Moja prilika: Kako pripremiti najbolju prijavu za natječaj?

Startupi, koji je kriterij ključan kako biste osigurali 300.000 kuna?

Zagrebačka banka nudi milijun kuna poticaja za inovativne projekte kroz natječaj Moj Zaba start, a kako najbolje pripremiti prijavu otkriva član žirija Vedran Antoljak.

zabafotka

U tijeku su prijave za natječaj Moj Zaba Start, kroz koji se prošle godine uspješno lansiralo nekoliko zanimljivih projekata. Sada je najbolje vrijeme za sređivanje prijavnica i poliranje poslovnih planova – no kako to napraviti i na što paziti? Na ta pitanja odgovorio nam je Vedran Antoljak iz Sense Consultinga, jedne od tvrtki-partnera natječaja koje će kao dio žirija svojim kritičkim okom procjenjivati projekte prijavljene na dio natječaja koji je najzanimljiviji većini startupaša: Moja prilika.

No, što će se to uopće ocjenjivati? Kao i prošle godine, posebna pozornost obratit će se na izvedivost samih startup ideja, koliko potencijala imaju na tržištu te ono što Vedran smatra i najvažnijim – mogućnost njihove komercijalizacije.

Nije tu samo stvar samo u ideji, već i u kandidatima te količini strasti i volje koju pokažu:

Mislim da je najvažnije imati originalnu ideju, pokazati trud koji se dosad uložio u materijalizaciju ideje u neki oblik usluge ili proizvoda za tržište, dokazati da stvarno postoji tržište ili da se može kreirati novo za ideju te ima li sam kandidat strasti, volje i kompetencije za komercijalizaciju ideje.

Vedran bi volio na natjecanju vidjeti više projekata u obrazovanju, medicinskoj preventivi ili jednostavna mala rješenja za bankarstvo, osiguranja, konzalting ili neke druge tradicionalne industrije koje nisu doživjele radikalnu inovaciju desetljećima, ako ne i stoljećima, kako sam kaže. To ne znači da sve ostale ideje nisu dobrodošle!

Što napraviti prije prijave?

Prije negoli prijavite vašu ideju na natječaju, važno je preispitati, kako lokalno, tako i globalno tržište i vidjeti nudi li se već sličan proizvod ili usluga negdje drugdje. No nemojte se obeshrabriti ako niste jedini – i dalje možete razviti zanimljiv i dobar projekt, no onda je potrebno preispitati vlastitu ideju te vidjeti u kojim se segmentima ona može poboljšati u odnosu na već slično postojeće rješenje.

Svakako prije prijave i napravite i uredite svoje poslovne planove. Pomoć u njihovom kreiranju možete potražiti i na stranicama natječaja, a evo i nekoliko dodatnih savjeta od Vedrana:

Poslovni planovi bitan su dio prijave i trebaju biti dobro odrađeni, a pri prezentaciji se treba fokusirati na ono što zanima suce – i to u kratkom i jasnom obliku. Izbjegavajte litanije s mnogo detalja – u prezentaciji je bitno koncizno objasniti čemu je riječ, koji su ciljevi, koji su financijski aspekti projekta te zašto biste kao natjecatelj trebali upravo vi pobijediti upravo na ovom natječaju.

Umjesto poslovnog plana, Vedran predlaže da se u prezentaciji više usmjerite na poslovni model. Ako još nemate iskustva u tome, može vam pomoći business model canvas, predložak koji koriste i lean startupi, prema kojem možete svoj projekt razložiti na devet bitnih aspekata i tako stvoriti svoj prvi poslovni model.

Pripremite se i na to da će vas žiri nakon prezentacije “izrešetati” pitanjima:

Od natjecatelja se očekuje da malo budu sanjari, ali u svakom slučaju moraju biti spremni da budu realni kada odgovaraju na pitanja. Predložio bih natjecateljima da se stave u poziciju ljudi (nas sudaca) koji nikad nisu čuli za ideju koja se natječe te čija je uloga postavljati realna, no ponekad i neugodna pitanja natjecateljima. Objektivnost je vrlo važna pri pisanju zahtjeva za natječaj.

Konzalting na startup natječaju?

