Što je Quora? Saznajte na Quori - servisu na kojem vam i suosnivač Facebooka odgovara na pitanja

Što je Quora? Saznajte na Quori – servisu na kojem vam i suosnivač Facebooka odgovara na pitanja

Quora je nova web stranica namijenjena postavljanju pitanja i odgovorima: velika baza znanja. Quora, koja nipošto nije prvi knowledge base na Internetu, pokušava iskoristiti trenutno aktualne društvene mreže za promoviranje pitanja i poticanje odgovara. Facebook Questions je već pokušao iskoristiti vaš tzv. social graph odnosno prijatelje na društvenim mrežama kao mrežu relevantnih osoba za odgovaranje na vaša pitanja. Može li Quora, koja osim Facebooka nudi integraciju na Twitter i e-mail, ponuditi bolje rješenje?

Quora je nova web stranica namijenjena postavljanju pitanja i odgovorima: velika baza znanja. Quora, koja nipošto nije prvi knowledge base na Internetu, pokušava iskoristiti trenutno aktualne društvene mreže za promoviranje pitanja i poticanje odgovara.

Facebook Questions je već pokušao iskoristiti vaš tzv. social graph odnosno prijatelje na društvenim mrežama kao mrežu relevantnih osoba za odgovaranje na vaša pitanja. Može li Quora, koja osim Facebooka nudi integraciju na Twitter i e-mail, ponuditi bolje rješenje?

Ne znam za vaš e-mail inbox, ali moj je u zadnje vrijeme preplavljen porukama u kojima me Quora obaviještava da me netko novi prati na tom servisu.

Quora, Quora, Quora... ma Qaj?!

S obzirom da vas iz dana u dan moram obaviještavati o najnovijim zbivanjima na Internetu, na Quoru sam se prijavio još prošle godine kad je pokrenuta. Tada se ni po čemu nije isticala. Dapače, s obzirom da Facebook Questions još nije dostupan ni većini korisnika u SAD-u, kamoli ostatku svijeta, Quora se činila kao pomalo bezazlen startup koji želi iskoristiti vrijeme koje im je Mark Zuckerberg “dao na raspolaganje”.

Quora nudi mnogo pitanja... ali i odgovora.

No Charlie Cheever  i Adam D’Angelu, bivši Facebookovi zaposlenici, nisu budale. Dok je Facebook obećao svojim korisnicma kako će na njihova pitanja moći odgovarati fejsbukaši iz cijeloga svijeta koje neka tema zanima, Quora daje konkretnije obećanje: da ćete na servisu naći pitanja i odgovore koji vas zanimaju, čak ako u njima ne sudjelujete.

Zanimljiva pitanja na koja možete odgovoriti

Quora vas pri prijavi pita koje vas teme zanimaju i povezuje s Facebookom i Twitterom. Naslovna stranica Quore (Feed) sastoji se od popisa vama potencijalno zanimljivih pitanja (Browse), neodgovorenih pitanja (Answers) i obavijesti o aktivnostima poput korisnika koji su vas počeli pratiti (Notifications).

Pregledajte najnovija pitanja.

Uz svako od pitanja možete vidjeti zašto vam se pojavilo u Feedu. U većini slučajeva neki od vaših prijatelja na Quori je odgovori, glasao ili počeo pratiti neko pitanje. Svako pitanje možete aktivno pratiti za buduće odgovore. U postavkama zanimljivih pitanja možete maknuti korisnike ili teme koje vam ipak nisu zanimljive. Quora će vam pak na temelju vaših aktivnosti predlagati nove teme i korisnike. Unutar pitanja možete glasati za najkvalitetnije odgovore koji će se uz dovoljno glasova pojaviti na samom vrhu stranice.

Odgovorite na "otvorena" pitanja.

Pod neodgovorenim naći ćete pitanja koja se bave vama zanimljivim temama. U mom slučaju to su bila pitanja vezana za Twitter, Facebook i Skype. Cilj ove kartice je potaknuti vas na odgovaranje na pitanja o kojima vjerojatno nešto znate. Ako pratite Facebook, velika je vjerojatnost ne samo da vas zanima, već i da možete odgovoriti barem na jedno od povezanih pitanja. Dok tzv. mudrost gomile (wisdom od crowds) nalaže mišljenje mnogih, Quora traži jedan kvalitetan odgovor u gomili.

Na Quori vas korisnici prate kao na Twitteru.

Quora je postala popularna upravo zahvaljujući tome što su je počeli koristiti poznati geekovi iz Silicijske doline. Dok Dustin Moskovitz, suosnivač Facebooka, odgovara što misli o filmu Social Network, poznati bloger Robert Scoble daje vam savjete kako se pojaviti na Techcrunchu.

Glasajte, odgovorite ili pratite pitanja.

Obavijesti o aktivnostima su zapravo popis odgovara na vaša pitanja i korisnika koji su vas počeli pratiti. Novim korisnicima unutar obavijesti možete predložiti teme koje će im biti zanimljive.

Pitajte svoje (virtualno) društvo

Na Quori možete postavljati konkretna pitanja na engleskom jeziku, ali nemojte je koristiti za ankete i mjenja. Svatko će imati svoju interpretaciju neke informacije, ali Quora nastoji biti baza konkretnog znanja.

Što vas zanima?

Svom pitanju uređujete naslov, povezane teme i daljnji opis. Nakon što objavite pitanje možete ga distribuirati na Facebook ili Twitter te e-mail adrese vaših prijatelja. Pitanja se povezuju kada postavite dodatno potpitanje na postojeće pitanje pod vlastitim profilom.

