Što je zajedničku Infinumu, u:plugu i Netokraciji?

Otkud Infinumu gotovo 70 zaposlenih, u:plugu najbolji hardver, Netokraciji sve ekskluzive?

Sinoć se u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku održao četvrti događaj OSC predstavlja u sklopu kojega se prezentiraju po tri tvrtke i njihov poduzetnički put. Jučer su na redu bili Infinum, u:plug i Netokracija koje su predstavljali njihovi (su)osnivači.

Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)
Ako radiš dobro, ne’š propasti, kaže Nikola (slike: Dražen Karačić/osijek031.com)

Nikola Kapraljević predstavio je Infinum, tvrtku za koju već vjerojatno dobro znate kako razvija softver za web i mobilne uređaje te se bavi dizajnom. Tvrtka je krenula s radom prije deset godina s dva osnivača, koja su prodala mobilnu aplikaciju mobyMAP za tridesetak tisuća kuna. Umjesto da taj iznos potroše, radije su osnovali tvrtku, iako su još bili studenti. Nakon završetka fakulteta, timu se pridružio i sam Nikola, a svatko se od suosnivača bavio svojim tehnološkim dijelom, pa je tako Nikola i danas voditelj Android tima. Jučer je izdvojio i neke specifičnosti tvrtke, manje povezane s razvojem softvera:

Politika u Infinumu je da kada dođeš – sastavljaš svoj stol. Dobiješ ploču, četiri noge, bušilicu i sastavljaš. Ista je stvar i sa stolicom, a praksa se nastavlja dokle god si najmlađi u tvrtki.

Infinum danas ima nešto manje od 70 zaposlenih te urede u SAD-u, Ljubljani i Zagrebu, u kojem se i nalazi sav development. Izdvojio je i razna priznanja koja su osvojili, uključujući i Deloitte Fast 50. Zašto je to bitno? Zbog PR-a, koji je važan većim klijentima – ima se što staviti na prezentaciju o tvrtki, a priznanja dižu i kredibilitet. 70% posla je izvoz, a naveo je i neke primjere radova koje su izrađivali, poput mobilnih aplikacija za Erste banku ili HAK. No, osim što rade za klijente, često rade i interne projekte, koji koriste kao poligoni za nove djelatnike. Među njima je Presence, aplikacija koja govori tko je u uredu, a tko nije. Tu je i Extra, koja služi kao sustav pohvala. Infinum je radio i proizvode, poput Scannra, sustava za klubove koji skeniraju vozačke, te Productive, softver kojim zapravo sami vode tvrtku.

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_08

Kako su došli do svega toga? Zapošljavajući ljude koji su najbolji, a i s kojima je istovremeno ugodno raditi. Na pitanje o fluktuaciji ljudi kroz tvrtku, Nikola je odgovorio da nisu imali mnogo slučajeva odlazaka djelatnika. Smatra da nude dobre radne uvjete, razvoj unutar tvrtke, interne edukacije, onboarding proces u kojemu stoje sva interna pravila i procedure, mentoriranje, sudjeluju u vanjskim predavanjima i događajima na kojima predavanja drže razni članovi tima.

Radite ono što volite, to je osnovni je preduvjet, dao je savjet posjetiteljima. Budite ozbiljni kad pristupate poslu. Budite uporni da biste bili najbolji. Besramno se promovirajte. Bavite se networkingom. I bez obzira na to što ste postigli, pomirite se s time da će vam mame i dalje prigovarati.

Pretvoriti nešto dosadno u nešto zabavno

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_14

Ivan Jelušić suosnivač je tvrtke u:plug, koju ste već upoznali na Netokraciji, nakon što je startup dobio investiciju bugarskog Elevena, a nakon toga – još veću investiciju istog fonda.

Glavna poanta je da smo od nečeg dosadnog napravili zabavnu priču. Ideja postoji dugo prije proizvoda, koji je nastao nakon moje osobne frustracije kabelima i utičnicama. Nakon nekoliko lokalnih startup događaja, u Bugarskoj smo se predstavili i uvjerili akcelerator da nas primi u program.

Došli su nezreli, a u tri mjeseca akceleracije naučili su mnogo o poslovanju, ističe.

Usporedio je softver i hardver, odnosno razlike u razvoju, naglasivši da je ovaj potonji rizičniji i skuplji, jer kod hardvera nema nadogradnje bugova. S hardverom nikad nisi siguran, rokovi se pomiču, troškovi su veliki, kaže. Kompromis ne postoji, jednostavno uređaj mora biti najbolji, što kvalitetniji. Posjetiteljima je dao neke korisne savjete, o pronalasku proizvođača, distributera, odnosu s njima, određivanju cijene, patentiranju i drugim stavkama specifičnim za hardverske projekte.

Netokracijini izazovi

2015_02_23_osc_predstavlja_infinum_uplug_netokracija_18

Ivan Brezak Brkan predstavio je Osječanima Netokraciju, njene početke i one stvari koje ju možda razlikuju od sličnih medijskih projekata. Možda vas je zanimalo zašto Netokracija toliko inzistira na ekskluzivama? Iz istoga razloga zato što Infinum želi stvarati najbolji softver ili zašto u:plug stvara najbolji hardver, napomenuo je Ivan – jer je kvaliteta prepoznatljiva. Uz raniju najavu teme i individualni pristup, medij se može bolje pripremiti za priču, može ju bolje predstaviti, čime je zadovoljniji i novinar i sugovornik, a na kraju i čitatelj. Zahtijeva to dosta energije i uvjeravanja, ali rezultat se isplati, posebice kad drugi mediji naiđu na priču i odluče ju preuzeti, jer dobivaju kvalitetnu podlogu za nju.

Ono što je zanimljivo, a svakako predstavlja i velik izazov, je balansiranje – između kvalitete, kredibiliteta, ažurnosti, hitnosti, osmišljavanja oglasnih formata koji bi zadovoljili i oglašivače i posjetitelje (takozvani takeover banner vjerojatno nikad nećete vidjeti na Netokraciji jer i sami nismo ljubitelji takvog formata oglašavanja, blago rečeno) te dodatnih proizvoda, poput konferencija, organizacije manjih događaja, ili platforme Netokracija.Poslovi. Sve su to ideje proizašle iz zajednice, a za razliku od gore spomenutih tvrtki koje se bave razvojem hardvera ili softvera, posao stvaranja medija poprilično je specifičan, raznolik i može biti iznimno fleksibilan. No, u svoj se toj raznolikosti ne smije se s uma smetnuti srž, ono što medij čini ono što jest i zbog čega ga čitatelji posjećuju, čitaju i imaju u njega povjerenje, istaknuo je Ivan.

U sklopu događaja pred posjetitelje je stupio i Krunoslav Ris, koji je kao predsjednik predstavio što je proteklih pet mjeseci radila udruga Osijek Software City, koja je i organizirala ovaj događaj.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.