9Gag zbog nepravde "uništio" Nescafe na Facebooku, pokazujući snagu specifičnih internetskih zajednica

9Gag zbog nepravde “uništio” Nescafe na Facebooku, pokazujući snagu specifičnih internetskih zajednica

Internetske zajednice nisu samo okupljene na Facebooku i Twitteru, već se nalaze i na mnogim drugim mjestima koja možda uzimamo zdravo za gotovo. Takve zajednice, poput popularnog 9Gaga mogu biti promatrani kao svakodnevna destinacija za opuštanje uz najbolje gegove i zezancije Interneta, no mađarskom Nescafeu i njihovim community menadžerima 9GAG je upravo zadao velike probleme.

Scubag Nescafe

Internetske zajednice nisu samo okupljene na Facebooku i Twitteru, već se nalaze i na mnogim drugim mjestima koja možda uzimamo zdravo za gotovo. Takve zajednice, poput popularnog 9Gaga mogu biti promatrani kao svakodnevna destinacija za opuštanje uz najbolje gegove i zezancije Interneta, no mađarskom Nescafeu i njihovim community menadžerima 9GAG je upravo zadao velike probleme.

Nescafe je na svojim stranicama pokrenuo nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada vrijedna milijun forinti (oko 5 tisuća dolara). Za sudjelovanje je potrebno snimiti kratki video i opisati što bi se s nagradom napravilo. Dobitnik tada dobiva priliku dobiti upravo tu željenu stvar.

Korisnik 9Gaga jani je napravio kratki strip u kojem objašnjava kako je dobio priliku za svog 11-godišnjeg brata koji je hendikepiran od rođenja osvojiti nagradu vrijednu 5 tisuća dolara i kako moli druge posjetitelje da lajkaju njegov video na stranici Nescafea. Nakon što je prikupio preko 40 tisuća glasova u nekoliko dana, Nescafe je odlučio diskvalificirati taj video. Pogledate li stranicu finalista, nećete pronaći video s najvećim brojem glasova.

Svi za jednoga, jedan za sve

Čim se otkrilo kako je video diskvalificiran, 9Gag su preplavili scumbag Nescafe postovi. Kako ne bi sve ostalo na “nekoj tamo” zajednici, korisnici 9Gaga su zasipali Facebook stranicu mađarskog Nescafea prikladnim komentarima, prozivajući ih zbog diskvalifikacije videa, s posebnim naglaskom na humanost tog poteza. Da problem za Nescafe bude i veći, broj glasova na videu uvjetuje samo ulazak u finale, ne i pobjedu. Masa se nije zaustavila samo na mađarskoj stranici, već svoje nezadovoljstvo šire i na globalnoj stranici Nescafea.

Fan stranica mađarskog Nescafea zatrpana je komentarima 9Gaga
Internacionalna Nescafeova stranica (srećom) ne prikazuje odmah postove fanova, ali...

9Gag nije jedini primjer težine i vlasti koju jedna zajednica može imati. 4Chan, internetska zajednica poznata po necenzuri i zajednica odgovorna za većinu današnjih memeova, odlučila je 2009. godine tko je najutjecajnija osoba na svijetu u izboru uglednog časopisa Time. Tako je sa preko 16,5 milijuna glasova najutjecajnijom osobom godine odabran (umjesto recimo Obame ili Oprah) Christopher Poole, poznatiji kao moot – osnivač 4chan.org foruma.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti što će Nescafe poduzeti i kako će opravdati diskvalifikaciju ovog videa. Ako se po jutru dan prepoznaje, Nescafeovim community menadžerima će (tje)dan biti izuzetno naporan 🙂

Komentari

 1. Predrag Supurović

  Predrag Supurović

  19. 12. 2011. u 10:22 am Odgovori

  Kompanije bi iz ovoga tebalo da izvuku pouku da ne ukaze tako lako u nagradne akcije na Internetu jer internet glasanja, lajkovanja i slične aktivnosti su veoma podložne manipulacijama, kako od strane organizatora tako i samih učesnika.

  Sam činjenica da se neka nagradna igra odvija na Internetu je dovoljna da se valjanost cele akcije dovede u pitanje, čak i ako nema manipulacija.

 2. Nikola

  Nikola

  19. 12. 2011. u 11:06 pm Odgovori

  Kao čaln 9gag-a mislim da je ovo odlično prošlo. Htjeli smo svi pomoći. Odazvalo nas se puno. )gag army kako bi rekli ! Zanmo da je cilj stranice 9gag zezanje , ali kad treba pomoci good guy Greg se budi u svima nama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.