Tko ima veći 'hardver': Panel o ratu smartphonea na Bug Future Showu

Tko ima veći ‘hardver’: Panel o ratu smartphonea na Bug Future Showu

Na pozornici jučerašnjeg Bug Future Showa organiziran je panel na temu Rat smartphonea, gdje su se pod moderatorskom palicom Dragana Petrica o sadašnjem stanju i budućnosti pametnih telefona raspravljali Petra Razić Rogić, direktorica HTC-a za regiju North Adriatic, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Tomislav Boroša, Lead Account Manager za Nokia Solutions & Networks te Željko Marčec, već svima poznat tviteraš, gadget freak i androidaš u srcu.

RAt smartphona dobar je za korisnike, zaključeno je na raspravi
Rat smartphona dobar je za korisnike, zaključeno je na raspravi.

Na pozornici jučerašnjeg Bug Future Showa organiziran je panel na temu Rat smartphonea, gdje su se pod moderatorskom palicom Dragana Petrica o sadašnjem stanju i budućnosti pametnih telefona raspravljali Petra Razić Rogić, direktorica HTC-a za regiju North Adriatic, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Tomislav Boroša, Lead Account Manager za Nokia Solutions & Networks te Željko Marčec, već svima poznat tviteraš, gadget freak i androidaš u srcu.

U tržišnom ratu pametnih telefona, tvrtke se natječu cijenom, tehničkim specifikacijama, softverskim mogućnostima, no i marketinškim trikovima, pokušavajući stvoriti što veći hype pa je rasprava započela pitanjem što od tih stavki najviše utječe na izbor pametnog telefona.

‘Hype’ oko telefona rijetko je bitan faktor u odabiru

Dok je dio sudionika priznao kako prati Appleove događaje zbog njihove već uobičajene teatralnosti, generalni je konsenzus da je cijeli hype koji se stvara oko pojedinih flagship uređaja rijetko veliki faktor u odabiru. Abrus pati na softverske mogućnosti, više nego na hardver, barometre, senzore za vlagu i druge stavke kojima se proizvođači natječu u nedostatku boljih ideja, dok Marčeca upravo privlače tehničke mogućnosti, a smeta mu nepotreban i nepoželjan softver koji zauzima pola memorijskih kapaciteta novih uređaja.

Sada kada, međutim, nema više mnogo prostora za hardverska poboljšanja, proizvođači moraju pažnju javnosti usmjeriti na druge kriterije. Koji su to točno, teško je procijeniti u ovoj prevrtljivoj industriji, no HTC-ovka Razić Rogić kladila bi se na dizajn, iako je priznala da HTC sprema jedno veliko iznenađenje za korisnike, no nije htjela odavati više detalja.

Što će te karakteristike biti, vidjet ćemo kroz sljedećih godinu, dvije ili pet, a Tomislav Boroša zaključio je da bi mreže svakom korisniku trebale omogućiti minimalno gigabajt prometa kako bi se mogao iskoristiti puni potencijali pametnih telefona, a i Abrus je potvrdio kako će povezanost na mrežu imati više utjecaja na razvoj pametnih telefona i njihovih mogućnosti no same specifikacije uređaja.

Moj operativni sustav je bolji od tvog

Nezaobilazna je bila i rasprava o operativnim sustavima, ona koja podsjeća na “Mac vs PC rasprave” kojima smo mislili da nikad neće biti kraja, u koju se odmah uključio Marčec kao poznati zaljubljenik u Android. Ljubav je krenula u ranim danima, objasnio je, kada se iOS borio s nekim vrlo bazičnim nemogućnostima, primjerice, mijenjanjem melodije zvonjave.

Priznao je međutim kako je Android u početku zaostajao za Appleovim operativnim sustavom, no smatra da ga je u međuvremenu dostigao i prestigao, ali Boroša je naglasio da Android ima neke mane. Primjerice, troši više signalizacije od iPhonea, što je problem jer veliki udari na mrežu mogu biti pogubni i ne mogu se lako riješiti.

Razić Rogić zaključila je kako iOS i iPhone nisu operativni sustav i telefon koji biraju prosječni korisnici, što je prilično upitna izjava, no Abrus se nadovezao na nju spomenuvši kako velik broj Android korisnika svoje telefone uopće ne koristi kao pametne uređaje u njihovom punom kapacitetu.

Bug Future Show privukao je gotovo tisuću posjetitelja
Bug Future Show privukao je gotovo tisuću posjetitelja

Svoje mjesto u raspravi dobila je i često previđena Windows Phone platforma, ovim povodom prozvana sustavom u povojima. Jedan od razloga zašto ljudi od nje zaziru je nedovoljna informiranost i strah od nepoznatog, zaključila je Petra.

Ova tri operativna sustava, međutim, nisu jedini na svijetu. Abrus je spomenuo kako u Pet minuta prate i događanja sa drugim sustavima, primjerice onim koji vrti Pebble i s Firefox OS-om, no dodao je kako se BlackBerry OS ne može otpisati i kako ga na životu i dalje održava snaga brenda.

Snaga brenda upravo je ono što razlikuje iOS i Android – dok se prvi usko veže za Apple, potonji je rasprostranjen na brojne proizvođače i još brojnije modele uređaja, zbog čega se jedan te isti sustav ponaša drukčije ovisno o hardveru na kojem se vrti.

Budućnost je u jednostavnosti korištenja

Što nam nosi budućnost ako je riječ o pametnim telefonima bila je zadnja velika tema o kojoj se raspravljalo na panelu. Iako je na ovo pitanje teško odgovoriti, a trendovi su često nepredvidljivi, Petra je prilično sigurna da će smartphone zauzeti centralno mjesto u našim životima, što je trend koji već možemo vidjeti, a društvene mreže imat će u tome veliku ulogu. Abrus se složio da tehnologija postaje sve veći dio naših života, no i nadodao je kako će jedna od bitnih stavki biti  učinkovitost:

Glavna stvar kod tehnologije je da nam što manje smeta, da ne budemo robovi tehnologije koja ne funkcionira i stalno zahtjeva pažnju.

Posjetitelji su na Bugov Show došli vidjeti koje ih tehnologije očekuju u bliskoj budućnosti
Posjetitelji su na Bugov Show došli vidjeti koje ih tehnologije očekuju u bliskoj budućnosti.

Jedan od smjerova u kojem bi tehnologija pametnih telefona mogla krenuti je multifunkcionalnost. Jedan smartphone danas ima specifikacije kao što je to prije nekoliko godina imalo prosječno prijenosno računalo, pa tako nije nevjerojatno da će naši telefoni postati uređaji postati i naša osobna i krajne prenosiva računala. Treba ipak imati na umu da je riječ je ipak o vrlo promjenjivom tržištu i inovacije mogu u potpunosti promijeniti smjer u kojem će se razvijati.

U svakom slučaju, takozvani rat smartphonea zapravo je zdrava konkurencija, zaključili su svi, koja potiče na inovacije i razvoj.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!