Što Nokijin prelazak na Windows Phone 7 znači developerima mobilnih aplikacija

Što Nokijin prelazak na Windows Phone 7 znači developerima mobilnih aplikacija

Ako već niste vidjeli, Nokia je danas najavila strateško partnerstvo s Microsoftom pri čemu će za svoje buduće pametne telefone koristiti Windows Phone 7. Prvi Nokijin mobitel koji će koristiti Windows Phone 7 možemo očekivati krajem godine, kad izlazi i jedan uređaje temeljen na MeeGo operativnom sustavu koji je bio namijenjen narednijim uređajima. Nokijin direktor Stephen Elop izjavio je kako se ne odriču Symbiana te očekuju kako će se on prodavati u milijunima primjeraka još barem nekoliko sljedećih godina. Korisnici su u načelu zadovoljni Nokijinom odlukom, ali što o prelasku na Windows Phone 7 misle vodeći hrvatski developeri mobilnih aplikacija?

Ako već niste vidjeli, Nokia je danas najavila strateško partnerstvo s Microsoftom pri čemu će za svoje buduće pametne telefone koristiti Windows Phone 7. Prvi Nokijin mobitel koji će koristiti Windows Phone 7 možemo očekivati krajem godine, kad izlazi i drugi mobitel temeljen na MeeGo operativnom sustavu namijenjenom naprednijim uređajima.

Nokijin direktor Stephen Elop izjavio je kako se ne odriču Symbiana te očekuju kako će se on prodavati u milijunima primjeraka još barem nekoliko sljedećih godina.

Elop je naveo kako su se između Androida i Windows Phone 7 izabrali Microsoftov sustav, jer su se bojali komodizacije. Bojali su se da bi prihvaćanjem Androida bili tek jedan od mnogih hardverskih razvijatelja i ne bi se mogli istaknuti. Uz Windows Phone 7, Nokia postaje Microsoftov HTC odnosno glavni hardverski partner.

Na žalost, Qt neće biti prilagođen API-jima Windows Phone 7-a. Korisnici su u načelu zadovoljni Nokijinom odlukom, ali što o prelasku na Windows Phone 7 misle vodeći hrvatski developeri mobilnih aplikacija?

Što kažu developeri mobilnih aplikacija?

Senko Rašić

Senko Rašić je direktor tvrtke DobarKod koja se bavi razvojem softvera na temelju otvorenih tehnologija. Dosad je razvio vrlo zanimljive Android aplikacije mPlaćanje i Novine:

Partnerstvo predstavlja veliki zaokret u Nokijinoj strategiji, koji će mnoge developere koji su bazirali svoja rješenja na njihovoj platformi (Qt) ostaviti na suhom, ili ih primorati na prihvaćanje kompletno nove platforme. Također, postavlja se pitanje koliko je Nokia stvarno posvećena svojim dugoročnim planovima na MeeGo platformi.

Nokia se već nekoliko godina pokušava “naći” u smartphone segmentu, sa projektima poput pomlađivanja ostarjele Symbian platforme, rada na novim platformama (bivši Maemo, sadašnji MeeGo). Mislim da resetiranje postojeće strategije (kakva god da je) i započinjanje sa novom platformom nikako ne može pridonijeti tome da Nokia što prije izađe sa uređajima koji će biti atraktivni i developerima i korisnicima. Strah me da će sa ovim potezom bilo kakav odgovor Nokie na Android i Appleove uređaje samo još više kasniti, a vrijeme je resurs kojeg Nokia ovdje najmanje ima.

Sa strane Microsofta, ovo je najbolja stvar koja se mogla dogoditi WP7. Stajanje ogromnog branda kao što je Nokia iza WP7 mu automatski daje kredibilitet, i ne bih se začudio da za par godina bude bok uz bok sa Android i IOS sustavima.

Za korisnike dakle, dobre vijesti. Za developere koji su već investirali, ili planiraju investirati u Nokijine platforme, činjenica da toliko često mijenjaju strategiju nije nimalo ohrabrujuća.

Domagoj Pavlešić

Domagoj Pavlešič razvija internetske i mobilne aplikacije bazirane na Microsoftovim tehnologijama u sklopu svoje tvrtke Dizzy koja je Microsoftov Silverlight partner. Pavlešić je Microsoftov Most Valuable Professional za Silverlight, a u zadnje vrijeme se intenzivno bavi Windows Mobile Phone 7-om:

Osobno sam oduševljen, to sam i priželjkivao, čak se i simbolično kladio na to. Iz perspektive Microsofta i Nokije, ovo je odličan potez za obje strane. Microsoft će ozbiljnije napasti tržište svojom novom mobilnom platformom i imati na svojoj strani još jednog iskusnog proizvođača hardvera, a Nokia će dobiti moderan mobilni operativni sustav koji ima ogromnu developersku bazu i pokazao je da može konkurirati trenutnim tržišnim liderima.

