Hrvatska ima čak 3 predstavnika u finalu NASA Space Apps Challengea

Hrvatska ima čak 3 predstavnika u završnici NASA Space Apps Challengea

Na ovogodišnjem NASA Space Apps Challengeu sudjelovalo je 25.000 sudionika na 187 lokacija u 69 zemalja svijeta. Za lokaciju u Puli pristiglo je 50 prijava, a za globalnu nagradu natjecanja ove godine se natječu čak 3 tima iz Hrvatske. Projekt UV Protector koji je osmislio naš tim osnovnoškolaca nominiran je za Globalnu nagradu publike. Svojim glasom ih možete poduprijeti već danas.

Jedan od tri hrvatska projekta nominirana za globalnu nagradu je LifeOn
Jedan od tri hrvatska projekta nominirana za globalnu nagradu je igra LifeOn čiji je cilj izgraditi ljudske kolonije na površini Marsa i u atmosferi Venere.

Hrvatsku će ove godine u završnici NASA Space Apps Challengea predstavljati tri tima. Prvi od njih je Keep Calm koji svojim projektom – kombiniranim sustavom za detekciju i nadzor ambrozije pod imenom TraceRagweed – želi pomoći alergičarima (oko 10 posto svjetske populacije!), ali i poljoprivrednicima koji zbog ambrozije imaju niže godišnje prinose pojedinih industrijskih kultura.

Drugi nominirani tim bavi se potpuno drugačijom tematikom. Matija^2 je osmislio edukativnu igru i simulaciju u realnom vremenu Life On. Igra nudi mogućnost izgradnje ljudskih kolonija na površini Marsa i u atmosferi Venere, a krajnji je cilj igre nastaniti 40.000 kolonizatora kako bi se održala dovoljno velika genetska baza za demografski održiv model kolonije. Ova je ideja zanimljiva i za samu NASA-u, pogotovo kada je riječ o mogućnosti kolonizacije Venere, što NASA proučava u okviru High Altitude Venus Operational Concepta (HAVOC).

Hrvatski osnovnoškolci se bore za Globalnu nagradu publike

Tim Beach Invaders čine osnovnoškolci čiji je projekt UV Protector temeljen na micro:bit platformi.
Tim Beach Invaders čine osnovnoškolci čiji je projekt UV Protector temeljen na micro:bit platformi.

Globalne nagrade se dodjeljuju u 5 kategorija: najbolji hardverski projekt, najbolji koncept misije, najinspirativniji projekt, galaktički utjecaj i najbolje korištenje podataka. Posebna kategorija je Globalna nagrada publike za koju je nominiran treći hrvatski tim – Beach Invaders.

Riječ je o timu osnovnoškolaca čiji je projekt UV Protector osvojio nagradu publike u Puli. UV Protector je uređaj za informiranje kupača o aktualnim UV indeksima na plažama u Hrvatskoj i svijetu, a temelji se na micro:bit platformi, što je dokaz tomu da je u kontekstu razvoja svemirskih tehnologija važno poticati STEM edukaciju od najranije dobi.

Glasajte do 22. svibnja

Ako želite podržati hrvatski tim i njihov UV Protector na putu do Globalne nagrade publike, glasati možete već danas putem stranice NASA Space Apps Challenge 2017. Glasovanje će biti otvoreno do 22. svibnja, nakon čega 5 finalista s najvećim brojem glasova odlazi u dodatni krug glasovanja koji će trajati još 2 tjedna.

Svim nominiranim timovima želimo mnogo sreće, a vjerujemo da će ovakvi uspjesi potaknuti više zainteresiranih entuzijasta da se prijave na NASA Space Apps Challenge.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?