Nanobitove mobilne “igrice” uskoro na britanskim televizijama

Nanobitove mobilne “igrice” uskoro na britanskim i kanadskim televizijama

Da, Nanobit iz Zagreba pravi “igrice”, kako pojedini naglašavaju razliku između njih i "pravih igara". I, da, video reklame za te zabavne mobilne igrice početkom iduće godine počet će se prikazivati korisnicima u Velikoj Britaniji te Kanadi, a potom, ovisno o rezultatima, i u SAD-u. Snimanje se ovih dana održavalo u Zagrebu i okolici, a uključivalo je “žive” verzije glavnih likova Chef Towna i Hollywood Storyja, a svakako je zanimljivo što bi se reklame za aplikacije namijenjene mobilnim uređajima trebale prikazivati na - televiziji.

Nanobit 2

Kako nam otkriva Marko Črne, zadužen za digitalni marketing u Nanobitu, odabrali su upravo te dvije igre jer su one posljednje koje su lansirali te se najviše budžeta ulaže upravo za njihov marketing.

Kombinacija sve veće konkurencije na tržištu i sve masovnije publike koja igra mobilne igre dovela je do trenda da se s “klasičnog” oglašavanja, što bi u našem slučaju značilo mobilnog, dio budžeta ulaže i na televiziju. Pametni telefoni i tableti često su onaj “drugi ekran” gdje ljudi igraju upravo casual igre, kakve mi radimo, dok gledaju TV. Priznajem da je i meni ovo čudna situacija jer sam zadnjih desetak godina proveo pokušavajući “oteti” dio televizijskog budžeta za online oglašavanje na hrvatskom tržištu, a sad planiramo suprotno. Kakve će rezultate eventualno TV oglašavanje donijeti, tek ćemo vidjeti, ali kako sve više igara koristi taj kanal, očito je da se – barem nekima – isplati.

Machine Zone i Supercell, izdavači mobilnih igara koje najviše zarađuju (Game of War i Clash of Clans) uložili su u to jako velike budžete – jedni u reklamama imaju Kate Upton i Mariah Carey, drugi Liama Neesona, a emitirali su ih čak i tijekom Super Bowla. Osim televizije, live action reklame sve su češće i na online kanalima. S obzirom na to da svi kanali koje mi koristimo imaju neku vrstu bidding modela naplate, kvalitetne reklame koje će povećati CTR i konverzije (u odnosu na broj impresija) efektivno nam donose povoljnije cijene akvizicije korisnika.

Što se tiče samih reklama, scenarij je sličan u obje verzije. Tu je model koji se nalazi u svojem svakodnevnom okruženju, u stanu, uzima pametni telefon… A potom se prelazi na kadrove iz gameplaya, a završava na fantasy sceni, situaciji gdje je isti taj model u imitaciji scene iz igre – vodi vlastiti restoran ili je zvijezda na crvenom tepihu.

Prvo internet, potom TV

Nanobit 1

Reklame će se za početku prvo prikazivati na internetu, jer tim želi mjeriti kvalitetu prije no što se uloži veći budžet u televizijsko oglašavanje.

Reakcije korisnika na internetu pokazat će nam koliko su ovakve reklame bolje i zanimljivije od video reklama koje trenutno imamo, a koje su isključivo gameplay footage. Što se kanala tiče, YouTube je samo jedan od online kanala, koji zasad i ne koristimo previše. Postoji hrpa mreža i exchangeva specijaliziranih baš za oglašavanje mobilnih aplikacija, ili još uže – za mobilne igre. Izdvojio bih AdColony s kojim imamo dobru suradnju. Publika koju naše igre ciljaju je ženska, nešto mlađa (djevojke u 20-ima) za Hollywood Story nego za ChefTown (30-e). Imamo i puno mlađih igrača, ali kako se igre najvećim dijelom monetiziraju kroz in app purchase, koje igrači bez kreditne kartice teško mogu napraviti, oglašavanjem ih baš i ne targetiramo.

Potencijalne televizijske kampanje bi za početak išle u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi kao testnim tržištima, s obzirom na to da je za SAD, koje je naše najveće i najvažnije tržište, cijena kampanje znatno viša. Ali ako nam se TV oglašavanje pokaže učinkovitim na tim testnim tržištima, slijedi i SAD.

Isplativost ulaganja tek će se utvrditi

Dio sadržaja za reklamu odrađen je “unutar kuće”, jer Nanobit, naravno, ima osobe zadužene za scenarije, art i dizajn za igre, a dobar dio reklame čini montaža snimki samih igara. Međutim, kako je ovo prvi put da rade reklamu za TV, obratili su se Welcome produkciji te odabrali Nevija Marasovića za redatelja. Snimanje se održavalo na tri lokacije, a tada se posao Nanobita, kako kaže Marko, manje-više svodio na to da “sjede pred ekranom i prigovaraju”. Zato zahvaljuje produkcijskoj kući na udobnoj stolici u Stubici. 🙂

Nanobit 3

Reklame za industriju igara i “igrica” specifične su, a evo što je Nanobit do sada o tome naučio:

Da za to treba puno više ljudi, vremena i novca nego što smo mislili kad nam je ideja pala na pamet. Radi se o eksperimentu koji je snimanjem reklama tek počeo. Još ima posla dok one budu gotove, a tek tada kreće testiranje i mjerenje rezultata i očekujem da ćemo u toj fazi najviše naučiti. A i da imam konačan odgovor na pitanje isplati li se, vjerojatno ga ne bih rekao, jer ne želim da za šest mjeseci netko preko Googlea dođe do ovog članka i vidi odgovor koji će u tom trenu možda biti potpuno krivi. Stvari se u ovoj industriji jako brzo mijenjaju.

A da se vratimo na temu “igrica” (namjerno pod navodnicima), podsjetit ćemo samo da su suosnivači ove tvrtke, Alan Sumina i Zoran Vučinić prvi Hrvati koji su osvojili prestižnu nagradu EY Poduzetnik godine, a i da je tvrtka u prošloj godini udvostručila svoju operativnu dobit – ne sumnjamo da će ova godina na izmaku biti još uspješnija, a vidjet ćemo i hoće li reklame na TV-u za mobilne igre doprinijeti daljnoj uspješnosti.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.