Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kad nam je budžet za marketing prilično tanak, digitalni marketing se pokazao kao najpovoljniji oblik marketinga, kaže suosnivač jedne od najuspješnijih domaćih malih pivovara koji obožava Twitter.

Priču o Novoj Rundi vjerojatno ste već čuli: programer Miroslav Šuvak ostavio je dobro plaćeni posao u mStartu kako bi s Markom Filipinom pokrenuo craft (zanatsku!) pivovaru u vrijeme kad se u Hrvatskoj o tome nije znalo puno.

Nova Runda se u međuvremenu prometnula u jedan od najuspješnijih domaćih projekata te vrste. Najveći izazov pri pretvaranju hobija u posao bila je administracija, rekao nam je Šuvak. On i Filipin su sami krenuli u istraživanje gomile pravilnika i zakona koji su potrebni za otvaranje pivovare.

Pomogao im je ulazak u Europsku uniju jer je postupak ponešto olakšan. Ipak, Šuvak je dao otkaz na starom poslu kako bi se mogao posvetiti svemu potrebnom kako bi pivovara profunkcionirala. Podijelili su se: Filipin je preuzeo dio vezan za proizvodnju, dok je na Šuvaka pala organizacija poslovanja.

Gipsy pivovara potpomognuta grupnim financiranjem

Krenuli su kao gipsy pivovara (pivovara s proizvodnjom u tuđem pogonu), što je odredilo sporiji ritam podizanja proizvodnje, ali i zapošljavanja, objašnjava Šuvak.

Iskustvo na prijašnjim poslovima nam je omogućilo da u startup fazi možemo samostalno preuzeti cijelo poslovanje, bez dodatnih troškova za kadrove. Kako smo rasli, tako smo zapošljavali nove ljude. Danas nas ima šest.

Osim vlastitog kapitala, pokretanje poslovanja financirali su crowdfunding kampanje na Indiegogou gdje su prikupili oko 8000 američkih dolara.

Od ‘gluhe’ države do 12.000 mjesečno proizvedenih litara piva

Država, na žalost, nije imala sluha. U Ministarstvu poduzetništva su im 2014. godine rekli da nema smisla da apliciraju za HBOR-ov kredit jer sigurno neće dobiti sredstva, a te iste godine nisu prošli na “Poduzetničkom impulsu” jer je projekt ocijenjen kao neodrživ.

Da smo uspjeli dobiti kredit za pokretanje vlastite pivovare u Zagrebu, odmah bismo to napravili jer proizvodnja u tuđoj pivovari ima puno nedostataka.

S druge strane, ovaj model nam je omogućio da organski rastemo, bez ikakvih zaduživanja, a održavanje poslovanja i nova ulaganja crpimo iz vlastitog cash-flowa. Sad nam je glavni izazov zloćudni tumor koji nagriza cijelo hrvatsko gospodarstvo: naplata.

Novu Rundu trenutno je moguće naći na pedesetak prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Mjesečna proizvodnja je 12 tisuća litara.

U stalnoj ponudi imamo dva piva: APA-u i C4. To su nam flagship piva te smo po njima najviše poznati. Uskoro izbacujemo i novo sezonsko pivo (bit će dostupno krajem studenog), a uz njega još imamo par sezonaca – Big Hoof (Brown Porter), BrAle (American brown ale) – te suradnju s klubom šibenskih studenata – Šibenski Učenjak.

Jedino ulaganje u ‘tradicionalni’ marketing: Čaše

Jedini 'tradicionalni' oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su - čaše.
Jedini ‘tradicionalni’ oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su – čaše.

Kako mali i nepoznat tim s ograničenim sredstvima predstavlja široj javnosti potpuno novi proizvod? Pa, što se tradicionalnog marketinga tiče, investiraju samo u čaše. Sve ostalo ulažu u digitalni.

Pretpostavljajući kako će jedan od najvećih problema biti edukacija tržišta, prije no što su izbacili prvo pivo na tržište podigli su web, a s njime i blog. Dijelili su iskustva u otvaranju pivovare, kao i znanja o craft pivu, pivarstvu u regiji i Europi te o pivskim festivalima.

Znali smo da moramo ljudima objasniti da postoji pivo koje se razlikuje od mora dosadnih makro lagera kakve proizvode industrijske pivovare koje bombardiraju reklamama na svakom koraku.

Kako nam je budžet za marketing prilično tanak, odlučili smo se za digitalni marketing jer je to bilo najpovoljnije u tom trenutku.

Tvitanje i bloganje

Šuvak je bio i gostujući autor na velikabritanija.net, gdje je pisao o britanskom pivskom tržištu i pivskim stilovima. Uz blog, orijentirali su se i na društvene mreže  primarno Twitter i Facebook, uz poneki update na LinkedInu – te ih kombinirati s okupljanjima uživo.

Najviše su se fokusirali na Twitter, pomoću kojeg su umrežili tviteraše koje je zanimalo pivo. Počeli su srijedom od 21 sat redovno degustirati piva u određenim stilovima i objašnjavati karakteristike svakog pivskog stila. Tako je nastao hashtag #PivskaSrijeda.

Korisnički profil Nove Runde na Twitteru je otvoren tek u drugoj polovici 2014. godine. Do tada sam tvitao s osobnog profila @Miro_zlikovski. Da nije bilo Twittera, ne bi nastao BrAle, ne bismo napravili izvoz u Crnu Goru 2015., ne bi nastali hashtagovi #PivskaSrijeda, #BeerUPZG, #DoziviHmelj i ne bi upoznali strane kontakte za daljnje poslovanje.

Na Twitteru smo upoznali jako puno ljudi s kojima smo postali veliki prijatelji i u stvarnom životu. Tviteraši su pratili cijeli naš rast, od kad smo pisali prvi poslovni plan, dolaska prvih kegova, prelaska u novu pivovaru i upoznati su sa svim našim problemima. Baš zbog svega toga i cijenimo tu mrežu i tviteraše općenito, zato se naš rođendanski beer bash najviše održava za tviteraše, Indiegogo supportere i ekipu koju pozovemo osobno.

Twitter je puno osobniji, na njemu jednostrana komunikacija nema smisla. Za to služi Facebook. 🙂

Ostali ‘pomoćnici’ koji pivo znače

Kako se za promociju i marketing praktično u potpunosti oslanjaju na digitalno, u poslovanju koriste hrpu aplikacija i drugih digitalnih alata.

Život ne bih mogao zamisliti bez Dropboxa, Evernotea, Hootsuitea i TweetDecka. Pomoću Ekipne tarife Tele2 smo dobili pojednostavljeni rad i koordinaciju unutar našeg tima. Kako nam je proizvodnja (pivovara) u Jastrebarskom, a sjedište u Zagrebu, moramo svi komunicirati međusobno dosta često, što je lakše i fleksibilnije kad smo unutar jedne tarife.

ekipna-600x260

Dobro pivo i dobra ekipa zaslužuju najbolju tarifu! Uz Ekipnu tarifu Tele2 za 150 kuna mjesečno 2 do 4 člana mogu neograničeno pričati i slati SMS-ove – a da bi što bolje koristili mogućnosti online svijeta, svaki član podatkovni paket bira za sebe i mijenja ga po potrebi. Uvjerite se i sami!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.