Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kako se Novoj Rundi ulaganje u digitalno isplatilo sto posto

Kad nam je budžet za marketing prilično tanak, digitalni marketing se pokazao kao najpovoljniji oblik marketinga, kaže suosnivač jedne od najuspješnijih domaćih malih pivovara koji obožava Twitter.

Priču o Novoj Rundi vjerojatno ste već čuli: programer Miroslav Šuvak ostavio je dobro plaćeni posao u mStartu kako bi s Markom Filipinom pokrenuo craft (zanatsku!) pivovaru u vrijeme kad se u Hrvatskoj o tome nije znalo puno.

Nova Runda se u međuvremenu prometnula u jedan od najuspješnijih domaćih projekata te vrste. Najveći izazov pri pretvaranju hobija u posao bila je administracija, rekao nam je Šuvak. On i Filipin su sami krenuli u istraživanje gomile pravilnika i zakona koji su potrebni za otvaranje pivovare.

Pomogao im je ulazak u Europsku uniju jer je postupak ponešto olakšan. Ipak, Šuvak je dao otkaz na starom poslu kako bi se mogao posvetiti svemu potrebnom kako bi pivovara profunkcionirala. Podijelili su se: Filipin je preuzeo dio vezan za proizvodnju, dok je na Šuvaka pala organizacija poslovanja.

Gipsy pivovara potpomognuta grupnim financiranjem

Krenuli su kao gipsy pivovara (pivovara s proizvodnjom u tuđem pogonu), što je odredilo sporiji ritam podizanja proizvodnje, ali i zapošljavanja, objašnjava Šuvak.

Iskustvo na prijašnjim poslovima nam je omogućilo da u startup fazi možemo samostalno preuzeti cijelo poslovanje, bez dodatnih troškova za kadrove. Kako smo rasli, tako smo zapošljavali nove ljude. Danas nas ima šest.

Osim vlastitog kapitala, pokretanje poslovanja financirali su crowdfunding kampanje na Indiegogou gdje su prikupili oko 8000 američkih dolara.

Od ‘gluhe’ države do 12.000 mjesečno proizvedenih litara piva

Država, na žalost, nije imala sluha. U Ministarstvu poduzetništva su im 2014. godine rekli da nema smisla da apliciraju za HBOR-ov kredit jer sigurno neće dobiti sredstva, a te iste godine nisu prošli na “Poduzetničkom impulsu” jer je projekt ocijenjen kao neodrživ.

Da smo uspjeli dobiti kredit za pokretanje vlastite pivovare u Zagrebu, odmah bismo to napravili jer proizvodnja u tuđoj pivovari ima puno nedostataka.

S druge strane, ovaj model nam je omogućio da organski rastemo, bez ikakvih zaduživanja, a održavanje poslovanja i nova ulaganja crpimo iz vlastitog cash-flowa. Sad nam je glavni izazov zloćudni tumor koji nagriza cijelo hrvatsko gospodarstvo: naplata.

Novu Rundu trenutno je moguće naći na pedesetak prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Mjesečna proizvodnja je 12 tisuća litara.

U stalnoj ponudi imamo dva piva: APA-u i C4. To su nam flagship piva te smo po njima najviše poznati. Uskoro izbacujemo i novo sezonsko pivo (bit će dostupno krajem studenog), a uz njega još imamo par sezonaca – Big Hoof (Brown Porter), BrAle (American brown ale) – te suradnju s klubom šibenskih studenata – Šibenski Učenjak.

Jedino ulaganje u ‘tradicionalni’ marketing: Čaše

Jedini 'tradicionalni' oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su - čaše.
Jedini ‘tradicionalni’ oblik marketinga u koji je Nova Runda uložila su – čaše.

Kako mali i nepoznat tim s ograničenim sredstvima predstavlja široj javnosti potpuno novi proizvod? Pa, što se tradicionalnog marketinga tiče, investiraju samo u čaše. Sve ostalo ulažu u digitalni.

Pretpostavljajući kako će jedan od najvećih problema biti edukacija tržišta, prije no što su izbacili prvo pivo na tržište podigli su web, a s njime i blog. Dijelili su iskustva u otvaranju pivovare, kao i znanja o craft pivu, pivarstvu u regiji i Europi te o pivskim festivalima.

