Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.
Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Podatkovni centar DataCross, multifunkcionalni centar visoke tehnologije, namijenjen širokom spektru krajnih korisnika, otvoren je u Poduzetničkoj zoni Jalševac u Jastrebarskom, a s radom je krenuo početkom 2013. godine. Ciljevi Centra odnose se na prodaju usluga i razvoj poslovanja na domaćem i širem regionalnom tržištu, a Marijan Lalić ističe kako se posjeduju svi važeći industrijski i sigurnosni certifikate vezani uz njihovo poslovanje. Radi se o realizaciji privatnog projekta koji je razvijan više godina a najveći dio potrebnog kapitala za izgradnju je kapital iz fonda za gospodarsku suradnju kojim upravlja društvo Nexus, dok je početno ulaganje iznosilo 45 milijuna kuna. Dvije su lokacije centra, Križ i Jastrebarsko, a obje su pomno izabrane prema strogim zahtjevima za pružanje usluga, kao što su usluge oporavka poslovanja od katastrofe i mogućnosti nastavka poslovanja za svakog korisnika.

Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.
Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.

Blizu smo Zagreba gdje se događaju gotovo sve poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, a opet dovoljno daleko da ne budemo istovremeno ugroženi jednim događajem katastrofe. Osim toga, ove lokacije imaju puno manje rizika da se dogodi bilo koji katastrofičan događaj nego što su lokacije u Zagrebu. Podatkovni centar u Jastrebarskom dizajniran je i izveden sukladno zahtjevima TIA 942 Tier3 standarda dok se za lokaciju u Križu planira izgradnja većeg podatkovnog centra koji će podržati Tier4 standard, dakle trenutačno najveći standard u ovom području.

Glavna djelatnost je, naravno, pružanje usluga podatkovnih centara, a odnosi se na osiguravanje standardiziranog prostora za kolokaciju opreme korisnika, prilagođenog za nekoliko različitih usluga ovisno o potrebama i veličini. Sadašnji korisnici su domaće i strane IT i telekomunikacijske tvrtke, tvrtke iz financijske industrije te neke državne institucije. Primarni cilj su veliki korisnici, odnosno oni korisnici koji traže dediciran i visokosiguran opremljen prostor za smještaj svoje IT opreme ili sustava, ali pružaju se usluge i srednjim i malim korisnicima, odnosno onima kojima je potreban smještaj jednog ili više servera, kao što su to većinom članovi CISEX-a. To mogu biti usluge zakupa IT prostora ili serverskih ormara podržanog s dvije neovisne grane besprekidnog napajanja, redundantnim rashladnim sustavom koji se brine o stabilnoj temperaturi i vlazi unutar prostora, zakup diskovnih sustava i kapaciteta, telekomunikacijske infrastrukture i sličnom, napominje Lalić i otkriva detalje o investicijama u centar.

U naš centar je do sada uloženo nešto više od 45 milijuna kuna. Povlačenjem iznosa od dva milijuna eura iz EBRD-a, osigurali smo ulaganja za povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja. Naše glavne odrednice su poslovna efikasnost, kvalitetan i brz razvoj i povećanje profitabilnosti, koje je i prepoznala Europska banka za obnovu i razvoj.

U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna.
U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna, od čega dva milijuna dolaze iz EBRD-a.

Borba s konkurencijom, ali i suradnja, za male i srednje poduzetnike

Konkurencija u Hrvatskoj ovom centru postoji i to su tvrtke koje se bave istom vrstom usluga, ali Lalić ističe da ne ciljaju na isto tržište. PCK je, primjerice, prilagodio svoje usluge velikim korisnicima kojima treba veliki prostor i visoka gustoća električne energije po metru kvadratnom. No, konkurencija je prisutna za srednje i male korisnike – stoga se tu ponekad s njima natječe, a ponekad surađuje.

Svaki korisnik od nas dobiva točno onu kvalitetu usluge koju smo ugovorili uz sva jamstva koja su mu potrebna. Kroz ugovore preuzimamo obveze i plaćamo naknadu za kršenje uvjeta ako se to dogodi. To je značajan iskorak u ovom segmentu poslovanja. Osim toga, svakom našem korisniku jasna je struktura i opseg troškova naših usluga, pa mu je lako usporediti financijske uštede u odnosu na konkurenciju ili posjedovanje vlastitog podatkovnog centra.

Ono što možda koči daljnji razvoj centara, kao što je PCK, je činjenica da je poslovanje “u oblaku” u Hrvatskoj još uvijek obavijeno svojevrsnim “velom misterije”. I sam Lalić priznaje kako u Hrvatskoj još uvijek vlada “fama” oko zaštite podataka, ali smatra da vrlo često za to postoji razlog, jer globalni cloud operatori podliježu zakonima drugih država, a i sami ih zakoni prisiljavaju na iznimke u kojima ne mogu zaštiti podatke svojih korisnika, pa čak i bez njihovog znanja moraju ih ustupiti na zahtjev. PCK u tom pogledu, navodi, sa svojim partnerima tome pristupa sustavno imajući u vidu sve segmente i izazove uspostave takvog sustava te već prilikom dizajna rješavaju zahtjeve različitih regulatora i usvajaju norme i zahtjeve korisnika.

v
Datacross ustupa dio svoje infrastrukture za seoftverske projekte koji su u razvojnoj fazi.

No, nedavno su se pojavili napisi o HBOR-ovom namještanju natječaja, a u tekstu se navodi da je on prilagođen tome da na njemu “pobijedi” PCK. No, Lalić to negira:

Natječaj je u tijeku i ne želimo komentirati takve natpise. Možemo samo reći da je natječaj vrlo složen i da smo morali uložiti puno truda zajedno s našim partnerima da se na njega uopće javimo. Tko, zašto i po kojoj osnovi izlazi s takvim informacijama nije nam poznato ali za nas, sigurno nije, kako kažete, “namješten”. Samostalno se, bez značajnog sudjelovanja drugih partnera, na taj tender mi ne bi mogli javiti.

Osim suradnje sa CISEx-om, PCK planira i sličan model s još nekim razvojnim centrima istog usmjerenja. Cilja se tu na pomoć tvrtkama kojim treba infrastruktura razvoj projekata prije produkcijske faze, kako bi što lakše preživjeli najkritičniji period prije nego počnu prihodovati. Naravno, uvijek postoji mogućnost daljnje suradnje, koja bi bila u obostranom interesu, ali ako do nje ne dođe, ne postoje nikakve obaveze. No, ovo je dobar model za PCK jer suradnjom s institucijama, kao što je CISEx, dolazi do tvrtki članica koje su ciljana skupina centra, a koje će na ovaj način dobiti infrastrukturu kao pomoć u razvoju. 

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.