Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme - što nudi WooCommerce?

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

eCommerce dizajneri, gurui i programeri već cijelo desetljeće tupe, mole i skvikću. Crtaju grafove, sjede po sastancima i šapuću klijentima kako je eCommerce baš prava stvar za njihovo poslovanje: “… to je kao da imate poslovnicu koja je otvorena cijeli dan, svaki dan i radi automatski bez blagajnika…” kaže mlada programerka uz ponosno odobravanje kolega. Analogije i dosjetke pri kraju sastanka nisu pomogli, klijentov zaključak je: “Slušajte, zgodni su ti interneti, ali nemamo mi vremena za to. Ajde da poklonimo Opel Corsu na nagradnoj pa tako zavrtimo nešto za mlade”.

Tim Berners Lee bi vjerojatno bacio flipchart na klijenta, jer pazite, znanstvenici s CERN-a su prije 30 godina(!) ugradili eCommerce u samu srž weba – jedan od inicijalnih server response kodova je i 402 tzv. Payment Required kod.

Uz COVID-19 se i za eCommerce ima vremena

Isprike na geek-out digresiji no svjedoci smo novog doba gdje i baka i deda mokro sanjaju eCommerce, a internetske trgovine postaju forte digitalnog poslovanja. S pravom uplašene kompanije rukama i nogama hvataju web vlak ne bi li nastavile interakciju sa svojim kupcima.  I kao što mnogi memovi već prikazuju, COVID-19 je “ukrao show”. Zamijenio je ranije spomenute gurue i spletom (nažalost nesretnih) okolnosti pokazao vlasnicima biznisa kako da nađu vrijeme za eCommerce putovanje. Narod je takav – ljudi efikasnije vježbaju uz trenera, temeljito nauče štivo kada ih stroga profesorica “sruši”, a izdašnije ulažu u digital kada ih na to prisili nevidljiv i prevrtljiv neprijatelj.

Međutim, koronin eCommerce uzlet generirao je i procvat gurua i prodavača magle. Alata za izradu internetskih trgovina je sve više i više, a svaki od njih tvrdi da je baš on najbolji za izradu vašeg digitalnog sustava. Na tržištu vlada kaos, a “kako otvoriti web shop” pitanja na eCommerce FB grupi tražena su k’o konačno otvaranje kafića. Mišljenja je puno, a kriza potiče na neracionalne i ishitrene odluke, odluke koje bi vas kasnije mogle ponovo koštati biznisa. Kroz tekst ću opisati zašto je baš sada potrebno koristiti provjerene i kvalitetne sustave tj. znanja koja su već dugo u branši.

eCommerce na krilima demokratskog izdavaštva WordPressa

Kada se bacimo na realne brojke, WooCommerce je trenutno predvodnik eCommerce sustava te mu je udio u svim web stranicama veći od sva tri njegova takmaca zajedno (Shopify, Magento, PrestaShop). Da novim čitateljima bude jasnije, WooCommerce je dodatni alat pomoću kojeg internetsku stranicu pogonjenu WordPressom pretvarate u internetsku trgovinu. Naizmjence ću pisati WordPress ili WooCommerce no zapravo se radi o istoj platformi.

Jedan od temelja WooCommerce predvodništva je sama “demokratizacija izdavaštva” – mantra koju žive već punih 17 godina kroz WordPress. Prvotno zamišljen kao sustav za pisanje blogova, taj alat za održavanje web sadržaja (Content Managmement System, CMS) otvorenog koda prerastao je samog sebe i postao kičma interneta – ili si barem tako volimo govoriti. No istina je, WordPress se koristi na 63% svih internetskih stranica koje imaju CMS, a samim time je ispunio svoju misiju da ljudima olakša stvaranje raznovrsnog online sadržaja. To je ujedno i temelj njegove raširenosti – WP se koristi kod državnih portala, korporativnih sjedišta, medijskih/NGO servisa i eCommerce aplikacija jer stavlja sadržaj i ownership u središnje mjesto digitalnih radnji.

No premda je WordPress/WooCommerce po većini parametara popularan i uspješan softver, prate ga određeni mitovi i zablude. Stoga ćemo proći te sveprisutne teme i opisati zašto je baš WooCommerce dobar izbor za izradu eCommerce aplikacija. 

