Natječaj: HAKOM traži developere za praćenje kroničnih bolesnika, ali i opasnih tvari!

Natječaj: HAKOM traži developere za praćenje kroničnih bolesnika, ali i opasnih tvari!

'Developeri Hrvatske, društveno se pokrenite', tako barem zvuči HAKOM kad traži developere koji će izraditi tri društveno korisne aplikacije. Ideje su prethodno odabrane, a HAKOM je uzeo u obzir kriterije izvedivosti, procjene troška za realizaciju kao i korist za građane. Natječaj je otvoren za 3 aplikacije: ePomagala, Praćenje zdravstvenog stanja kroničnih pacijenata mobilnim tehnologijama i Interaktivna baza podataka opasnih tvari.

HAKOM ponovno traži developere za aplikacije...
HAKOM ponovno traži developere za aplikacije…

‘Developeri Hrvatske, društveno se pokrenite’, tako barem zvuči HAKOM kad traži developere koji će izraditi tri društveno korisne aplikacije. Ideje su prethodno odabrane, a HAKOM je uzeo u obzir kriterije izvedivosti, procjene troška za realizaciju kao i korist za građane. Natječaj je otvoren za 3 aplikacije: ePomagala, Praćenje zdravstvenog stanja kroničnih pacijenata mobilnim tehnologijama i Interaktivna baza podataka opasnih tvari.

Prijava je moguća za sve pravne i fizičke osobe, a krajnji rok za dostavu je 16. rujna 2014. u 10 sati. Prije nekoliko tjedana HAKOM je tražio kreatore za šest novih aplikacija za čiju izradu je natječaj još uvijek otvoren. Developere su tražili i prije pet i devet mjeseci, a izgledno je da će se natječaji nastaviti i dalje.

 • ePomagala–  aplikacija će pomoći pratiti ostvarivanje prava na zdravstvena pomagala. Osigurati će ujedinjavanje informacijskih sustava za propisivanje, odobravanje i preuzimanje/isporuku pomagala u jedan središnji sustav. Time se planiraju osigurati povratne informacije liječnicima o vrstama dostupnih pomagala, statusu odobrenja pomagala za njihovog pacijenta i/ili statusu preuzimanja pomagala. Sve to bi osiguranicima pružilo brže i lakše ostvarenje prava na pomagalo, a tvrtke za isporuku pomagala bi znale u realnom vremenu koje pomagalo ide kojem osiguraniku.
 • Praćenje zdravstvenog stanja kroničnih pacijenata mobilnim tehnologijama –  aplikacija koja će poboljšati kvalitetu života bolesnika sa posebnim potrebama i omogućiti im dostupnost zdravstvene skrbi neovisno o mjestu boravka. Njome bi se  pratilo stanje bolesnika i pružala bi se edukacija o bolesti, načinima upravljanja bolesti i reagiranje zdravstvenih institucija na promjenu stanja. Aplikacija će pomoći u izvođenju udaljenih mjerenja na pacijentima, uz pohranu mjerenja i njihovu prezentaciju liječnicima.
 • Interaktivna baza podataka opasnih tvari – Aplikacija koja će na jednom mjestu objedinjavati sve informacije o opasnim tvarima na hrvatskom i nizu svjetskih jezika.  Aplikacija će sadržavati iskustva interventnih postrojbi  koje su  sudjelovale na nesrećama s opasnim tvarima, a njih će uređivati hrvatski i svjetski stručnjaci. Na jednom mjestu dati će se pristup za unos i pregled baza podataka o opasnim tvarima stručnjacima i interventnim vatrogasnim postrojbama . Plan je i izrada enciklopedije opasnih tvari s njihovim karakteristikama, kao i pružanjem slika i filmova događaja, scenarija vježbi, utvrđivanja potrebne zaštitne opreme, vrste osposobljavanja itd. Građanima  će se dati upute za svakodnevno korištenje opasnih tvari u određenim područjima rada.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte HAKOM i učinite dobro djelo onima kojima će ove aplikacije zaista biti od pomoći.

Komentari

 1. Josipa

  Josipa

  04. 08. 2014. u 5:41 pm Odgovori

  ‘Developeri Hrvatske, društveno se pokrenite’

  Gospodin Sven Hamzić živi u nekom drugom svemiru, zbog toga što će se “hrvatski developer” malo teže “društveno pokrenuti”, osim ukoliko nemaju Oracle SOA Suite 11g Specijalizaciju, certificiran Health Level 7 professional, ISO 27001 i ISO 13485:2003 certifikat, te (kao najjednostavniji preduvjet) and I quote: “najmanje 1 (jedan) ugovora iz tog područja, najmanje 3 milijuna registriranih osiguranika/pacijenata).

  Nisam provjeravala u zadnje vrijeme, no mišljenja sam kako prosječni “hrvatski developer” nema najmanje 3 milijuna registriranih korisnika u prethodnim projektima vezanim isključivo uz zdravstvo.

  No, uz dobru volju i malo truda je sve moguće!

  Stoga se samo trebamo pokrenuti, zagrijati stolicu i “učiniti dobro djelo onima kojima će ove aplikacije zaista biti od pomoći.”

  Josipa

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.