PHP Srbija: Kako je Beograd postao raj za PHP developere?

PHP Srbija 2016: Kako je Beograd na jedan vikend postao raj za PHP developere

Beograd je i ove godine postao središte zbivanja za neke od najvećih umova u području web developmenta - ovaj put orijentiranih na PHP programski jezik. Naravno, riječ je o konferenciji PHPSrbija 2016 koja se i ove godine održala u predivnom ambijentu beogradske Madlenianum opere.

Beogradska Madlenianum opera bila je proteklog vikenda mjesto okupljanja brojnih PHP stručnjaka iz regije i svijeta. (Foto: PHPSrbija)

Konferenciju PHPSrbija 2016 otvorio je Chris Hartjes, poznat i kao ‘mrzovoljni programer’ predavanjem An Oral History Of How I Became Grumpy u kojem je iz svoje netehničke perspektive s publikom podijelio put koji je prošao prije nego što je postao Senior QA Engineer u Mozilli. Savjetima poput ‘Uvijek možete zaraditi još novca, ali vrijeme ne možete vratiti’ i ‘Mentalno zdravlje je najvažnije od svega’ istaknuo je kako developeri uz tehničke vještine moraju razviti i socijalne vještine kako bi uspjeli. Uz sve to, Chris otkriva kako je smanjenje rada na 4 dana u tjednu, i to od kuće, vratilo osmijeh na lice.

Dobro pogledajte kako trošite svoje vrijeme. Radite ono što vas čini sretnima

Time je savršeno zaključio temu predavanja – vrijeme se ne može kupiti.

Posebno nas je privuklo predavanje u kojem je Sebastian Bergmann (ime koje gotovo svaki PHP developer vidi u terminalskom prozoru nekoliko puta u danu) dao odličan pregled povijesti, ali i novih funkcionalnosti, daljnjih planova te uvid u proces izrade nove verzije PHP programskog jezika koji se skriva pod brojem 7. Također nam je objasnio gdje je nestao PHP 6. Iznimno je zanimljivo Sebastianovo pravilo:

Ako ne možeš u 10 sekundi razumjeti kod koji čitaš, obriši ga i implementiraj iznova.

Malo je reći da je time izmamio osmijeh na lica developera u publici.

Kako pisati kod koji kasnije nećete zamrziti (i požaliti)?

dohms
Raphael Dohms: Iznimno je važno održavati vlastiti codebase ažurnim.

Kako pisati kod koji nećete zamrziti nakon mjesec dana? Iako možda nije lako priznati, ovo pitanje muči gotovo svakog developera koji se osvrne na vlastiti kod napisan u prošlosti. U vremenu kada se programski jezici, najbolje prakse, alati i razne biblioteke razvijaju na dnevnoj bazi, vrlo je važno držati vaš codebase u korak s vremenom. Uz pomalo kontroverzna pravila pod zbirnim nazivom Object Calisthenics, kojih se treba držati tijekom razvoja aplikacije, Rafael Dohms u svojem predavanju Writing code that lasts opisao je mindset potreban za održavanje kvalitete koda u svakodnevnom radu.

Uz obilje vrhunske hrane i besplatnog Kors craft piva posjetitelji su se u pauzama družili i razmijenili kontakte i stručna mišljenja. Kako se bližio kraj dana, prvi dan konferencije zaključili su Derick Rethans s predavanjem Grown-up MongoDB: Schema Design i Phil Sturgeon s predavanjem What They Should Tell You About API Development. Phil nam je otkrio da popularan RESTful API nije silverbullet rješenje, nego metoda koja ima svoje specifične primjene kao i bilo koja druga.

Uz to, pokrovitelji su između predavanja predstavili developerski natječaj za sve one koji se žele okušati i ukrstiti tipkovnice s kolegama, a više detalja može se pronaći na službenim stranicama devchallenge.rs.

Demistifikacija PHP alata

Drugi dan konferencije otvorio je sada već publici poznat Rafael Dohms predavanjem Composer: The Right Way u kojem je pomalo demistificirao alat koji je u zadnje vrijeme najbolji prijatelj PHP developera. Postavivši nekoliko provokativnih pitanja publici pokazao je kako ipak nismo svi Composer gurui kakvima se često smatramo. S publikom je odigrao zanimljiv kviz Composer: install or update i odgovorio na vječno pitanje svima koji kreću s korištenjem composera.

