PHP Srbija: Kako je Beograd postao raj za PHP developere?

PHP Srbija 2016: Kako je Beograd na jedan vikend postao raj za PHP developere

Beograd je i ove godine postao središte zbivanja za neke od najvećih umova u području web developmenta - ovaj put orijentiranih na PHP programski jezik. Naravno, riječ je o konferenciji PHPSrbija 2016 koja se i ove godine održala u predivnom ambijentu beogradske Madlenianum opere.

Beogradska Madlenianum opera bila je proteklog vikenda mjesto okupljanja brojnih PHP stručnjaka iz regije i svijeta. (Foto: PHPSrbija)

Konferenciju PHPSrbija 2016 otvorio je Chris Hartjes, poznat i kao ‘mrzovoljni programer’ predavanjem An Oral History Of How I Became Grumpy u kojem je iz svoje netehničke perspektive s publikom podijelio put koji je prošao prije nego što je postao Senior QA Engineer u Mozilli. Savjetima poput ‘Uvijek možete zaraditi još novca, ali vrijeme ne možete vratiti’ i ‘Mentalno zdravlje je najvažnije od svega’ istaknuo je kako developeri uz tehničke vještine moraju razviti i socijalne vještine kako bi uspjeli. Uz sve to, Chris otkriva kako je smanjenje rada na 4 dana u tjednu, i to od kuće, vratilo osmijeh na lice.

Dobro pogledajte kako trošite svoje vrijeme. Radite ono što vas čini sretnima

Time je savršeno zaključio temu predavanja – vrijeme se ne može kupiti.

Posebno nas je privuklo predavanje u kojem je Sebastian Bergmann (ime koje gotovo svaki PHP developer vidi u terminalskom prozoru nekoliko puta u danu) dao odličan pregled povijesti, ali i novih funkcionalnosti, daljnjih planova te uvid u proces izrade nove verzije PHP programskog jezika koji se skriva pod brojem 7. Također nam je objasnio gdje je nestao PHP 6. Iznimno je zanimljivo Sebastianovo pravilo:

Ako ne možeš u 10 sekundi razumjeti kod koji čitaš, obriši ga i implementiraj iznova.

Malo je reći da je time izmamio osmijeh na lica developera u publici.

Kako pisati kod koji kasnije nećete zamrziti (i požaliti)?

dohms
Raphael Dohms: Iznimno je važno održavati vlastiti codebase ažurnim.

Kako pisati kod koji nećete zamrziti nakon mjesec dana? Iako možda nije lako priznati, ovo pitanje muči gotovo svakog developera koji se osvrne na vlastiti kod napisan u prošlosti. U vremenu kada se programski jezici, najbolje prakse, alati i razne biblioteke razvijaju na dnevnoj bazi, vrlo je važno držati vaš codebase u korak s vremenom. Uz pomalo kontroverzna pravila pod zbirnim nazivom Object Calisthenics, kojih se treba držati tijekom razvoja aplikacije, Rafael Dohms u svojem predavanju Writing code that lasts opisao je mindset potreban za održavanje kvalitete koda u svakodnevnom radu.

Uz obilje vrhunske hrane i besplatnog Kors craft piva posjetitelji su se u pauzama družili i razmijenili kontakte i stručna mišljenja. Kako se bližio kraj dana, prvi dan konferencije zaključili su Derick Rethans s predavanjem Grown-up MongoDB: Schema Design i Phil Sturgeon s predavanjem What They Should Tell You About API Development. Phil nam je otkrio da popularan RESTful API nije silverbullet rješenje, nego metoda koja ima svoje specifične primjene kao i bilo koja druga.

Uz to, pokrovitelji su između predavanja predstavili developerski natječaj za sve one koji se žele okušati i ukrstiti tipkovnice s kolegama, a više detalja može se pronaći na službenim stranicama devchallenge.rs.

Demistifikacija PHP alata

Drugi dan konferencije otvorio je sada već publici poznat Rafael Dohms predavanjem Composer: The Right Way u kojem je pomalo demistificirao alat koji je u zadnje vrijeme najbolji prijatelj PHP developera. Postavivši nekoliko provokativnih pitanja publici pokazao je kako ipak nismo svi Composer gurui kakvima se često smatramo. S publikom je odigrao zanimljiv kviz Composer: install or update i odgovorio na vječno pitanje svima koji kreću s korištenjem composera.

Za one koji možda nisu znali, zanimljiva je činjenica kako je Composer za svoju petu godišnjicu predstavio simboličnu zlatnu disketu koju je sretni kolekcionar dubokih džepova nakon žestoke eBay aukcije kupio za nevjerojatnih 1020 funti.

Marco Pivetta svojim je predavanjem Doctrine ORM Good Practices and Tricks objasnio kada i kako (ne)koristiti ORM te koje su najčešće greške s kojima se developeri sreću. Gotovo da i nije bilo developera u publici koji nije napravio barem jednu ‘grešku’ na koju je Marco ukazao, ali svi su se složili sa savjetima i preporukama. Korištenje Data transfer objecta (DTO) umjesto izravnog povezivanja entiteta na korisnički input, uuida umjesto auto increment integera te generalno izbjegavanje višekomponentnih primarnih ključeva samo su neki od njih.

marco_pivetti
Marco Pivetta lakše pamti avatare nego imena 🙂

Od metodologija razvoja do alata za testiranje

Nakon ručka koji su svi s veseljem iščekivali, jer je hrana već tradicionalno za događaje u organizaciji udruge PHPSrbija bila izuzetno ukusna, Michelangelo van Dam održao je predavanje The continuous PHP Pipeline – posebno zanimljivo onima koji žele razvojni proces dovesti na najvišu razinu. Uz ponavljanje gradiva o metodologijama razvoja, kroz primjere alata i procedura objasnio je kako optimizirati isporuku aplikacija i olakšati si živote. Posebno je zanimljiv Damov pomalo kontroverzan odgovor na pitanje publike kako tretirati migracijske i rollback skripte, na što je odgovorio kako u svijetu migracija ‘nema povratka u prošlost’ te da svaka migracijska skripta treba biti implementirana kao zasebna, a ne u parovima migrate-rollback.

