Crkva Pirata uskoro u Rusiji: Zakon o autorskim pravima bit će im 'napad na vjerske osjećaje'

Crkva Pirata uskoro u Rusiji: Zakon o autorskim pravima bit će im ‘napad na vjerske osjećaje’

Hrvati imaju Piratsku stranku, a Rusi možda i piratsku crkvu. Aktivisti Kopimi (Copy Me) pokreta vjeruju kako će registrirajući svoju vjersku organizaciju doskočiti zakonima o autorskim pravima. Sljedbenici Kopmi pokreta vjeruju da je proces razmjene podataka svet te da je svaka informacija vrijedna. Internet je svet, a distribucija informacija moralna.

Ruski aktivisti pokrenuli su proces registracije Kopimi crkve (Izvor slike: www.churchofkopimism.org.uk)
Ruski aktivisti pokrenuli su proces registracije Kopimi crkve (Izvor slike: Churchofkopimism.org.uk)

Hrvati imaju Piratsku stranku, a Rusi možda i piratsku crkvu. Aktivisti Kopimi (Copy Me) pokreta vjeruju kako će registrirajući svoju vjersku organizaciju  doskočiti zakonima o autorskim pravima.

Sljedbenici Kopmi pokreta vjeruju da je proces razmjene podataka svet te da je svaka informacija vrijedna. Internet je svet, a distribucija informacija moralna. Svoja su vjerovanja sada spremni su  institucionalizirati, javlja RT.

U gradovima Moskva, Sankt Petersburg, Nižnji NovgorodKazanj i Habarovsk ruski su aktivisti jučer predali potrebnu dokumentaciju za registraciju vjerske zajednice. Zakon o autorskim pravima tako će biti “napad na vjerske osjećaje”, izjavio je predsjednik Ruske Piratske Stranke Pavel Rassudov te je pritom objasnio kako će sam proces registracije trajati godinama, ali će sljedbenici “kopimizma” moći podići tužbu protiv anti-piratskih zakona. Prema ruskom zakonu, vjerska zajednica mora postojati petnaest godina prije no što postane prepoznata zakonom.

Crkva kao odgovor na protu-piratski zakon

Kopimi pokret pokrenuli su osnivači stranice Pirate Bay, a u Švedskoj je Kopimi crkva već registrirana. U Rusiji su se na ovaj korak odlučili nakon uvođenja dva zakona. Protu-piratski zakon koji je došao na snagu prošlog četvrtka omogućava blokiranje pojedinih stranica kako bi se spriječila neovlaštena distribucija filmova i TV serija. Drugi, novo potpisani zakon tiče se vrijeđanja vjerskih osjećaja, a potaknut je prosvjedom punk grupe Pussy Riot u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Stručnjaci smatraju da u sekularnoj Rusiji vjerske zajednice nemaju toliki utjecaj na zakonodavstvo te da  Kopimi sljedbenici imaju izgleda samo ako se obrate izravno ustavnom sudu.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.