Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kad nam je budžet za marketing prilično tanak, digitalni marketing se pokazao kao najpovoljniji oblik marketinga, kaže suosnivač jedne od najuspješnijih domaćih malih pivovara koji obožava Twitter.

Priču o Novoj Rundi vjerojatno ste već čuli: programer Miroslav Šuvak ostavio je dobro plaćeni posao u mStartu kako bi s Markom Filipinom pokrenuo craft (zanatsku!) pivovaru u vrijeme kad se u Hrvatskoj o tome nije znalo puno.

Nova Runda se u međuvremenu prometnula u jedan od najuspješnijih domaćih projekata te vrste. Najveći izazov pri pretvaranju hobija u posao bila je administracija, rekao nam je Šuvak. On i Filipin su sami krenuli u istraživanje gomile pravilnika i zakona koji su potrebni za otvaranje pivovare.

Pomogao im je ulazak u Europsku uniju jer je postupak ponešto olakšan. Ipak, Šuvak je dao otkaz na starom poslu kako bi se mogao posvetiti svemu potrebnom kako bi pivovara profunkcionirala. Podijelili su se: Filipin je preuzeo dio vezan za proizvodnju, dok je na Šuvaka pala organizacija poslovanja.

Gipsy pivovara potpomognuta grupnim financiranjem

Krenuli su kao gipsy pivovara (pivovara s proizvodnjom u tuđem pogonu), što je odredilo sporiji ritam podizanja proizvodnje, ali i zapošljavanja, objašnjava Šuvak.

Iskustvo na prijašnjim poslovima nam je omogućilo da u startup fazi možemo samostalno preuzeti cijelo poslovanje, bez dodatnih troškova za kadrove. Kako smo rasli, tako smo zapošljavali nove ljude. Danas nas ima šest.

Osim vlastitog kapitala, pokretanje poslovanja financirali su crowdfunding kampanje na Indiegogou gdje su prikupili oko 8000 američkih dolara.

Od ‘gluhe’ države do 12.000 mjesečno proizvedenih litara piva

Država, na žalost, nije imala sluha. U Ministarstvu poduzetništva su im 2014. godine rekli da nema smisla da apliciraju za HBOR-ov kredit jer sigurno neće dobiti sredstva, a te iste godine nisu prošli na “Poduzetničkom impulsu” jer je projekt ocijenjen kao neodrživ.

Da smo uspjeli dobiti kredit za pokretanje vlastite pivovare u Zagrebu, odmah bismo to napravili jer proizvodnja u tuđoj pivovari ima puno nedostataka.

S druge strane, ovaj model nam je omogućio da organski rastemo, bez ikakvih zaduživanja, a održavanje poslovanja i nova ulaganja crpimo iz vlastitog cash-flowa. Sad nam je glavni izazov zloćudni tumor koji nagriza cijelo hrvatsko gospodarstvo: naplata.

Novu Rundu trenutno je moguće naći na pedesetak prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Mjesečna proizvodnja je 12 tisuća litara.

U stalnoj ponudi imamo dva piva: APA-u i C4. To su nam flagship piva te smo po njima najviše poznati. Uskoro izbacujemo i novo sezonsko pivo (bit će dostupno krajem studenog), a uz njega još imamo par sezonaca – Big Hoof (Brown Porter), BrAle (American brown ale) – te suradnju s klubom šibenskih studenata – Šibenski Učenjak.

Jedino ulaganje u ‘tradicionalni’ marketing: Čaše

Jedini 'tradicionalni' oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su - čaše.
Jedini ‘tradicionalni’ oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su – čaše.

Kako mali i nepoznat tim s ograničenim sredstvima predstavlja široj javnosti potpuno novi proizvod? Pa, što se tradicionalnog marketinga tiče, investiraju samo u čaše. Sve ostalo ulažu u digitalni.

Pretpostavljajući kako će jedan od najvećih problema biti edukacija tržišta, prije no što su izbacili prvo pivo na tržište podigli su web, a s njime i blog. Dijelili su iskustva u otvaranju pivovare, kao i znanja o craft pivu, pivarstvu u regiji i Europi te o pivskim festivalima.

Znali smo da moramo ljudima objasniti da postoji pivo koje se razlikuje od mora dosadnih makro lagera kakve proizvode industrijske pivovare koje bombardiraju reklamama na svakom koraku.

Kako nam je budžet za marketing prilično tanak, odlučili smo se za digitalni marketing jer je to bilo najpovoljnije u tom trenutku.

Tvitanje i bloganje

Šuvak je bio i gostujući autor na velikabritanija.net, gdje je pisao o britanskom pivskom tržištu i pivskim stilovima. Uz blog, orijentirali su se i na društvene mreže  primarno Twitter i Facebook, uz poneki update na LinkedInu – te ih kombinirati s okupljanjima uživo.

Najviše su se fokusirali na Twitter, pomoću kojeg su umrežili tviteraše koje je zanimalo pivo. Počeli su srijedom od 21 sat redovno degustirati piva u određenim stilovima i objašnjavati karakteristike svakog pivskog stila. Tako je nastao hashtag #PivskaSrijeda.

Korisnički profil Nove Runde na Twitteru je otvoren tek u drugoj polovici 2014. godine. Do tada sam tvitao s osobnog profila @Miro_zlikovski. Da nije bilo Twittera, ne bi nastao BrAle, ne bismo napravili izvoz u Crnu Goru 2015., ne bi nastali hashtagovi #PivskaSrijeda, #BeerUPZG, #DoziviHmelj i ne bi upoznali strane kontakte za daljnje poslovanje.

Na Twitteru smo upoznali jako puno ljudi s kojima smo postali veliki prijatelji i u stvarnom životu. Tviteraši su pratili cijeli naš rast, od kad smo pisali prvi poslovni plan, dolaska prvih kegova, prelaska u novu pivovaru i upoznati su sa svim našim problemima. Baš zbog svega toga i cijenimo tu mrežu i tviteraše općenito, zato se naš rođendanski beer bash najviše održava za tviteraše, Indiegogo supportere i ekipu koju pozovemo osobno.

Twitter je puno osobniji, na njemu jednostrana komunikacija nema smisla. Za to služi Facebook. 🙂

Ostali ‘pomoćnici’ koji pivo znače

Kako se za promociju i marketing praktično u potpunosti oslanjaju na digitalno, u poslovanju koriste hrpu aplikacija i drugih digitalnih alata.

Život ne bih mogao zamisliti bez Dropboxa, Evernotea, Hootsuitea i TweetDecka. Pomoću Ekipne tarife Tele2 smo dobili pojednostavljeni rad i koordinaciju unutar našeg tima. Kako nam je proizvodnja (pivovara) u Jastrebarskom, a sjedište u Zagrebu, moramo svi komunicirati međusobno dosta često, što je lakše i fleksibilnije kad smo unutar jedne tarife.

ekipna-600x260

Dobro pivo i dobra ekipa zaslužuju najbolju tarifu! Uz Ekipnu tarifu Tele2 za 150 kuna mjesečno 2 do 4 člana mogu neograničeno pričati i slati SMS-ove – a da bi što bolje koristili mogućnosti online svijeta, svaki član podatkovni paket bira za sebe i mijenja ga po potrebi. Uvjerite se i sami!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.