Riječka startup scena: Tema ovogodišnjeg kalendara Riječki dečki

Riječki dečki: Kalendar koji predstavlja mlade i perspektivne Riječane vođene poduzetničkim duhom!

Riječki dečki humanitarni je projekt Dunje Pavešić i niza njezinih kolega, ali i poznatih fotografa i dizajnera, koji traje već 22 godine! Za 2018. godinu donosi pravu poslasticu za IT scenu, riječke startupovce!

Humanitarne akcije slične su grupnom financiranju. Uz kolektivni angažman, i cijena jednog časopisa, razglednice ili kalendara donosi pristojan konačan iznos – u ovom namijenjen potrebitima. Pristup humanitarnim akcijama je često kreativan i simboličan, a ove godine imamo priliku pisati o posebno kreativnoj ideji popularnog kalendara Riječki dečki.

Prije dvadeset i dvije godine, Dunja Pavešić, direktorica riječke agencije Libra, došla je na ideju. Razmišljala je kako su se uvijek tiskali samo kalendari s curama ili ženama, a nikada s dečkima:

Mislim da je u to vrijeme kalendar bio itekako originalan, ne znam da li su se pred dvadeset godina bilo gdje tiskali takvi kalendari, a nekako poseban je ostao i dan danas. I ime je trebalo biti takvo, jednostavno, fora, pa još ima i rimu…

Riječki dečki, ali i djevojke ovaj put, obilježit će 2018. godinu u startup duhu. Uz potporu Startup Inkubatora Grada Rijeke i Riječke razvojne agencije Porin, kalendar je i ove godine osvanuo u novom ruhu kako bi pomogao jednom samohranom ocu s četvero djece. Više o realizaciji i ovogodišnjoj temi Startupovci saznala sam u razgovoru s Dunjom.

Senzibiliziranje javnosti kroz stvaran motiv

Foto: Facebook

Prvi kalendar Riječki dečki od 1996. do danas ugostio je 300 sudionika (čitaj dečkiju), koji su za humanitarne potrebe ustupili svoje vrijeme, lik i djelo.

Dunja je glavni pokretač projekta, idejni začetnik svake godišnje teme, koja u razgovorima lako dođe do onih kojima je ta pomoć i najviše potrebna:

Uvijek se pred kraj godine raspitujem okolo, kada saznamo i definiramo kome možemo pomoći sve je puno lakše, postoji stvaran motiv s imenom i prezimenom.

Prošle godine to ime i prezime bio je Matija Katalinić, mladi dečko, košarkaška nada i igrač KK Kastav, koji je obolio od zloćudne bolesti. Zbog neispravno tretirane sportske ozljede za koju se smatra da je najvjerojatnije bila uzrok razvoja bolesti, i sam Matija je inzistirao da ta akcija prije svega bude usmjerena:

…na senzibiliziranje javnosti i relevantnih društveno-političkih instanci te dakako zdravstvenih ustanova na obavezu pojačanog nadzora ozljeda mladih sportaša.

Senzibiliziranje javnosti o određenim problemima najbolje dolazi upravo od osoba koje su direktno s njima povezane. Iz godine u godinu, kalendar je ugostio dečke različitih karaktera, dobi i zanimanja koji su svojom pričom u javnost donosili i priče onih koje također rijetko čujemo.

Milika Milinković, najtrofejnija hrvatska paraolimpijka među prvima je kupila kalendar Lučki riječki dečki.

U kalendaru su svoje mjesto pronašli sportaši, kulturnjaci, dečki iz susjedstva, dečki iz medija i marketinga, doktori znanosti, muškarci koji dobro kuhaju (a nisu kuhari), dečki sa zagrebačkom adresom, dečki s kućnim ljubimcima, dečki vezani uz more, riječki glazbenici…

Svatko od njih dao je svoj doprinos podizanju svijesti – kako o onima koji su najmanje vidljivi u javnosti i kojima je pomoć najviše potrebna – tako i o specifičnoj situaciji u kojoj se i oni sami nalaze, potičući razumijevanje različitosti.

Priča oko kalendara Riječki dečki 2010. godine dobiva i jednu širu dimenziju osnivanjem humanitarne udruge Riječki dečki.

U skladu s vremenom, ove godine su tema startupovci

Ideju za 2018. godinu nije bilo teško osmisliti, a i mi smo se jednom prilikom okušali u odabiru najzgodnijih startupovaca. Dunja mi objašnjava kako ju je na temu startupovaca potaknulo nekoliko faktora.

Za kalendar mi je okidač bio poslovni razgovor s jednim od sudionika kalendara Mateom Stupičićem, osnivačem Pointmeja, a drugi je razlog moj sin Nikola, koji živi u Japanu gdje se profesionalno bavi startup kompanijama i tako i sam razvija jednu startup scenu.
Osim toga, Dunja ističe kako su za kalendar i njegove sudionike posebno zaslužni Startup Inkubator Grada Rijeke i Riječka razvojna agencija Porin kojima se Dunja prvo obratila. Odmah su podržali ideju o popularizaciji riječke startup scene te su ju i uputili na njihove članove koji su postali dio projekta.

