Kako razvijati aplikacije za pametni sat?

Pitali smo developere o razvoju aplikacija za pametni sat: Odakle krenuti, na što paziti?

Kako bi pametan sat bio više od zgodnog detalja na ruci, trebaju nam aplikacije. I to ne bilo kakve, nego one posebno napravljene za nosive uređaje. Koja su nepisana pravila i izazovi razvoja aplikacija za pametne satove i o čemu voditi računa, ispričali su nam mladi developeri David Macan i Ivan Kocijan.

samsung 1

I dok smo donedavno ručne satove koristili kako bi provjerili kasnimo li negdje ili možda samo kao modni dodatak, dolaskom nosive tehnologije stvari se mijenjaju i postaju puno zanimljivije. Notifikacije o emailovima, porukama, događajima u kalendaru, odgovoranje na pozive, mjerenje otkucaja srca ili prijeđenih kilometara za sportske tipove – i sve to na pametnom satu.

Dobar (i skupocjen) ručni sat simbol je prestiža, statusa i, naravno, kupovne moći (ili odricanja), posebno ako je riječ o onima švicarskog podrijetla. Ili je barem tako bilo donedavno, dok njihovu prodaju nisu nadmašile isporuke pametnih satova. Vremena se mijenjaju, a do 2019. godine ukupne isporuke pametnih satova trebale bi iznositi više od 88 milijuna primjeraka. Jako puno satova za koje će trebati raditi aplikacije kako bi bili zanimljivi za koristiti. Razvoj takvih aplikacija ponešto se razlikuje od onih za smartphone, a na što pripaziti i odakle krenuti za Netokraciju su ispričali mladi developeri David Macan i Ivan Kocijan koji su se ovime počeli baviti iz znatiželje.

Pazite na potrošnju baterije!

camhack_jpg
Ivan: Aplikacijom za pametni sat na hackathonu postiže se “wow” efekt.

David se u izradi aplikacija za pametne satove okušao u sklopu hackathona koji se krajem siječnja održao na Sveučilištu Cambridge na kojem je sudjelovalo 400 studenata iz cijelog svijeta. Kao dio aplikacije na kojoj je radio s kolegama Stefanom Klibom, Denisom Pavlovićem i Danijelom Vincijanovićem, izradio je mini aplikaciju koja skenira otkucaje srce osobe koja nosi pametni sati i zatim šalje te podatke na mobitel, a s mobitela na web servis u bazu. Nakon tog iskustva odlučio je nastaviti te i trenutno radi na jednoj aplikaciji koja će imati Android Wear komponentu. Govoreći o tome na što obratiti pažnju prilikom izrade aplikacija za pametne satove, David kao najbitniju stvar ističe bateriju.

Pametni sat je malen uređaj, što znači da i nema puno prostora za neku veliku bateriju. Stoga treba pisati aplikacije tako da se što više smanji potrošnju baterije. To se radi tako da se sva obrada koja ne mora nužno biti izvršena na satu prebacuje na mobitel i rezultat se jednostavno vrati satu.

A druga je korisničko sučelje, što objašnjava na primjeru.

UI treba biti jasan, pregledan i sve opcije trebaju biti omogućene uz što manji broj koraka da se dođe do njih. Primjerice, aplikacija za vođenje bilješki Google Keep ima veći broj funkcionalnosti na mobitelu nego na satu. Na satu ima samo dvije, najkorištenije: dodavanje bilješki i pregled bilješki. Obje funkcionalnosti dostupne su čim se aplikacija pokrene (na vrhu postoji + Add note opcija, a ispod su prikazane sve bilješke). Tako sam samo dva klika udaljen od dodavanja nove bilješke, što je super.

Prikaz notifikacija s mobitela

david macan_jpg
Aplikacije za pametni sat treba razvijati tako da što manje troše bateriju uređaja, kaže David.

Nadalje, David je pohvalio mogućnost prikaza svih notifikacija s mobitela u jakom lijepu obliku na pametnom satu.

To je po mom mišljenju jedna od najbitnijih funkcionalnosti na satu, zato što tako i obične aplikacije kroz notifikacije imaju Android Wear funkcionalnosti. Primjer toga je Facebookova Messenger aplikacija. Ne postoji posebna Messenger aplikacija za sat, ali ako meni primjerice dođe poruka od prijatelja i pokaže se notifikacija na mobitelu, ta ista notifikacija će se prikazati i na satu sa slikom prijatelja i tekstom poruke.

Objašnjava kako, primjerice, Facebook Messenger notifikacije imaju opciju Like na mobitelu te da ta mogućnost postoji i na Android Wearu (kao i na Tizenu koji koristi Samsung Gear), što znači da korisnik preko svog pametnog sata može odgovoriti na poruku s Like bez problema. David dodaje kako postoji još opcija koje nisu vidljive na mobitelu, ali jesu na satu, poput akcija reply i view on phone.

Prva akcija korisniku omogućava da odgovori na poruku tako što ju diktira ili nacrta emoji na ekranu. Nažalost, još ne postoji podrška za hrvatski jezik, tako da su svi moji messenger odgovori sa sata na engleskom. Druga akcija jednostavno otvara taj chat na korisnikovom mobitelu, kao što bi se otvorio kad bi korisnik kliknuo na notifikaciju na mobitelu.

Izazovi razvoja aplikacija

Putopisca i biciklista Hrvoja Jurića Gear S2 pratio je na putu kroz ledenu Norvešku, za što su mu dobro došle specijalizirane aplikacije (slika: Hrvoje Jurić)
Putopisca i biciklista Hrvoja Jurića Gear S2 pratio je na putu kroz ledenu Norvešku, za što su mu dobro došle specijalizirane aplikacije (slika: Hrvoje Jurić)

Kad je riječ o izazovima kod razvoja aplikacija, David je do sada imao iskustvo samo s Android Wearom kod kojeg sat nije direktno povezan s mrežom, već se sva komunikacija događa putem mobitela.

