Potencijal .hr domena: Američki Cream.hr koristi .hr domenu za osvajanje globalne HR industrije?!

Potencijal .hr domena: Američki Cream.hr koristi .hr domenu za osvajanje globalne HR industrije?!

Cream.hr je novi američki tehnološki startup lociran u Torontu i San Franciscu koji razvija rješenje koje će olakšati regrutiranje tvrtkama širom svijeta, pri tome koristeći .hr domenu koja je dostupna tek malom broju tvrtki: hrvatskih. Značenje domene bi moglo biti preneseno kao "riješiti HR" pri čemu .hr postaje sinonim za human resources odnosno ljudske resurse, što je potencijal kratice koji hrvatskih internetski profesionalci ističu već godinama. Je li vrijeme da se .hr domene otvore svijetu poput crnogorskog .Mea? Ili bar HR industriji?

Cream.hr je našao upotrebu za .hr domenu u HR industriji.

Cream.hr je novi američki tehnološki startup lociran u Torontu i San Franciscu koji razvija rješenje koje će olakšati regrutiranje tvrtkama širom svijeta, pri tome koristeći .hr domenu koja je dostupna tek malom broju tvrtki: hrvatskih. Značenje domene bi moglo biti preneseno kao “riješiti HR” pri čemu .hr postaje sinonim za human resources odnosno ljudske resurse, što je potencijal kratice koji hrvatskih internetski profesionalci ističu već godinama. Je li vrijeme da se .hr domene otvore svijetu poput crnogorskog .Mea? Ili bar HR industriji?

Cream.hr je u praksi rješenje koje poslodavcima omogućava automatizirano pretraživanje zaposlenika i nalaženje “top performera” odnosno onih koji pokazuju najbolji potencijal za dani posao. Cilj je smanjiti broj kandidata i za intervjue uživo istaknuti samo najbolje. Creamovo rješenje temelji se na radu Dr. Jordana B. Petersona, kliničkog psihologa u području psihometrije, znanosti o mjerenju mentalnih sposobnosti i procesa.

.hr domena koristi se kao dio brenda.

Cream ne koristi .hr samo kao domenu, već dio svog brenda pri čemu je ističe u imenu širom svoje web stranice, što je vidljivo već i na stranici koja potencijalnog kupca upoznaje s proizvodom. Domena je registrirana kod CARNeta kao naplatna domena na varaždinsku tvrtku Extra tours d.o.o. pri čemu su nameserveri dakako usmjereni prema Creamovim serverima, a pokazuju Creamovu originalnu .com domenu: creammetrics.com. Cream.hr je očito mnogo bolje rješenje, a Extra tours je zbog partnerske ili prijateljske povezanosti domenu ustupila na korištenje američkom Creamu. Iako je .hr domena bila još zatvorenija, novim pravilnikom su olabavljena pravila, ali i dalje morate biti hrvatska pravna osoba ili pak imati podružnicu kako biste je imali za poslovanje.

Zatvorenost .hr kao izgubljen potencijal?

Primjer crnogorske .Me domene, najbrže rastuće europske domene, koju koriste tehnološke tvrtke širom svijeta pokazuje da se domene zaista mogu iskoristiti kao “prirodni” resurs, a industrija ljudskih resursa je dovoljno velika i zastupljena širom svijeta da bi mnoge tvrtke sigurno bile zainteresirane za registraciju engleski, talijanskih ili pak španjolskih imena svojih projekata s .hr ekstenzijom koja će ih istaknuti među konkurencijom.

Cream.hr je naplatna domena koju je kupila tvrtka Extra tours d.o.o.

Pri tome dolazimo i do protuargumenta pitanju zatvorenosti .hr domena prema hrvatskim tvrtkama koje ih mogu registrirati do 11 (1 osnovna i 10 naplatnih), a to je da bi .hr za strane tvrtke bio zanimljiv za jednu, specifičnu nišu, što bi ostavilo prostora budućim hrvatskim tvrtkama da nađu svoje nazive. Opći nazivi bi se pak po uzoru na .Me mogli zaštiti i dati na korištenje po nešto strožim pravilima.

Cream.hr u konačnici pokazuje da bar postoji interes za .hr domenama, a trebaju li se one zaista otvoriti prema svima pitanje je koje bi se trebalo riješiti. Neke će tvrtke očito naći rješenja kako doći do željene .hr domene unatoč svim pravilima koje CARNet može nametnuti. Obratili smo se Cream.hru te Extra Toursovom Tomislavu Gombaču za komentar. Što vi mislite, treba li otvoriti registraciju .hr-a?

Hvala Zlatku Turkalju na informaciji o postojanju Cream.hr

Napomena: Ivan Brezak Brkan savjetnik je .Me domene za content marketing promociju.

Komentari

  1. Damir2

    Damir2

    23. 11. 2012. u 4:56 pm Odgovori

    Neka domaći vlasnik domene bude oprezan jer naš je zakonodavac vrlo restriktivan po tom pitanju. Koliko znam ne može se prodati domena strancima, treba djelatnost domene biti iz djelatnosti poduzeća itd

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...