Ovo je ujedno i ozbiljnija potvrda mnogih analitičara koji u budućnosti vide samo tri pametne mobilne platforme na tržištu, među kojima je i WP7. Do sada je to bilo upitno, prva prodaja je bila dobra, no nije oduševljavala i čekalo se svojevrsno čudo. Ovo je to “čudo” ili, preciznije, vjetar u leđa. Bio sam višegodišnji korisnik Nokije, a sad sam višemjesečni korisnik WP7 i ovo je za mene spoj iz snova.

Tomislav Car

Tomislav Car je direktor Infinuma, koja je osvojila preko 100 tisuća dolara na Samsungovom Developers Challengeru. Razvili su i mobilne aplikacije za 24sata, Generalturist i Hrvatska traži zvijezdu:

Mislim da je to bio logičan i predvidljiv potez od strane Nokije, te da im nije bilo u interesu uzeti Android, kao što su mnogi predviđali. Uglavnom je to zato jer onda postaju samo proizvođač hardvera, a ostalo ide Googleu. Trenutno je još prerano za davati bilo kakve procjene, treba čekati da se malo dojmovi slegnu i da prođe vremena, ali je činjenica da su ovim potezom dobili puno developera i dobru okolinu za razvoj.

Uspjeh svega toga će gotovo sigurno u konačnici biti vezan time koliko kvalitetne, brze, lijepo dizajnirane i korisnički upotrebljive telefone naprave. Što se tiče developera i da li će oni razvijati za taj ekosustav, to će ovisiti o dvije stvari. Prva je naravno, prodaja mobitela, jer nitko neće razvijati ako neće postojati veliko potencijalno tržište. Drugo je koliko će kvalitetno biti realiziran market/store za aplikacije, dakle kolike će mogućnosti biti developerima da zarade nešto na njemu.

Stevica Kuharski

Stevica Kuharski je suosnivač tvrtke IT4U koja razvija internetske i mobilne aplikacije. Razvio je Blizu mene i Gdje je posao, ali i mnogo mobilnih aplikacija za iPhone i Android:

Partnerstvo Nokie i Microsofta iznenađuje samo one koji nisu pratili događanja na mobilnoj sceni u posljednje dvije godine. Kako Nokia već nekoliko godina kaska za konkurencijom, morali su pronaći neko rješenje. S korisničke strane bi možda bilo bolje da su odabrali Android, no s poslovne strane ovo je najbolja odluka za obje strane.

Microsoftu treba jak proizvođač, dok Nokia treba kvalitetan OS koji će zamijeniti već zastarjeli Symbian. Sa strane developera, sve što mogu reći je da se radi o maćehinskom odnosu Nokie. Sredstva uložena u razvoj aplikacija za Symbian te školovanje ljudi za razvoj istih se, na žalost, čine bačenim u vjetar. No, razvoj sadržaja za WP7 se čini jednostavnijim od razvoja za Symbian platformu, tako da switch ozbiljnim developerima ne bi trebao biti problem.

Luka Abrus

Luka Abrus je direktor Pet minuta, tvrtke koja se bavi razvojem internetskih i mobilnih aplikacija. Razvili su aplikacije za KonzumJutarnji list, a iz njihove tvrtke se razvio i Shout’Em:

Zanimljiva objava i definitivno smjer u kojem je trebalo krenuti. Povezivanje s Androidom mi se nije činilo kao logičan korak, a od ove suradnje sigurno će profitirati i Microsoft i Nokia. Prvenstveno, olakšat će se razvoj rješenja za Nokia mobitele što će dovesti do snažnijeg rasta ekosustava kojeg spominju. Sve što umanjuje fragmentaciju tržišta mobilnog developmenta je dobro došla stvar, s obzirom na ogromnu količinu mobilnih OS-ova sa svojim specifičnostima, i još Nokia sa Symbianom/Javom, Qt-om, WRT-om.

Ostaje tu još nekoliko upitnika – od brzine roll-outa WP7 telefona i phase-outa starijih Nokijinih platformi (može se dogoditi da razvoj za Nokia mobitele u sljedećih godinu dana bude još složeniji, dok se ne završi tranzicija), do unifikacije hardvera (Microsoft ima striktne i visoke zahtjeve za hardverom, dok Nokia ima pregršt specifičnosti po uređajima). U svakom slučaju, u budućnosti će razvoj za Nokijine pametne mobitele biti daleko lakši i brži – ostaje samo vidjeti kojom će kvalitetom biti odrađeno ovo partnerstvo. Korak naprijed, u svakom slučaju.

