Radioamateri se probijaju u svemir

Za radioamatere: Kako komunicirati s Međunarodnom svemirskom postajom?

Ljubitelji radioamaterizma kojima je postalo dosadno zadržati se samo na našem planetu imaju mogućnost probati nešto drugačije. Prilika im se otvara s dolaskom do astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koji u slobodno vrijeme ponekada popričaju s nama dolje i otkriju što se to zbiva kod njih.

svemir1

Informacije o tome kako svemir izgleda i što se “gore” događa najčešće dobivamo čitajući ili gledajući dokumentarce koji o tome govore, donekle precizni uvid možemo steći i ako smo ljubitelji fikcije sa svemirskim temama, ali postoji mogućnost i da doznamo izravno. Put nije jednostavan, ali postoji, kako je saznao Adrian Lane, Britanac koji se bavi radioamaterizmom, a ne očekujući odgovor, prošlog je tjedna nakratko popričao s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Kako se kasnije doznalo, britanski radioamater nije probio tajni kod ili došao do frekvencije do koje obični smrtnici inače ne dolaze, već je pogodio vrijeme u kojem se astronaut koji je znao kako se to radi i sam bavio radioamaterizmom. Onim svemirskim.

Radioamaterizmom do svemira

Da, i Međunarodna svemirska postaja ima svoju radioamatersku postaju. Ne funkcionira u svako doba i za sve koji pokušaju sa Zemlje odgovor neće stići uvijek. Treba upasti u pravo vrijeme u rasporedu astronauta, kada imaju vremena za razgovore sa zemaljskim radioamaterima, što se najčešće zbiva u razdobljima nakon što ustanu i prije nego krenu na spavanje, između 9:30 i 10:30, odnosno od 20:30 do 21:30 sati po našem ljetnom vremenu.

Ipak, to nije sve. Zainteresirani zemaljski radioamater treba imati sreće i da je u tom trenutku na Međunarodnoj svemirskoj postaji raspoloživ astronaut koji se bavi radioamaterizmom i zna kako signalom doprijeti do našega planeta. Kako je prenio The New York Times, u sadašnjem dvojcu u ekipi pri ruci će biti Kjell N. Lindgren, koji se može osloniti na znanje i dozvole za bavljenje radioamaterizmom, što je preduvjet da se svojim glasom probije do Zemlje.

Što sve treba ako smo “dolje”?

Zemaljski radioamateri će za kontakt trebati proučiti koje su im frekvencije potrebne i što im još treba biti pri ruci za dolazak u kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom, a trebat će pogoditi i vrijeme kada je najbliže, što se može izračunati sa za to predviđenim alatom na internetu. Nema garancije da će svatko proći kao Britanac Lane, ali ako se poklopi pravo vrijeme, moguće je ugodno iznenađenje.

Dakako, prije svega toga, za početak treba biti radioamater. Ako vas je zaintrigirala mogućnost da doprijete u svemir, mogle bi pomoći upute koje su dostupne na stranici Hrvatskog radioamaterskog saveza. Jednom kada se ubacite u klub ili ako ste već u njemu, poziv s “halo, svemir!” bit će nadohvat ruke.

Komentari

 1. Martin Švaco

  Martin Švaco

  17. 08. 2015. u 10:42 am Odgovori

  Radioamaterski kontakt sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici ne dešava se slučajno. To treba dobro organizirati.

  Prvu vezu iz Hrvatske, sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, još 2008. g. održali su učenici osnovne škole ”Vladimir Nazor” Pazin u suradnji sa radioamaterima iz radiokluba ”Pazin” bez kojih ta veza ne bi bila moguća.

  Uz pomoć radioamatera iz Hrvatskog DX kluba i učenici tehničke škole ”Ruđer Bošković” iz Zagreba 2013. g. ostvarili su vezu sa astronautima na ISS-u.

  Pišite malo o njima.

  Martin 9A2JK

 2. Marko

  Marko

  17. 08. 2015. u 10:36 pm Odgovori

  Ne postoji dokaz da je itko ikad komunicirao sa svemirskom postajom niti da u njoj borave ljudi. Sve je čista laž, a youtube je prepun dokaza gdje su se kao škole i razne EDU ustanove uključivale live u komunikaciju sa ISS, a ekipa koja je kao bila u svemiru je zapravo bila u avionu koji je kružio na nekoj visini i usponom i poniranjem stvarao beztežinsko stanje. I sljepac vidi da je sve fake

  https://www.youtube.com/watch?v=Zhzjx8TsuQk
  https://www.youtube.com/watch?v=Jp9Y8I6v_Ds
  https://www.youtube.com/watch?v=TpjE_FzIZBQ

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.