Gradimo društvo u kojemu ćemo češće čuti 'Možeš!'

Gradimo društvo u kojemu ćemo češće čuti ‘Možeš!’, umjesto ‘Ne možeš!’

Zaljubljenica u marketing od malih nogu, Nada Kaurin Knežević karijeru je započela u agencijskom svijetu, da bi potom prešla na klijentsku stranu i tamo ostala godinama. Ovih se dana taj krug zatvara - ponovno se vraća u agencijske vode te će biti zadužena za strateško planiranje u ENTG-u Ide Pandur, koja je, baš kao i Nada, suosnivačica Lean Ina u Hrvatskoj. Zašto nakon godina rada s klijentske strane smatra da je agencijski posao najbolji na svijetu, koliko digitalne agencije mogu strateški planirati te što ova poslovna suradnja znači i za Lean In u Hrvatskoj, Nada mi je otkrila u razgovoru.

Nada_Kaurin

Prije godinu dana i nekoliko mjeseci osnovan je Lean In krug u Hrvatskoj, posvećen osnaživanju žena u poslovanju i promicanju ravnopravnosti, po uzoru na Facebookovu Sheryl Sandberg. Jedna od pet hrvatskih osnivačica je Nada Kaurin koja je svom prezimenu nedavno dodala i novo – Knežević. Kreativna, proaktivna, ambiciozna, ali i posvećena detaljima, tako će sebe “službeno” opisati. A neslužbeno? Kao jednu jako sretnu ženu, reći će. A kako i ne bi bila, okružena inspirativnim ljudima, od supruga, obitelji, prijatelja, poznanika i suradnika, no priznat će da ih je vjerojatno takve i privukla jer druga opcija – nije opcija.

Veseli me svaki dan koji svane jer ga gledam kao bezbroj mogućnosti u 24 sata. Mogućnosti da radiš ono što te veseli, da pokreneš super projekt, da se voliš, ljubiš i družiš. Da barem ne moramo spavati. 🙂 Veseli me posao, veseli me kuhanje, trčanje, svaki trenutak, vesele me tridesete koje se brzo bliže i mudrost koju se nadam naći u njima. Cilj prema kojem idem je uvijek isti – biti sretna – što god to u određenom trenutku života za mene značilo.

Marketing od najmanjih nogu

Od samog studija, preko aktivnosti u studentskim danima, do cijele karijere – Nadin fokus usmjeren je na marketing. A kako ne bi i bio, kad će vam njena mama ispričati kako je od malena hipnotizirano gledala u reklame i učila ih napamet. Maturalni rad posvetila je psihologiji propagande, a na fakultetu se vrlo brzo usmjerila u marketinške vode, iako je ozbiljno “koketirala” i s financijama.

Nekako sam uvijek bila marketinški entuzijast u matematičkom okviru. To mi je pomoglo i u poslu – sa svim marketinškim snovima i nadanjima jednog studenta došla sam na prvi posao i shvatila da je marketing poprilično – matematika i brojke. Jednom kad sam otvorila put u marketinški svijet svojim prvim poslom, dalje se zapravo sve slagalo samo od sebe kako to valjda uvijek bude kad stvarno voliš ono što radiš.

Agencijski posao – najljepši na svijetu

Nakon agencije, slijedi rad s klijentske strane, prvo u Hrvatskom Telekomu, kao stručnjakinja za marketinšku strategiju i planiranje, a potom u Studio Moderni, gdje je radila kao brend menadžerica. U idućoj će se rečenici vidjeti i onaj prepoznatljivi Nadin entuzijazam i optimizam – uvijek će reći kako je agencijski posao najljepši na svijetu.

To je posao u kojem stvarno nijedan dan nije isti i svaki dan imaš priliku učiti i raditi u različitim industrijama. Kada sam iz agencije otišla u Hrvatski Telekom, stvarno sam imala potrebu primarno za brojkama i jasnijem razumijevanju poslovne strategije. Radeći u agenciji, u tom trenutku sam se, bez obzira na dinamiku posla koji sam radila, osjećala kao da radim na tzv. kraju cjelokupnog lanca i dok sam radila na kampanjama i novim brendovima iznimno sam htjela razumjeti sve ono što se događa prije same komunikacije – ono zapravo, zašto, zato i kako profitabilno. I upravo ta znanja sam dobila na “klijentskoj” strani.

Strateško planiranje u digitalno doba?

U agencijski se svijet vraća ranije no što je mislila, no priznaje da je za to zaslužena njena fakultetska kolegica i prijateljica – koja ju “tjera” u digital (samo upitajte Nadu za Snapchat). 🙂 U ENTG-u će upotrijebiti sve svoje dosadašnje iskustvo i biti odgovorna za strateško planiranje. No, koliko digitalne agencije mogu uopće strateški planirati s obzirom na dinamično tržište?

Strateško planiranje svi često vole koristiti kao buzzword i po mom mišljenju – nepotrebno komplicirati. Moja nit vodilja uvijek je nekako bila – ako se strategija ne može svesti na tri rečenice koje će razumjeti svaki zaposlenik/član tima, strategija onda nije dobra ili možemo reći – nije provediva.

Pojednostavljeno, ako ne znaš kamo želiš stići, kako ćeš znati – kuda ćeš i zašto skrenuti?

Fleksibilnost i prilagodljivost s jasnim ciljem upravo čine ENTG mjestom na kojem sad želim raditi. U skladu s tržišnim potrebama danas, to nije tipična agencija kakvu poznajemo, već jedan hibridni tip poslovnog pothvata koji omogućuje rast i razvoj u smjerovima za koje do jučer možda nismo ni znali da postoje.

