Novi Zeland zabranio patentiranje softvera

Novi Zeland zabranio patentiranje softvera

Novi Zeland donio je novi zakon o intelektualnom vlasništvu u kojem stoji da računalni program nije izum koji se može patentirati. Dok se diljem svijeta vode bitke o autorskim pravima i žustre rasprave i opravdanosti istih, zemlja kivija dobila je još jednu endemsku značajku.

Novi Zeland slavi zabranu patentiranja softvera
Novi Zeland slavi zabranu patentiranja softvera (Ilustracija: venturebeat.com)

Novi Zeland donio je novi zakon o intelektualnom vlasništvu u kojem stoji da računalni program nije izum koji se može patentirati. Dok se diljem svijeta vode bitke o autorskim pravima i žustre rasprave i opravdanosti istih, zemlja kivija dobila je još jednu endemsku značajku.

U tekstu povelje ističe se kako open source ili besplatni softveri još od osamdesetih godina dobivaju na popularnosti te da bi patentiranje istih bilo nekonzistentno sa smjerom u kojem se svijet razvija. Naveli su i kako su mnogi protivnici patentiranja softvera argumentirali kako se svaki “novi” softver bez iznimke gradi na nekom već postojećem, pa bi stavljanje ekskluzivnih prava na isti gušilo razvoj, inovaciju i konkurentnost.

Novozelandski su se zakonodavci s ovom procjenom očito složili, stoga je računalni softver smješten na popis stvari koje se ne mogu patentirati. Ovo nikako ne znači da se developeri moraju odreći svojih autorskih prava – inovacije s embedanim softverskim rješenjima same se po sebi i dalje mogu patentirati, ali čisti softver koji stoji iza njih slobodan je za upotrebu, prenosi Venture Beat.

ponuda

Komentari

 1. Ne cita, sitna slova

  Ne cita, sitna slova

  30. 08. 2013. u 7:55 am Odgovori

  Nije Novi Zeland po tome poseban. Takva su pravila igre u Hrvatskoj, Europi itd.

  Evo od prve, s Googla…

  Patenti > Najčešća pitanja | Državni zavod za intelektualno vlasništvo
  http://www.dziv.hr › Zaštita intelektualnog vlasništva › Patenti – Translate this page
  Može li se patentom zaštititi software ili web-stranice? Software (programska/ računalna podrška) kao takav ili web-stranice ne mogu se zaštititi patentom.
  http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/patenti/najcesca-pitanja/

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.