U nastavku konferencije, Sebastian Bergmann i Ciaran McNulty zajedno su održali predavanje na temu Finding the right testing tool for the job? gdje su se osvrnuli na sve veću popularnost testiranja u zadnjih nekoliko godina te su dali pregled pristupa i alata testiranju s ciljem olakšavanja donošenje odluke oko izbora pravog alata.

Gojko Adzic imao je čast održati zadnje predavanje ovogodišnje PHP konferencije pod nazivom The future of test automation gdje je temeljem postojećih alata, trendova ali i osobnog iskustva u području testiranja predstavio publici nekoliko pretpostavki. Očekuje da će farme uređaja za testiranja uskoro postati vrlo jeftine za korištenje, testiranje s pravim korisnicima će postati dio procesa isporuke, a UI i UX testiranja će dobiti više pažnje. Predstavio je brojne alate i projekte koji će vjerojatno transformirati način automatizacije testiranja u sljedećim godinama.

I da zaključimo…

php_srbija_1
PHPSrbija 2016 pokazala je da se konferencije svjetske razine nalaze i u regiji.

Za sam kraj, konferencija PHPSrbija 2016 okupila je brojne developere iz regije, ali i cijelog svijeta, što govori o visokoj kvaliteti i vrhunskoj organizaciji događaja. Povezivanjem ugodnog ambijenta veličanstvene Madlenianum Opere s vrhunskim predavačima, opuštenom atmosferom i brojnim posjetiteljima, organizatori su dokazali kako se konferencije svjetskih razina nalaze i u našoj regiji. Nama ne preostaje ništa drugo nego željno iščekivati novu konferenciju sljedeće godine koju ćemo sigurno posjetiti.

ponuda

Komentari

  1. Vojislav Bosnjak

    Vojislav Bosnjak

    31. 07. 2016. u 4:45 pm Odgovori

    Pozdrav hteo bi ici na kurs za PHP programera ima u Novom Sadu 3 mesecni kurs ,,obuke i kursevi” se zovu pa me zanima samo dali je neko isao kod njih na kurs i kakvi su utisci. Znam da nije tema ovog…..Hvala

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je Mislav Kolakušić uz Facebook i Google oglase postao najveće iznenađenje izbora za EP

Mislav Kolakušić zasigurno je jedno od većih iznenađenja jučerašnjih izbora za Europski parlament, a čini se da dobar dio svoje popularnosti, zahvaljujući kojoj je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova, može zahvaliti pametnom korištenju društvenih mreža i online oglašavanja.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 18: Može li DAO unijeti promjene u demokraciju?

Što je DAO i kako nam može pomoći da postanemo bolje društvo, ne samo bolji geekovi? Nova epizdoda Blockchain from the Bloc(k)-a ima odgovore na ta pitanja!

Startupi i poslovanje

Ida Pandur, EY: Tek 8% potrošača dobiva korisničko iskustvo koje očekuje

Kad su svi slični, kako biti drugačiji? Odgovor za tvrtke je jednostavan - treba ponuditi bolje korisničko iskustvo. No, da provedba te misli nije toliko jednostavna kao ona sama, pokazuje podatak da tek mali dio korisnika dobiva korisničko iskustvo koje očekuje.

Tehnologija

Facebook najavio Calibru i Libru – vjerujete li im dovoljno da im date uvid u svoje financije?

Facebook se baca u blockchain vode uz podršku MasterCarda, Lyfta, Vise i Ubera i planira napraviti revoluciju plaćanja, ali želimo li im povjeriti svoje financije?

Startupi i poslovanje

Mate Rimac iskreno o krvavom putu do kapitala za Rimac Automobile, Silicijskoj dolini i lažnim investitorima

Sjeo sam s Matom Rimcem kako bismo po prvi put povodom #10GodinaNetokracije, ali i Rimac Automobila otkrili kako je točno izgledao ‘fundraising’ Rimac Automobila; od Silicijske doline i lažnih investitora do toga što to znači za tvrtku sad kad je osnivač manjinski suvlasnik.

Startupi i poslovanje

WeAreDevelopers 2019: Što smo naučili od fintech unicorna s više od 40 autonomnih timova?

Na ovogodišnjoj WeAreDevelopers konferenciji imali smo priliku saznati kako i s današnjih 1600 zaposlenika Transferwise, jedan od najpoznatijih svjetskih fintecha, uspijeva izbjeći korporativnu strukturu.

Vodič

Isplati li se uvesti plaćanje karticama u vaš biznis ?

Bilo da prodajete svoje proizvode u fizičkoj trgovini ili online, čim krenete u posao postavit će se pitanje načina plaćanja koje ćete uvesti - točnije, hoćete li prihvaćati kartice ili ne.