Sinergija online i offline komunikacije: Boje li se televizije iz regije društvenih mreža?

Sinergija online i offline komunikacije: Boje li se televizije iz regije društvenih mreža?

TV TvitomanijaU poslijepodnevnim satima drugoga dana Tvitomanije održan je panel o offline i online komunikaciji, odnosno, televiziji i društvenim medijima. Na početku je jasno naglašeno kako postoji sinergija između njih – društvene mreže su sadašnjost, ali koliko su one prisutne u tradicionalnim medijima? Sudeći prema iskustvima sugovornika, prisutne su u različitoj mjeri.

O ovim su temama raspravljali Irina Ivić (RTS), Denis Oštir (POP TV), Ana Stunić (TV NOVA) i Guillaume Rabhi (RTL). Rasprava je otvorena nedavnom izjavom predsjednika CNN-a, Jeffa Zuckera, koji je u vrijeme tragičnih događaja u Bostonu izjavio kako se televizija danas oslanja na društvene mreže, ali da je istovremeno uplašen zbog toga. Sugovornici su odgovorili da oni nisu uplašeni, ali su svakako priznali kako društvene mreže itekako utječu na televiziju, koja s vremenom sve više postaje dvosmjerna. Guillaume Rabhi naglasio je kako su se možda u početku i plašili novosti koje društvene mreže donose sa sobom, ali sada se prelazi u drugu fazu gdje se pronalazi najbolji način za integraciju.

RTL na društvenim mrežama funkcionira na više razina i prati svjetske trendove. Pokušavamo dobivati interakciju s gledateljima izvan programa, a istovremeno i uključiti gledatelje u program.

Kako su društvene mreže još uvijek rezervirane za mlađe osobe, Stunić je navela kako su osobe starije dobi navikle gledati televiziju, dok je, s druge strane, mlade danas potrebno motivirati na gledanje, a smatra da se to može postići društvenim mrežama.

Novinari kao urednici, a ne pružatelji informacija

Denis Oštir kaže kako se posao mijenja – televizija je ranije bila glavni izvor informacija. No, pojavom društvenih mreža one su postale dostupne svima.

Mi ćemo sada biti urednici informacija, a ne samo davatelji. To je nešto što se događa sada. Primjerice, ljudi su prvo na Twitteru čuli za ubojstvo Bin Ladena, a tek su onda upalili TV, otišli na CNN i vidjeli da je to doista tako.

Irina Ivić kaže kako to ipak ne može zamijeniti istraživačko novinarstvo, eventualno aktualne vijesti.

Javne televizije se sporije mijenjaju

Ivić je izjavila da su prisutni na više društvenih mreža, ali priznala i kako imaju relativno slabu interakciju s korisnicima na svojim društvenim kanalima. Prilikom rasprave o tome da bi se informacije mogle dobivati i na društvenim mrežama, izjavila je:

To bi značilo da bismo morali imati nekoga zaposlenog za stalno koji će se baviti društvenim mrežama, što trenutno nemamo.

Što je, dakako, izazvalo negodovanje u publici. No, Ivić je objasnila da bi tako trebalo biti i nada se da će se kod njih situacija promijeniti u budućnosti, ali da su promjene nešto sporije, s obzirom da nije riječ o privatnoj televiziji. Iznijela je i podatak kako se u Srbiji društvene mreže više koriste za zabavu, dok u Hrvatskoj za informativu, a da to svakako žele promijeniti.

Budućnost društvenih mreža i televizije

Ana Stunić je predvidjela da će u budućnosti društvene mreže biti još više integrirane, što bi moglo utjecati i na sam sadržaj koji se prikazuje korisnicima. Primjerice, prikupljanjem podataka o korisnicima putem društvenih mreža, sadržaj i reklame mogle bi se precizno targetirati.

Danas društvene mreže najbolje funkcioniraju u prijenosu događaja uživo, poput prenošenja koncerata ili drugih događaja. To se najbolje vidi na Twitteru, gdje se rasprava o određenoj temi može pratiti putem hash taga.

No, unatoč utjecaju društvenih mreža, sudionici su se složili da je televizija i dalje itekako moćan medij, možda čak i moćniji no prije.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?