Što je zajedničku Infinumu, u:plugu i Netokraciji?

Otkud Infinumu gotovo 70 zaposlenih, u:plugu najbolji hardver, Netokraciji sve ekskluzive?

Sinoć se u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku održao četvrti događaj OSC predstavlja u sklopu kojega se prezentiraju po tri tvrtke i njihov poduzetnički put. Jučer su na redu bili Infinum, u:plug i Netokracija koje su predstavljali njihovi (su)osnivači.

Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)
Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)

Nikola Kapraljević predstavio je Infinum, tvrtku za koju već vjerojatno dobro znate kako razvija softver za web i mobilne uređaje te se bavi dizajnom. Tvrtka je krenula s radom prije deset godina s dva osnivača, koja su prodala mobilnu aplikaciju mobyMAP za tridesetak tisuća kuna. Umjesto da taj iznos potroše, radije su osnovali tvrtku, iako su još bili studenti. Nakon završetka fakulteta, timu se pridružio i sam Nikola, a svatko se od suosnivača bavio svojim tehnološkim dijelom, pa je tako Nikola i danas voditelj Android tima. Jučer je izdvojio i neke specifičnosti tvrtke, manje povezane s razvojem softvera:

Politika u Infinumu je da kada dođeš – sastavljaš svoj stol. Dobiješ ploču, četiri noge, bušilicu i sastavljaš. Ista je stvar i sa stolicom, a praksa se nastavlja dokle god si najmlađi u tvrtki.

Infinum danas ima nešto manje od 70 zaposlenih te urede u SAD-u, Ljubljani i Zagrebu, u kojem se i nalazi sav development. Izdvojio je i razna priznanja koja su osvojili, uključujući i Deloitte Fast 50. Zašto je to bitno? Zbog PR-a, koji je važan većim klijentima – ima se što staviti na prezentaciju o tvrtki, a priznanja dižu i kredibilitet. 70% posla je izvoz, a naveo je i neke primjere radova koje su izrađivali, poput mobilnih aplikacija za Erste banku ili HAK. No, osim što rade za klijente, često rade i interne projekte, koji koriste kao poligoni za nove djelatnike. Među njima je Presence, aplikacija koja govori tko je u uredu, a tko nije. Tu je i Extra, koja služi kao sustav pohvala. Infinum je radio i proizvode, poput Scannra, sustava za klubove koji skeniraju vozačke, te Productive, softver kojim zapravo sami vode tvrtku.

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_08

Kako su došli do svega toga? Zapošljavajući ljude koji su najbolji, a i s kojima je istovremeno ugodno raditi. Na pitanje o fluktuaciji ljudi kroz tvrtku, Nikola je odgovorio da nisu imali mnogo slučajeva odlazaka djelatnika. Smatra da nude dobre radne uvjete, razvoj unutar tvrtke, interne edukacije, onboarding proces u kojemu stoje sva interna pravila i procedure, mentoriranje, sudjeluju u vanjskim predavanjima i događajima na kojima predavanja drže razni članovi tima.

Radite ono što volite, to je osnovni je preduvjet, dao je savjet posjetiteljima. Budite ozbiljni kad pristupate poslu. Budite uporni da biste bili najbolji. Besramno se promovirajte. Bavite se networkingom. I bez obzira na to što ste postigli, pomirite se s time da će vam mame i dalje prigovarati.

Pretvoriti nešto dosadno u nešto zabavno

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_14

Ivan Jelušić suosnivač je tvrtke u:plug, koju ste već upoznali na Netokraciji, nakon što je startup dobio investiciju bugarskog Elevena, a nakon toga – još veću investiciju istog fonda.

Glavna poanta je da smo od nečeg dosadnog napravili zabavnu priču. Ideja postoji dugo prije proizvoda, koji je nastao nakon moje osobne frustracije kabelima i utičnicama. Nakon nekoliko lokalnih startup događaja, u Bugarskoj smo se predstavili i uvjerili akcelerator da nas primi u program.

Došli su nezreli, a u tri mjeseca akceleracije naučili su mnogo o poslovanju, ističe.

Usporedio je softver i hardver, odnosno razlike u razvoju, naglasivši da je ovaj potonji rizičniji i skuplji, jer kod hardvera nema nadogradnje bugova. S hardverom nikad nisi siguran, rokovi se pomiču, troškovi su veliki, kaže. Kompromis ne postoji, jednostavno uređaj mora biti najbolji, što kvalitetniji. Posjetiteljima je dao neke korisne savjete, o pronalasku proizvođača, distributera, odnosu s njima, određivanju cijene, patentiranju i drugim stavkama specifičnim za hardverske projekte.

Netokracijini izazovi

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_18

Ivan Brezak Brkan predstavio je Osječanima Netokraciju, njene početke i one stvari koje ju možda razlikuju od sličnih medijskih projekata. Možda vas je zanimalo zašto Netokracija toliko inzistira na ekskluzivama? Iz istoga razloga zato što Infinum želi stvarati najbolji softver ili zašto u:plug stvara najbolji hardver, napomenuo je Ivan – jer je kvaliteta prepoznatljiva. Uz raniju najavu teme i individualni pristup, medij se može bolje pripremiti za priču, može ju bolje predstaviti, čime je zadovoljniji i novinar i sugovornik, a na kraju i čitatelj. Zahtijeva to dosta energije i uvjeravanja, ali rezultat se isplati, posebice kad drugi mediji naiđu na priču i odluče ju preuzeti, jer dobivaju kvalitetnu podlogu za nju.

Ono što je zanimljivo, a svakako predstavlja i velik izazov, je balansiranje – između kvalitete, kredibiliteta, ažurnosti, hitnosti, osmišljavanja oglasnih formata koji bi zadovoljili i oglašivače i posjetitelje (takozvani takeover banner vjerojatno nikad nećete vidjeti na Netokraciji jer i sami nismo ljubitelji takvog formata oglašavanja, blago rečeno) te dodatnih proizvoda, poput konferencija, organizacije manjih događaja, ili platforme Netokracija.Poslovi. Sve su to ideje proizašle iz zajednice, a za razliku od gore spomenutih tvrtki koje se bave razvojem hardvera ili softvera, posao stvaranja medija poprilično je specifičan, raznolik i može biti iznimno fleksibilan. No, u svoj se toj raznolikosti ne smije se s uma smetnuti srž, ono što medij čini ono što jest i zbog čega ga čitatelji posjećuju, čitaju i imaju u njega povjerenje, istaknuo je Ivan.

U sklopu događaja pred posjetitelje je stupio i Krunoslav Ris, koji je kao predsjednik predstavio što je proteklih pet mjeseci radila udruga Osijek Software City, koja je i organizirala ovaj događaj.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!