Netko je registrirao vaš brend na Twitteru – preuzmite ga kao što smo mi @walloftweets!

Netko je registrirao vaš brend na Twitteru – preuzmite ga kao što smo mi @walloftweets!

O važnosti branda u kontekstu digitalnog i online identiteta, dosada je već mnogo rečeno. Sada kada svijetom marketinga dobrim dijelom vladaju društvene mreže, osigurati da vaš brand bude upravo vaš na Twitteru ili Facebooku, po važnosti stoji uz bok s osiguravanjem toga da vaš brand ne biva kopiran i krivo povezivan u offline svijetu. Na raspolaganju vam je niz opcija i alata kako to postići - prvi ga registrirati i zaštiti je svakako najjednostavnija od svih. No što se događa ukoliko je netko već preuzeto vaš brand i koristi ga? Jesu li tužbe i prepucavanja s odvjetnicima jedini način da povratite i ostvarite pravo na svoj digitalni virtualni identitet? Napokon, ni Vlada nije imuna od lažnih profila...

Twwiteer?

O važnosti branda u kontekstu digitalnog i internetskog identiteta, dosada je već mnogo rečeno. Sada kada svijetom marketinga dobrim dijelom vladaju društvene mreže, osigurati da vaš brand bude upravo vaš na Twitteru ili Facebooku, po važnosti stoji uz bok s osiguravanjem toga da vaš brand ne biva kopiran i krivo povezivan u offline svijetu.

Na raspolaganju vam je niz opcija i alata kako to postići – prvi ga registrirati i zaštiti je svakako najjednostavnija od svih. No što se događa ukoliko je netko već preuzeto vaš brand i koristi ga? Jesu li tužbe i prepucavanja s odvjetnicima jedini način da povratite i ostvarite pravo na svoj digitalni virtualni identitet? Napokon, ni Vlada nije imuna od lažnih profila…

Ako imate svoj brand, svakako je pametno zaštititi ga i osigurati kako bi na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka imali jedinstven virtualni identitet i izbjegli zabune. Osiguravanje naziva domena je tema koja je aktualna već niz godina; slična je stvar i s Facebookom od kada je najavio svoje vanity URL-ove gdje ste mogli rezervirati svoj naziv – kako za svoju stranicu, tako i za fan page – a s Twitterom je definiranje imena i naziva profila sastavni dio procesa registracije.

Ali, što se događa ako je ime koje vi želite već netko zauzeo? Upravo s takvom situacijom smo se suočili za naš Wall of Tweets. Twitter profil @WallOfTweets je registrirala neka treća osoba i mi smo u startu koristili @WOTnet – čak je već i po Twitteru sam Wall of Tweets često bio nazivan WOT, a i sami smo to koristili u našem vizualnom identitetu. Međutim, s rastom popularnosti našeg servisa i usluge kao i njegove prepoznatljivosti, rasla je i vaznost da osiguramo @WallOfTweets kao svoj Twitter profil.

Netko je registrirao vaš brend na Twitteru.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt s prvotnim vlasnikom računa te smo se obratili Twitteru. Postupak nije posebno složen, ali može potrajati i nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko dobro obrazložite svoj slučaj i dokažete Twitteru da ste vi legitimni vlasnik pojedinog branda te, po potrebi, priložite dokumentaciju kojom to dokazujete.

Korak po korak do vašeg profila

Cijeli proces počinje popunjavanjem forme na Twitterom Help centru. Prije nego se u ovo upustite predlažem da budete sigurni da imate što više konkretnih argumenata zašto je pojedini brand / naziv upravo vaš i da imate pravo na njega. Osim što ćete Twitteru trebati reći ime računa za kojeg smatrate da pripada vama, trebat ćete upisati i ime vaše tvrtke, Twitter računa (ukoliko već koristite neki – u našem slučaju je to bio @WOTnet), web adresu vaše tvrtke / branda, sam trademark i njegov pisani oblik, broj registracije trademarka i ured pri kojem je registriran ili status same registracije.

Uz ove formalne elemente vjerojatno je najvažnije jasno argumentirati i primjerima potkrijepiti zbog čega želite koristiti račun koji je već zauzet. Svakako opišite narav zabune, dajte što je moguće specifičnije slučajeve iz kojih se može jasno vidjeti kako dolazi do zabune jer treća strana koristi vaš brand.

I u konačnici jasno recite Twitteru što očekujete. U načelu imate dvije mogućnosti: zabranu korištenja i uklanjanje postojećeg računa ili prijenos spornog računa vama. U našem je slučaju Twitter bio izuzetno susretljiv i omogućio nam da svi naši tvitovi, pratitelji i oni koje mi pratimo ostanu sačuvani. Transfer je toliko učinkovit da je čak i wallpaper kojeg smo imali prenesen.

Što nakon toga?

Samim prijenosom na novi račun vaše brige nisu gotove. Iako smo učinili mnogo na tome da preko nama dostupnih kanala komunikacije informiramo korisnike da od sada koristimo @WallOfTweets kao račun – i dalje smo imali mentione prema @WOTnet računu. Rješenje je relativno jednostavno. Registrirajte ponovno taj račun, objavite na njemu da je on sada neaktivan i time uputite korisnike na svoj novi račun. Dodatno, u Twitter klijentima spremite upit za pretraživanje kako bi osigurali da ukoliko netko opet spomene vaš stari račun ta informacija ne bude izgubljena već da možete proaktivno reagirati i pratiti stanje.

S obzirom da u domaćem, ali i globalnom internetskom prostoru postoji niz računa koji izazivaju zabunu ili čak nanose štetu, svakako je pozitivno da Twitter ima relativno jasan i dobro razrađen sustav putem kojega možete osigurati da je vaš brand zaštićen.

Govoreći o lokalnim slučajevima, bit će zanimljivo pratiti hoće li i @Vlada_RH uspjeti dobiti validaciju (Twitter je službeno ukinuo taj program za javno testiranje i prijave pa ćemo vidjeti kako će Vlada riješiti svoj problem virtualnog Twitter identiteta) svojeg računa ili će se na način sličan opisanome osigurati da se smanji mogućnost zabune s fake računom @Vlada_HR.

Komentari

  1. Vibor Cipan

    Vibor Cipan

    08. 01. 2012. u 1:09 pm Odgovori

    Hvala Armin, drago mi je da se čini korisnim. Nama je cijelo iskustvo bilo prilično interesantno i mislili smo kako ga ima smisla podijeliti s drugima s obzirom da ovakve situacije nisu neuobičajene, pa možda nekome pomogne.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.