Tko ima veći 'hardver': Panel o ratu smartphonea na Bug Future Showu

Tko ima veći ‘hardver’: Panel o ratu smartphonea na Bug Future Showu

Na pozornici jučerašnjeg Bug Future Showa organiziran je panel na temu Rat smartphonea, gdje su se pod moderatorskom palicom Dragana Petrica o sadašnjem stanju i budućnosti pametnih telefona raspravljali Petra Razić Rogić, direktorica HTC-a za regiju North Adriatic, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Tomislav Boroša, Lead Account Manager za Nokia Solutions & Networks te Željko Marčec, već svima poznat tviteraš, gadget freak i androidaš u srcu.

RAt smartphona dobar je za korisnike, zaključeno je na raspravi
Rat smartphona dobar je za korisnike, zaključeno je na raspravi.

Na pozornici jučerašnjeg Bug Future Showa organiziran je panel na temu Rat smartphonea, gdje su se pod moderatorskom palicom Dragana Petrica o sadašnjem stanju i budućnosti pametnih telefona raspravljali Petra Razić Rogić, direktorica HTC-a za regiju North Adriatic, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Tomislav Boroša, Lead Account Manager za Nokia Solutions & Networks te Željko Marčec, već svima poznat tviteraš, gadget freak i androidaš u srcu.

U tržišnom ratu pametnih telefona, tvrtke se natječu cijenom, tehničkim specifikacijama, softverskim mogućnostima, no i marketinškim trikovima, pokušavajući stvoriti što veći hype pa je rasprava započela pitanjem što od tih stavki najviše utječe na izbor pametnog telefona.

‘Hype’ oko telefona rijetko je bitan faktor u odabiru

Dok je dio sudionika priznao kako prati Appleove događaje zbog njihove već uobičajene teatralnosti, generalni je konsenzus da je cijeli hype koji se stvara oko pojedinih flagship uređaja rijetko veliki faktor u odabiru. Abrus pati na softverske mogućnosti, više nego na hardver, barometre, senzore za vlagu i druge stavke kojima se proizvođači natječu u nedostatku boljih ideja, dok Marčeca upravo privlače tehničke mogućnosti, a smeta mu nepotreban i nepoželjan softver koji zauzima pola memorijskih kapaciteta novih uređaja.

Sada kada, međutim, nema više mnogo prostora za hardverska poboljšanja, proizvođači moraju pažnju javnosti usmjeriti na druge kriterije. Koji su to točno, teško je procijeniti u ovoj prevrtljivoj industriji, no HTC-ovka Razić Rogić kladila bi se na dizajn, iako je priznala da HTC sprema jedno veliko iznenađenje za korisnike, no nije htjela odavati više detalja.

Što će te karakteristike biti, vidjet ćemo kroz sljedećih godinu, dvije ili pet, a Tomislav Boroša zaključio je da bi mreže svakom korisniku trebale omogućiti minimalno gigabajt prometa kako bi se mogao iskoristiti puni potencijali pametnih telefona, a i Abrus je potvrdio kako će povezanost na mrežu imati više utjecaja na razvoj pametnih telefona i njihovih mogućnosti no same specifikacije uređaja.

Moj operativni sustav je bolji od tvog

Nezaobilazna je bila i rasprava o operativnim sustavima, ona koja podsjeća na “Mac vs PC rasprave” kojima smo mislili da nikad neće biti kraja, u koju se odmah uključio Marčec kao poznati zaljubljenik u Android. Ljubav je krenula u ranim danima, objasnio je, kada se iOS borio s nekim vrlo bazičnim nemogućnostima, primjerice, mijenjanjem melodije zvonjave.

Priznao je međutim kako je Android u početku zaostajao za Appleovim operativnim sustavom, no smatra da ga je u međuvremenu dostigao i prestigao, ali Boroša je naglasio da Android ima neke mane. Primjerice, troši više signalizacije od iPhonea, što je problem jer veliki udari na mrežu mogu biti pogubni i ne mogu se lako riješiti.

Razić Rogić zaključila je kako iOS i iPhone nisu operativni sustav i telefon koji biraju prosječni korisnici, što je prilično upitna izjava, no Abrus se nadovezao na nju spomenuvši kako velik broj Android korisnika svoje telefone uopće ne koristi kao pametne uređaje u njihovom punom kapacitetu.

Bug Future Show privukao je gotovo tisuću posjetitelja
Bug Future Show privukao je gotovo tisuću posjetitelja

Svoje mjesto u raspravi dobila je i često previđena Windows Phone platforma, ovim povodom prozvana sustavom u povojima. Jedan od razloga zašto ljudi od nje zaziru je nedovoljna informiranost i strah od nepoznatog, zaključila je Petra.

Ova tri operativna sustava, međutim, nisu jedini na svijetu. Abrus je spomenuo kako u Pet minuta prate i događanja sa drugim sustavima, primjerice onim koji vrti Pebble i s Firefox OS-om, no dodao je kako se BlackBerry OS ne može otpisati i kako ga na životu i dalje održava snaga brenda.

Snaga brenda upravo je ono što razlikuje iOS i Android – dok se prvi usko veže za Apple, potonji je rasprostranjen na brojne proizvođače i još brojnije modele uređaja, zbog čega se jedan te isti sustav ponaša drukčije ovisno o hardveru na kojem se vrti.

Budućnost je u jednostavnosti korištenja

Što nam nosi budućnost ako je riječ o pametnim telefonima bila je zadnja velika tema o kojoj se raspravljalo na panelu. Iako je na ovo pitanje teško odgovoriti, a trendovi su često nepredvidljivi, Petra je prilično sigurna da će smartphone zauzeti centralno mjesto u našim životima, što je trend koji već možemo vidjeti, a društvene mreže imat će u tome veliku ulogu. Abrus se složio da tehnologija postaje sve veći dio naših života, no i nadodao je kako će jedna od bitnih stavki biti  učinkovitost:

Glavna stvar kod tehnologije je da nam što manje smeta, da ne budemo robovi tehnologije koja ne funkcionira i stalno zahtjeva pažnju.

Posjetitelji su na Bugov Show došli vidjeti koje ih tehnologije očekuju u bliskoj budućnosti
Posjetitelji su na Bugov Show došli vidjeti koje ih tehnologije očekuju u bliskoj budućnosti.

Jedan od smjerova u kojem bi tehnologija pametnih telefona mogla krenuti je multifunkcionalnost. Jedan smartphone danas ima specifikacije kao što je to prije nekoliko godina imalo prosječno prijenosno računalo, pa tako nije nevjerojatno da će naši telefoni postati uređaji postati i naša osobna i krajne prenosiva računala. Treba ipak imati na umu da je riječ je ipak o vrlo promjenjivom tržištu i inovacije mogu u potpunosti promijeniti smjer u kojem će se razvijati.

U svakom slučaju, takozvani rat smartphonea zapravo je zdrava konkurencija, zaključili su svi, koja potiče na inovacije i razvoj.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.