Kako je došlo do fuzije trgovine i sadržaja?

WordPress je od svojih početaka poznat kao blogging platforma pomoću koje možete “brzinski” objaviti sadržaj na webu. Svjetski poznata “5 minute install” krilatica samo je pogurnula cijeli WordPress među alate kojima navodno nije mjesto u većim organizacijama. No, WordPress verzija 1.5 (Billy Strayhorn*) označila je odmak od blogerske platforme prema kompletnom alatu za web izdavaštvo. Tako je 2005. godine WP postao punokrvni sustav za upravljanje online sadržajem budući da su njegovi tvorci omogućili kreiranje statičkih stranica (tzv. pages) i prilagodljivih izbornika. Pomoću tih elemenata mogli ste kreirati bilo kakvo web sjedište, dovoljno moćno da stane uz bok tada popularnoj Joomli ili DotNetNukeu.

Na ljeto 2010. godine izlazi verzija 3.0 (Thelonious Monk*) koja omogućava izradu bilo kakve vrste sadržaja, ne samo blogova i statičkih stranica. Upravo je tada nastao i WooCommerce koji je vlasnicima internet sjedišta omogućio kreiranje proizvoda kao jedinica sadržaja. U tom trenutku WordPress je postao platforma i za eCommerce radnje.

Zašto vam ovo sve pričam?

Zato jer je to važan koncept koji je omogućio spajanje i interakciju između svih jedinica sadržaja koje možete imati na jednoj internetskoj trgovini: vijesti, akcije, proizvodi, brendovi, kolekcije, tematski proizvodi, landing pages, microsites… sve je to moguće kreirati i realizirati unutar istog WordPress odnosno WooCommerce sustava. Takva fuzija sadržaja je velika prednost o kojoj ostali eCommerce sustavi mogu samo sanjati.

*Imenovanje WordPress verzija po jazz velikanima nije slučajnost nego pravilo – svaki glavni programer odgovoran za WordPress verziju odabire ime po svojem omiljenom glazbenom improvizatoru.

Složiti web sadržaj bez pomoći dizajnera ili programera

Osam godina kasnije na red je došla dorada samog uređivača sadržaja (text editora). WP zajednica je objavila dugo najavljivani Gutenberg editor koji je omogućio slaganje sadržaja baš onako kako vlasniku web trgovine treba, bez da mora tražiti programersku pomoć. S time je WordPress dobio mogućnost izrade još kompleksnijeg sadržaja i koncept pisanja u tzv. blokovima, redovima i kolonama – nešto što moderni online alati poput Mediuma, Wixa ili SquareSpacea promoviraju već par godina. Naime, WordPress je rastao iz godine u godinu po stopi po 17%, dok je mlađa konkurencija, poput Squarespacea ili Wixa, rasla po stopi od otprilike 210%! Novi koncept je zapravo bio i strateški odgovor na modernu konkurenciju pošto se primijetilo da dio korisnika ne želi koristiti WordPress već automatski odabire Medium ili Wix za pokretanje web stranice.

Gutenberg tako danas omogućava da sami kreirate razne stranice koje na sebi imaju vaše proizvode, brendove, promotivne akcije, tekstove i multimediju – i to sve složeno na način kako odgovara internet trgovini, bez pomoći developera ili dizajnera. Iako još nije potpuno “ispoliran”, Gutenberg će dugoročno omogućiti velikim timovima da rade na interesantnom i interaktivnom sadržaju unutar samog WooCommercea.

Trenutni problemi koje Gutenberg ima su pristupačnost (accessibility) alata te poteškoće koju urednici imaju oko samog novog koncepta izrade sadržaja. Međutim, na alatu i njegovom razvoju aktivno rade tisuće dobrovoljaca koji dnevno prikupljaju ‘feedback’ od preko 20 milijuna aktivnih korisnika, a upravo je broj volontera važan moment i za sljedeći segment – sigurnost.

