Novosti iz startup sveta i promene u medijima

Novosti iz sveta startupa i promene u medijima

Prethodnu nedelju obeležila su dešavanja uglavnom na polju startupa i poslovanja u okviru telekomunikacija. Tako smo imali prilku da saznamo nešto više o razvoju PhotoMatha iz hrvatskog MicroBlinka, propratili smo i “selidbu” srpske Dirure u LimundoGrad, a kako bi zaokružili priču u okviru novih tehnologija, preneli smo vam i vest o cenama iPhone-a 6 i 6 Plus u Srbiji i Hrvatskoj. U prethodnih sedam dana, imali smo razloga i da se radujemo, jer je naš Marko Mudrinić, proglašen je za IT novinara godine u Srbiji.

linkokracija ljeto

No, krenimo redom. Novost koja je dočekana sa oduševljanjem u Srbiji i Hrvatskoj, jeste početak prodaje najnovijih modela iPhone-a, te se “šestica” i njena veće verzija 6 Plus, već mogu rezervisati putem web shopa Hrvatskog Telekoma,  a cena će se kretati od 6.398 do 9.298 kuna, u zavisnosti od modela. U srpskom Telenoru, koji online naručivanje ovog uređaja započinje danas, cene će se kretati u rasponu od 14.970 do 83.790 dinara.

Prelazak Dirure i predstavljanje PhotoMatha

Kada je reč o e-commercu u Srbiji, ispratili smo odluku Limunda da podrži servis za prodaju i kupovinu rukotvorina-Diruru, „preselivši” je u LimundoGrad, zajednicu koja broji skoro 600.000 korisnika. Šta su izjavili Vladimir Nikolić, CEO Limunda i Setfan Cerovina, CEO Dirure, kao i Darko Vidić, saznajte više u tekstu.

Veliki trud i inovativnost hrvatskog MicroBlinka, koji su uloženi za kreiranje besplatne aplikacije PhotoMath, rezultirao je učestvovanjem na poznatom TechCrunchovom Startup Battlefieldu. U brobi za investicije i promovisanje proizvoda, MicroBlink na čelu sa Damirom Sabolom, predstavio je najnoviju aplikaciju PhotoMath. Reč je zapravo o prgramu koji prepoznaje matematičke zadatke i rešava ih, ukoliko korisnik usmeri kameru telefona ka određenom matematičkom problemu. Ako ste propustili priču o ovom funkcionalnom rešenju, vreme je da pročitate.

Na polju medija, dolazi nam vest o startovanju VICE Srbija. reč je o mediju čija lokalna redakcija kreira zanimljiv i originalan sadržaj namenjen mlađoj populaciji. Srbija će postati 36. zemlja u kojoj je uključen ovaj projekat, a iza koga stoje VICE Media i grčki Antena Grupa. Partnerstvo sa kompanijom VICE Media prokomentarisao je Theodore Kyriakou.

Nagrada kao motiv

Koliko je bitno pri kreiranju nekog projekta imati pouzdan i dobar tim, govorio je za Netokraciju Davor Bruketa, jedan od žirija takmičenja Moja kreativna crta koje okuplja kreativce, a motiv učesnicima sa poslovno kreativnim idejama, daje Zagrebačka banka. Imali smo prilike da nešto više saznamo i o novoj, krajnje zanimljivoj i šaljivoj stranici na Facebooku, koja je rezervisana za splitske lingvističke doskočice, a čiji je pokretač Luka Drezga.

Ako ste ljubitelj izuma budućnosti koji polako osvajaju svet, onda morate pročitati članak o Hoverboardu, kreaciju kompanije Hendo Hover. U domenu novih tehnologija, Google nas je iznenado redizajniranim Gmailom sa korišćenjem više naloga, kao i novom aplikacijom za slanje e-mail poruka- Inbox.

Za kraj, sem što vam možemo obećati da se naša upornost ka prikupljanju infromacija i plasiranja istih nastavlja, te da ćemo spremati nešto novo za narednu nedelju, moramo pomenuti da je prethodni sedmodnevni period za nas, kao redakciju, doneo priznanje u vidu proglašenja našeg Marka Mudrinića kao IT novinara godine u Srbiji.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.