Tvrtka zbog koje je Hrvatska prva u regiji imala Google Pay otkriva kako izgleda dvostruko (re)brendiranje u B2B sektoru

Tvrtka zbog koje je Hrvatska prva u regiji imala Google Pay otkriva kako izgleda dvostruko (re)brendiranje u B2B sektoru

Tvrtka koja je omogućila da Hrvatska prva u regiji ima Google Pay, a kasnije i Apple Pay, proslavila je deset godina. No, mnogima ime Mercury PSI neće mnogo značiti. Što ova tvrtka zapravo radi, kako je nastala i kako vidi budućnost platne industrije, otkriva nam Renata Devčić, direktorica komunikacija i marketinga, koja je u ovoj inovativnoj tvrtki od samih početaka.

Doduše, za Mercury Processing Services International čuli su oni koji su u dodiru s financijskom industrijom, ali i oni koji nisu, vjerojatno su bili u prilici koristiti se uslugama ili rješenjima koje su u Mercury PSI-ju razvijali ili čiju su implementaciju provodili, a da to nisu ni znali. Mercury PSI je tvrtka koja je omogućila da Hrvatska postane prva država u regiji koja je uvela uslugu Google Pay, a ujedno su i za hrvatsko tržište omogućili uvođenje Apple Paya.

Niste baš toliko digitalni? Sigurno ste plaćali beskontaktno barem jednom prilikom.

Mercury PSI stoji i iza provođenja prvih pilota za nove tehnologije (HCE) beskontaktnog plaćanja, a za American Express na hrvatskom tržištu prvi su ga uspješno proveli u svijetu! Ujedno su bili drugi u Europi s provođenjem HCE pilota i njegovom komercijalnom primjenom na Visinim karticama u Slovačkoj te prvi na tržištu jugoistočne Europe s provođenjem HCE pilota i njegovom komercijalnom primjenom za Visu u Srbiji.

Ova tvrtka s dugogodišnjim iskustvom i vrhunskim stručnjacima nedavno je proslavila i svoj 10. rođendan, a ususret tome imala sam priliku saznati više o godinama iza njih, ali i pred njima.

Sva lica (re)brendinga: Iz grupacije u fondove i natrag

Komuniciranje kvalitete njihovih usluga i sposobnosti tima stručnjaka, u rukama je Renate Devčić, direktorice komunikacija i marketinga, sugovornice s kojom sam prošla sve marketinške izazove i ključne trenutke koji su pratili rast i razvoj ove tvrtke.

Svaka promjena vlasništva neminovno utječe na brending i prezentaciju tvrtke, objašnjava Renata, a Mercury PSI je od osnutka u korporativnom brendingu imao snažnu prisutnost Intese Sanpaolo.

Renata je u Mercury PSI-ju od samih početaka, a tako i na početku razgovora ističe kako je bilo mnogo važnih trenutaka tijekom proteklih deset godina, no posebno je upečatljiva činjenica koja prati samo osnivanje tvrtke.

Naime, rijetkost je da velike korporacije odluče otvoriti međunarodnu tvrtku sa sjedištem u Zagrebu i Kopru, a upravo je to učinila grupacija Intesa Sanpaolo 2009. godine, kada su osnovali Intesu Sanpaolo Card (kako se tvrtka zvala na početku), na temelju bogatog kartičnog i platežnog iskustva zaposlenika PBZ Grupe i Banke Koper.

Izazovi su se mijenjali kroz godine

U doba dok su bili dio grupacije Intesa Sanpaolo, objašnjava Renata, najveći izazov im je bio kako se diferencirati u pozicioniranju u odnosu na banke, a ostati u okviru istih brending smjernica grupacije. Osim toga, jedan od prvih izazova tada bio je kako u komunikaciju uključiti društvene mreže, a s čime su krenuli među prvima na tržištu uz podršku njihove tadašnje social media agencije.

U prosincu 2016. tvrtka izlazi iz grupacije Intesa Sanpaolo te ju preuzima konzorcij fondova kojima upravljaju Advent International, Bain Capital Private Equity i Clessidra, a što je dovelo i do toga da su u vrlo kratkom razdoblju morali provesti promjenu imena tvrtke i vizualnog brendinga.

S marketinškog aspekta, ogromna je razlika biti dio velike bankarske grupacije ili biti u vlasništvu investicijskih fondova. U načelu sve velike grupacije imaju vrlo jasno propisane smjernice glede vizualnog identiteta i pozicioniranja, dočim investicijski fondovi ostavljaju u tom segmentu dosta prostora samoj tvrtki. Sjećam se s veseljem tog razdoblja kad smo sami bili odgovorni za brending i prezentaciju tvrtke. Mogućnost da uz pomoć naših marketinških agencija ispričamo svoju priču je bila izazovna i uzbudljiva. Sam rezultat i reakcije dali su nam potvrdu da smo odabrali dobar smjer.

Dobar smjer tako, primjerice, potvrđuje i njihova korporativna internetska stranica, za koju je zaslužna agencija Degordian, a koja je ušla u finale nagrade MIXX u kategoriji najbolje internetske stranice prošle godine.