Znali smo da moramo ljudima objasniti da postoji pivo koje se razlikuje od mora dosadnih makro lagera kakve proizvode industrijske pivovare koje bombardiraju reklamama na svakom koraku.

Kako nam je budžet za marketing prilično tanak, odlučili smo se za digitalni marketing jer je to bilo najpovoljnije u tom trenutku.

Tvitanje i bloganje

Šuvak je bio i gostujući autor na velikabritanija.net, gdje je pisao o britanskom pivskom tržištu i pivskim stilovima. Uz blog, orijentirali su se i na društvene mreže  primarno Twitter i Facebook, uz poneki update na LinkedInu – te ih kombinirati s okupljanjima uživo.

Najviše su se fokusirali na Twitter, pomoću kojeg su umrežili tviteraše koje je zanimalo pivo. Počeli su srijedom od 21 sat redovno degustirati piva u određenim stilovima i objašnjavati karakteristike svakog pivskog stila. Tako je nastao hashtag #PivskaSrijeda.

Korisnički profil Nove Runde na Twitteru je otvoren tek u drugoj polovici 2014. godine. Do tada sam tvitao s osobnog profila @Miro_zlikovski. Da nije bilo Twittera, ne bi nastao BrAle, ne bismo napravili izvoz u Crnu Goru 2015., ne bi nastali hashtagovi #PivskaSrijeda, #BeerUPZG, #DoziviHmelj i ne bi upoznali strane kontakte za daljnje poslovanje.

Na Twitteru smo upoznali jako puno ljudi s kojima smo postali veliki prijatelji i u stvarnom životu. Tviteraši su pratili cijeli naš rast, od kad smo pisali prvi poslovni plan, dolaska prvih kegova, prelaska u novu pivovaru i upoznati su sa svim našim problemima. Baš zbog svega toga i cijenimo tu mrežu i tviteraše općenito, zato se naš rođendanski beer bash najviše održava za tviteraše, Indiegogo supportere i ekipu koju pozovemo osobno.

Twitter je puno osobniji, na njemu jednostrana komunikacija nema smisla. Za to služi Facebook. 🙂

Ostali ‘pomoćnici’ koji pivo znače

Kako se za promociju i marketing praktično u potpunosti oslanjaju na digitalno, u poslovanju koriste hrpu aplikacija i drugih digitalnih alata.

Život ne bih mogao zamisliti bez Dropboxa, Evernotea, Hootsuitea i TweetDecka. Pomoću Ekipne tarife Tele2 smo dobili pojednostavljeni rad i koordinaciju unutar našeg tima. Kako nam je proizvodnja (pivovara) u Jastrebarskom, a sjedište u Zagrebu, moramo svi komunicirati međusobno dosta često, što je lakše i fleksibilnije kad smo unutar jedne tarife.

ekipna-600x260

Dobro pivo i dobra ekipa zaslužuju najbolju tarifu! Uz Ekipnu tarifu Tele2 za 150 kuna mjesečno 2 do 4 člana mogu neograničeno pričati i slati SMS-ove – a da bi što bolje koristili mogućnosti online svijeta, svaki član podatkovni paket bira za sebe i mijenja ga po potrebi. Uvjerite se i sami!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?

Intervju

Maja Bilić iz londonskog Googlea seli u njujorški gdje postaje Global Programmatic Ads Lead

Bila je jedna od prvih zaposlenica u digitalnoj agenciji iStudio, današnjem Degordianu, a prije četiri godine sreću je pronašla u Googleu, u Londonu. Sad Maju put vodi u New York, gdje nastavlja karijeru u Googleu kao Global Programmatic Ads Lead, a kako je tekao taj karijerni put i koliko je bio izazovan, otkriva u razgovoru.

Startupi i poslovanje

Aurora.hr, portal posvećen poduzetnicama, osvanuo u novom ruhu i uz novu inicijativu #rastem

Inicijativa #rastem želi pomoći poduzetnicama da doista rastu uz podršku za predstavljanje pred investitorima.