Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu

Ć.hr: Već danas (pred)rezervirajte skraćenu .hr domenu ili onu s dijakriticima

Iako će CARNet registraciju .hr domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te onih s dijakritičkim znakovima omogućiti od 4. srpnja, točno u podne, one se već danas mogu predregistrirati putem Plus Hostinga. Pa ako baš ne želite da vam ć.hr netko drugi registrira pred nosom - čitajte dalje.

idn domene plus hosting

Domene od jednog ili dva simbola najčešće se koriste za brendiranje, stoga nije ni čudno što ih koriste Facebook, Instagram i mnogi drugi veliki brendovi. Lako se pamte, lako se koriste, posebice kada je sve raširenija upotreba interneta putem mobilnih uređaja, kada korisnici ne žele upisivati dugačke adrese. No, takve se .hr domene, uključujući i one s dijakritičkim znakovima, do sada nisu mogle registrirati – CARNet će ih pustiti u opticaj 4. srpnja, po načelu “tko prvi njegova domena”, a Plus Hosting odlučio je ponuditi uslugu predregistracije kako ne biste morali “dežurati” nad željenom adresom.

Domene s dijakriticima dobre za redirekciju

No, nemojte žuriti i u potpunosti zamijeniti vašu osnovnu domenu onom koja sadrži dijakritičke znakove, odnosno IDN domenom. Zvonimir Gembec, CEO Plus Hostinga, objašnjava zašto su one, barem za sada, prikladne za redirekciju:

Svi noviji preglednici podržavaju IDN domene i to već neko vrijeme, ali mana je što se one ne mogu koristiti za e-mail, nego su dobre za, primjerice, web redirekcije. Isto tako, upitno je koliko će stranaca uopće razumjeti takve domene, stoga je ovdje riječ o brendiranju samo za domaće i regionalno tržište.

A cijene?

Inače, nakon što je CARNet predstavio detalje oko registracije novih domena, posebice onih s jednim ili dva alfanumerička znaka, mnogi su komentirali cijene – što se domena ranije registrira, to je cijena veća, a cijene će se postupno snižavati do 24. srpnja. No, Zvonimir kaže:

Cijene jesu dosta visoke, ali treba imati na umu da su te domene namijenjene velikim brendovima kojima cijena ionako nije prepreka. 

Što se tiče cijene predregistracije željene domene, usluge koju nudi Plus Hosting, ona iznosi 250 kuna, na što se dodaje cijena same registracije domene, a ako vas zanima više, svi se detalji mogu pronaći na službenoj stranici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Video

Iskustva i brojke pokazuju da su žene u IT industriji u lošijem položaju no što smo mislili

"Možeš imati kilometarski CV s iskustvom u IT industriji, ali opet će se naći neki IT administrator s previše vremena koji će iskomentirati da si se previše šminkala, a premalo učila."

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.