Startupi, pročitajte što možete naučiti od njemačkog Paymilla

Startupi, pročitajte što možete naučiti od njemačkog Paymilla

Paymill je njemački sustav za procesiranje internetskih transakcija koji rješava problem plaćanja na internetu na fragmentiranom europskom tržištu. Paymill smo lani ugostili na 1. OMGcommerceu i konferenciji RockPaperStartups, a ove je godine suosnivač i CMO Joerg Sutara opisao Paymillov put od lansiranja i prve veće investicije do faze rasta. Paymill je trenutno prisutan u 40 europskih država, uključujući i Hrvatsku, gdje jednostavnom integracijom, ali prvenstveno transparentnim cijenama konkurira domaćim ponuđačima.

Joerg Sutara, suosnivač Paymilla (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Joerg Sutara, suosnivač Paymilla (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Paymill je njemački sustav za procesiranje internetskih transakcija koji rješava problem plaćanja na internetu na fragmentiranom europskom tržištu. Paymill smo lani ugostili na 1. OMGcommerceu i konferenciji RockPaperStartups, a ove je godine suosnivač i CMO Joerg Sutara opisao Paymillov put od lansiranja i prve veće investicije do faze rasta. Paymill je trenutno prisutan u 40 europskih država, uključujući i Hrvatsku, gdje jednostavnom integracijom, ali prvenstveno transparentnim cijenama konkurira domaćim ponuđačima.

Paymillovi savjeti za startupe

Joerg smatra kako startupi ne bi trebali učiti na vlastitim greškama, ako ne moraju, stoga je opisao Paymillov put i ponudio nekoliko savjeta za svaku fazu u kojoj se njegova tvrtka do sada našla.

Faza lansiranja:

 • Što prije napravite MVP (Minimum Viable Product). Fokusirajte se na dio produkta kojeg možete najbrže realizirati. U slučaju Paymilla to je bilo plaćanje karticama. Nove funkcionalnosti dodajte postupno, u hodu.
 • Uvijek imajte plan B. Nekoliko dana prije lansiranja, Paymillu je suradnju otkazala banka koja je trebala biti njihov glavni partner. Srećom, istovremeno su pregovarali s drugom bankom koja je odmah prihvatila ponudu. Uvijek imajte dodatnog ‘asa u rukavu’ za slučaj crnog scenarija!
 • Uvijek imajte u vidu ciljanu publiku. Greška koju startupi često rade jest da najprije ‘napadnu’ velike, što je učinio i Paymillov team. Međutim, velike tvrtke prvo su ih upitale koliko dugo su prisutni na tržištu. Nakon što su odgovorili da su lansirali proizvod prije 2 mjeseca, sve veće tvrtke odgovorile su ime da se vrate za 2 godine. Nakon toga Paymillovci svoje tržište potražili su među startupima kojima je njihova usluga bila potrebna. Do startupa je puno lakše doći, a i stupanj povjerenja je mnogo veći.
 • Analizirajte, evaluirajte, iterirajte. Nemojte se držati prve verzije svoje vizije ili produkta kao pijan plota. Slušajte svoje korisnike.
Netokracijin tim pomno prati predavanja na OMGcommerceu (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Netokracijin tim pomno prati predavanja na OMGcommerceu (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Faza investicije:

 • Komplementaran tim – kada se predstavljate investitorima, zaista je važno da pokažete kako u timu imate osobe sa svim potrebnim znanjima, od tehničkog, financijskog, marketinškog, do poslovnog.
 • Traction, traction, traction – investitori žele vidjeti korisnike, brojke, ne samo manji puls.
 • Budite spremni – vi najbolje poznajete svoj biznis, kada stupite pred investitora, imajte stratešku viziju onoga što radite.
 • Pravne zavrzlame – dobro se upoznajte sa svim uvjetima na ‘term sheetu’. Ne štedite na pravnoj pomoći. Ono što potpišete obilježit će vaš život i život vaše tvrtke u sljedećih nekoliko godina, stoga mudro!

Faza rasta:

 • Kultura međusobnog podržavanja – za sve korake i uspjehe vašeg startupa zaslužni su ljudi i ključno je da se oni na poslu osjećaju ugodno. Ako zahtijevate puno, ponudite puno.
 • ‘Unit economics’ – u svakom trenutku morate znati koliki vam je trošak akvizicije novog korisnika ili klijenta i koliko vam svaki novi korisnik donosi.
 • Skalabilni procesi. Neka vaši procesi budu prilagodljivi i skalabilni, spremni na brzi rast.

OMGCommerce sponzori

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.