Stiže kraj redovima u policijskim postajama uz eRedomat

Stiže kraj redovima u policijskim postajama uz eRedomat (čak i ako vam u MUP-u kažu drugačije)

Da se ne igramo više gluhog telefona - sustav 'redomat' namijenjen za policijske postaje u Hrvatskoj postoji, izradila ga je tvrtka LED Elektronika, a upravo se testira i implementira. Povod ovom tekstu su nerijetke inicijative tehnološki potkovanijih građana koji su voljni sami (neki i besplatno) raditi na sličnom projektu, samo da bi skratili vrijeme čekanja u redovima. A čini se da ponekad ni sam MUP ni Vlada nisu sigurni da se na eRedomatu već radi pa se stvaraju dodatne zavrzlame. No, krenimo redom.

redomat 2

Ako je i vama pao na pamet sustav koji bi smanjio vrijeme čekanja u policijskoj stanici ili kakvoj drugoj ‘šalter-red-šuma formulara’ ustanovi, niste jedini – na natjecanjima na kojima se kreiraju mobilne aplikacije često vidimo projekte koji bi rješavali taj problem, Infinum je napravio Redomat za Erste banku, a prije nekoliko tjedana moglo se vidjeti nekoliko različitih inicijativa na društvenim mrežama za kreiranjem ‘redomat’ aplikacija i sustava za policijske postaje u Zagrebu. Dok su jedni stupili u kontakt s Vladom Republike Hrvatske putem Twittera i naišli na odobravanje:

Drugi su otišli i korak dalje. Vedran Tolić je gotovo prezentirao projekt koji je, doduše, imao samo u idejnoj fazi, ali ne u MUP-u, nego u – Agenciji za komercijalnu djelatnost:

Čekao sam tamo nekih pet sati u Heinzelovoj, pa sam si mislio da zašto ne postoji jedna takva aplikacija. Onda sam se javio MUP-u na njihove mailove, a nakon tjedan dana mi se javila direktorica sektora prodaje Agencije za komercijalnu djelatnost. Rekla je da su joj iz MUP-a poslali moj mail i da mi se javi. Mislila je da imam gotov projekt te mi je predložila da se nađemo na sastanku. Tada nisam imao nikoga tko bi radio na aplikaciji, ali sam brzo stupio u kontakt s kolegom iz jedne tvrtke i dogovorio sve.

Nekoliko dana nakon toga Vedranu su se javili iz gore spomenute tvrtke LED elektronika i obavijestili ga da se sličan projekt zapravo već razvija, upravo za MUP. I ne samo to – trenutno je u kasnoj testnoj fazi, od jeseni kreću i mobilne te web aplikacije, a tijekom iduće godine očekuje se proširenje po svim većim policijskim postajama u Hrvatskoj. Vedran priznaje da ga je to zateklo – idejno je razradio projekt koji bi se sastojao od mobilne aplikacije, web stranice i SMS/govornog automata, a nakon što je pokrenuo inicijativu na društvenim mrežama, javilo mu se, kako kaže, petnaestak osoba s gotovim projektom ‘redomata’. Očito je unutar MUP-a došlo do šuma u komunikaciji, pretpostavlja, ali ipak priznaje da mu je drago što se bar sve miče s mrtve točke.

Od HAKOM-ovog natječaja do prvih implementacija

Dio projekta već se testira
Dio projekta već se testira u PP Sesvete te u Zagrebu, u Heinzlovoj ulici.

I doista je tako – u ožujku smo prošle godine prenijeli obavijest o javnom nadmetanju koje provodi HAKOM za, između ostalog, izradu aplikacije eRedomat, a iz spomenute agencije javljaju što se završetka natječaja dogodilo.

U travnju 2014. provedeno je javno otvaranje ponuda pri čemu je pristiglo osam ponuda za izradu predmetne aplikacije. Tvrtka LED elektronika d.o.o., koja je imala najpovoljniju ponudu, izabrana je za razvoj aplikativnog rješenja eRedomat za ciljanog korisnika – Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Prema odredbama Ugovora, rok za razvoj aplikativnog rješenja je bio šest mjeseci te je isti završen u prosincu 2014. samom primopredajom.

Završetkom navedenih ugovora, MUP je postao nositelj isključivog prava iskorištavanja autorskog djela koje je predmet spomenutog ugovora. Projekt eRedomat uključuje uzimanje brojeva u redu čekanja na lokaciji, naručivanje putem interneta i mobilnih aplikacija i provjeravanje reda čekanja, tj. kada bi osoba trebala doći na red, te je sukladno tome i projekt od strane MUP-a podijeljen u više faza. Prema informacijama kojima HAKOM raspolaže, trenutno je omogućeno uzimanje brojeva u PP Sesvete i u Heinzelovoj. Plan je dalje isto omogućiti u Petrinjskoj i PP Velika Gorica, a istovremeno bi se testirao dio aplikacije koji omogućuje naručivanje putem interneta i mobilnih aplikacija. Taj dio bi se pustio u produkciju tokom jeseni u PP Sesvete.