Andrej Radinger

Andrej Radinger je Microsoftov Most Valuable Professional za Windows Phone 7 i direktor tvrtke za razvoj WP7 mobilnih aplikacija Mobendo. Radinger je i suorganizator hrvatske konferencije o mobilnim tehnologijama MobilityDay:

Suradnja Microsofta i Nokije nije neka velika novost, ona postoji već duže vrijeme. Na primjer Nokia podržava MS Mobile Office na svojim uređajima već od prije. Ipak, ovakav potpuni zaokret  Nokije i orijentacija sasvim prema Windows Phone platformi je za mene osobno iznenađenje. Naime, nije prošlo previše vremena od kada je Nokia najavila fokus na Symbian 3 platformu.

Obzirom na lagani gubitak pozicija Nokije posljednjih godina, te na Microsoftov pokušaj zauzimanja ozbiljnijih pozicija na mobilnom tržištu, ovaj se potez čini kao logičan i kao win-win situacija za obje strane. Ono što je sigurno – krajnji korisnici će biti na velikom dobitku, sve ostalo je u ovom trenutku neizvjesno. Činjenica je da Android i iPhone imaju jako dobre pozicije na tržištu u ovom trenutku i smatram da sama činjenica da Nokia sada nudi i Windows Phone uređaje neće biti dovoljna da korisnici pređu na Windows Phone. Smatram da je u ovom trenutku još uvijek najviše na Microsoftu da stabilnošću same platforme i jednostavnošću podešavanja i korištenja uređaja pridobije naklonost korisnika. Tek tada, utjecaj i raširenost Nokije ulaze u igru.

Jedan od ključnih faktora uspjeha Windows Phone 7 platforme je količina aplikacija koja će biti dostupna na Marketplaceu. Ulaskom Nokije u priču nesumnjivo je da će se diljem svijeta developeri više zainteresirati za razvoj na WP7 platformi, jer će vidjeti veće tržište i veći potencijal za zaradu. Time će se automatski Marketplace puniti brže i time će platforma postati zanimljivija i privlačnija krajnjim korisnicima, na globalnom nivou. Microsoftu ova sinergija također znači lakši i brži ulazak na tržišta gdje je Nokia već odavno prisutna i gdje bi imao teži put bez Nokije. Ono što također očekujem da se dogodi je dolazak jeftinijih i pristupačnijih WP7 uređaja, segment koji je trenutno velika kočnica Microsoftu. Obzirom na Nokijinu dugogodišnju povezanost sa mobilnim operaterima integraciju u segmentu plaćanja raznih servisa i usluga preko telefonskih računa, očekujem da će i otvaranje MS Marketplacea na područja gdje ga trenutno nema ići puno brže i jednostavnije, a naravno očekujem Marketplace i kod nas u nekoj skorijoj budućnosti.

U ovom trenutku spajane Nokije i Microsofta vidim samo kao pozitivnu stvar za sve zainteresirane strane – Nokiju, Microsoft i krajnje korisnike, a vrlo uskoro ćemo saznati i rezultate.

S obzirom na Nokijinu i Microsoftovu jaku prisutnost u regiji, njihovo partnerstvo moglo bi značajno utjecati na domaće tržište. Što vi mislite? Ako ste developer, potiče li vas ovaj potez na razvoj Windows Phone 7 aplikacija?

Komentari

 1. Ranko

  Ranko

  11. 02. 2011. u 2:29 pm Odgovori

  Ne razumijem komentar Tomislava Cara “islim da je to bio logičan i predvidljiv potez od strane Nokije, te da im nije bilo u interesu uzeti Android, kao što su mnogi predviđali. Uglavnom je to zato jer onda postaju samo proizvođač hardvera, a ostalo ide Googleu.”. Gdje je tu razilka? I sa W7P su postali samo proizvođač hardvera, a nemaju niti dodatne mogućnosti koje bi ima Android pružio: potpuna prilagodba sučelja; samostalan desktop software (nije da mogu izbaciti Zune); ubacivanje Ovi stora kao prave alternative Android Marketu…

 2. Senko

  Senko

  11. 02. 2011. u 2:33 pm Odgovori

  Nokia ima deal sa Microsoftom oko customizacije WP7. Actually, oboje će raditi na WP7 platformi, a Nokia će imati specifično sučelje koje je daleko customiziranije od onoga što bi mogli na Androidu (a da još uvijek svoj proizvod mogu zvati Androidom).

