Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu

Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu ili onu s dijakriticima

Iako će CARNet registraciju .hr domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te onih s dijakritičkim znakovima omogućiti od 4. srpnja, točno u podne, one se već danas mogu predregistrirati putem Plus Hostinga. Pa ako baš ne želite da vam ć.hr netko drugi registrira pred nosom - čitajte dalje.

idn domene plus hosting

Domene od jednog ili dva simbola najčešće se koriste za brendiranje, stoga nije ni čudno što ih koriste Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki brendovi. Lako se pamte, lako se koriste, posebice kada je sve raširenija upotreba interneta putem mobilnih uređaja, kada korisnici ne žele upisivati dugačke adrese. No, takve se .hr domene, uključujući i one s dijakritičkim znakovima, do sada nisu mogle registrirati – CARNet će ih pustiti u opticaj 4. srpnja, po načelu “tko prvi njegova domena”, a Plus Hosting odlučio je ponuditi uslugu predregistracije kako ne biste morali “dežurati” nad željenom adresom.

Domene s dijakriticima dobre za redirekciju

No, nemojte žuriti i u potpunosti zamijeniti vašu osnovnu domenu onom koja sadrži dijakritičke znakove, odnosno IDN domenom. Zvonimir Gembec, CEO Plus Hostinga, objašnjava zašto su one, barem za sada, prikladne za redirekciju:

Svi noviji preglednici podržavaju IDN domene i to već neko vrijeme, ali mana je što se one ne mogu koristiti za e-mail, nego su dobre za, primjerice, web redirekcije. Isto tako, upitno je koliko će stranaca uopće razumjeti takve domene, stoga je ovdje riječ o brendiranju samo za domaće i regionalno tržište.

A cijene?

Inače, nakon što je CARNet predstavio detalje oko registracije novih domena, posebice onih s jednim ili dva alfanumerička znaka, mnogi su komentirali cijene – što se domena ranije registrira, to je cijena veća, a cijene će se postupno snižavati do 24. srpnja. No, Zvonimir kaže:

Cijene jesu dosta visoke, ali treba imati na umu da su te domene namijenjene velikim brendovima kojima cijena ionako nije prepreka. 

Što se tiče cijene predregistracije željene domene, usluge koju nudi Plus Hosting, ona iznosi 250 kuna, na što se dodaje cijena same registracije domene, a ako vas zanima više, svi se detalji mogu pronaći na službenoj stranici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.