Optimizacija.com odgovara vam na sva SEO pitanja za 24 do 48 sati

Optimizacija.com odgovara vam na sva SEO pitanja za 24 do 48 sati

Danas se pokreće novi internetski servis za pitanja i odgovore na kojemu ćete moći doznati sve što vas zanima o optimizaciji za tražilice: Optimizacija.com. Ovaj plaćeni servis pokreće poznati regionalni SEO profesionalac Bruno Šarić, vlasnik bloga i tvrtke SEO.hr te stalni Netokracijin suradnik za optimizaciju za tražilice. Šarić je odlučio pokrenuti Optimizaciju kako bi popunio rupu na tržištu: mnogi si ne mogu priuštiti stalno zaposlenog specijalista za optimizaciju za tražilice ili pak SEO agenciju, a nemaju vremena ni znanja sami optimizirati svoje web stranice. Svoje odgovore biste u tom slučaju mogli naći na Optimizaciji.

Optimizacija.com

Danas se pokreće novi internetski servis za pitanja i odgovore na kojemu ćete moći doznati sve što vas zanima o optimizaciji za tražilice: Optimizacija.com. Ovaj plaćeni servis pokreće poznati regionalni SEO profesionalac Bruno Šarić, vlasnik bloga i tvrtke SEO.hr te stalni Netokracijin suradnik za optimizaciju za tražilice.

Šarić je odlučio pokrenuti Optimizaciju kako bi popunio rupu na tržištu: mnogi si ne mogu priuštiti stalno zaposlenog specijalista za optimizaciju za tražilice ili pak SEO agenciju, a nemaju vremena ni znanja sami optimizirati svoje web stranice. Svoje odgovore biste u tom slučaju mogli naći na Optimizaciji.

Optimizacija se sastoji od tri sekcije: pitanja, kampanje, savjeti.

Optimizacija je zamišljena kao premium servis za pitanja i odgovore u vezi SEO-a. SEO odnosno optimizacija za tražilice je proces pozicioniranja web stranica na tražilicama poput Googlea. Ako niste znali, promet većine web stranice itekako ovisi o posjetiteljima koji stižu s tražilica.

Šarić za Netokraciju navodi zašto su odlučili pokrenuti Optimizaciju:

Bavimo se pružanjem usluga vezanih uz tražilice oko 5 i pol godina. Napravilo smo interno istraživanje na temelju upita i komunikacije sa potencijalnim klijentima za to vremensko razdoblje gdje smo ustanovili da postoji potražnja za pružanje takve vrste usluga. Određeni postotak potencijalnih klijenata ustvari nas nije kontaktirao kako bi dobili našu kompletnu uslugu već su htjeli većinu posla odrađivati sami uz naše konzultacije i nadzor. Naš novi servis nudi upravo to.

Optimizacija se zasad sastoji od pitanja, kampanja i savjeta koje dobivate uz jednu od tri pretplate. Uz svaku pretplatu dobivate određen broj pitanja koje možete postaviti te link building kampanja koje možete pratiti.

Optimizirajte uz savjet-dva

Pitanja

Šarić naglašava da je najveća korist Optimizacije sustav pitanja i odgovora unutar kojega možete pitati što vas zanima o optimizaciji vaše web stranice za tražilice. Vaša pitanja nisu javna niti vidljiva drugim korisnicima sustava, nego isključivo timu Optimizacije. Garantiraju kako ćete dobiti odgovor za 24 do 48 sati, ovisno o danu i težini vašeg pitanja.

Imate pitanje? Odgovor stiže.

Sustav pitanja i odgovora je vrlo jednostavan, tako za svako upisujete kratki naslov i sadržaj, nakon čega vam odgovaraju u formi sličnoj privatnim porukama na forumima ili pak Facebooku. Sva pitanja arhiviraju se u vašem korisničkom profilu kako biste im mogli pristupiti kasnije.

