Oradian i Stellar i pokreću pilot projekt u Nigeriji

Kako će Oradian uz Stellar skratiti 12-satno putovanje novca na nekoliko sekundi

Znate li da je potrebno 12 sati da autobus prenese novac iz mikrofinancijske institucije u Lagosu na sjever Nigerije? Riječi su to koje je izrekao Antonio Šeparović, CEO Oradiana, kada je prošle godine ušao u urede Stellara, sustava za plaćanje baziranog na kriptovalutama. Oradian i Stellar nedavno su postali partneri, a Julian Oehrlein, suosnivač ovog startupa, objasnio nam je i što to znači za njihove projekte, mikrofinancijsku industriju u zemljama u razvoju poput Nigerije, ali i krajnje korisnike.

Oradian uz pomoć Stellara želi omogućiti što brže i jeftinije novčane transakcije, a svoju teoriju dokazat će pilot projektom u Nigeriji.
Oradian uz pomoć Stellara želi omogućiti što brže i jeftinije novčane transakcije, a svoju teoriju dokazat će pilot projektom u Nigeriji.

Detalje o priči s početka teksta možete pronaći na Stellarovom blogu, a riječ je o najavi integracije Stellara u Oradionovo rješenje za “bankaranje” za mikrofinancijske ustanove.

Vjerojatno već znate da je Nigerija jedno od ciljanih tržišta Oradiana, multinacionalnog startupa s jednim hrvatskim suosnivačem, koji je za svoje sjedište odabrao Zagreb. Oradian razvija Instafin, sustav za manje financijske ustanove, poput banaka, štedionica i kreditnih ureda, koji je prilagođen institucijama koje svoje poslovanje i dalje vode isključivo uz pomoć papira. Nigerija je jedna od ekonomskih najrazvijenijih zemalja (što je prepoznao i jedan drugi hrvatski startup, Agrivi), ali i zemlja s najvećim brojem stanovnika u Africi. Stanovništvo je mlado, srednji stalež je u razvoju, a u isto vrijeme polovica stanovnika ne koristi bankarske usluge.

Oradian rješava probleme tržišta, a ujedno želi iskoristiti i njegov potencijal, ali činjenica da je ponekad potrebno i 12 sati da se novac fizički prenese s jednog odredišta na drugo nimalo ne olakšava poslovanje njegovim klijentima.

Četiri glavna argumenta za Stellar

Julian nam objašnjava zašto se Stellar dobro uklapa u cijelu priču. On omogućuje brzo slanje i povlačenje novca, što je iznimno bitno u slučajevima kad korisnici mikrofinancijskih ustanova trebaju sredstva u što kraćem roku, odnosno kod hitnih slučajeva kao što su bolest, ozljeda ili katastrofalni vremenski uvjeti. To se događa prečesto, kaže.

Sljedeća se stvar odnosi na mikrotransakcije. Osobe s nižim prihodima oslanjaju se na fleksibilnost u upravljanju novcem, a zbog toga svakog dana donose financijske odluke koje zahtijevaju manje transakcije kako bi “rastegnuli” svoje budžete i pokrili svoje potrebe.

Julian Oehrlein, suosnivač Oradiana (slika: Janez Klemenčič)
Julian Oehrlein, suosnivač Oradiana (slika: Janez Klemenčič)

Tu je i digitalna financijska povijest. Bez mogućnosti provjere prijašnjeg stanja, davatelji kredita nailaze na velike izazove. Također, i osobe kojima je potrebna pozajmica teško mogu dokazati dotadašnju pouzdanost. Na kraju dolazi i smanjenje troškova za transakcije ili njihovo potpuno uklanjanje.

Zemlje u razvoju su mobilne. Ako netko odlazi od kuće da bi radio za plaću od 5 dolara na dan, možda će platiti čak jedan dolar da taj novac pošalje svojoj obitelji. Velike naknade mogu spriječiti obitelji da se izvuku iz siromaštva.

Osnivač Stellara stoji i iza Mt. Goxa te Ripplea

Stellar se tu uklapa kao tehnologija koja omogućuje lako i brzo slanje te primanje novca, bilo da je riječ o pojedincima ili institucijama. Podržava razne valute i automatski ih konvertira po najnižem tečaju. Stellar je lansiran u lipnju prošle godine, a The Wall Street Journal tada je pisao kako iza svega stoji Jed McCaleb, poznat kao osnivač Mt. Goxa, nekoć najveće burze za bitcoine (koja je u međuvremenu proglasila bankrot), i Ripplea, mreže za plaćanje koja dijeli neke ideje s bitcoinom kako bi omogućila jeftine i učinkovite transakcije u bilo kojoj valuti.

Uz Oradian, njegov projekt Stellar ulazi u svijet mikrofinancija, a u novom tekstu za WSJ izvršna direktorica Stellar Development Foundationa, Joyce Kim, rekla je isto što i Julian nama – jednostavno ne postoji način da mikrofinancijske institucije efektivno međusobno komuniciraju. Kombinacija Stellara i Oradiana mogla bi tom problemu stati na kraj.

Pilot projekt u Nigeriji

Međutim, promjene ne idu preko noći, stoga tim pokreće pilot projekt u Nigeriji u partnerstvu s tamošnjim financijskim institucijama, kako bi dokazali svoje teorije. Trenutno implementiraju tehničko rješenje potrebno da bi projekt krenuo i kako bi evaluirali prve podatke. Julian i na kraju sumira cijelu priču i konkretno objašnjava što sve ovo znači za krajnje korisnike:

Prvoklasna sigurnost, velike uštede na troškovima transakcije, bolji pristup ušteđevini i veću fleksibilnost.

Priču o Stellarovom, a sad i Oradianovom putu, možete pratiti i na Mediumu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.