  Nokiin CEO (Elop) je više-manje to više-manje potvrdio: da su išli s Androidom, sveli bi se na commodity hardware vendora, profiti tamo su tanki, a većina para ide Googleu. Praktički bi priznali da su “izgubili” u utrci smartphoneova. A to ne žele.

  • Ranko

   Ranko

   11. 02. 2011. u 4:31 pm Odgovori

   Hvala na odgovoru.

   Imaš link na te izjave? I da li su im (MS Nokii) baš dopustili deep dive u platformu ili je pristup samo malo niži u stacku od onoga što je dostupno standardnom partneru (Samsung, HTC)?

   • Senko

    Senko

    11. 02. 2011. u 6:46 pm Odgovori

    Nemam link na izjave, pošto sam ih čuo na screencastu Nokiine konferencije za novinare danas. Vjerojatno će biti arhivskih materijala za bolje proučiti što su rekli, kao i dopisa / press releasova u kojima će dalje pojasniti ono što su rekli.

    Cijelu stvar nisu baš previše opisivali sa tehničke nego sa biznis strane, dakle puno maglovitih i buzzword-punih rečenica, ali na eksplicitna pitanja o Androidu sa par strana su uvijek dali taj odgovor.

   • Ivan

    Ivan

    11. 02. 2011. u 8:15 pm Odgovori

    Ovo je bull, ako je MS zbilja dopustio Nokiji da customizira WP7 kako žele onda će drugi proizvođači tražiti isto. Ovo doduše i nije loša stvar dokle god se svi drže temeljnih hardverskih zahtjeva. Ali ako će samo Nokia smjeti customizirati po volji HTC i ostala ekipa će zahvaliti Microsoftu i u potpunosti otići na Android.

   • Dario

    Dario

    11. 02. 2011. u 9:09 pm Odgovori

    Ja sto vise o ovome mislim cinini mi se da ce biti “tresla se brda rodio se mis”, ok to je bio politicki potez. Zalosno je sto je Nokia vodeca firma u mobilnoj industriji dosla u poziciju da kuca na vrata Microsofta ili Googla. To je po meni dovoljan indikator da sad na njihovu zalost nemaju nista konkretno za privuci developere ni alat za razvoj ni OS a kad ide tako onda treba vizionar poput Jobsa da okrene sve naopako. Microsoft to nema.

   • Ranko

    Ranko

    11. 02. 2011. u 11:06 pm Odgovori

    Po komentarima i člancima koje sam ja vidio MS im nije dopustio nikakav low level access. Možda nekakve promjene na vizualnom identitetu.

    Sve više mi se čini da je to MS debelo profitirao, a Nokia i ne baš.

 3. Predrag Supurović

  Predrag Supurović

  11. 02. 2011. u 2:37 pm Odgovori

  Radim razvoj na Windows mobile platformi, a prelazak na Windows 7 nisam ozbiljno razmatrao jer je to tržište još uvek malo, naročito gledajući iz ugla razvoja namenskih aplikacija za poznate kupce.

  Takve aplikacije često zahtevaju i specifičan hardver uvidu izdržljivijih uređaja. Ne očekujem da će se uskoro pojaviti takvi uređaji pod Win 7 plaformom a i kad sepojave, prvi se kučići u vodu bacaju. Ipak, ovaj Nokijin potez unekoliko menja stvari. Kako ta platorma postane rasprostranjenija, tako će biti i interesantnija za razvoj.

  Upšte gledano, svakako je dobro da se tržište mobilnih OS ukrupnjava, jer to znači da će se smanjiti broj platformi koje je neophodno podržati da bi se obezbedila pokrivenost tržišta, a praktično se nameću samo dve platforme: Android i Windows 7.

  Ne sumnjam da će Windows 7 vlo brzo sustići android po broju aplikacija, jer Majkrosoftova razvojna platfroma je svakako mnogo komfornija za razvoj što će programere itekako privući, naročito one koji su i do sada koristili Majkrosoftove razvojne alate. Velika prednost Majkrosofta je i mnogo bolja povezanost sa desktop platformom, tako da ne sumnjam da će brzo nadoknaditi kašnjenje za Androidom.

 4. Ivan Vučica

  Ivan Vučica

  11. 02. 2011. u 4:43 pm Odgovori

  Kao mali developer igara, moram priznati da me Windows Phone 7 tržište trenutno ne interesira. Apple mi je u potpunosti riješio brigu oko distribucije i plaćanja. Također, činjenica da Windows Phone 7 ovisi o Silverlightu, zatvorenoj tehnologiji koja u principu dolazi od jednog ponuđača koji ima apsolutnu kontrolu nad njom ne ulijeva mi povjerenje.