Renata ističe kako je od osnutka tvrtke imala fantastičan i vrlo inovativan marketinški tim, kao i podršku menadžmenta i zaposlenika za svaku njihovu inicijativu.

Od siječnja 2019. postali su dio Nets Grupe i predstoji im novi rebrending, ali Renata ističe kako su spremni te se vesele što će surađivati s kolegama iz Danske.

Nakon doba Intese Sanpaolo, novi izazov bio je pozicionirati tvrtku među tvrtkama poput IBM-a, Microsofta, Oraclea i sličnih. Tu ne mislim isključivo na prodaju usluga već i na brending poslodavca, s obzirom smo od osnutka do danas udvostručili broj zaposlenika. Ali svaki je izazov za naš tim samo prilika kako se još više dokazati. I moram priznati da smo više nego spremni primiti se u koštac sa svakim novim izazovom unutar nove grupacije Nets.

Nastali iz dva tržišta, danas ih pokrivaju deset

U radu s platnim karticama, temelji Mercury PSI-a počivaju na snagama dvaju središta koji se nalaze unutar Intesa Sanpaolo Grupe – Privrednoj banci Zagreb i Banci Koper te njihovom prijelazu iz lokalnih tvrtki u međunarodne organizacije. Usprkos promjenama vlasništva i brendinga, Renata objašnjava kako je tvrtka uvijek uspjela zadržati svoju specifičnu kulturu.

S obzirom na to da kontinuirano ulažu u kvalitetu svojih ljudi, to se odražava i na kvalitetu proizvoda i usluga koje nude, ističe. Samo u zadnje dvije godine dobili su nekoliko priznanja. Među ostalima, Lider ih je prošle godine uvrstio na prvo mjesto najboljih poduzeća u Hrvatskoj u području računalnih i podatkovnih usluga, dok su u časopisu Enterprise Security Magazine ušli u top 10 poduzeća za višefaktorsku autentikaciju u Europi 2019. godine.

Mercury PSI danas ima preko 300 zaposlenika i 49 milijuna eura godišnjih prihoda, a dnevno obrađuju 1,5 milijuna transakcija. Osim što su uspjeli ugovoriti i dovršiti projekte za najveće banke u grupaciji Intesa Sanpaolo izvan Italije, značajan projekt im je i interni sustav za otkrivanje prijevara u kartičnom plaćanju, ali i uz to vezana suradnja sa zagrebačkim FER-om s kojim su za proces otkrivanja poboljšavali algoritme.

Smješteni u Hrvatskoj i Sloveniji, na usluzi su klijentima iz financijskog i bankarskog sektora diljem Srednje i Istočne Europe. Trenutno su prisutni na 10 tržišta te nastavljaju širenje, jer, kako ističe Renata, uz profesionalce nijedno tržište nije neosvojivo:

Kako smo B2B kompanija, pristup klijentu je uvijek prilagođen njegovim potrebama. To ne ovisi o regiji ili lokalnoj složenosti, već o potrebama. Naravno da je puno lakše raditi na tržištima na kojemu ste prisutni već niz godina, ali isto tako su nam nova tržišta novi izazovi gdje se vrlo brzo prilagodimo lokalnoj složenosti. Tako s puno ponosa mogu reći da smo od rujna prisutni na još jednom novom tržištu – Njemačkoj.

Bliže klijentima uz relevantan sadržaj

Kako ističu, budući da njihov posao ovisi o točnosti i sigurnosti njihovih operacija, manje od izvrsnog ne prolazi, a u tome im ponajviše pomaže kvalitetna, obostrana komunikacija s klijentima. Renata mi spominje kako nakon svakog odrađenog projekta šalju upitnik o zadovoljstvu, a osim toga organiziraju i zajedničke radionice s klijentima kako bi dobili direktne povratne informacije. Naravno, neizostavan je i godišnji online upitnik o sveukupnom zadovoljstvu klijenata.

Na temelju tih informacija kreiramo svoje prijedloge za unapređenje procesa, proizvoda i načina rada, a ujedno bih istaknula da su naši klijenti izrazito partnerski orijentirani te koriste svaku priliku kako bi nam ukazali na dijelove koje bismo mogli unaprijediti.

A osim sadržaja tu su i meetupi i konferencije. Već godinama redovito održavaju Cards and Payments i Fraud Forum, a u pripremi su još neki novi eventi.

Odnose s klijentima i širom zajednicom, Renata i marketinški tim njeguju i putem content marketinga. Prošle godine osvježene web stranice donose niz sveobuhvatnih informacija o inovacijama koje nude, ali isto tako putem bloga prenose znanja i iskustva svojih stručnjaka u timu. Nemali dio ulaganja u content čini InPayments magazin koji je svojedobno pokrenut za potrebe klijenata u tadašnjoj Intesi Sanpaolo Card, a koji je obrađivao različite teme iz platne industrije: najnovije proizvode, nove europske regulative, prijevare u platnoj industriji, trendove i slično.