Konzalting je često riječ koja se više veže uz velike korporacije no startupe, pa ipak Sense s razlogom ima svoje mjesto u žiriju. Može se pohvaliti pozamašnim iskustvom u pomaganju pri razvoju ideja za tržište, a tim je spreman pomoći kandidatima, tvrdi Vedran, kako prošle, tako i ove i sljedeće godine ili u bilo koje vrijeme.

Postoji predrasuda o konzultantima da su skupi te da ih stoga ih mogu koristiti samo najveće tvrtke, no praksa Sense Consultinga ukazuje na suprotno – posljednjih nekoliko godina radili su s više od 250 klijenata od kojih su njih preko 90 posto bili mali i srednji poduzetnici:

Svojim savjetom i podrškom pomogli smo mnogim startupima i drugim poslovima u pripremi za komercijalizaciju proizvoda, izradi poslovnih planova, točnije investicijskih studija, pronalaženju i strukturiranju najboljih izvora financiranja te mnogim drugim aktivnostima koje su neophodne kako bi inovacija uspjela na tržištu.

Vedranovi savjeti tako su nešto što biste pri prijavi svakako trebali uzeti u obzir. Natječaj Moja prilika otvoren je do 1. prosinca, pa uzmite vremena da svoje prijave što bolje pripremite kako biste u najboljem svjetlu pokazali svoje sposobnosti i dobro dočarali potencijal projekata na kojima radite! Ne zaboravite – tri projekta u ovoj kategoriji, kao i u ostalima, dobivaju po 100.000 kuna!

Komentari

 1. ivan

  ivan

  15. 10. 2014. u 6:14 pm Odgovori

  napravio sam peć za rasplinjavanje nerazvrstanog organskog i anorganskog otpada-rezultat rada :benzin, kerozin, dizel dest. voda. Podnešena prijava za patente.
  Generator za proizvodnju HHO plina za korištenje zagrijavanja prostora-velikih mogučnosti uređaji-prijavljeno u DZIV ima i atest.Više na Google na moje ime i prezime.
  Vaši krediti me NE INTERESIRAJU! Interesira me kupci-tržište.Jakobović Ivan

 2. Ivana

  Ivana

  23. 10. 2014. u 2:02 pm Odgovori

  Vidim da se mogu prijaviti projekti sa različitih polja života. Međutim u članku iznad član žirija ipak preferira određene teme. Svidjela mi se ideja financiranja zato bi se željela prijaviti, međutim pitam se hoće li članovi žirija moći održati svoju objektivnost. Konkretno mislim se prijaviti sa manufakturnom idejom na području mode. Ako se pojavi netko tko ima neko softversko rješenje i aplikaciju vezanu za bankarstvo, on će prema ovom članku imati prednost naspram mene. Koliko sam shvatila ovo nije IT financiranje nego, financiranje kreativnosti odnosno tržišne održivosti te kreativnosti.

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   23. 10. 2014. u 2:35 pm Odgovori

   Draga Ivana, Moj Zaba Start je krovni natječaj, koji se sastoji iz tri dijela. Moja prilika, o kojoj se govori u tekstu, natječaj je za dodjelu financijskih potpora najboljim projektima iz područja novih tehnologija i drugih područja gospodarstva koji podrazumijevaju drugačiji, inovativan pristup poslovanju. Zato se tu i govori o tehnološkim rješenjima, poput aplikacija.
   Čini mi se da bi tvoj projekt bio prikladniji za dio natječaja koji se zove Moja kreativna crta. On se odnosi na projekte kreativne industrije iz područja oglašavanja, arhitekture, obrtništva, dizajna, grafičkog dizajna, filma, muzike, scenske i izvođačke umjetnosti i digitalnih medija. Više o tome smo razgovarali s tamošnjim članom žirija, Davorom Bruketom, što možeš vidjeti ovdje: https://www.netokracija.com/davor-bruketa-moj-zaba-start-moja-kreativna-crta-89303 – na kraju teksta su i detalji o samom natječaju.
   Postoji i treći dio natječaja, Moja zelena zona, koji se, kao što se da i pretpostaviti iz imena, odnosi na zelenu tehnologiju i energetsku učinkovitost.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.