Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Kako PC Datacross ustupa dio svoje infrastrukure i pomaže razvoju softverskih projekata?

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.
Marijan Lalić, član Uprave PCK, otkriva zašto im je partnerstvo s udrugama kao što je CISEx bitno.

Na posljednjem CISEx Fridayu, okupljanju nezavisnih hrvatskih izvoznika softvera, predstavio se i Podatkovni centar Datacross. Centar i CISEx potpisali su, naime, nedavno ugovor u sklopu kojeg PCK ustupa dio vlastite IT infrastrukture članicama CISEx-a, odnosno, softverskim developerima kojima je potrebna infrastruktura za razvoj i pilot projekte sve dok projekti ne dođu u završnu, produkcijsku fazu. Tim povodom razgovarali smo sa članom Uprave PCK, Marijanom Lalićem, koji nam je dao i više informacija o samom centru i mogućnostima koje on nudi za IT sektor.

Podatkovni centar DataCross, multifunkcionalni centar visoke tehnologije, namijenjen širokom spektru krajnih korisnika, otvoren je u Poduzetničkoj zoni Jalševac u Jastrebarskom, a s radom je krenuo početkom 2013. godine. Ciljevi Centra odnose se na prodaju usluga i razvoj poslovanja na domaćem i širem regionalnom tržištu, a Marijan Lalić ističe kako se posjeduju svi važeći industrijski i sigurnosni certifikate vezani uz njihovo poslovanje. Radi se o realizaciji privatnog projekta koji je razvijan više godina a najveći dio potrebnog kapitala za izgradnju je kapital iz fonda za gospodarsku suradnju kojim upravlja društvo Nexus, dok je početno ulaganje iznosilo 45 milijuna kuna. Dvije su lokacije centra, Križ i Jastrebarsko, a obje su pomno izabrane prema strogim zahtjevima za pružanje usluga, kao što su usluge oporavka poslovanja od katastrofe i mogućnosti nastavka poslovanja za svakog korisnika.

Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.
Dovoljno blizu i dovoljno daleko od Zagreba.

Blizu smo Zagreba gdje se događaju gotovo sve poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, a opet dovoljno daleko da ne budemo istovremeno ugroženi jednim događajem katastrofe. Osim toga, ove lokacije imaju puno manje rizika da se dogodi bilo koji katastrofičan događaj nego što su lokacije u Zagrebu. Podatkovni centar u Jastrebarskom dizajniran je i izveden sukladno zahtjevima TIA 942 Tier3 standarda dok se za lokaciju u Križu planira izgradnja većeg podatkovnog centra koji će podržati Tier4 standard, dakle trenutačno najveći standard u ovom području.

Glavna djelatnost je, naravno, pružanje usluga podatkovnih centara, a odnosi se na osiguravanje standardiziranog prostora za kolokaciju opreme korisnika, prilagođenog za nekoliko različitih usluga ovisno o potrebama i veličini. Sadašnji korisnici su domaće i strane IT i telekomunikacijske tvrtke, tvrtke iz financijske industrije te neke državne institucije. Primarni cilj su veliki korisnici, odnosno oni korisnici koji traže dediciran i visokosiguran opremljen prostor za smještaj svoje IT opreme ili sustava, ali pružaju se usluge i srednjim i malim korisnicima, odnosno onima kojima je potreban smještaj jednog ili više servera, kao što su to većinom članovi CISEX-a. To mogu biti usluge zakupa IT prostora ili serverskih ormara podržanog s dvije neovisne grane besprekidnog napajanja, redundantnim rashladnim sustavom koji se brine o stabilnoj temperaturi i vlazi unutar prostora, zakup diskovnih sustava i kapaciteta, telekomunikacijske infrastrukture i sličnom, napominje Lalić i otkriva detalje o investicijama u centar.

U naš centar je do sada uloženo nešto više od 45 milijuna kuna. Povlačenjem iznosa od dva milijuna eura iz EBRD-a, osigurali smo ulaganja za povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja. Naše glavne odrednice su poslovna efikasnost, kvalitetan i brz razvoj i povećanje profitabilnosti, koje je i prepoznala Europska banka za obnovu i razvoj.

U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna.
U Centar je do sada uloženo 45 milijuna kuna, od čega dva milijuna dolaze iz EBRD-a.

Borba s konkurencijom, ali i suradnja, za male i srednje poduzetnike

Konkurencija u Hrvatskoj ovom centru postoji i to su tvrtke koje se bave istom vrstom usluga, ali Lalić ističe da ne ciljaju na isto tržište. PCK je, primjerice, prilagodio svoje usluge velikim korisnicima kojima treba veliki prostor i visoka gustoća električne energije po metru kvadratnom. No, konkurencija je prisutna za srednje i male korisnike – stoga se tu ponekad s njima natječe, a ponekad surađuje.

