Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu

Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu ili onu s dijakriticima

Iako će CARNet registraciju .hr domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te onih s dijakritičkim znakovima omogućiti od 4. srpnja, točno u podne, one se već danas mogu predregistrirati putem Plus Hostinga. Pa ako baš ne želite da vam ć.hr netko drugi registrira pred nosom - čitajte dalje.

idn domene plus hosting

Domene od jednog ili dva simbola najčešće se koriste za brendiranje, stoga nije ni čudno što ih koriste Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki brendovi. Lako se pamte, lako se koriste, posebice kada je sve raširenija upotreba interneta putem mobilnih uređaja, kada korisnici ne žele upisivati dugačke adrese. No, takve se .hr domene, uključujući i one s dijakritičkim znakovima, do sada nisu mogle registrirati – CARNet će ih pustiti u opticaj 4. srpnja, po načelu “tko prvi njegova domena”, a Plus Hosting odlučio je ponuditi uslugu predregistracije kako ne biste morali “dežurati” nad željenom adresom.

Domene s dijakriticima dobre za redirekciju

No, nemojte žuriti i u potpunosti zamijeniti vašu osnovnu domenu onom koja sadrži dijakritičke znakove, odnosno IDN domenom. Zvonimir Gembec, CEO Plus Hostinga, objašnjava zašto su one, barem za sada, prikladne za redirekciju:

Svi noviji preglednici podržavaju IDN domene i to već neko vrijeme, ali mana je što se one ne mogu koristiti za e-mail, nego su dobre za, primjerice, web redirekcije. Isto tako, upitno je koliko će stranaca uopće razumjeti takve domene, stoga je ovdje riječ o brendiranju samo za domaće i regionalno tržište.

A cijene?

Inače, nakon što je CARNet predstavio detalje oko registracije novih domena, posebice onih s jednim ili dva alfanumerička znaka, mnogi su komentirali cijene – što se domena ranije registrira, to je cijena veća, a cijene će se postupno snižavati do 24. srpnja. No, Zvonimir kaže:

Cijene jesu dosta visoke, ali treba imati na umu da su te domene namijenjene velikim brendovima kojima cijena ionako nije prepreka. 

Što se tiče cijene predregistracije željene domene, usluge koju nudi Plus Hosting, ona iznosi 250 kuna, na što se dodaje cijena same registracije domene, a ako vas zanima više, svi se detalji mogu pronaći na službenoj stranici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...