Moment iliti kako dajemo informacije šakom i kapom za nekoliko nebitnih funkcija

Moment iliti kako dajemo informacije šakom i kapom za nekoliko nebitnih funkcija

Volimo se sveudilj šaliti kako smo ovisni o našim telefonima, iako smo duboko u sebi svjesni da je u tome i više od pola istine te da bismo teško preživjeli nekoliko dana s lošim signalom, a kamoli bez uređaja koji su nam gotovo ugrađeni u dlanove. Na tržište je nedavno izašla nova besplatna aplikacija Moment, koja mjeri koliko smo zapravo ovisni o iPhoneima i obavještava notifikacijama kada bismo se trebali odmaknuti od telefona. Ujedno ima pristup informacijama o tome kako i koliko koristimo svoj telefon te gdje, kao uostalom i velik broj aplikacija koje koristimo na dnevnoj bazi.

Ako već koristimo aplikacije za sve, zašto se čudimo što aplikacije koriste nas?
Ako već koristimo aplikacije za sve, zašto se čudimo što aplikacije koriste nas?

Volimo se sveudilj šaliti kako smo ovisni o našim telefonima, iako smo duboko u sebi svjesni da je u tome i više od pola istine te da bismo teško preživjeli nekoliko dana s lošim signalom, a kamoli bez uređaja koji su nam gotovo ugrađeni u dlanove. Na tržište je nedavno izašla nova besplatna aplikacija Moment, koja mjeri koliko smo zapravo ovisni o iPhoneima i obavještava notifikacijama kada bismo se trebali odmaknuti od telefona. Ujedno ima pristup informacijama o tome kako i koliko koristimo svoj telefon te gdje, kao uostalom i velik broj aplikacija koje koristimo na dnevnoj bazi.

Da počnem s disclaimerom, nije riječ o zloj aplikaciji s namjerama da pošalje vaše tipkačke navike u NSA, već o jednostavnoj i sasvim uobičajenoj aplikaciji kakvih imamo na desetke u telefonu. Kada jednom otvorite Moment, s njime više nemate mnogo interakcije – aplikacija radi u pozadini, povremeno vas obavještavajući da se približavate dnevnoj granici koju ste si zadali.

Zanimljivo je da, prema podacima koje je tvorac aplikacije Kevin Holesh skupio, ljudi u prosjeku procjenjuju da su su na telefonima 50 posto manje vremena no što su to u stvarnosti. Dnevna ograničenja trebala bi pomoći ljudima da skrešu svoju potencijalno lošu naviku i uguraju je u prihvatljive okvire.

Kada gdje i zašto koristiš mobitel?

Aplikacija je besplatna, iako postoji i premium nadogradnja za 1,99 dolara, no njen je potencijal mnogo veći od pukog altruizma i želje da pomogne drugima da “balansiraju svoje offline i online vrijeme”, kako tvrdi Holesh.

S jedne strane, Moment podilazi našim malim osobnim panikama – nismo se voljni odvojiti od svojih tehnologija, a istodobno smo opterećeni time koliko nam one ometaju život. Djelomično se brinemo oko toga jer nam uistinu utječu na svakodnevnicu, i to ne uvijek na pozitivan način, a dijelom jer je to dio globalnog trenda u kojem se masovno na Secretu, Mediumu i inim platformama (primijetite ironiju) piše o tome kako je bitno odvojiti se od gadgeta.

Moment, kao ni većina aplikacija koje koristite, ne skriva što od vas traži i što prati.
Moment, kao ni većina aplikacija koje koristite, ne skriva što od vas traži i što prati.

No tu je i drugi trend, onaj koji potencijalno nosi više zarade od 1,99 dolara po paničnom korisniku – Big Data. Osim što prati vaše navike korištenja iPhonea, što je samo po sebi zanimljivo, također vodi računa o vašim kretanjima i prikazuje ih na karti, iako to nema mnogo veze s tim koliko koristite svoj pametni telefon.

Druga Hareshova aplikacija Move prati vaše dnevne aktivnosti kako biste pazili na svoje zdravlje – što je treći veliki trend. Iako joj to nije primarna namjena kada je riječ o krajnjem korisniku, jedna aplikacija koja radi u pozadini vašeg telefona ima informacije o tome koliko, kad i gdje za njim potežete.

Uračunavši sve to, Haresh ima divan set podataka o osobnim dnevnim aktivnostima koje korisnici aplikacija rado daju u pohodu na osobni boljitak, i uz malo pameti i dovoljno korisnika trebao bi ih moći vrlo dobro monetizirati. 

Pričamo o sigurnosti informacija, dajemo ih na lopate

Dotaknimo se tu još jednog velikog trenda – zaštite podataka. Dok se javno i glasno uzrujavamo oko privatnosti podataka ili testiranja koje na nama provode servisi koje koristimo, možda bi trebalo imati na umu koliko informacija svjesno dajemo, ostavljajući pritom oduševljene recenzije kako je baš to ono što nam treba – aplikacija koja prati koliko smo minuta na telefonu, jer smo se sami nesposobni od njega odvojiti.

No prije no što počnemo dizati opet dramu oko zaštite podataka, o tome kako nemamo privatnosti i kako nas sustavi koje koristimo tretiraju kao kuniće, prisjetimo se da smo na sve to pristali, klik za klikom, slažući se s uvjetima korištenja i time da aplikacija koristi ovu ili onu mogućnost našeg telefona, u zamjenu za brojanje koraka, minuta provedenih na telefonu ili malo razbibrige uz neku igru.

Ovo nije osobni napad na Moment niti preporuka da ga ne koristite – riječ je samo o novoj aplikaciji koja se samo lijepo uklopila u priču. Budemo li iskreni, više-manje sve aplikacije imaju daleko veći broj podataka o vama no što to zamišljate – i Moment možete koristiti s ništa manje zadrške ili strahova no što koristite Angry Birds.

Ako vam pritom pomogne da se riješite ovisnosti o tapkanju po zaslonu, odlično za vas. Svakako to iskustvo podijelite na Facebooku, Twitteru, Mediumu i još gdjegod.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.