Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Monty Metzger
Monty Metzger, poslovni anđeo (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Ovo su samo neki od najvećih trenutaka u tehnološkoj povijesti koje je Metzger izdvojio:

 • 3. travnja 1973. predstavljen je prvi mobitel – Motorola.
 • 1975. predstavljeno superračunalo, koje ima performanse kao iPhone 4.
 • 15, 3, 1985. zakupljena je prva domena.
 • 1995. Amazon je postao dostupan online.
 • 1998. Andy Bechtolsheim napisao prvi ček od 100.000 dolara na Google Inc.
 • 2001. osnovana je Wikipedija.
 • 2006. Myspace je dobio 100 milijuntog korisnika.
 • Iste je godine Facbook otvoren za sve korisnike.

No, nakon prisjećanja na ove događaje, okrenuo se digitalnoj budućnosti. Stiže nam nekoliko tehnoloških trendova koji bi mogli sve više dobivati na važnosti.

 1. Digitalni Big Bang – nakon njega stiže nova generacija interneta. Naime, kad se postigne kritična masa postojećih domena, dolaze nove visokovrijedne domene (TLD), poput .app, .home, .inc, .art. Neke od velikih tvrtki već su uložile u njih i čekaju povrat tih investicija. Kako kaže Metzger, važnost dobre domene nikada se neće smanjiti, nego će čak i rasti.
 2. Povezivanje nepovezanoga – trenutno je 5 milijardi korisnika bez interneta, stoga se krenulo s inicijativama da se i te osobe poveže. Među njima je Zuckerbergov Internet.org, o kojemu smo pisali, ali i Googleov Loon. Tu je i projekt koji djeluje već neko vrijeme, One Laptop per Child.
 3. Osobno korisničko sučelje – tu je, dakako, najpoznatiji Google Glass, ali i japanski Telepathy, zatim LEAP Motion, MYO Armwrist i mnogi drugi.
 4. Internet of Things – težnja da svi predmeti imaju mogućnost povezivanja s internetom. Izdvojio je nekoliko primjera u komercijalnoj upotrebi, poput uređaja kao što je FitBit, ali i interaktivnih žarulja, kao što je LIFX. Sve to stvara tzv. BAN, Body Area Network, tehnološku bazu koju kreira samo tijelo korisnika.
 5. Hardver na zahtjev – naravno, ovdje velik utjecaj imaju 3D pisači, koji su svakoga dana sve jeftiniji i pristupačniji.
 6. Društvena ekonomija – tu je društvena valuta, bitcoin, koja će dobivati sve više na važnosti. Dakako, ne može se izbjeći niti društveno dijeljenje. Naime, osim Facebooka, Twittera i Instagrama, primjećuje se porast dijeljenja informacija putem Snapchata.
 7. Instantne usluge.

Sve se to čini vrlo nepoznatim, a možda i zastrašujućim. No, kakvu kontrolu nad tom budućnosti imamo, upitao je Metzger – i dao odgovor:

Manju no što želimo, ali veću no što mislimo.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.