Dugo očekivana sigurnosna poboljšanja su stigla

Broj sigurnosnih prijetnji kod WordPress platforme je relativno mali. MacOS, Windows, razne distribucije Linuxa pa čak i PDF format imaju daleko veći broj prijavljenih sigurnosnih prijetnji, a to su sustavi koje svakodnevno koristimo. Na primjer, Debian ima otprilike 9.800 prijavljenih CVE (Common Vulnerabilities and Exposures) sigurnosnih prijetnji dok Joomla, Drupal ili WordPress pojedinačno imaju oko 1100. Sama brojka ne govori puno o ozbiljnosti i stupnju prijetnji no ona je zanimljiv podatak kada pričamo o sigurnosti alata poput WordPressa. Njegova srž je objektivno sigurnija od vašeg #RadimDoma setupa.

No sada ćete reći “OK, ali moja internet trgovina je javno dostupna i podložna raznim napadima”. I to je istina. Trik je u implementaciji i svakodnevnoj brizi koju programeri unose u projekt, a upravo je brza i efikasna zajednica glavni zamašnjak sprječavanju sigurnosnih propusta. Više stotina aktivnih volontera od 2003. godine polira svaki aspekt WordPress i WooCommerce jezgre. Ako se pojavi neki sigurnosni rizik, sustav se sam automatski nadograđuje, a vrijeme potrebno za primjenu patcha je maksimalno unutar jednog dana. Potencijalni sigurnosni problemi se nalaze u dva dodatna stupa: vanjski moduli (poznati kao pluginovi) i vanjski vizualni predlošci web dizajna tzv. teme.

Početkom svibnja 2019. godine objavljena je verzija WordPressa 5.2 (Jaco Pastorius) koja sa sobom nosi dugo očekivana sigurnosna poboljšanja i “enterprise-grade” razinu upravljanja s nadogradnjama. Ako ste htjeli zaraziti sve svjetske WP stranice, potrebno bi bilo da hakirate glavni server za nadogradnje (api.wordpress.org) i pristup njemu bi omogućio zarazu svih WP stranica. Po novome to više nije moguće zbog novougrađenih enkripcijskih mehanizama. Također, trenutno se radi na projektu kodnog naziva Gossamer koji će iste mehanizme nadogradnji primijeniti i na autore vanjskih modula i tema.

Olakšana je i briga o privatnosti korisnika

Što se tiče privatnosti korisnika, ne mogu izbjeći i sveprisutan GDPR – WordPress je od verzije 4.9.6 (Billy Tipton) usklađen s EU regulativom na više polja:

 • Ugrađen je alat za pristanak objave korisničkih komentara
 • Alati za export i brisanje kompletnih korisničkih podataka i narudžbi su implementirani u core sustav
 • Izgrađen je i cijeli modul za generiranje stranica privatnosti i uvjeta korištenja

No budite oprezni, programeri koji vam rade implementaciju internetske trgovine još uvijek moraju paziti na GDPR pravilnike, kako upravljati s bazom podataka, korisnicima i narudžbama (Neuralab je poredi toga uveo ISO 27001 standard). Ipak, to je standardna procedura za svaki eCommerce sustav, ne samo za WordPress/WooCommerce.

Pristupačnost, prilagodljivost i inkluzivan dizajn

Kada smo već kod EU regulative, 2016. je stupila na snagu nova skupina pravila koja opisuje na koji bi način eCommerce aplikacije trebale biti pristupačne i lake za korištenje. Pristupačnost (iliti accessibility) je i inače krucijalna tema u web industriji, a sada je dobila i svoj zakonski okvir. Dva datuma su bitna:

 • Sve web aplikacije koje su nastale nakon rujna 2018. trebaju biti pristupačne i lake za korištenje do rujna 2019.
 • Sve postojeće web aplikacije koje su nastale prije rujna 2018. imaju do rujna 2020. kako bi ispunile sva pravila oko navedene pristupačnosti
WooCommerce

