Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Monty Metzger na Spark.me: 7 tehnoloških trendova koji nas očekuju u skoroj budućnosti

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Monty Metzger
Monty Metzger, poslovni anđeo (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Koja je iduća velika stvar u svijetu tehnologije? Monty Metzger, serijski poduzetnik i poslovni anđeo, ima odgovor na ovo pitanje. U sklopu konferencije Spark.me osvrnuo se na neke od ključnih trenutaka u tehnološkoj prošlosti, ali pokušao predvidjeti ono što nas uskoro čeka.

Ovo su samo neki od najvećih trenutaka u tehnološkoj povijesti koje je Metzger izdvojio:

 • 3. travnja 1973. predstavljen je prvi mobitel – Motorola.
 • 1975. predstavljeno superračunalo, koje ima performanse kao iPhone 4.
 • 15, 3, 1985. zakupljena je prva domena.
 • 1995. Amazon je postao dostupan online.
 • 1998. Andy Bechtolsheim napisao prvi ček od 100.000 dolara na Google Inc.
 • 2001. osnovana je Wikipedija.
 • 2006. Myspace je dobio 100 milijuntog korisnika.
 • Iste je godine Facbook otvoren za sve korisnike.

No, nakon prisjećanja na ove događaje, okrenuo se digitalnoj budućnosti. Stiže nam nekoliko tehnoloških trendova koji bi mogli sve više dobivati na važnosti.

 1. Digitalni Big Bang – nakon njega stiže nova generacija interneta. Naime, kad se postigne kritična masa postojećih domena, dolaze nove visokovrijedne domene (TLD), poput .app, .home, .inc, .art. Neke od velikih tvrtki već su uložile u njih i čekaju povrat tih investicija. Kako kaže Metzger, važnost dobre domene nikada se neće smanjiti, nego će čak i rasti.
 2. Povezivanje nepovezanoga – trenutno je 5 milijardi korisnika bez interneta, stoga se krenulo s inicijativama da se i te osobe poveže. Među njima je Zuckerbergov Internet.org, o kojemu smo pisali, ali i Googleov Loon. Tu je i projekt koji djeluje već neko vrijeme, One Laptop per Child.
 3. Osobno korisničko sučelje – tu je, dakako, najpoznatiji Google Glass, ali i japanski Telepathy, zatim LEAP Motion, MYO Armwrist i mnogi drugi.
 4. Internet of Things – težnja da svi predmeti imaju mogućnost povezivanja s internetom. Izdvojio je nekoliko primjera u komercijalnoj upotrebi, poput uređaja kao što je FitBit, ali i interaktivnih žarulja, kao što je LIFX. Sve to stvara tzv. BAN, Body Area Network, tehnološku bazu koju kreira samo tijelo korisnika.
 5. Hardver na zahtjev – naravno, ovdje velik utjecaj imaju 3D pisači, koji su svakoga dana sve jeftiniji i pristupačniji.
 6. Društvena ekonomija – tu je društvena valuta, bitcoin, koja će dobivati sve više na važnosti. Dakako, ne može se izbjeći niti društveno dijeljenje. Naime, osim Facebooka, Twittera i Instagrama, primjećuje se porast dijeljenja informacija putem Snapchata.
 7. Instantne usluge.

Sve se to čini vrlo nepoznatim, a možda i zastrašujućim. No, kakvu kontrolu nad tom budućnosti imamo, upitao je Metzger – i dao odgovor:

Manju no što želimo, ali veću no što mislimo.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.