Slavimo Nanobitov uspjeh, ali hoćemo li i dalje gledati svisoka ‘casual’ igre?

Slavimo Nanobitov uspjeh, ali hoćemo li i dalje gledati svisoka ‘casual’ igre?

Što su 'casual' igre, zašto ih i volimo i mrzimo te morate li uopće biti "ozbiljan gamer" da biste uspjeli u industriji igara, raspravljamo u novoj epozodi Netokracija Podcasta.

Švedski Stillfront je u rujnu akvizirao Nanobit za gotovo milijardu kuna, što se slavi kao ogroman poslovni uspjeh koji je Hrvatsku itekako istaknuo na mapi industrije igara. No, taj je uspjeh temeljen na casual igrama na koje dio igrača, ali i članova same industrije, gledaju svisoka.

Što je zapravo problem s casual igrama? Niska ulazna barijera? Potpuno različita ciljana skupina od “pravih” igara? Način igranja? Poslovni model?

O svemu tome raspravljam s Ivanom, ovaj put ne Brezakom Brkanom, nego Šimićem, kojeg sam predstavila kao gejmerskog snoba, ali ta se teza možda i nije u potpunosti održala do kraja epizode.

U ovoj epizodi prolazimo iduće teme:

 • Nanobitova investicija kao preokret za domaću industriju igara
 • Što je uopće (a što nije) casual igra
 • Koliko je veliko tržište casual igara
 • Problem poslovnog modela casual igara
 • Zašto neki kreatori “pravih” igara na studije poput Nanobita svisoka?
 • Ne treba se zaljubiti u vlastiti biznis (igru!) toliko da je ta ljubav zasljepljujuća
 • Tko zapravo igra casual igre?
 • Budućnost industrije igara

A uz to doznajte kako je Šimić zbog “pravih” igara pao prvi razred srednje škole, a Mia ih je prestala igrati nakon nezgode s mačkom.

Slušajte Netokracijin podcast i dalje putem bilo koje aplikacije za podcaste, poput Apple ili Google Podcasta te Spotifya, a ako želite, gledajte nas na YouTubeu – i javite nam svoje komentare na ovu temu, kao i prijedloge za buduće epizode.

Komentari

   • Marko

    Marko

    05. 10. 2020. u 11:53 am Odgovori

    Shvaćam to, samo ističem koliko je smiješno predstaviti se kao “Ivan, al onaj drugi”, umjesto eto imenom i prezimenom ili samo imenom. Niti je IBB jedini Ivan, niti Šimić treba “opravdavati” sebe kao “onaj drugi Ivan 😀

    Dude, nemoj sam sebe stavljati na drugo mjesto, to je moja poanta 🙂 koliko god možda neka vaša interna zezancija bila “ibb je originalni ivan, a ovaj je drugi ivan” 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.