WordPress odnosno WooCommerce sustav ima pregršt alata koji ge čine pristupačnim i lakim za korištenje, a u zajednici djeluje i cijeli tim volontera koji se brine o tome da sve linije koda, dizajnerske odluke i moduli budu izgrađeni po WCAG 2.0 sustavu što je i uvjet EU direktive. Ovo je objektivna prednost nad eCommerce sustavima koji ignoriraju taj moment. Naime, testiranje problema pristupačnosti i njihova implementacija zahtijeva ogroman broj volontera i njihovih komentara. Ostali sustavi poput Kentica, Drupala, Sitecore ili Magenta objektivno nemaju toliko veliku zajednicu ljudi koja radi na navedenim problemima. Pristupačne teme nisu rezervirane samo za korisnike s invaliditetom ili s posebnim potrebama. Također, ne radite pristupačan web samo da zadovoljite birokratsku proceduru – radite to poradi vlastitih korisnika i poboljšavanja online prodaje (konverzija), a upravo se pristupačne teme tiču svih korisnika zajedno. Samim time, čim veći broj ljudi koji radi na a11y funkcijama, tim će rješenje biti kvalitetnije razrađeno.

Radi se i o tome da poteškoće u korištenju web stranice mogu biti privremene – probajte kupiti proizvod ako ste “u gipsu” ili vam se sunce pojavilo iza leđa i obasjalo laptop! S druge strane, accessibility problemi mogu biti situacijski – korištenje tablet uređaja i gledanje recepta dok kuhate s jednom rukom ili ste na mobitelu u gužvi gdje je glasno. Ove teme se toliko ozbiljno shvaćaju u WordPress zajednici da se potezalo otkazima ljudi i odgađanjima novih funkcija  – i ovdje dolazimo do zadnjeg momenta, zajednice koja se okuplja oko WordPress i WooCommerce ekosustava.

Zašto je otvoreni alat bolji od zatvorenog

“Softver izjeda svijet” bliješti sa svih konferencijskih PowerPoint prezentacija, a ta tvrdnja je izraženija kod otvorenih tehnologija – openSource softver je taj koji jede svijet.

Uzmimo konferencije za primjer: WordPress zajednica u Hrvatskoj do sada je organizirala 34 događaja i to diljem cijele Hrvatske. Pet događaja u Splitu, dva u Puli, 25 u Zagrebu, jedan u Rijeci i u Virovitici. Još važnije – svi ti događaji su organizirani od strane vatrenih volontera koji odvajaju slobodno vrijeme i energiju kako bi približili čari WP tehnologije široj zajednici. U susjednoj Srbiji su uspjeli organizirati globalno okupljanje WP zajednice, a ukupan broj posjetitelja se brojio između dvije i tri tisuće ljudi.

Već smo opisali da se WP koristi na preko 60% svih CMS web sjedišta, no još frapantniji podatak je da se Linux (operativni sustav) koristi na preko 67% svih zemaljskih serverskih računala te na ISS-u.

Opisat ću četiri teorijska koncepta kako bi pokazao zašto je WooCommerce kao openSource alat bolji od zatvorenih (custom-građenih) proprietary sustava:

1. Konsenzus i demokracija, a ne autoritet

Otvoreni kôd je kvalitetniji budući da je usuglašavan, a ne diktiran. Na taj se način u aplikaciju ugrađuje znanje i kvaliteta od više volontera programera. Iako je takav proces šumovitiji od jednostavnijeg, direktnog upravljanja, dugoročno dovodi do tržišno “jačeg koda” u koji je ugrađeno objektivno više iskustva i znanja. Ranije spomenuti rad na Gutenberg i Accessibility projektima je tipičan primjer takvog pokreta.

2. Decentraliziranost povrh centraliziranosti

Decentraliziranost je Sancho Panza konsenzusa. Ona omogućava pogled iz više rakursa te obraćanje pažnje na tržišne detalje neprimjetne iz skrivenih kutaka uske centralizacije. Decentraliziranošću se postiže izraženija dinamika projekta te responzivnost na potrebe tržišta, kako s dizajnerske, programerske ili sigurnosne strane što smo obradili na početku. Dvostruko stariji Linux, kao drugi primjer OS projekta, pleše na tržištu otvorenog koda već 30 godina.

