Pozdrav dosadnim starim .com i .net domenama, dolaze nam .ninja i .游戏

Pozdrav dosadnim starim .com i .net domenama, dolaze nam .ninja i .游戏

Icann je odlučio otvoriti svoj sustav dodjeljivanja domena te tako stvoriti inkluzivnije okruženje na internetu. U sljedećih nekoliko tjedana postat će dostupne prve nove generičke domene, na arapskom, kineskom i ruskom, što je ujedno prvi put da imena generičkih vršnih domena nisu zapravo na latinici.

Neke već postojeće domene trebale bi sada dobiti status vršnih generičkih domena
Neke već postojeće domene trebale bi sada dobiti status vršnih generičkih domena (ilustracija: bbc.com)

Icann je odlučio otvoriti svoj sustav dodjeljivanja domena te tako stvoriti inkluzivnije okruženje na internetu. U sljedećih nekoliko tjedana postat će dostupne prve nove generičke domene, na arapskom, kineskom i ruskom, što je ujedno prvi put da imena generičkih vršnih domena nisu zapravo na latinici.

Do sad su generičke vršne domene bile uglavnom ograničene na dobro poznate završetke .com, .net, i .biz, no uskoro bi se trebali pojaviti i mnogo zanimljiviji završeci web adresa, obećava post na Icann blogu. S jedne strane, neka internacionalizirana imena domena dobit će status vršnih generičkih domena, a otvorit će se i mogućnost registriranja potpuno novih domena.

Prve u valu domena koje prelaze u drugu skupinu  su arapska riječ za “web”  شبكة, kineska riječ 游戏 koja označava igru te dvije ruske domene онлайн i сайт koje se podudaraju s pojmovima “on-line” i “web stranica”.

Google želi pregršt domena

Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je pozvao tvrtke da podnesu prijave o imenima domena koje bi htjele registrirati pa se tako našlo zahtjeva za domenama .ninja. .porn, i .ferrari. BBC je izrazio želju za domenom .bbc, dok je Google predao zahtjev za registracijom 101 domene, uključujući .google i .youtube, ali i neke manje očekivane poput .and, .boo, .dad i .new.

Icann će sada imati pune ruke posla dok ne prođe kroz sve zahtjeve. Mnoge domene zatražilo je više tvrtki pa su se za .music tako prijavili i Google i Amazon, dok domenu .app želi 13 različitih tvrtki.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.