Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.
Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Podatkovni centar DataCross, multifunkcionalni centar visoke tehnologije, namijenjen širokom spektru krajnih korisnika, otvoren je u Poduzetničkoj zoni Jalševac u Jastrebarskom, a s radom je krenuo početkom 2013. godine. Ciljevi Centra odnose se na prodaju usluga i razvoj poslovanja na domaćem i širem regionalnom tržištu, a Marijan Lalić ističe kako se posjeduju svi važeći industrijski i sigurnosni certifikate vezani uz njihovo poslovanje. Radi se o realizaciji privatnog projekta koji je razvijan više godina a najveći dio potrebnog kapitala za izgradnju je kapital iz fonda za gospodarsku suradnju kojim upravlja društvo Nexus, dok je početno ulaganje iznosilo 45 milijuna kuna. Dvije su lokacije centra, Križ i Jastrebarsko, a obje su pomno izabrane prema strogim zahtjevima za pružanje usluga, kao što su usluge oporavka poslovanja od katastrofe i mogućnosti nastavka poslovanja za svakog korisnika.

Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.
Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.

Blizu smo Zagreba gdje se događaju gotovo sve poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, a opet dovoljno daleko da ne budemo istovremeno ugroženi jednim događajem katastrofe. Osim toga, ove lokacije imaju puno manje rizika da se dogodi bilo koji katastrofičan događaj nego što su lokacije u Zagrebu. Podatkovni centar u Jastrebarskom dizajniran je i izveden sukladno zahtjevima TIA 942 Tier3 standarda dok se za lokaciju u Križu planira izgradnja većeg podatkovnog centra koji će podržati Tier4 standard, dakle trenutačno najveći standard u ovom području.

Glavna djelatnost je, naravno, pružanje usluga podatkovnih centara, a odnosi se na osiguravanje standardiziranog prostora za kolokaciju opreme korisnika, prilagođenog za nekoliko različitih usluga ovisno o potrebama i veličini. Sadašnji korisnici su domaće i strane IT i telekomunikacijske tvrtke, tvrtke iz financijske industrije te neke državne institucije. Primarni cilj su veliki korisnici, odnosno oni korisnici koji traže dediciran i visokosiguran opremljen prostor za smještaj svoje IT opreme ili sustava, ali pružaju se usluge i srednjim i malim korisnicima, odnosno onima kojima je potreban smještaj jednog ili više servera, kao što su to većinom članovi CISEX-a. To mogu biti usluge zakupa IT prostora ili serverskih ormara podržanog s dvije neovisne grane besprekidnog napajanja, redundantnim rashladnim sustavom koji se brine o stabilnoj temperaturi i vlazi unutar prostora, zakup diskovnih sustava i kapaciteta, telekomunikacijske infrastrukture i sličnom, napominje Lalić i otkriva detalje o investicijama u centar.

U naš centar je do sada uloženo nešto više od 45 milijuna kuna. Povlačenjem iznosa od dva milijuna eura iz EBRD-a, osigurali smo ulaganja za povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja. Naše glavne odrednice su poslovna efikasnost, kvalitetan i brz razvoj i povećanje profitabilnosti, koje je i prepoznala Europska banka za obnovu i razvoj.

U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna.
U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna, od čega dva milijuna dolaze iz EBRD-a.

Borba s konkurencijom, ali i suradnja, za male i srednje poduzetnike

Konkurencija u Hrvatskoj ovom centru postoji i to su tvrtke koje se bave istom vrstom usluga, ali Lalić ističe da ne ciljaju na isto tržište. PCK je, primjerice, prilagodio svoje usluge velikim korisnicima kojima treba veliki prostor i visoka gustoća električne energije po metru kvadratnom. No, konkurencija je prisutna za srednje i male korisnike – stoga se tu ponekad s njima natječe, a ponekad surađuje.

Svaki korisnik od nas dobiva točno onu kvalitetu usluge koju smo ugovorili uz sva jamstva koja su mu potrebna. Kroz ugovore preuzimamo obveze i plaćamo naknadu za kršenje uvjeta ako se to dogodi. To je značajan iskorak u ovom segmentu poslovanja. Osim toga, svakom našem korisniku jasna je struktura i opseg troškova naših usluga, pa mu je lako usporediti financijske uštede u odnosu na konkurenciju ili posjedovanje vlastitog podatkovnog centra.

Ono što možda koči daljnji razvoj centara, kao što je PCK, je činjenica da je poslovanje “u oblaku” u Hrvatskoj još uvijek obavijeno svojevrsnim “velom misterije”. I sam Lalić priznaje kako u Hrvatskoj još uvijek vlada “fama” oko zaštite podataka, ali smatra da vrlo često za to postoji razlog, jer globalni cloud operatori podliježu zakonima drugih država, a i sami ih zakoni prisiljavaju na iznimke u kojima ne mogu zaštiti podatke svojih korisnika, pa čak i bez njihovog znanja moraju ih ustupiti na zahtjev. PCK u tom pogledu, navodi, sa svojim partnerima tome pristupa sustavno imajući u vidu sve segmente i izazove uspostave takvog sustava te već prilikom dizajna rješavaju zahtjeve različitih regulatora i usvajaju norme i zahtjeve korisnika.

v
Datacross ustupa dio svoje infrastrukture za seoftverske projekte koji su u razvojnoj fazi.

No, nedavno su se pojavili napisi o HBOR-ovom namještanju natječaja, a u tekstu se navodi da je on prilagođen tome da na njemu “pobijedi” PCK. No, Lalić to negira:

Natječaj je u tijeku i ne želimo komentirati takve natpise. Možemo samo reći da je natječaj vrlo složen i da smo morali uložiti puno truda zajedno s našim partnerima da se na njega uopće javimo. Tko, zašto i po kojoj osnovi izlazi s takvim informacijama nije nam poznato ali za nas, sigurno nije, kako kažete, “namješten”. Samostalno se, bez značajnog sudjelovanja drugih partnera, na taj tender mi ne bi mogli javiti.

Osim suradnje sa CISEx-om, PCK planira i sličan model s još nekim razvojnim centrima istog usmjerenja. Cilja se tu na pomoć tvrtkama kojim treba infrastruktura razvoj projekata prije produkcijske faze, kako bi što lakše preživjeli najkritičniji period prije nego počnu prihodovati. Naravno, uvijek postoji mogućnost daljnje suradnje, koja bi bila u obostranom interesu, ali ako do nje ne dođe, ne postoje nikakve obaveze. No, ovo je dobar model za PCK jer suradnjom s institucijama, kao što je CISEx, dolazi do tvrtki članica koje su ciljana skupina centra, a koje će na ovaj način dobiti infrastrukturu kao pomoć u razvoju. 

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?