3. openSource izgrađuje cijelo tržište, a ne jednu kompaniju

Slijedom decentralizacije, jedna od glavnih značajki realnih openSource projekata je da više razvijaju cijelo tržište nego samo jednu kompaniju – Linux, Apache i WordPress demokratizirali su i ojačali internetsko izdavaštvo u najširem smislu. WooCommerce čini isto za eCommerce i web prodaju. Svi ti otvoreni alati obogaćuju cijelo digitalno tržište jer WooCommerce mogu implementirati mali trgovci sa svega par artikala, no to također mogu napraviti i veliki sustavi s milijunima korisnika. Potonji pak zahtijevaju prilagođeni pristup i trebaju pomoć zajednice vanjskih stručnjaka. Njih je omanja vojska, a upravo nas to dovodi i do zadnjeg faktora…

4. WordPress tj. openSource, neovisan je i prenosiv

Otvoreni kod voli rasti, evoluirati i iskakati iz vlastitih okvira. Čim je otvoreniji, veća je šansa da za vašu poslovnu potrebu možete naći kvalificiranog programera, implementatora ili konzultanta. Drugu stranu medalje, tzv. vendor-lock-in, iskusile su sve internetske trgovine koje su utemeljile poslovanje na custom sustavima koji održavaju “nezamjenjivi” programeri. Hrvatsko tržište i ovdašnji načini sklapanja poslova bili su plodno tlo upravo za takve integratore, a takvo stanje dovodi do programskog koda koji je teško održiv i u biti ne evoluira. (U situacijama krize dodatno se trebate paziti agencija koje vam žele brzinski prodati web shop od par tisuća kuna, a i onih koji nude “svoje” rješenje).

Idući put o glavnim točkama pokretanja web trgovine!

Iskakanje iz vlastitog okvira je, na kraju, najjači adut openSource softvera. Kontinuirani razvoj projekata od strane velike zajednice je koncept kojeg bi svaka kompanija trebala prigrliti. WooCommerce, Linux, Android i ostale slične platforme idu bok uz bok strategiji otvorenog koda, a upotrijebimo li prave alate na pravi način, ideje se pretvaraju u korisne eCommerce projekte od kojih cijela javnost ima dugoročnih koristi.

Ovim prvim tekstom tako smo zaključili zašto bi baš WooCommerce trebao biti vaša platforma za eCommerce poslovanje, a vjerovali vi to ili ne, bavili smo se jednostavnijim temama. U sljedećem nastavku ćemo opisati glavne točke pokretanja jedne internetske trgovine, moguće glavobolje (i kako ih spriječiti), a ideja je da do kraja serijala imate jasnu sliku oko toga oko čega u eCommerceu treba paziti, a što ignorirati. Do čitanja!

Ostali članci iz serijala

 1. dio – Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce? (ovaj članak)

 2. dio – Potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

 3. dio – Kako samostalno postaviti WooCommerce hosting, domenu i temu (bez tuđe pomoći!)

 4. dio – Kako odabrati eCommerce agenciju (slijedi)

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Josip

  Josip

  12. 05. 2020. u 4:13 pm Odgovori

  Par primjedbi. Uz dužno poštovanje ne slažem se da su gotovi open source ecommerce sistemi bolji od proprietary custom rješenja. Možda za manje shopove da jer je jeftinije i brže gotovo, ali ozbiljan shop projekat treba customizaciju na svim područjima a gotova rješenja ne mogu se do te mjere customizirati niti su tako robusna. Čak ni SAP kao najskuplji ecommerce sistem ne može se customizirati do mile volje.

  WordPress naravno ima svoju primjenu ali ne baš za zahtjevne projekte. Što se tiče otvaranja shopova, već je prilično kasno za to. Sve je već zauzeto osim nekih niša a tu je i problem kako u moru postojećih shopova privući pažnju kupaca a ne potrošiti bogatstvo na marketing.

  • Valentino Međimorec

   Valentino Međimorec

   12. 11. 2023. u 11:25 pm Odgovori

   Radio sam implementacije za tvrtke koje nisu baš male – nema takvih u HR.
   Gle čuda, open source rješenje bazirano na Drupalu se koristi za ecommerce. U toliko različith vrsta industrija sam implementirao rješenje bazirano na Drupal Commerce. Od skaliranja, do customizacije, samo je nebo granica. I naravno klijentov novčanik.

   Naravno niti jedan sustav out of box ne nudi svima sve. Bitan je data model koji XYZ provajda i koliko robusnosti nudi. To je i na tehnical leadu, CTO ili nekome da odluči.
   Osobno nisam imao problem s robusnošću na velikim, srednjim ili manjim projektima s rješenjem koje sam odabrao.