Za one koji možda nisu znali, zanimljiva je činjenica kako je Composer za svoju petu godišnjicu predstavio simboličnu zlatnu disketu koju je sretni kolekcionar dubokih džepova nakon žestoke eBay aukcije kupio za nevjerojatnih 1020 funti.

Marco Pivetta svojim je predavanjem Doctrine ORM Good Practices and Tricks objasnio kada i kako (ne)koristiti ORM te koje su najčešće greške s kojima se developeri sreću. Gotovo da i nije bilo developera u publici koji nije napravio barem jednu ‘grešku’ na koju je Marco ukazao, ali svi su se složili sa savjetima i preporukama. Korištenje Data transfer objecta (DTO) umjesto izravnog povezivanja entiteta na korisnički input, uuida umjesto auto increment integera te generalno izbjegavanje višekomponentnih primarnih ključeva samo su neki od njih.

marco_pivetti
Marco Pivetta lakše pamti avatare nego imena 🙂

Od metodologija razvoja do alata za testiranje

Nakon ručka koji su svi s veseljem iščekivali, jer je hrana već tradicionalno za događaje u organizaciji udruge PHPSrbija bila izuzetno ukusna, Michelangelo van Dam održao je predavanje The continuous PHP Pipeline – posebno zanimljivo onima koji žele razvojni proces dovesti na najvišu razinu. Uz ponavljanje gradiva o metodologijama razvoja, kroz primjere alata i procedura objasnio je kako optimizirati isporuku aplikacija i olakšati si živote. Posebno je zanimljiv Damov pomalo kontroverzan odgovor na pitanje publike kako tretirati migracijske i rollback skripte, na što je odgovorio kako u svijetu migracija ‘nema povratka u prošlost’ te da svaka migracijska skripta treba biti implementirana kao zasebna, a ne u parovima migrate-rollback.

U nastavku konferencije, Sebastian Bergmann i Ciaran McNulty zajedno su održali predavanje na temu Finding the right testing tool for the job? gdje su se osvrnuli na sve veću popularnost testiranja u zadnjih nekoliko godina te su dali pregled pristupa i alata testiranju s ciljem olakšavanja donošenje odluke oko izbora pravog alata.

Gojko Adzic imao je čast održati zadnje predavanje ovogodišnje PHP konferencije pod nazivom The future of test automation gdje je temeljem postojećih alata, trendova ali i osobnog iskustva u području testiranja predstavio publici nekoliko pretpostavki. Očekuje da će farme uređaja za testiranja uskoro postati vrlo jeftine za korištenje, testiranje s pravim korisnicima će postati dio procesa isporuke, a UI i UX testiranja će dobiti više pažnje. Predstavio je brojne alate i projekte koji će vjerojatno transformirati način automatizacije testiranja u sljedećim godinama.

I da zaključimo…

php_srbija_1
PHPSrbija 2016 pokazala je da se konferencije svjetske razine nalaze i u regiji.

Za sam kraj, konferencija PHPSrbija 2016 okupila je brojne developere iz regije, ali i cijelog svijeta, što govori o visokoj kvaliteti i vrhunskoj organizaciji događaja. Povezivanjem ugodnog ambijenta veličanstvene Madlenianum Opere s vrhunskim predavačima, opuštenom atmosferom i brojnim posjetiteljima, organizatori su dokazali kako se konferencije svjetskih razina nalaze i u našoj regiji. Nama ne preostaje ništa drugo nego željno iščekivati novu konferenciju sljedeće godine koju ćemo sigurno posjetiti.

ponuda

Komentari

  1. Vojislav Bosnjak

    Vojislav Bosnjak

    31. 07. 2016. u 4:45 pm Odgovori

    Pozdrav hteo bi ici na kurs za PHP programera ima u Novom Sadu 3 mesecni kurs ,,obuke i kursevi” se zovu pa me zanima samo dali je neko isao kod njih na kurs i kakvi su utisci. Znam da nije tema ovog…..Hvala

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?

Intervju

Maja Bilić iz londonskog Googlea seli u njujorški gdje postaje Global Programmatic Ads Lead

Bila je jedna od prvih zaposlenica u digitalnoj agenciji iStudio, današnjem Degordianu, a prije četiri godine sreću je pronašla u Googleu, u Londonu. Sad Maju put vodi u New York, gdje nastavlja karijeru u Googleu kao Global Programmatic Ads Lead, a kako je tekao taj karijerni put i koliko je bio izazovan, otkriva u razgovoru.