Kampanje

Kampanje su vrlo jednostavan link building alat unutar kojega možete pratiti broj i kvalitetu vaših linkova. Ako slučajno niste znali, optimizacija za tražilice se prvenstveno dijeli na onsite i offsite optimizaciju. Dok se onsite optimizacija odnosi na prilagođavanje vaše web stranice, u slučaju offsite optimizacije prvenstveno mislimo na linkove. Google i druge tražilice autoritet vaše stranice temelje upravo na broju i kvaliteti linkova s drugih web stranice koje su svojevrsne preporuke.

Kampanje vam službe za praćenje linkova.

Kampanje unutar Optimizacije služe vam za praćenje tih linkova, a servis će vam dati kvalitativnu ocjenu svake kampanje. U našem slučaju dodao sam isključivo dva linka za našu službenu fan stranicu na Facebooku i profil na Twitteru. Da sam primjerice dodao sve linkove s Jutarnjeg lista, Poslovnog dnevnika i Net.hr-a koji se na nas često pozivaju, ocjena bi bila viša.

Optimizacija vam savjetuje gdje dobiti linkove.

Osim popisa linkova, Optimizacija će vam preporučiti niz servisa na kojima možete dodati svoju web stranicu i dobiti još jedan link. Kampanje su vrlo jednostavne, ali će i naprednijim korisnicima poslužiti za praćenje linkova na jednom mjestu.

Savjeti

Bruno Šarić osim što piše članke na svom blogu i vrhunske članke o optimizaciji za tražilice na Netokraciji, na Optimizaciji će pisati praktične savjete. Iako će mnogi vrijediti kao općenita pravila, mnogi će biti vezani za aktualne novosti u vezi tražilica.

Savjeti su svojevrstan blog unutar Optimizacije.

Google, Bing i druge tražilice brzo se razvijaju, a s time i kriteriji bitni za optimizaciju. Svi pretplatnici imaju pristup savjetima, a bilo bi zgodno kada bismo mogli postavljati potpitanja, makar povezana izravno sa sustavom pitanja i odgovora uključenih u pretplatu.

Isplati li se koristiti Optimizaciju?

Možete birati između 3 različite pretplate:

 • SEO Basic: 1 kampanja, 5 pitanja mjesečno, pristup SEO savjetima;
 • SEO Standard: 2 kampanje, 10 pitanja mjesečno, pristup SEO savjetima;
 • SEO Professional: 5 kampanja, 15 pitanja mjesečno, pristup SEO savjetima.

Već vidim komentare u kojima navodite kako su pretplate skupe, ali razmislite. Bruno Šarić zaista je jedan od najkvalitetnijih SEO profesionalaca u regiji čije vam iskustvo može trajno dovesti veću posjećenost, kupce i korisnike. Mjesečna cijena konzultacija i kod prosječne internetske agencije koštati će vas višestruko više nego pristup Optimizaciji. Šarić smatra kako će pouzdanost informacija biti glavna prednost servisa:

Na internetu o tražilicama ima jako puno informacija, no iz vlastitih iskustava znamo da mnogi ne provjeravaju te informacije prije nego iz objave. Također neke od informacija nije jednostavno niti za shvatiti, a kamoli testirati i provjeriti. Mnoge su krivo napisane ili objašnjene. Ima dosta mitova i pokvarenog telefona. Mi se tražilicama bavimo dugi niz godina na dnevnoj bazi i na stotinama domena, radimo vlastita testiranja i pratimo samu industriju i imamo mogućnost dati ispravne informacije. Nadamo se da će to biti dovoljan razlog da nas netko i plati.

Zanimljivo je gdje Šarić smatra da se kriju najveće greške u pozicioniranju na tražilicama:

Vlastita sabotaža i krivi savjet. Google je javno objavio putem svog službenog vodiča na koji način se web stranice prilagođavaju njihovoj tehnologiji. Također putem svojih službenih blogova redovito informira o novim stvarima. Industrija tražilica se nevjerojatno brzo razvija, no većina ljudi kasni nekoliko godina sa informacijama na tu temu i jednostavno potežu krive poteze. Izrade stranice bez da uzmu Google u obzir, ne educiraju zaposlene osobe kako administrirati web stranice u skladu sa Googleom, a zatim još često uzmu i savjet od osobe koja se ne bavi tražilicama. Uz nekoliko savjeta stručnjaka stvari mogu biti znatno bolje kao i u svakoj drugoj industriji.

