Moment iliti kako dajemo informacije šakom i kapom za nekoliko nebitnih funkcija

Moment iliti kako dajemo informacije šakom i kapom za nekoliko nebitnih funkcija

Volimo se sveudilj šaliti kako smo ovisni o našim telefonima, iako smo duboko u sebi svjesni da je u tome i više od pola istine te da bismo teško preživjeli nekoliko dana s lošim signalom, a kamoli bez uređaja koji su nam gotovo ugrađeni u dlanove. Na tržište je nedavno izašla nova besplatna aplikacija Moment, koja mjeri koliko smo zapravo ovisni o iPhoneima i obavještava notifikacijama kada bismo se trebali odmaknuti od telefona. Ujedno ima pristup informacijama o tome kako i koliko koristimo svoj telefon te gdje, kao uostalom i velik broj aplikacija koje koristimo na dnevnoj bazi.

Ako već koristimo aplikacije za sve, zašto se čudimo što aplikacije koriste nas?
Ako već koristimo aplikacije za sve, zašto se čudimo što aplikacije koriste nas?

Volimo se sveudilj šaliti kako smo ovisni o našim telefonima, iako smo duboko u sebi svjesni da je u tome i više od pola istine te da bismo teško preživjeli nekoliko dana s lošim signalom, a kamoli bez uređaja koji su nam gotovo ugrađeni u dlanove. Na tržište je nedavno izašla nova besplatna aplikacija Moment, koja mjeri koliko smo zapravo ovisni o iPhoneima i obavještava notifikacijama kada bismo se trebali odmaknuti od telefona. Ujedno ima pristup informacijama o tome kako i koliko koristimo svoj telefon te gdje, kao uostalom i velik broj aplikacija koje koristimo na dnevnoj bazi.

Da počnem s disclaimerom, nije riječ o zloj aplikaciji s namjerama da pošalje vaše tipkačke navike u NSA, već o jednostavnoj i sasvim uobičajenoj aplikaciji kakvih imamo na desetke u telefonu. Kada jednom otvorite Moment, s njime više nemate mnogo interakcije – aplikacija radi u pozadini, povremeno vas obavještavajući da se približavate dnevnoj granici koju ste si zadali.

Zanimljivo je da, prema podacima koje je tvorac aplikacije Kevin Holesh skupio, ljudi u prosjeku procjenjuju da su su na telefonima 50 posto manje vremena no što su to u stvarnosti. Dnevna ograničenja trebala bi pomoći ljudima da skrešu svoju potencijalno lošu naviku i uguraju je u prihvatljive okvire.

Kada gdje i zašto koristiš mobitel?

Aplikacija je besplatna, iako postoji i premium nadogradnja za 1,99 dolara, no njen je potencijal mnogo veći od pukog altruizma i želje da pomogne drugima da “balansiraju svoje offline i online vrijeme”, kako tvrdi Holesh.

S jedne strane, Moment podilazi našim malim osobnim panikama – nismo se voljni odvojiti od svojih tehnologija, a istodobno smo opterećeni time koliko nam one ometaju život. Djelomično se brinemo oko toga jer nam uistinu utječu na svakodnevnicu, i to ne uvijek na pozitivan način, a dijelom jer je to dio globalnog trenda u kojem se masovno na Secretu, Mediumu i inim platformama (primijetite ironiju) piše o tome kako je bitno odvojiti se od gadgeta.

Moment, kao ni većina aplikacija koje koristite, ne skriva što od vas traži i što prati.
Moment, kao ni većina aplikacija koje koristite, ne skriva što od vas traži i što prati.

No tu je i drugi trend, onaj koji potencijalno nosi više zarade od 1,99 dolara po paničnom korisniku – Big Data. Osim što prati vaše navike korištenja iPhonea, što je samo po sebi zanimljivo, također vodi računa o vašim kretanjima i prikazuje ih na karti, iako to nema mnogo veze s tim koliko koristite svoj pametni telefon.

Druga Hareshova aplikacija Move prati vaše dnevne aktivnosti kako biste pazili na svoje zdravlje – što je treći veliki trend. Iako joj to nije primarna namjena kada je riječ o krajnjem korisniku, jedna aplikacija koja radi u pozadini vašeg telefona ima informacije o tome koliko, kad i gdje za njim potežete.

Uračunavši sve to, Haresh ima divan set podataka o osobnim dnevnim aktivnostima koje korisnici aplikacija rado daju u pohodu na osobni boljitak, i uz malo pameti i dovoljno korisnika trebao bi ih moći vrlo dobro monetizirati. 

Pričamo o sigurnosti informacija, dajemo ih na lopate

Dotaknimo se tu još jednog velikog trenda – zaštite podataka. Dok se javno i glasno uzrujavamo oko privatnosti podataka ili testiranja koje na nama provode servisi koje koristimo, možda bi trebalo imati na umu koliko informacija svjesno dajemo, ostavljajući pritom oduševljene recenzije kako je baš to ono što nam treba – aplikacija koja prati koliko smo minuta na telefonu, jer smo se sami nesposobni od njega odvojiti.

No prije no što počnemo dizati opet dramu oko zaštite podataka, o tome kako nemamo privatnosti i kako nas sustavi koje koristimo tretiraju kao kuniće, prisjetimo se da smo na sve to pristali, klik za klikom, slažući se s uvjetima korištenja i time da aplikacija koristi ovu ili onu mogućnost našeg telefona, u zamjenu za brojanje koraka, minuta provedenih na telefonu ili malo razbibrige uz neku igru.

Ovo nije osobni napad na Moment niti preporuka da ga ne koristite – riječ je samo o novoj aplikaciji koja se samo lijepo uklopila u priču. Budemo li iskreni, više-manje sve aplikacije imaju daleko veći broj podataka o vama no što to zamišljate – i Moment možete koristiti s ništa manje zadrške ili strahova no što koristite Angry Birds.

Ako vam pritom pomogne da se riješite ovisnosti o tapkanju po zaslonu, odlično za vas. Svakako to iskustvo podijelite na Facebooku, Twitteru, Mediumu i još gdjegod.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.