Svaki korisnik od nas dobiva točno onu kvalitetu usluge koju smo ugovorili uz sva jamstva koja su mu potrebna. Kroz ugovore preuzimamo obveze i plaćamo naknadu za kršenje uvjeta ako se to dogodi. To je značajan iskorak u ovom segmentu poslovanja. Osim toga, svakom našem korisniku jasna je struktura i opseg troškova naših usluga, pa mu je lako usporediti financijske uštede u odnosu na konkurenciju ili posjedovanje vlastitog podatkovnog centra.

Ono što možda koči daljnji razvoj centara, kao što je PCK, je činjenica da je poslovanje “u oblaku” u Hrvatskoj još uvijek obavijeno svojevrsnim “velom misterije”. I sam Lalić priznaje kako u Hrvatskoj još uvijek vlada “fama” oko zaštite podataka, ali smatra da vrlo često za to postoji razlog, jer globalni cloud operatori podliježu zakonima drugih država, a i sami ih zakoni prisiljavaju na iznimke u kojima ne mogu zaštiti podatke svojih korisnika, pa čak i bez njihovog znanja moraju ih ustupiti na zahtjev. PCK u tom pogledu, navodi, sa svojim partnerima tome pristupa sustavno imajući u vidu sve segmente i izazove uspostave takvog sustava te već prilikom dizajna rješavaju zahtjeve različitih regulatora i usvajaju norme i zahtjeve korisnika.

v
Datacross ustupa dio svoje infrastrukture za seoftverske projekte koji su u razvojnoj fazi.

No, nedavno su se pojavili napisi o HBOR-ovom namještanju natječaja, a u tekstu se navodi da je on prilagođen tome da na njemu “pobijedi” PCK. No, Lalić to negira:

Natječaj je u tijeku i ne želimo komentirati takve natpise. Možemo samo reći da je natječaj vrlo složen i da smo morali uložiti puno truda zajedno s našim partnerima da se na njega uopće javimo. Tko, zašto i po kojoj osnovi izlazi s takvim informacijama nije nam poznato ali za nas, sigurno nije, kako kažete, “namješten”. Samostalno se, bez značajnog sudjelovanja drugih partnera, na taj tender mi ne bi mogli javiti.

Osim suradnje sa CISEx-om, PCK planira i sličan model s još nekim razvojnim centrima istog usmjerenja. Cilja se tu na pomoć tvrtkama kojim treba infrastruktura razvoj projekata prije produkcijske faze, kako bi što lakše preživjeli najkritičniji period prije nego počnu prihodovati. Naravno, uvijek postoji mogućnost daljnje suradnje, koja bi bila u obostranom interesu, ali ako do nje ne dođe, ne postoje nikakve obaveze. No, ovo je dobar model za PCK jer suradnjom s institucijama, kao što je CISEx, dolazi do tvrtki članica koje su ciljana skupina centra, a koje će na ovaj način dobiti infrastrukturu kao pomoć u razvoju. 

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Uvod u 6 vrsta startupa koje možete pokrenuti (a ne trebate investiciju za većinu)

Što je startup na Balkanu? To bi trebala biti zasebna kategorija po svemu sudeći, no kako bi nam svima život bio lakši - prolazimo kroz definicije startupa koje se davno definirale, a kroz domaće primjere.

Izrada web stranica

Zaboravite državni booking portal, bavite se otvaranjem podataka i partnerstvom s booking platformama!

Zašto su "državni booking portali", kakvog je HDZ najavio u predizbornom programu, a kakav planira razviti i Francuska, uzaludni - i koje su bolje alternative temeljene na otvorenim podacima i navikama korisnika - za Netokraciju otkrivaju stručnjaci iz Rentlija, EY-a, BlueRocka, Oriolyja i HrTurizma.

Što ste propustili

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Što nude izborni programi vodećih stranaka za tehnološku zajednicu?

Provjerili smo kako se HDZ, Restart koalicija, Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista i platforma Možemo! planiraju posvetiti tehnološkoj industriji i zajednici u svom mandatu ako ga dobiju. Evo što smo saznali...

Digitalni mediji

Vanja Šebek: Uz rješavanje dominacije velikih platformi, hrvatski mediji trebaju počistiti svoje dvorište

Od prvih tjedana pandemije u Hrvatskoj sudjelovao sam u nekoliko rasprava o stavovima preusmjeravanja ulaganja u digitalno oglašavanje s velikih oglašivačkih platformi na hrvatske medijske portale. U principu, tu nema ništa sporno, osim što je sve sporno.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital traži startupe u koje će uložiti do 50.000 eura, rok za prijave ističe uskoro

Treća runda FRC akceleratorskog programa bit će održana od 31. kolovoza do 25. studenog. Iako je još neizvjesno da li će se program nastaviti online ili uživo, dobro iskustvo netom "diplomirane generacije startupa" potvrđuje kako virtualno izdanje nekada može biti i uspješnije i kvalitetnije nego se na prvu čini.

Kultura 2.0

e-Prijava vjenčanja: Prijavite namjeru sklapanja braka bez odlaska matičaru

Umjesto osobno kod matičara, od sada se prijava namjere sklapanja braka u građanskom obliku može obaviti i putem e-Građana.