Konkurentski servisi  svakako postoje. Optimizacija je razvijena po uzoru na SEO web stranice poput SEOMoza i SEObooka, prilagođena regionalnom tržištu alatima i ekspertizom. Navedeni servisi nude niz korisnih alata, ali će prosječnom vlasniku web stranica biti beskorisni bez znanja potrebnog da ih “srede”.

Naprednim web profesionalcima koji ponekad trebaju SEO savjet iz iskustva s Brunom preporučio bih testiranje servisa, a vlasnicima web stranica koji ne mogu ili ne žele angažirati nekoga će se svakako isplatiti. Ako ne znate osnove SEO-a, ne gubite vrijeme s alatima koje nećete koristiti već pitate što vas zanima.

S obzirom na Šarićevo znanje i savjete koje su pomogli u razvoju Netokracije, bilo bi teško ne preporučiti ovaj servis 🙂 Na Optimizaciju se možete registrirati na službenoj web stranici. Sa strane internetskog projekta bit će zanimljivo vidjeti hoće li domaći vlasnici web stranica prihvatiti Optimizacijin model internetskog servisa. Kupujmo hrvatsko? Optimizirajmo također.

Napomena: Linkovi na Optimizaciju u ovom članku su affiliate linkovi, kojima podržavate Netokraciju – hvala!

Komentari

 1. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  08. 08. 2011. u 10:48 am Odgovori

  Svaki profesionalni web servis je dobrodošao, pa i ovaj … bit ce mi drago koristit ga kad bude potrebno.
  Nitko sve ne zna, uskospecijalizirani pristup je nešto što treba balkanskom tržištu.
  jer na balkanu većina IT-ovaca je svaštara, u sve se kuže 🙂

 2. Dino Reic

  Dino Reic

  08. 08. 2011. u 11:21 am Odgovori

  U biti jako dobra stvar. Da ne poznam par mangupa koje cimam kada mi nesto treba (cigo sam) , vjerovatno bi odabrao ovakvu neku opciju.

  Svi znamo da je momak majstor, samim time radije bi platio njemu nego nekome izvana koje ne poznam. To će mu biti dobra priča…

 3. Ivan

  Ivan

  09. 08. 2011. u 1:01 pm Odgovori

  Pohvaljujem ovaj projekt! Jedino mislim da je za SEO potrebno puno više vremena i par stotina postavljenih pitanja da se polove samo osnove. O offpage optimizaciji da ni ne pričam. Nadam se da će projekt pronaći svoje klijente ali mislim da će na kraju klijenti prepustiti posao profesionalcima jer će za malo višu cijenu dobiti kompletan servis, a da ništa ne moraju raditi ili znati. Ali za one koji se žele baviti optimizacijom to može biti odličan početak. Pozdrav!

 4. Tomislav Capan

  Tomislav Capan

  14. 08. 2011. u 4:06 pm Odgovori

  Zanimljiva ideja, no moje mišljenje je i dalje da SEO mora biti dio web produkcije, kao standardni dio. SEO je disciplina koja se uz malo truda jednostavno može savladati i web studiji / web profesionalci koji drže do sebe to moraju imati in-house kao dio vlastitog know-howa.

 5. Marko Blazekovic

  Marko Blazekovic

  26. 08. 2011. u 1:58 pm Odgovori

  Tomislav mislim da grijesis u pojmu “jednostavnog savladavanja” to je kao da kazes da je marketing jednostavno savladati. SEO je u biti postao web marketing, vec se i cesto taj pojam koristi. Kod nas to sve “moze” jedan covjek ili in-house biti, u svijetu imas firme koje se samo bave SEO-om i imaju puno zaposlenih i cesto to nadilazi samu web izradu, kao sto i inace marketing nadilazi cijeli proizvod i o njemu ovisi sve.

  p.s.
  Volio bi da ovaj projekt uspije, ali sam skeptican jer kod nas ljudi traze a i dobivavju sve besplatno, mozda neka veca firma se odluci ali placat za konzultacije kod nas nije cesta pojava. Bruno hvala ti za pionirstvo i sto samim time utires put za jedan dan kada ce to biti normalno 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.