Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Monty Metzger
Monty Metzger, poslovni anđeo (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Ovo su samo neki od najvećih trenutaka u tehnološkoj povijesti koje je Metzger izdvojio:

 • 3. travnja 1973. predstavljen je prvi mobitel – Motorola.
 • 1975. predstavljeno superračunalo, koje ima performanse kao iPhone 4.
 • 15, 3, 1985. zakupljena je prva domena.
 • 1995. Amazon je postao dostupan online.
 • 1998. Andy Bechtolsheim napisao prvi ček od 100.000 dolara na Google Inc.
 • 2001. osnovana je Wikipedija.
 • 2006. Myspace je dobio 100 milijuntog korisnika.
 • Iste je godine Facbook otvoren za sve korisnike.

No, nakon prisjećanja na ove događaje, okrenuo se digitalnoj budućnosti. Stiže nam nekoliko tehnoloških trendova koji bi mogli sve više dobivati na važnosti.

 1. Digitalni Big Bang – nakon njega stiže nova generacija interneta. Naime, kad se postigne kritična masa postojećih domena, dolaze nove visokovrijedne domene (TLD), poput .app, .home, .inc, .art. Neke od velikih tvrtki već su uložile u njih i čekaju povrat tih investicija. Kako kaže Metzger, važnost dobre domene nikada se neće smanjiti, nego će čak i rasti.
 2. Povezivanje nepovezanoga – trenutno je 5 milijardi korisnika bez interneta, stoga se krenulo s inicijativama da se i te osobe poveže. Među njima je Zuckerbergov Internet.org, o kojemu smo pisali, ali i Googleov Loon. Tu je i projekt koji djeluje već neko vrijeme, One Laptop per Child.
 3. Osobno korisničko sučelje – tu je, dakako, najpoznatiji Google Glass, ali i japanski Telepathy, zatim LEAP Motion, MYO Armwrist i mnogi drugi.
 4. Internet of Things – težnja da svi predmeti imaju mogućnost povezivanja s internetom. Izdvojio je nekoliko primjera u komercijalnoj upotrebi, poput uređaja kao što je FitBit, ali i interaktivnih žarulja, kao što je LIFX. Sve to stvara tzv. BAN, Body Area Network, tehnološku bazu koju kreira samo tijelo korisnika.
 5. Hardver na zahtjev – naravno, ovdje velik utjecaj imaju 3D pisači, koji su svakoga dana sve jeftiniji i pristupačniji.
 6. Društvena ekonomija – tu je društvena valuta, bitcoin, koja će dobivati sve više na važnosti. Dakako, ne može se izbjeći niti društveno dijeljenje. Naime, osim Facebooka, Twittera i Instagrama, primjećuje se porast dijeljenja informacija putem Snapchata.
 7. Instantne usluge.

Sve se to čini vrlo nepoznatim, a možda i zastrašujućim. No, kakvu kontrolu nad tom budućnosti imamo, upitao je Metzger – i dao odgovor:

Manju no što želimo, ali veću no što mislimo.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.