Nomadsko poduzetništvo: Kako spajati posao i putovanja?

Nomadsko poduzetništvo: Kako spajati posao i putovanja – i ima li to smisla?

Ako ste među patnicima koje je vrućina zatekla na gradskom asfaltu, a godišnji odmor tek treba dočekati, vjerojatno vam je još teže kad na Facebooku izleti slika prijatelja ili prijateljeva prijatelja s laptopom na plaži. I da bi stvar bila još gora, nije riječ o nekakvoj običnoj plaži, nego o otočju u Aziji ili Srednjoj Americi. Omamljeni vrućinom, dolazite do nevjerojatne ideje: kako bi bilo spojiti posao, putovanja i odlazak u nepoznato?

nomadsko_poduzetnistvo1

Niste jedini kojima je to palo na pamet. Naime, ne govorimo o tome da radite kad napokon otputujete izvan granica Lijepe naše. Riječ je o jednom novom “plemenu” koje se zove nomadski poduzetnici, a osjećaju se kao svoji na svome na bilo kojem mjestu s pristupom internetu. Daju malu prednost egzotičnim lokacijama, ali to nije pravilo. Freelancing, coworking i pokretanje startupa neizostavni su dio cijele priče.

Bez Tajlanda nema nomadskog poduzetništva

Internet vrvi savjetima kako napustiti uredski posao i postati putnik namjernik, zarađivati od pisanja bloga i davanja savjeta i pokrenuti posao kao digitalni nomad. Također tu su i praktični vodiči gdje je najbolji smješta i najbrži internet, kako uz obveze uživati u novim krajolicima i gradovima. Gdje god se smjestili, ako jednom nisu bili na Tajlandu, ne mogu ponijeti titulu nomadskog poduzetnika.

Brz pogled na stranicu NomadList kaže kako je upravo Tajland jedno od najboljih mjesta za ovakav životni stil. Pri tome se u obzir uzima nekoliko kriterija: troškovi života, internet, vremenski uvjeti, sigurnost i zabava. U Europi najbolje kotiraju Prag i Budimpešta, a zanimljivo je što su od domaćih gradova Osijek i Split bolje ocijenjeni od Zagreba.

Kate i Paul primjer su digitalnih nomada, a upravo putuju svijetom i pokreću 12 startupa u 12 mjeseci.
Kate i Paul primjer su digitalnih nomada, a upravo putuju svijetom i pokreću 12 startupa u 12 mjeseci.

Stranicu je pokrenuo Nizozemac Pieter Levels, nomadski poduzetnik i jedan od onih koji definiraju nov način života, putovanja i rada. Prošle godine, Levels je započeo i nov izazov – pokrenuti 12 startupa u 12 mjeseci, baš poput Kate Diete i Paula McCanna koji su trenutno u Zagrebu, o čemu je Netokracija već pisala.

Daje li nomadsko poduzetništvo stvarne rezultate?

Ludost ili pothvat vrijedan divljenja? Ako ćemo iskreno, neki od Levelsovih projekata privukli su određene investicije, no i dalje ostaje činjenica da su zanimljivi i potrebni tek uskom krugu ljudi. Jesu li to doista startupi ili tek nekoliko aplikacija gdje je važnija kvantiteta od kvalitete pod izgovorom testiranja tržišta i promocije?

Nije riječ samo o hipeprodukciji startupa, što je problem sam za sebe, nego o bavljenju svime i svačim gdje većina nomadskih poduzetnika, paradoksalno, živi od savjetovanja drugih kako da postanu digitalni nomadi. Možemo se sad razbacivati frazama kao što je rapid prototyping i MVP ili lean startup pristup koji ima poprilično poklonika, no nomadsko poduzetništvo više nalikuje na hobi projekte nego na ozbiljan rad.

Takve stvari neodoljivo podsjećaju na tečajeve brzog čitanja, instant mršavljenje i ovladavanje novim jezikom u nekoliko dana. Zgodno za probati, ali ne i očekivati značajne rezultate, osim ako nemate ludu sreću ili brzi metabolizam.

Gdje prestaje uživanje, a počinje ozbiljan rad?

nomadsko_poduzetnistvo

Nomadsko poduzetništvo definitivno ima svojih čari, no oko njega se plete i hrpa mitova koje veličaju ovakav životni stil prikazujući ga boljim nego što vjerojatno jest. Kao prvo, čak i dobre stvari dosade i prestanemo ih primjećivati. Nesigurnost posla i prihoda, gotovo nepostojeće granice između rada i zabave, planiranje obaveza i rasporedi ne nestaju selidbom iz jedne zemlje u drugu. Tako da glas ide Tajlandu u bilo koje vrijeme, ali pod uvjetom da je jedina obaveza ispijanje koktela s kokosom.

Osim što su najčešće samci, ako ih već moramo rodno odrediti, nomadski poduzetnici su većinom muškarci. Iako ima i žena koje sasvim uspješno plivaju digitalno-nomadskim vodama, još uvijek su više iznimka nego pravilo. A žene, majke, kraljice i nomadske poduzetnice su tek rijetkost. Nešto poput junakinja koje u samo 24 sata uguraju nekoliko života i uloga. Fleksibilnost, neprestano prilagođavanje rasporeda i rad kada to vrijeme doista dopušta, ionako dolaze u paketu s obiteljskim obavezama. Jedino na što se moraju naviknuti su druge vremenske zone.

Međutim, ima zapravo nešto jako sebično u životnom stilu nomadskih poduzetnika. Osim istraživanja svijeta i otkrivanja vlastitih granica, doprinose li zemljama u kojima se privremeno nastane ili koriste jeftinu i dostupnu infrastrukturu? Čak je sam Levels u jednom od mnogobrojnih intervjua zazvao uvođenje nameta na digitalno-nomadski način života kako bi doprinijeli zemljama kroz koje putuju.

Putnička agencija za digitalne nomade

Oni poduzetniji u digitalnom-nomadskom stilu života uvidjeli su svoju poslovnu priliku. Primjerice, startup Remote Year nudi priliku svima koji žele putovati i raditi, a pri tome si ne žele sami organizirati putovanje, priliku da isprobaju ovakav način života.

Prvo Remote Year putovanje započelo je u lipnju ove godine u Pragu, a za njega je odabrano 75 osoba. Po pojedinačnoj cijeni od 27 tisuća dolara posjetit će 12 gradova diljem svijeta. Dok su mnogi od njih freelanceri, jedan dio čine zaposlenici velikih kompanija poput Microsofta ili Googlea koji su dobili blagoslov da putuju, a pri tome zadrže posao. A upravo su stabilni prihodi jedan od kriterija odabira putnika, što ipak naglasak stavlja na rad, a ne na traženje smisla života.

Što god mislili o nomadskom poduzetništvu, nova iskustva, sloboda i zadovoljstvo poslom postaju važniji od promaknuća ili posjedovanja gomile stvari. Vrlo vjerojatno svjedočimo maloj revoluciji na tržištu radne snage čiji predvodnici upravo negdje surfaju, a jedino što posjeduju su laptop i ruksak.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.