   Ali ako ideš s vendor lock rješenjem, biti će skuplje i biti ćeš vezan s njima (bio zadovoljan ili ne) dugo vremena.

   U OSS svijetu ako nisi zadovoljan s firmom A, uzmeš firmu B. Imaš slobodu.

 2. Josip

  Josip

  12. 05. 2020. u 4:54 pm Odgovori

  Priča vam je definitivno bolja od referenci. Da li radite lijepe caseove samo za behance ili ste actually nešto do web shopova i launchali? Znam da svatko hvali ono što radi i u čemu radi ali ne možete baš podcijeniti Magento i sl.

 3. Kresimir Koncic

  Kresimir Koncic

  12. 05. 2020. u 7:47 pm Odgovori

  Postovanje Josip,

  WordPress i WooCommerce se moze customizirati do zadnjeg detalja. Imate krive informacije. Naime, cijeli sustav ima vlastiti, razradjeni i dokumentirani API i samo nebo je granica oko customiziranja. Upravo to i mi radimo… nas tim vec 12 godina radi eCommerce projekte (valjda vise od 100) – radili smo custom, radili smo Magento, radimo Woo tako da evo… znamo iz prve ruke usporediti sustave.

  Magento nisam deklasirao, ali sam opisao da WP ima vecu zajednicu i veci broj aktivnih A11Y testera.

  Problem skalabilnosti, kompleksnosti i da li je nesto veci ili manji projekt se kod nas rijesava na drugim razinama – odabir servera, DevOps procesi, CI/CD, suradnja developera, dizajnera itd o cemu cu pisati u drugom clanku.

  Pozdrav!

 4. Josip1

  Josip1

  13. 05. 2020. u 8:36 pm Odgovori

  Samo da napomenem da sam ja onaj prvi Josip. Ne sumnjam da ekipa radi kvalitetno nakon toliko iskustva, ali moje iskustvo je također veliko i siguran sam da open source platforme iako imaju svoju primjenu ne mogu postići složenost i specifičnost inhouse projekata koji se rade from scratch. Ne znam nijedan složeni ecommerce sistem poznate firme koji je napravljen u Magento, Woo itd, što ne znači da ti sistemi ne valjaju, već samo da su namijenjeni manje zahtjevnim jeftinijim projektima.

  Konačno ako se već customizira do besvijesti zar nije efikasnije to vrijeme potrošiti na proprietary sistem. U svom sam se radu sretao sa takvim funkcionalnostima koje sam 99% siguran da ne nude open source sistemi. Npr ne možeš napraviti Amazon, eBay, Alibabu, Booking.com ili slično sa WordPressom.

  Recimo ako radimo sa Angularom sami napravimo module kakve želimo i onda te module koristimo kao lego kocke, sa time da se svaki modul može customizirati i mijenjati do zadnjeg zareza, što nije slučaj sa gotovim sistemima jer inače ne bi imalo smisla kada bi se sve moglo mijenjati. Dakle fleksibilnost je vrlo velika.

  Ali customizirani sistemi su naravno i skuplji, od 20 tisuća eur nadalje. Tko ne može ili ne želi izdvojiti ili mu ne treba taj ide na varijante gotovih ecommerce sistema, koji nažalost u principu skoro svi imaju sličnu vizuelnu funkcionalnost pa ih je lako prepoznati. I jedni i drugi imaju svoje mjesto

  • Kresimir Koncic

   Kresimir Koncic

   14. 05. 2020. u 6:53 pm Odgovori

   Bok Josip1 🙂 Drago mi je.