  Makar odmah na pamet dolazi usporedba s Qt i Objective-C, činjenica je kako je Qt ipak baziran na otvorenom jeziku, sam po sebi je otvoren i dostupan za veliku količinu platformi, a Objective-C ipak odavno ima GNU runtime, te postoje otvorene implementaicje Cocoa te je moguće ograničiti se u razvoju većinom na Foundation (dakle, backend library tipa STL, a i dalje uživati u blagodatima jezika i portabilnosti.

  Silverlight i .Net na WP7 također ne omogućuju miješanje s postojećim C/C++ kodom, što je na praktički svim drugim platformama (čak i Androidu i webOSu) moguće kroz native SDK.

  Stoga, ciljanje na jednu takvu platformu gdje kod mogu prenijeti praktički samo na druge platforme istog ponuđača, gdje moram koristiti jezike i frameworke u kojima se ne osjećam ugodno, gdje je platforma zatvorena i gdje ne mogu primijeniti trikove u dubinama jezika i frameworka znače da je moj entuzijazam prema WP7 kao developeru ravan skoro nuli. Kao korisnik sam pak izuzetno impresioniran postignutim.

  Što očekujem od Microsofta kako bih razvijao za WP7? Vrlo jednostavno: bolji app store od App Storea, te omogućiti low level native pristup sandboxiran u stilu iOS uređaja. Pa strpajte nas i u sporu virtualnu mašinu; i to bi bilo dovoljno za portanje. A dotad, sva kvaliteta .Net platforme, osim što ovisi o ukusima, sasvim mi je nebitna jer ne mogu svoj kod s drugih, većih platformi prebacivati na ovo manje tržište.

 5. Dario

  Dario

  11. 02. 2011. u 4:55 pm Odgovori

  Mene takodjer nije iznenadilo znajuci da Nokia suradjuje i prije Elopa s Microsoftom. S Elopom je to gotova stvar. Sad mislim da ako zele nesto konkretno napraviti trebaju definirati Qt kao osnovni razvojni alat i Store sto prije. Koliko znam za komercijalne aplikacije u Symbianu Qt se placa masno. Trebaju jednostavno kopirati AppStore kao sto je i Google a za kriticnu masu developera trebaju jaki alt kao Qt i to besplatan. Meni npr ne pada na pamet upustati se u razvoj neceg na Win7 ako ovo ne zadovolje. XCode i AppStore je trenutno nesto najbolje sto se nudi malim developerima. O velikim igracima ne pricam.

  • Senko

   Senko

   11. 02. 2011. u 6:50 pm Odgovori

   Elop je izjavio da Nokia ne planira predlagati da Qt bude podržani toolkit na WP7. Ja mislim da ukoliko backslash developera bude dovoljno velik da možda nešto i naprave, ali svakako neće moći na WP7 (kao managed runtimeu) osigurati da jednom napisan Qt bez većih problema radi na Symbian, WP7, i drugdje (pod što sam svrstao MeeGo 🙂

 6. mileusna

  mileusna

  11. 02. 2011. u 6:52 pm Odgovori

  Suprotno nekim komentatorima, ja bih QT bacio u kantu i zaboravio na njega. Nedostatak normalnog razvojnog okruženja i jeste taj što je Nokia bila osuđena na propast jer nisu želeli da krenu od nule već su krpili OS i krpili QT kao razvojno okruženje.

  • Ivan Vučica

   Ivan Vučica

   11. 02. 2011. u 9:48 pm Odgovori

   Qt nije katastrofa; štoviše on je vjerojatno najbolje što se može napraviti s GUIjem u C++, a da radi i izgleda nativno svagdje.

   Da li je to dovoljno? Sudeći prema mojim iskustvima s ObjC — nije. Problem je u jeziku, dakle u C++, koji jednostavno nije idealan za GUI razvoj. Nedostaje mu malo više dinamike; otprilike u onoj mjeri u kojoj je posjeduje Cocoa, ali i .Net i Java.

 7. Dario

  Dario

  11. 02. 2011. u 7:14 pm Odgovori

  OK imam malo iskustva sa Qt ako je tako onda bolje kako kaze skociti s platforme u maore u svakom pogledu pa neka rade na novom alatu ali onda nema sanse ocekivati nesto kao sto se dogodilo s Android Marketom i AppStorom u skorom vremenu, znaci nista od toga bar 1 god.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.