Startupi, pročitajte što možete naučiti od njemačkog Paymilla

Startupi, pročitajte što možete naučiti od njemačkog Paymilla

Paymill je njemački sustav za procesiranje internetskih transakcija koji rješava problem plaćanja na internetu na fragmentiranom europskom tržištu. Paymill smo lani ugostili na 1. OMGcommerceu i konferenciji RockPaperStartups, a ove je godine suosnivač i CMO Joerg Sutara opisao Paymillov put od lansiranja i prve veće investicije do faze rasta. Paymill je trenutno prisutan u 40 europskih država, uključujući i Hrvatsku, gdje jednostavnom integracijom, ali prvenstveno transparentnim cijenama konkurira domaćim ponuđačima.

Joerg Sutara, suosnivač Paymilla (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Joerg Sutara, suosnivač Paymilla (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Paymill je njemački sustav za procesiranje internetskih transakcija koji rješava problem plaćanja na internetu na fragmentiranom europskom tržištu. Paymill smo lani ugostili na 1. OMGcommerceu i konferenciji RockPaperStartups, a ove je godine suosnivač i CMO Joerg Sutara opisao Paymillov put od lansiranja i prve veće investicije do faze rasta. Paymill je trenutno prisutan u 40 europskih država, uključujući i Hrvatsku, gdje jednostavnom integracijom, ali prvenstveno transparentnim cijenama konkurira domaćim ponuđačima.

Paymillovi savjeti za startupe

Joerg smatra kako startupi ne bi trebali učiti na vlastitim greškama, ako ne moraju, stoga je opisao Paymillov put i ponudio nekoliko savjeta za svaku fazu u kojoj se njegova tvrtka do sada našla.

Faza lansiranja:

 • Što prije napravite MVP (Minimum Viable Product). Fokusirajte se na dio produkta kojeg možete najbrže realizirati. U slučaju Paymilla to je bilo plaćanje karticama. Nove funkcionalnosti dodajte postupno, u hodu.
 • Uvijek imajte plan B. Nekoliko dana prije lansiranja, Paymillu je suradnju otkazala banka koja je trebala biti njihov glavni partner. Srećom, istovremeno su pregovarali s drugom bankom koja je odmah prihvatila ponudu. Uvijek imajte dodatnog ‘asa u rukavu’ za slučaj crnog scenarija!
 • Uvijek imajte u vidu ciljanu publiku. Greška koju startupi često rade jest da najprije ‘napadnu’ velike, što je učinio i Paymillov team. Međutim, velike tvrtke prvo su ih upitale koliko dugo su prisutni na tržištu. Nakon što su odgovorili da su lansirali proizvod prije 2 mjeseca, sve veće tvrtke odgovorile su ime da se vrate za 2 godine. Nakon toga Paymillovci svoje tržište potražili su među startupima kojima je njihova usluga bila potrebna. Do startupa je puno lakše doći, a i stupanj povjerenja je mnogo veći.
 • Analizirajte, evaluirajte, iterirajte. Nemojte se držati prve verzije svoje vizije ili produkta kao pijan plota. Slušajte svoje korisnike.
Netokracijin tim pomno prati predavanja na OMGcommerceu (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Netokracijin tim pomno prati predavanja na OMGcommerceu (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Faza investicije:

 • Komplementaran tim – kada se predstavljate investitorima, zaista je važno da pokažete kako u timu imate osobe sa svim potrebnim znanjima, od tehničkog, financijskog, marketinškog, do poslovnog.
 • Traction, traction, traction – investitori žele vidjeti korisnike, brojke, ne samo manji puls.
 • Budite spremni – vi najbolje poznajete svoj biznis, kada stupite pred investitora, imajte stratešku viziju onoga što radite.
 • Pravne zavrzlame – dobro se upoznajte sa svim uvjetima na ‘term sheetu’. Ne štedite na pravnoj pomoći. Ono što potpišete obilježit će vaš život i život vaše tvrtke u sljedećih nekoliko godina, stoga mudro!

Faza rasta:

 • Kultura međusobnog podržavanja – za sve korake i uspjehe vašeg startupa zaslužni su ljudi i ključno je da se oni na poslu osjećaju ugodno. Ako zahtijevate puno, ponudite puno.
 • ‘Unit economics’ – u svakom trenutku morate znati koliki vam je trošak akvizicije novog korisnika ili klijenta i koliko vam svaki novi korisnik donosi.
 • Skalabilni procesi. Neka vaši procesi budu prilagodljivi i skalabilni, spremni na brzi rast.

OMGCommerce sponzori

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.