U razgovoru s Josipom Kovačevićem, R&D inženjerom te voditeljem ovog projekta u tvrtki LED Elektronika, potvrđene su nam informacije od HAKOM-a te dodane nove. Tako je u policijskoj postaji u Sesvetama te u Zagrebu, u Heinzlovoj ulici, pušten u pogon centralni dio za vođenje MUP-ovih čekaonica temeljen na softverskom rješenju enQMS. Naime, osim krajnjeg rješenja za građane, koji bi putem mobilnih i web aplikacija trebali moći “izvlačiti” redne brojeve, tu su i centralni te šalterski display, oglasni ekran i šalterske aplikacije. Od jeseni bi trebali i građani doći na svoje – uz spomenute mobilne i web aplikacije. To potvrđuju i u Ministarstvu unutarnjih poslova gdje napominju kako su projektom u prvoj fazi obuhvaćene Policijske uprave primorsko-goranska, istarska, osječko-baranjska i splitsko-dalmatinska.

Od jeseni mobilne i web aplikacije

redomat 1
‘Listić’ će se moći rezervirati i do tjedan dana unaprijed, a korisnici će moći na željeni dan provjeriti situaciju u policijskoj postaji te vidjeti kad bi okvirno trebali doći na red.

Josip objašnjava i što je točno sada dostupno te što nas očekuje ove jeseni:

Dio koji je sad dostupan pokriva upravljanje čekaonicom, odnosno omogućuje djelatnicima MUP-a da prate što se u njima događa, koliko je ljudi uzelo listić, koliko su efikasni šalterski djelatnici, a prema tome mogu planirati daljnji rad, odnosno otvaranje i zatvaranje šaltera.

Sama mobilna i web aplikacija, koje još nisu dostupne, omogućit će građanima da i do tjedan dana unaprijed rezerviraju vrijeme kada će doći u postaju. Moći će na taj dan provjeriti kakvo je stanje u redu, a sustav će izračunati i okvirno vrijeme čekanja.

I Josipova priča slična je onima koje imaju naši sugovornici s početka teksta – kao građanin prijavio je tu ideju prije tri godine HAKOM-u, na poziv Agencije, koja je potom odabrala nekolicinu prijavljenih ideja za javno nadmetanje. Tvrtka LED Elektronika u kojoj radi, a koja se bavi razvojem specijaliziranog softvera i hardvera, prijavila se na natječaj te dobila pravo na izvršenje projekta uz ugovor vrijedan 114.687,50 kuna. Na razvoju se radi šest mjeseci, a tvrtka potom godinu dana održava projekt, u što ulazi i puštanje u pogon u sve većem broju policijskih postaja. Inače, ista je tvrtka radila na projektu informatizacije patronažnih sestara za HZZO.

MUP otvoren za prijedloge, ali šaljite ih na pravu adresu

Od jeseni će se redomati naći i u
Od jeseni će se redomati naći i u Petrinjskoj ulici u Zagrebu te u PP Velika Gorica.

A što kažu u MUP-u vezano uz zavrzlame s početka priče? Nažalost, nismo mogli doći do konkretne informacije o tome gdje je došlo do buke u komunikacijskom kanalu, jer nam iz Službe za odnose s javnošću (iako smo s upitom kontaktirali osobe direktno zadužene za projekt) kažu:

Nismo upoznati s podatkom s kime ste razgovarali o navedenom projektu tako da ne možemo komentirati činjenicu da nismo bili upoznati provođenjem navedenog projekta. Služba za odnose s javnošću ovog ministarstva služi kao komunikacijski kanal, kako unutar samog ministarstva, tako i u komunikaciji ministarstva i Ravnateljstva policije sa građanima i medijima te kontinuirano radi na unaprjeđenju i povećanju protoka informacija.

Građani koji imaju bilo kakav upit, prijedlog ili slično mogu ih dostaviti na javno objavljene adrese elektroničke pošte pitanja@mup.hr i policija@mup.hr.

Bez obzira na to, ako ste developer, dizajner ili jednostavno postajete kreativni kad imate nekoliko sati vremena, idući put kad budete čekali u redu u policijskim postajama odagnajte misli o kreiranju ‘redomata’. 🙂 S obzirom na to da već postoji, na nama je da pričekamo jesen i isprobamo kako izgleda u praksi za građane.

Komentari

  1. Nebojša Grbačić

    Nebojša Grbačić

    13. 08. 2015. u 4:02 pm Odgovori

    Nisam čitao ovaj dugački članak, ali imam jednu super ideju! Što mislite da se napravi aplikacija koja bi ti javljala, dok ti recimo sjediš na kavi, kad si zapravo na redu?! Pa da ne stojimo k’o kreteni u svim tim redovim!

    😛

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.