Riječka startup scena

Uz takvu pomoć, odabir kandidata za kalendar protekao je bez poteškoća. Dvanaest mladih riječkih poduzetnika i poduzetnica postali su predstavnici riječke startup scene, a Dunja navodi kako je svakako u planu i daljnja promocija startup tvrtki koji su svoje mjesto našli u kalendaru:
Kalendar je cjelogodišnja priča i ne bi ga trebalo isticati samo na početku, kada se otisne i krene u prodaju.

Iako vam neću pričati o svakom startupovcu koji je dio ovog projekta, želim istaknuti neke, a i dati vam priliku da i sami istražite više o ostalima… Svaki mjesec na Facebook profilu otkriva se nova stranica kalendara, kroz koje imate priliku upoznati ostali dio startup scene u Rijeci. Njihovi projekti prava su riznica ideja, od društvene igre Drinkagon, tehnologija za pomoć nemoćnima pa do električnih motocikala.

U startup ekipama bilo je i cura, naravno, pa kako njih izostaviti, pita se Dunja retorički.

Nevena Buljan, vlasnica i glavna majstorica slastičarnice Ebba’s Cuisine, sama krasi mjesec kolovoz. Nevena je nakon edukacije na riječkom Startup inkubatoru pokrenula svoj startup koji se bavi proizvodnjom čokoladnih pralina s hrvatskim vinima i Zmajskim pivom (Dunja tvrdi da su neodoljive!).

Braille Riddles definitivno su jedni od poznatijih riječkih startupovaca. Ekipa koju uglavnom čine studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, osmislili su i izradili seriju pristupačnih i zanimljivih slagalica različite kompleksnosti za slijepe i slabovidne osobe. Riječ je o slagalicama za učenje Brailleva pisma i prepoznavanja objekata iz okoline, a nastaju modeliranjem i printanjem uz pomoć 3D tehnologije. Dunja ističe njihove uspjehe i ambicioznost:

Zajedno su išli i u Bruxelles gdje su na StartUp Europe Awardsu osvojili najveći broj glasova, a interes za njihove slagalice pokazuju razna strana tržišta. U proboju njihove startup tvrtke na ta tržišta trebat će im sva znanja koja su do sada stekli, ali dečki ne miruju, puni su planova i nastavljaju razvijati svoje startup poslovanje.

Već poznato ime među startupovcima na kalendaru je i Pointme, marketinški alat koji nagrađuje svoje korisnike za postavljanje slika omiljenih brendova na njihove Facebook profile. Marko Pavičić i Mateo Stupičić došli su na ideju 2014. godine, objavili su aplikaciju nakon godinu dana, da bi već u listopadu 2015. dobili investiciju od 15.000 € od ljubljanskog ABC akceleratora.

Važna je podrška sredine

Projekt Riječki dečki nije vrijedan tek po iznosu koji će pomoći potrebitima, već sigurno i po vrijednosti prezentacije za mlade riječke poduzetnike u javnosti. Razgovarala sam i s Dunjom o važnosti koju ovakav projekt ima za riječku startup scenu:

U planu je jedan zanimljiv meetup gdje ćemo povezati startupe s iskusnim tvrtkama i poduzetnicima. A i mediji će shodno svojim mogućnostima startupovce iz kalendara pratiti i dalje, te time ujedno skrenuti pažnju na sve ostale koji se žele usuditi i započeti svoj poduzetnički uzlet.

Svaki poduzetnički uzlet, uz znanje, volju i upornost, ovisi i o podršci sredine. Ipak, ta podrška mora biti dobro odmjerena, ističe Dunja:

S druge strane to mora biti ugodno, bez pritiska i straha od onog: što će biti ako ne uspijem? Ništa, krenut ćeš ponovno, pa svaki dan je novi početak. Kasnije kroz poslovanje i iskustvo shvatit će da su to amplitude i da je nije lako uvijek biti na vrhu vala.

Profesionalno i pro bono

Uz potporu pokrovitelja, najzanimljivija činjenica u vezi produkcije ovog kalendara je i volonterski rad svih dizajnera, fotografa i grafičara koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

Svake godine surađujemo s novim fotografom i uvijek su to jaki autori.

Ove godine, autorica fotografija je Stephany Stefan, za koju se također može reći da stvara svoju startup priču. Osim toga, sama Stephany poručila je Dunji kako joj je rad na ovom kalendaru pomogao da upozna zanimljive i kreativne mlade ljude s kojima bi u budućnosti rado surađivala.

Foto: Stephany Stefan

Stephany je diplomirala fotografiju u Americi, nakon čega se vratila se u Rijeku i krenula u poduzetničke vode pokrenuvši svoj studio, objašnjava mi Dunja:

Upoznale smo se pred godinu dana, kupila sam jednu njenu fotografiju, koja me doslovno osvojila, na humanitarnoj aukciji, a par dana kasnije sam ju nazvala i mogu reći da smo kliknule na prvu i odmah počele surađivati.