Iz tog razloga sam u spomenutoj wear aplikaciji podatke o otkucaju srca slao prvo na mobilni app, a tek potom na web servis. Samsungov Gear sat ima konekciju, tako da pretpostavljam da taj limit na platformi Tizen, koju on koristi, ne vrijedi.

Također, objašnjava kako je i izazov što Android Wear uređaj može biti uparen samo s jednim mobitelom ili tabletom, a i to što ima dva stanja – Standard i Dimmed. Prvo je ono koje vidimo kad nešto radimo sa satom, a drugo je ono kad sat ne koristimo, odnosno ne gledamo.

U tom dimmed stanju, pravilo je da ekran bude što crniji, kako bi se manje baterije trošilo na prikaz svjetlijih piksela po ekranu. To stanje je vidljivo unutar aplikacije, ali i na glavnom zaslonu gdje je prikazano vrijeme (watchface). Android Wear OS čak to dimmed stanje dovodi na iduću razinu tako što svaku minutu pomakne cijelu sliku za jedan piksel u nekom smjeru. Time se sprječava nastanak screen burn efekta, gdje se pikseli koji su prikazani na istoj poziciji dulje vrijeme “urežu” u LCD ekran.

Aplikacija za pametni sat mora imati dodatnu vrijednost

ivan kocijan_jpg
Izazov je razvijati aplikacije koje će raditi na ekranu od 1,5 inča.

Developer Ivan Kocijan je na aplikacijama za pametne satove počeo raditi kako bi vidio što se sve može napraviti na tako malom uređaju.

Mobiteli su s vremenom postajali sve veći, a meni je bilo interesantno kako tako mali uređaj posjeduje većinu funkcionalnosti kao i današnji mobiteli. Također, veliki je izazov izraditi aplikaciju koja će raditi na ekranu od 1,5 inča.

Onaj tko je već ranije razvijao mobilne aplikacije, prema Ivanovim riječima trebao bi se brzo snaći i s razvojem onih za pametne satove, a pri tome, kao i David, skreće pažnju na bateriju i vizualne elemente, ali i kako aplikacija treba korisniku pružati dodatnu vrijednost.

Baterija na satovima je znatno manjeg kapaciteta i aplikacija mora paziti na njezinu potrošnju. Nije dobro osvježavati podatke jednako često kao na mobilnom uređaju jer to znatno smanjuje dužinu trajanja baterije. Zbog malog ekrana, neki vizualni elementi koje korisnik svakodnevno koristi, neće izgledati jednako kao na mobitelu. Liste na pametnim satovima će u vidljivom području imati samo jedan ili dva elementa. Možete, ali nije dobro, imati više elemenata na koje korisnik može kliknuti. Najbolje je imati jedan kako korisniku ne bi bilo teško izabrati ono što želi.

Ivan dodaje kako većina pametnih satova podržava tipkovnicu, no da je korisnicima lakše koristiti glasovne naredbe umjesto upisivanja teksta te i o tome treba voditi računa.

Sve gore navedeno je bitno, no prije svega aplikacija mora dodati neku vrijednost korisniku. Ako aplikacija za pametne satove radi isto što i ona za mobilne uređaje, korisnik od nje nema nikakve koristi i neće ju koristiti.

A savjeti za početnike?

ivan_kocijan_resize
Ivan: Onaj tko razumije kako funkcioniraju mobilne platforme bez problema će napraviti i aplikaciju za pametni sat.

Na pitanje što bi savjetovao onima koji bi se možda također htjeli okušati u razvoju aplikacija za pametne satove, Ivan kaže:

Najbolje je da se prvo upoznaju s razvojem za mobilne platforme. Onaj tko razumije kako funkcioniraju mobilne platforme, bez problema će napraviti aplikaciju za pametne satove.

David naglašava kako iako može zvučati kao klišej, neka se jednostavno bace na posao.

Savjetovao bih svima koji žele raditi aplikacije za pametne satove, nevezano za platformu, da si nabave fizički uređaj, jer se tada sami mogu staviti u ulogu korisnika i puno će više razumjeti neke od prethodno navedenih ograničenja i zahtjeva.

Inspirirani da se i sami okušate u nečem sličnom? Dodatan poticaj mogao bi biti natječaj za izradu aplikacija za pametni sat Samsung Gear S2. Uz malo slobodnog vremena, do 30. travnja možete pokazati znanje i kreativnost, a po završetku natječaja biti bogatiji za 50.000 kuna, novi pametni sat ili imati objavljenu aplikaciju u Samsungovoj trgovini aplikacijama. Kako kažu David i Ivan, nemojte previše razmišljati, već se samo odvažite.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.

Izvještaj

Ako želite učiti, postati IT konzultant nije bauk, osnove s fakulteta već imate

Iza nas je zadnji Tech Consultant Meetup s kojim smo zaključili ovogodišnji ciklus Digitalne karijere, a koji smo u suradnji s mStartom, hrvatskom tvrtkom za poslovna IT rješenja realizirali u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku te konačno - Splitu.

Digitalni mediji

Iskon podcast zvučan je primjer kako primijeniti novi digitalni format za interne komunikacije

Može li podcast biti alat za internu komunikaciju u tvrtki? Pretpostavljam da da, jer je novi Iskonov podcast dostupan samo Iskonovcima!