Žena koja mijenja posao traži “kruha povrh pogače”?

Lean
Snaga za promjenu često se nalazi u nama samima, smatra Nada.

Vraćamo se na temu Lean Ina, kada mi Nada otkriva da je ideja za osnivanjem kruga u Hrvatskoj nastala, kao i mnoge druge dobre ideje, uz čašicu razgovora i vina.

Čašu vina na kojoj je sjedilo pet žena, svaka sa svojom perspektivom, željama, boljkama, izazovima. Nakon što smo vidjele koliko jedna drugoj možemo pomoći dok razgovaramo u malom krugu i koliko važnih tema nije dovoljno adresirano u široj javnosti, odlučile smo proširiti priču dalje i jednostavno krenuti.

U Lean In sam se uključila jer sam se prepoznala u svim važnim temama koje sam pokret adresira. Na samom predstavljanju kruga Lean In Hrvatska rekla sam da sam se osobno uključila jer želim živjeti u društvu u kojem se promjena posla za ženu neće preispitivati izjavama “Traži li ona kruha povrh pogače?” i u kojem ću više čuti riječ “Možeš” umjesto “Ne možeš”. Ovo se odnosi i na muškarce i na žene u hrvatskom poslovnom svijetu i s većinom izazova se svi susrećemo, ali vjerujem da našim društvom potiho vladaju još uvijek neki tradicionalni, uvriježeni stereotipi po kojima često nesvjesno živimo koji ipak, po mom skromnom mišljenju, više utječu na žene.

Priznaje da se trudi ne doživljavati sebe pretjerano ozbiljno, jer smatra kako je to nužno ne bi li zadržala dobar kompas – i privatno i poslovno. Pronalazak balansa osobu će učiniti uspješnom, zdravom, ali i sretnom, smatra.

Aktivnosti u organizaciji kao što je Lean In meni su osobno pomogle da održim taj balans. I na lokalnoj i na globalnoj razini – osim što imaš priliku iznimno puno naučiti, najvažnije od svega, imaš priliku upoznati puno različitih ljudi, imaš priliku izazove s kojima se susrećeš usporediti s nekom vrstom benchmarka i dobiješ priliku svakodnevno rasti. Ono što sam sigurno naučila kroz Lean In je da mi žene često same sebe kočimo – okolina nam ne pomaže previše, ali često je snaga za promjenu okoline u nama samima i mi sami možemo kreirati okolinu kakvu želimo. Tu snagu nije uvijek lako naći sam u sebi, a upravo organizacija kao Lean In ti pomaže da ju iznova pronađeš.

Podijelite svoju ‘Lean In’ priču

Nada (lijevo) i Ida (desno)
Nada (lijevo) i Ida (desno) na pokretanju Lean In kruga u Zagrebu.

Što se tiče budućnosti ovog pokreta u Hrvatskoj, koji je nedavno dobio i svoju prvu lokalnu podružnicu, u Osijeku, Nada mu pristupa kao što bi i kakvom brendu – vrijeme i sustavan trud potrebni su ne bi li se učvrstili na “tržištu”. Platforma postoji, volja postoji, a trenutno se radi na osnaživanju, za što je potreban i veći angažman svih koje ovaj pokret zanima. A kako dvije osnivačice Lean Ina uskoro počinju i surađivati, za očekivati je i više aktivnosti samog pokreta.

Ne volim davati velika obećanja, ako nisam sigurna da ih mogu ostvariti, ali ono što svakako mogu obećati je da ćemo Lean In sad uistinu maksimalno živjeti svaki dan i da ćemo stvarno moći reći “we walk the talk”. Vjerujem da će i to biti dovoljno za eksploziju novih ideja i energije, a onda kao i uvijek, sve će samo sjesti na svoje mjesto.

A Lean In je mjesto pronašao i na Netokraciji – u specijaliziranoj rubrici donosimo inspirativne priče članica, ali i izazivamo problematiku s kojom se sve susrećemo. Imate priču za nas? Javite se – komentarima u Facebook grupi ili ispod teksta.

Komentari

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   13. 11. 2016. u 11:07 am Odgovori

   U osnovama hrvatskog jezika uče se stilske figure, a, pazi čuda, jedna od njih je – metonimija. A kad već sitničariš, dijakritički znakovi, kao i interpunkcija, također su bitan dio hrvatskog jezika i pisma. 😉

   • Stravicno

    Stravicno

    13. 11. 2016. u 4:42 pm Odgovori

    Draga moja, ako su sjedila na casi vina vjerojatno su mislile da je to vibrator:) i sigurna sam da je to prizor koji bi mnogi voljeli vidjeti. Nije svatko tko objavljuje po internetu ni pismen a jos manje novinar. Kao netko tko je taj posao radio dok se ti jos nisi ni rodila preporucujem ti malo manje bahatosti i nepismenosti a malo vise ucenja. Pozdravljam te uz narodnu izreku za kohu ti nisi sigur o cula a ta kaze:’Cega se pametan srami, budala se ponosi’. Upisi bar neki tecaj.

    • Mia Biberović

     Mia Biberović

     14. 11. 2016. u 9:20 am Odgovori

     Draga Stravična,
     kakav komentar, takva reakcija na njega.
     I itekako se slažem da “nije svatko tko objavljuje po internetu ni pismen, a još manje novinar”. 😉
     Usput, ovakvi komentari bili bi puno ozbiljnije shvaćeni da:
     – su dobronamjerni,
     – su konstruktivni,
     – nisu anonimni.
     Ugodan ponedjeljak!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.