Pitanja možete promovirati na društvenim mrežama.

Osim što pitanja možete objaviti na društvenim mrežama, pregled All Changes vam daje Twitteru sličan popis svih odgovora i pitanja na Quori koja možete pratiti poput timelinea. S obzirom da upravo takvim organizacijskim odlukama žele potaknuti što više korisnika na sudjelovanje, u postavkama vam nude zaista mnogo mogućnosti.

Postavke su (pre)detaljne.

Postavke za e-mail obavijesti su vrlo detaljne, tako da ih možete primati kad netko doda temu, pitanje, odgovori na pitanje, doda pitanje o temi koja vas zanima ili vama itd. Upravo spominjanje osoba i tvrtki dopušta pojedincima poput Instagramova direktora Kevina Systroma brzo odgovaranje na pitanja korisnika Quore.

Ima li Quora budućnost?

Lejla Brčaninović je u svom članku zaključila kako je trenutnim korisnicima prednost što im na Quori direktor nekog startupa ili poznati bloger zaista možda odgovori. Koliko će to potrajati?

Quora je trenutno forum na kojem ćete naći iskusne ljude koje zanimaju teme koje zanimaju i vas. Kao internetski profesionalac svakako ćete biti u prednosti sve dok Quora ne dosadi njenim naprednim korisnicima. Svojim sisteom nagrađivanja kvalitetnih odgovora i povezanih pitanja Quora najviše sliči novijim forumskim sustavima poput Stack Overflowa koji su u klasične forume integrirali elemente društvenih mreža.

Na Quori možete pratiti mnoge geekove iz regije pa tako i moju malenkost – barem dok traje! S obzirom da je Quora zasad zatvoren servis, trebat će vam pozivnica. Srećom, imamo ih na Netokraciji tako da samo: 1) ostavite komentar na ovaj članak i 2) napišite svoj e-mail u komentaru ili ga pošaljite na info@netokracija.com!

Komentari

 1. goranapp

  goranapp

  10. 01. 2011. u 8:08 am Odgovori

  Super je sto redakcija netokracije radi tako da se i u ponedjeljak ujutro ima sto suvislo citati. Nadam se da vodite evidenciju radnog vremena prema liberalnim hrvatskim zakonima. 🙂

  Jako bih volio dobiti pozivnicu. Najljepse zahvaljujem. goranapp@gmail.com

 2. Damir 2

  Damir 2

  10. 01. 2011. u 10:55 am Odgovori

  meni osobno je Quora sasvim ok, premda možda previše komplicirana u postavkama, postavljanju piranja i traženju odgovora. Također dosta je komplicirano isprogramirana sa previše AJAX-a npr što nekad dovodi čak do rušenja browsera (na više kompjutera). Također možda previše tehnički ‘ulickana’ da bude po posljednjoj modi.

  Dobar je onaj komentar da bude zanimljiva sve dok ne dojadi naprednijim korisnicima. Nakon toga možda se pretvori u platformu gdje svak lupa i pitanja i odgovore bez neke odgovornosti za točnost sadržaja. Nadam se da ne bude.

  No za sada opći dojam je da im je više stalo da se prikažu kao napredni tech geekovi nego da ponude stvarno koristan servis. Napredni i inteligentni jesu, ali to možda koriste u krivom smjeru

 3. goranapp

  goranapp

  10. 01. 2011. u 12:38 pm Odgovori

  @Ivan hvala za pozivnicu. I ja sam dobio malo brze od dobrog @marcec pa sam njegovu iskoristio. Nadam se da nisam na taj nacin potrosio tvoju, tj da je mozes opet nekome drugome poslati.

 4. Lejla Brčaninović

  Lejla Brčaninović

  10. 01. 2011. u 2:35 pm Odgovori

  Super analiza!
  Ja sam već zarazila dosta ljudi pa me baš zanima kakve će biti reakcije nakon određenog vremena. Za sada mi je veoma korisno i zanimljivo. I cool da si me spomenuo u tekstu 🙂

 5. Maaka

  Maaka

  10. 01. 2011. u 2:41 pm Odgovori

  Ovo izgleda kao jedan od onih foruma sto uostalom nikada ne moze biti lose, niti skoditi pronaci jos neki odgovor u moru pitanja..Mene zanima Invite i unapred hvala 😉

 6. Danijel

  Danijel

  10. 01. 2011. u 8:36 pm Odgovori

  Još jedan site koji uključuje social komponentu? To znači da moram barem isprobati. 🙂

  Možete poslati na: danijelb93 [at] gmail [dot] com… 🙂
  Hvala! 🙂

 7. zoranbog

  zoranbog

  20. 01. 2011. u 4:57 pm Odgovori

  Od opsteg ka posebnog u drustvenim mrezama.Korisno i po meni ocekivao.Konacno pocinjemo da se druzimo s onima koji nam zaista i odgovaraju po nasim afinitetima.
  ZB

 8. Andrej

  Andrej

  18. 02. 2011. u 12:45 pm Odgovori

  Za ovakvo učenje o novim servisima, a da ne trebam trošiti tonu vremena sam proučavajući bi i platio:)
  Sve u svemu jako lijepo u kratko prenesen zaključak o svrsi u uporabi servisa. Molim pozivnicu na ashorvat [at] extrasms [dot] hr
  Unaprijed hvala…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?