   Hvala na komentarima. Pišem inline nastavno na tvoje…

   “…što ne znači da ti sistemi ne valjaju, već samo da su namijenjeni manje zahtjevnim jeftinijim projektima…”
   KK: Malo je složenije od toga. I Magento i Shopify i WooCommerce imaju svoj API pa ti povrh njih možeš graditi što te volja, kako vizualno tako i funkcionalno. Problem skalabilnosti, veličine i enterprise-grade sustava po meni ima više veze sa DevOps, hosting, server i backend procesima. Ovdje je odličan video koji objašnjava koji su momenti potrebni da bi jedan eCommerce biznis (u ovom slučaju WooCommerce) skalirao na 2000 “Add to cart per minute” što moraš priznati je ogromna skala > https://www.youtube.com/watch?v=ucAne6bcSkI

   “…Konačno ako se već customizira do besvijesti zar nije efikasnije to vrijeme potrošiti na proprietary sistem…”
   KK: načelno se slažem no zna se dogoditi “izmišljanje tople vode” tipa kada developer ispočetka kreira cijeli user sign-up proces :/ Pitanje je tu koliko se i testira cijeli custom sustav, koliko ga se dokumentira itd. To je ono sve što Woo ima debelo riješeno. Opisao sam cijelu problematiku custom sustava u točkama 1-4

   “…U svom sam se radu sretao sa takvim funkcionalnostima koje sam 99% siguran da ne nude open source sistemi. Npr ne možeš napraviti Amazon, eBay, Alibabu, Booking.com ili slično sa WordPressom…”
   KK: Slažem se. Ovaj članak je više opisivao biznise kojem je eCommerce jedan od kanala prodaje i marketinga. Ovi tvoji primjeri su ipak eCommerce core biznisi koje imaju vlastite dev odjele (pa čak i vlastite programske jezike :)) No pazi, na jednog Alibabu imaš tisuću neuspjelih koji nisu uspjeli upogoniti vlastiti eCommerce sustav no ok, to je već druga tema za drugi članak.

   “…Recimo ako radimo sa Angularom sami napravimo module kakve želimo i onda te module koristimo kao lego kocke, sa time da se svaki modul može customizirati i mijenjati do zadnjeg zareza, što nije slučaj sa gotovim sistemima…”
   KK: Ti slobodno možeš koristiti bilo kakav front-end s WooCommerce sustavom. Znači ti u backendu možeš imati WooCommerce, a da on razgovara s tvojim Angular frontom kroz REST API ili da pak gradiš custom WooCommerce vizualnu temu kakvu god želiš.

   “…Ali customizirani sistemi su naravno i skuplji, od 20 tisuća eur nadalje. Tko ne može ili ne želi izdvojiti ili mu ne treba taj ide na varijante gotovih ecommerce sistema, koji nažalost u principu skoro svi imaju sličnu vizuelnu funkcionalnost pa ih je lako prepoznati. I jedni i drugi imaju svoje mjesto…”
   KK: Ne moraju OpenSource sustavi biti vizualno slični. I Shopify i Woo i Magento ti podržavaju custom front-end teme. To je zapravo način kako rade veće agencije… razvijaju custom izgled i custom funkcije povrh postojećeg OpenSource rješenja.

   p.s. mi smo inače počeli kao firma koja je radila custom eCommerce ASP.NET (a povrh toga je bio vanilija JS) Odustali smo od toga jer nismo mogli parirati razvoju i evoluciji Woo-a pa smo ga prigrlili.

   Pozz

  • Mladen

   Mladen

   07. 06. 2020. u 6:49 am Odgovori

   Sva sreca pa imas “veliko iskustvo”… Cijela ideja je “open source”-a da je otvoren preuredjivanju i re-konstrukciji po volji dizajnera.

   Da zbilja imas to “veliko iskustvo”, znao bi to. Po tvom komentaru rekao bih da je to “veliko iskustvo” limitirano na citanje nebuloznih clanaka po internetu.Mozda da naucis programiranje u 2-3 jaca pgramska jezika prije nego komentiras ponovo, ha?

   Neke od najvecih platformi e-komerca su dizajnirane i konstruirane na OS kodu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!

FinTech

Regulativa vs. korisničko iskustvo: Kako banke identificiraju korisnike na daljinu?

Pravilnikom Ministarstva financija o uvođenju novih klijenata u bankarski sustav industrija je zadovoljna, ali kako provjeriti identitet klijenta na daljinu - i dalje ostaje veliki problem za banke.

Novost

Cancel kultura: Tko (ni)je dosad otkazan?

U novoj epizodi podcasta komentiramo dvije prilično kontroverzne teme - otkazivanje i politiku.