za njih logičan idući korak.

Zadatak koji uključuje korištenje blockchain tehnologije osmislili su kako bi se studenti uhvatili u koštac s nečim što je trenutno u trendu, odnosno tehnologijom koja će zasigurno biti zastupljena u svakoj industriji razvoja softvera u budućnosti.

Riječima glavnog izvršnog direktora Alena Huskanovića:

Glavni cilj nam je bio da studenti izađu iz svoje zone komfora i dobiju izazov u kojem se mogu istaknuti. Na kraju dana, izlazak iz zone komfora je presudna stvar koja će odlučiti hoće li se netko nakon fakulteta ubrzano razvijati ili stagnirati.

Neki se možda neće snaći tijekom izvođenja projekta. Ali, oni koji se ne pogube zasigurno dobivaju veliku prednost na tržištu.

Huskanović je zadovoljan dosadašnjim radom studenata.  

Motivirani su i trude se riješiti problem koji smo postavili pred njima. Ne odustaju lako, a ako nešto ne znaju, voljni su uložiti vrijeme kako bi to naučili.

Očekuje kako će bar dio njih javiti se za praksu ili radno mjesto u Async Labsu. Ako stigne poziv iz RIT Croatia, uključit će se i iduće godine.

Platforma RIT-Rimac za buduće studente

Kroz godine će se izraditi platforma RIT-Rimac na kojoj će se nove generacije studenata učiti

Rimac Technology u stalnoj je potrazi za novim talentima, pa su im suradnje s fakultetima uvijek zanimljive. Ova s RIT Croatia, pokrenuta nakon prvog razgovora s profesorom Žagarom prije tri godine, traje i danas, a trebala bi biti nastavljena i u budućnosti.

Prilikom osmišljavanja projekata za studente vode se sljedećim kriterijima:

  • korištenje tehnologija i programskog stacka kojeg koriste u aplikacijama u produkciji
  • razvoj proof of concepta za internu potrebu s kojim se u tvrtki ne stižu baviti
  • fokus na što realniju automobilsku temu.

Ovogodišnji projekt RACE su zamislili ponešto drukčije. Naime, trebao bi poslužiti kao temelj platforme na kojoj će iduće generacije moći razvijati nove funkcionalnosti u sklopu Senior Development Projecta. Kako je rekao Denis Grahovac, direktor razvoja softvera:

Tako ćemo kroz godine izraditi platformu RIT-Rimac na kojoj ćemo moći učiti nove generacije studenata i pripremiti ih za “plug & play” u industriju odmah po završetku studija.

Studentima su zadali vrlo izazovan projekt, kojim je tražena široku paletu tehnologija i zajednički rad između timova.

Nismo očekivali previše. Iako nisu zadovoljeni u potpunosti, ostvareni rezultati su svakako iznad očekivanja.

Teorija je bitna, ali…

Denis Grahovac, direktor razvoja softvera u Rimac Technology, ističe kako su im kod studenata najvažniji znatiželja, volja i upornost.

Kod studenata su im najvažniji znatiželja, volja i upornost. Ako su ti elementi prisutni, bilo kakva tehnička vještina postaje tek još jedan izazov u nizu. Pristup RIT Croatia Grahovcu se sviđa jer je tradicionalno obrazovanje previše fokusirano na teoriju.

Teorija je bitna, ali ne pripremi studente dovoljno za rad u stvarnom okruženju, pa takva priprema pada na poslodavca nakon zapošljavanja. Na ovaj način studenti su upoznati s našim, a mi s njihovim razmišljanjima, praksama i načinom rada.

Tako je, recimo, primijetio kako je svim generacijama dosad nedostajalo traženje povratnih informacija i dijalog za vrijeme izrade projekta.

Iako imamo konstantno otvorene kanale i potičemo na dijalog, vjerojatno zbog osjećaja “ne želim smetati” ne događa se koliko bi mogao. Ipak, ne bih rekao da je to nešto neuobičajeno za studentske projekte.

Inače, za sljedeću akademsku godinu u RIT Croatia već traže nove partnere i potencijalne projekte.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Startupi

Zagrebački startup Farseer: Kod nas zime nema, spremni smo razvaliti područje financijskog planiranja

Zagrebačka tvrtka Farseer niže poslovne uspjehe jedan za drugim. Nakon strelovitog rasta, prošlogodišnje investicije te uspješnih suradnji s nekim od najvećih regionalnih i globalnih tvrtki, ovaj softver za financijsko planiranje nedavno je dospio u društvo najboljih svjetskih alata u svojoj kategoriji.

Tvrtke i poslovanje

Infobip Shift Miami: Drugo izdanje obilježilo više partnera, izlagača, govornika, a i posjetitelja!

Povratak hrvatske konferencije u SAD ispunio je sva očekivanja organizatora te dodatno učvrstio Infobipovu poziciju na izazovnom američkom tržištu

Intervju

Svjetski “kamp za analitičare” stiže u Split: “Uvijek ćemo trebati ljude koji mogu razumjeti ponašanje ljudi online…”

MeasureCamp je sve samo ne obična konferencija, a možda joj je upravo to priskrbilo priznat status u svijetu analitike, s 140+ događanja u više od 35 gradova. U razgovoru s analitičkim veteranom i organizatorom MeasureCampa otkrivamo više o splitskom izdanju - i analitičkim tekovinama.

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

YouTube i digitalni video

Slavimo 19 godina prvog YouTube videa uz popis Hrvata s najviše pretplatnika

Donosimo vam popis najpopularnijih hrvatskih YouTubera i šarolikost ovog popisa sigurno niste očekivali.

Programiranje

Zbog prvog AI programera i “Shrimp Jesusa” AI sustavi se čine sve manje inteligentnima

U ovoj epizodi donosimo vam primjere loše primjene umjetne inteligencije: od smotanih AI programera i (ne)nosive tehnologije do nevjerojatnih religijskih ikona.