Crkva Pirata uskoro u Rusiji: Zakon o autorskim pravima bit će im 'napad na vjerske osjećaje'

Crkva Pirata uskoro u Rusiji: Zakon o autorskim pravima bit će im ‘napad na vjerske osjećaje’

Hrvati imaju Piratsku stranku, a Rusi možda i piratsku crkvu. Aktivisti Kopimi (Copy Me) pokreta vjeruju kako će registrirajući svoju vjersku organizaciju doskočiti zakonima o autorskim pravima. Sljedbenici Kopmi pokreta vjeruju da je proces razmjene podataka svet te da je svaka informacija vrijedna. Internet je svet, a distribucija informacija moralna.

Ruski aktivisti pokrenuli su proces registracije Kopimi crkve (Izvor slike: www.churchofkopimism.org.uk)
Ruski aktivisti pokrenuli su proces registracije Kopimi crkve (Izvor slike: Churchofkopimism.org.uk)

Hrvati imaju Piratsku stranku, a Rusi možda i piratsku crkvu. Aktivisti Kopimi (Copy Me) pokreta vjeruju kako će registrirajući svoju vjersku organizaciju  doskočiti zakonima o autorskim pravima.

Sljedbenici Kopmi pokreta vjeruju da je proces razmjene podataka svet te da je svaka informacija vrijedna. Internet je svet, a distribucija informacija moralna. Svoja su vjerovanja sada spremni su  institucionalizirati, javlja RT.

U gradovima Moskva, Sankt Petersburg, Nižnji NovgorodKazanj i Habarovsk ruski su aktivisti jučer predali potrebnu dokumentaciju za registraciju vjerske zajednice. Zakon o autorskim pravima tako će biti “napad na vjerske osjećaje”, izjavio je predsjednik Ruske Piratske Stranke Pavel Rassudov te je pritom objasnio kako će sam proces registracije trajati godinama, ali će sljedbenici “kopimizma” moći podići tužbu protiv anti-piratskih zakona. Prema ruskom zakonu, vjerska zajednica mora postojati petnaest godina prije no što postane prepoznata zakonom.

Crkva kao odgovor na protu-piratski zakon

Kopimi pokret pokrenuli su osnivači stranice Pirate Bay, a u Švedskoj je Kopimi crkva već registrirana. U Rusiji su se na ovaj korak odlučili nakon uvođenja dva zakona. Protu-piratski zakon koji je došao na snagu prošlog četvrtka omogućava blokiranje pojedinih stranica kako bi se spriječila neovlaštena distribucija filmova i TV serija. Drugi, novo potpisani zakon tiče se vrijeđanja vjerskih osjećaja, a potaknut je prosvjedom punk grupe Pussy Riot u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Stručnjaci smatraju da u sekularnoj Rusiji vjerske zajednice nemaju toliki utjecaj na zakonodavstvo te da  Kopimi sljedbenici imaju izgleda samo ako se obrate izravno ustavnom sudu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.