Što je zajedničku Infinumu, u:plugu i Netokraciji?

Otkud Infinumu gotovo 70 zaposlenih, u:plugu najbolji hardver, Netokraciji sve ekskluzive?

Sinoć se u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku održao četvrti događaj OSC predstavlja u sklopu kojega se prezentiraju po tri tvrtke i njihov poduzetnički put. Jučer su na redu bili Infinum, u:plug i Netokracija koje su predstavljali njihovi (su)osnivači.

Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)
Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)

Nikola Kapraljević predstavio je Infinum, tvrtku za koju već vjerojatno dobro znate kako razvija softver za web i mobilne uređaje te se bavi dizajnom. Tvrtka je krenula s radom prije deset godina s dva osnivača, koja su prodala mobilnu aplikaciju mobyMAP za tridesetak tisuća kuna. Umjesto da taj iznos potroše, radije su osnovali tvrtku, iako su još bili studenti. Nakon završetka fakulteta, timu se pridružio i sam Nikola, a svatko se od suosnivača bavio svojim tehnološkim dijelom, pa je tako Nikola i danas voditelj Android tima. Jučer je izdvojio i neke specifičnosti tvrtke, manje povezane s razvojem softvera:

Politika u Infinumu je da kada dođeš – sastavljaš svoj stol. Dobiješ ploču, četiri noge, bušilicu i sastavljaš. Ista je stvar i sa stolicom, a praksa se nastavlja dokle god si najmlađi u tvrtki.

Infinum danas ima nešto manje od 70 zaposlenih te urede u SAD-u, Ljubljani i Zagrebu, u kojem se i nalazi sav development. Izdvojio je i razna priznanja koja su osvojili, uključujući i Deloitte Fast 50. Zašto je to bitno? Zbog PR-a, koji je važan većim klijentima – ima se što staviti na prezentaciju o tvrtki, a priznanja dižu i kredibilitet. 70% posla je izvoz, a naveo je i neke primjere radova koje su izrađivali, poput mobilnih aplikacija za Erste banku ili HAK. No, osim što rade za klijente, često rade i interne projekte, koji koriste kao poligoni za nove djelatnike. Među njima je Presence, aplikacija koja govori tko je u uredu, a tko nije. Tu je i Extra, koja služi kao sustav pohvala. Infinum je radio i proizvode, poput Scannra, sustava za klubove koji skeniraju vozačke, te Productive, softver kojim zapravo sami vode tvrtku.

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_08

Kako su došli do svega toga? Zapošljavajući ljude koji su najbolji, a i s kojima je istovremeno ugodno raditi. Na pitanje o fluktuaciji ljudi kroz tvrtku, Nikola je odgovorio da nisu imali mnogo slučajeva odlazaka djelatnika. Smatra da nude dobre radne uvjete, razvoj unutar tvrtke, interne edukacije, onboarding proces u kojemu stoje sva interna pravila i procedure, mentoriranje, sudjeluju u vanjskim predavanjima i događajima na kojima predavanja drže razni članovi tima.

Radite ono što volite, to je osnovni je preduvjet, dao je savjet posjetiteljima. Budite ozbiljni kad pristupate poslu. Budite uporni da biste bili najbolji. Besramno se promovirajte. Bavite se networkingom. I bez obzira na to što ste postigli, pomirite se s time da će vam mame i dalje prigovarati.

Pretvoriti nešto dosadno u nešto zabavno

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_14

Ivan Jelušić suosnivač je tvrtke u:plug, koju ste već upoznali na Netokraciji, nakon što je startup dobio investiciju bugarskog Elevena, a nakon toga – još veću investiciju istog fonda.

Glavna poanta je da smo od nečeg dosadnog napravili zabavnu priču. Ideja postoji dugo prije proizvoda, koji je nastao nakon moje osobne frustracije kabelima i utičnicama. Nakon nekoliko lokalnih startup događaja, u Bugarskoj smo se predstavili i uvjerili akcelerator da nas primi u program.

Došli su nezreli, a u tri mjeseca akceleracije naučili su mnogo o poslovanju, ističe.

Usporedio je softver i hardver, odnosno razlike u razvoju, naglasivši da je ovaj potonji rizičniji i skuplji, jer kod hardvera nema nadogradnje bugova. S hardverom nikad nisi siguran, rokovi se pomiču, troškovi su veliki, kaže. Kompromis ne postoji, jednostavno uređaj mora biti najbolji, što kvalitetniji. Posjetiteljima je dao neke korisne savjete, o pronalasku proizvođača, distributera, odnosu s njima, određivanju cijene, patentiranju i drugim stavkama specifičnim za hardverske projekte.

Netokracijini izazovi

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_18

Ivan Brezak Brkan predstavio je Osječanima Netokraciju, njene početke i one stvari koje ju možda razlikuju od sličnih medijskih projekata. Možda vas je zanimalo zašto Netokracija toliko inzistira na ekskluzivama? Iz istoga razloga zato što Infinum želi stvarati najbolji softver ili zašto u:plug stvara najbolji hardver, napomenuo je Ivan – jer je kvaliteta prepoznatljiva. Uz raniju najavu teme i individualni pristup, medij se može bolje pripremiti za priču, može ju bolje predstaviti, čime je zadovoljniji i novinar i sugovornik, a na kraju i čitatelj. Zahtijeva to dosta energije i uvjeravanja, ali rezultat se isplati, posebice kad drugi mediji naiđu na priču i odluče ju preuzeti, jer dobivaju kvalitetnu podlogu za nju.

Ono što je zanimljivo, a svakako predstavlja i velik izazov, je balansiranje – između kvalitete, kredibiliteta, ažurnosti, hitnosti, osmišljavanja oglasnih formata koji bi zadovoljili i oglašivače i posjetitelje (takozvani takeover banner vjerojatno nikad nećete vidjeti na Netokraciji jer i sami nismo ljubitelji takvog formata oglašavanja, blago rečeno) te dodatnih proizvoda, poput konferencija, organizacije manjih događaja, ili platforme Netokracija.Poslovi. Sve su to ideje proizašle iz zajednice, a za razliku od gore spomenutih tvrtki koje se bave razvojem hardvera ili softvera, posao stvaranja medija poprilično je specifičan, raznolik i može biti iznimno fleksibilan. No, u svoj se toj raznolikosti ne smije se s uma smetnuti srž, ono što medij čini ono što jest i zbog čega ga čitatelji posjećuju, čitaju i imaju u njega povjerenje, istaknuo je Ivan.

U sklopu događaja pred posjetitelje je stupio i Krunoslav Ris, koji je kao predsjednik predstavio što je proteklih pet mjeseci radila udruga Osijek Software City, koja je i organizirala ovaj događaj.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.