Stephany je multimedijalna umjetnica i osim fotografijom bavi se pjevanjem, glumom, akrobatskim vještinama i piše poeziju. Njezin fotografski opus i kreativni štih bili su ključni za realizaciju ovog kalendara, uz dizajn koji potpisuje riječki dizajner Robert Vrkić, ističe Dunja.

Akcija koja zaslužuje veću podršku

Uz vrhunsku izvedbu tužno je na kraju čuti da se naklada ove godine smanjila, pa od prijašnjih tisuću, Riječki dečki sada broje nakladu tek od 500 primjeraka.

Tiraže su godinama rasle, znali smo tiskati dvije i pol tisuće kalendara, od 2009. godine tiskamo tisuću, dok smo ove godine tiskali pet stotina. Ali kada pomnožite s cijenom – ispadne 22.500 kuna i to je ipak nekakav iznos koji nekome, tko je potrebit i socijalno ugrožen, pri tom još i bolestan, može pomoći.

Troškovi kalendara svode se na troškove tiska, za što Dunja kaže da uvijek nađu pokrovitelja. Sav ostali rad na kalendaru, od koncepta do produkcije i promocije, odvija se pro bono, tako da sav prihod od prodaje ide humanitarno.

Foto: Stephany Stefan

Sada na tržištu ima puno kalendara, svi oni uglavnom imaju humanitarni cilj i netko će kupiti ovaj, netko onaj. Ali uz kalendar Riječki dečki Startupovci tu je i jedna lijepa priča o povezivanju, jedan poticaj za kojeg vam se ponekad učini da može pokrenuti svijet, a u konačnici svake godine se učini nešto dobro i humano kroz taj kalendar.

Nadamo se da će i ovaj članak biti poticaj za uspješniju prodaju, jer Dunja mi potvrđuje da je davno prije razmišljala da proširi inicijativu u druge gradove, pa poručuje svima koji bi mogli biti zainteresirani – da joj se jave.

Naravno, Riječki dečki bez obzira na smanjenu nakladu, nastavljaju svoju priču i iduće godine, a Dunja ne brine o inspiraciji:

Nemam još temu, ali čim počnem razmišljati o tome ili razgovarati s nekim, tema dođe sama od sebe.

Vjerujemo da će biti zanimljiva kao i mnoge do sada!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Vodič

Morate podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu? Evo kako izbjeći gužvu na šalteru

Završetkom pandemije došao je službeni kraj maskama, ali i mnogim identifikacijskim dokumentima pa tako i osobnim iskaznicama bez kojih ne možete boraviti u Hrvatskoj. Ovo znači samo jedno... ogromni redovi na šalterima.

Web 3

Belma Gutlić: “Fokus s cijena kriptovaluta treba prebaciti na tehnologiju koja kriptovalute omogućava”

Danas se možemo pohvaliti da na našoj maloj sceni ne nedostaje konferencija vezanih uz blockchain i kriptovalute. Ipak, postoji jedan krovni naziv kojem se nitko dosad nije posvetio na jednak način, a koji možda zaslužuje i najviše pažnje.

Ekskluzivno

800.000 eura investicije za Turneo hrvatskih osnivača koji želi digitalizirati globalno tržište turističkih izleta

Za svoju B2B platformu za distribuciju izleta prikupili su 800.000 eura pre-seed investicije. Kažu da im je navjeća konkurencija olovka i papir, a s njom se bore brzom implementacijom, lakim korištenjem i - umjetnom inteligencijom.

Što ste propustili

Intervju

20 godina WordPressa: Prednosti i mane (zajednice) sustava na kojem počiva skoro 50% weba

Možemo li bolje proslaviti 20 godina WordPressa od detaljne analize u kojoj raspravljamo njegove uspone i padove, prednosti i mane, viziju za budućnost, ali i trenutne goreće probleme u WP ekosustavu...

Razvoj weba

Kako istraživanje korisnika štedi novac i vrijeme

(Iako na prvu zvuči kako predugo traje i previše košta.)

Karijere

Gea Kariž je nova direktorica Mastercarda za Hrvatsku

Mastercard je objavio tri imenovanja u vodstvu kompanije u jugoistočnoj Europi kako bi ojačao prisutnost u regiji i bolje odgovorio na zahtjeve tržišta.

Novost

Infobipov Shift na svojoj prvoj konferenciji u SAD-u okupio gotovo 500 sudionika

Nakon što se probila u sami vrh developerskih konferencija u Europi, konferencija Shift napravila je svoj prvi korak u SAD-u.

Novost

Možemo li predvidjeti poplave? Google proširio mogućnosti Flood Huba i na Hrvatsku

Poplave su jedne od vodećih klimatskih prijetnji sigurnosti i egzistenciji ljudi pa tako nisu zaobišle ni Hrvatsku u kojoj je nastradao velik broj gradova.

Tvrtke i poslovanje

BitLucky: Od “ne namjeravam pobjeći, već zaraditi za sebe i klijenta” do prijava MUP-u

Možete li zamisliti kako se budite jedno jutro i otkrijete kako je vaš kripo broker zbog loših odluka potrošio sav novac kojeg je imao. Uključujući i svu štednju koje ste uložili...