Pisan je na način da je čitljiv i široj publici, a kako su reakcije na magazin bile iznimno pozitivne, odlučili smo ići ukorak s vremenom i papirnato izdanje prebaciti online te ga izložiti ne samo našim klijentima već i široj javnosti. To nije magazin u kojem prodajemo svoje proizvode već nam je cilj podijeliti znanja o industriji. Dobili smo izrazito pozitivne reakcije na časopis, i interno i eksterno, a i čitanost je velika za jedan B2B časopis.

Zanimljivo je da ga ne čitaju samo na tržištima gdje Mercury Processing Services International posluje, dodaje Renata, već je doseg puno širi. Renata je najviše ponosna što su uspjeli ostvariti misiju da za časopis pišu i njihovi zaposlenici, i menadžment, i klijenti. Svakako je neizostavna zanimljivost da InPayments magazin prati i istoimeni podcast, a koji u nekoliko minuta objašnjava prakse, trendove i vijesti iz svijeta platne industrije.

Kamo (ih) vode inovacije i trendovi?

Plaćanje je naša svakodnevica i jedina dvojba tiče se navika i preferencija, ističe Renata.

Statistike pokazuju kako 77% Europljana koristi mobilno bankarstvo i mobilno plaćanje te su Švedska, UK i Francuska vodeće bezgotovinske zemlje. Međutim, jednako tako istraživanje Europske banke iz 2017. ukazuje da naši susjedi Austrijanci ne odustaju od gotovine te je čak 67% plaćanja u dućanima izvršeno gotovinski, a čak je u poslovično cash oriented Njemačkoj taj postotak iznosio 55% dok je u Nizozemskoj bio tek 19%.

Što je s Hrvatskom kad je u pitanju prihvaćanje noviteta u načinima plaćanja?

Hrvatska ima svoje specifičnosti: gotovina je još uvijek izrazito rasprostranjena, što je očito po broju poslovnica banaka i bankomata. Međutim, jednako tako u usporedbi s nekim drugim razvijenijim zemljama u Europi, mi imamo po par kartica u novčaniku. Beskontaktno plaćanje je postalo nešto što uzimamo zdravo za gotovo. No, ako pričamo o inovacijama kao što je mobilni novčanik, onda kao nacija nismo prvi koji će masovno krenuti s njegovim korištenjem. Mi smo malo oprezniji u mijenjaju sredstva plaćanja.

Proces prihvaćanja novih načina plaćanja je ponekad malo sporiji zbog same percepcije sigurnosti. Istraživanja pokazuju da je ljudima još uvijek percepcija sigurnosti platnih kartica veća nego kod mobilnih novčanika, ističe Renata.

Mercury PSI ima zanimljiva rješenja i za one kojima će trebati duže vremena da se okrenu digitalnim načinima kao što je primjerice beskartično podizanje gotovine s bankomata ili korištenje mobilnih naljepnica za osobe koje nemaju pametne telefone.

Iako korisnici u Hrvatskoj nisu još ludi za njima, ako gledamo s marketinške strane, sigurno je da su mobilni novčanici trenutno novi hype ističe Renata.

U isto se vrijeme nude Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Alipay, Amazon Pay i ono što je bitno klijentima je da plaćanje mogu obaviti na što brži i jednostavniji način te da je sučelje čim intuitivnije. Osim mobilnih novčanika, nijedan razgovor vezan za platnu industriju danas ne može proći bez spomena kriptovaluta i biometrijske autentikacije. Brojke nam govore da će do 2021. godine biti više od 18 milijarda biometrijskih transakcija godišnje, dok se za kriptovalute predviđa da će se ustabiliti i ući u širu primjenu, barem što se tiče velikih igrača poput Bitcoina, dok će manje kriptovalute usvojiti specifične industrije.

Ne zaboravimo i da je Facebook odlučio uči na tržište kriptovaluta. No, svjesni smo da decentralizirane valute još imaju daleko dogurati što se tiče regulacije. Do tada su nam oči (i prsti) usmjereni na biometriju.

Budućnost platne industrije?

Sigurnost plaćanja nikada neće izići iz trenda platne industrije, zaključuje Renata, dok svakako treba obratiti pozornost na AI i glasovnu tehnologiju, kao što je Amazonova Alexa, koji su počeli mijenjati internetsku trgovinu.

Potrošači imaju mogućnost kupovine uz samo nekoliko kratkih glasovnih naredbi, a zahvaljujući umjetnoj inteligenciji mogu se osloniti na svoje uređaje da predviđaju njihove potrebe i kupuju za njih, što još više olakšava svakodnevicu. Oslanjanje na “pomoćnike” i sve sofisticiranija tehnologija svakako će izmijeniti online trgovinu kakvu danas poznajemo te pomoći daljnjem razvoju digitalnih načina plaćanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  05. 11. 2019. u 4:59 pm Odgovori

  American Express jaš malo pa se prebacuje sa beskontaktne na stealth tehnologiju kod nas,

  šmrc jedina kartica u novčaniku koja mi izgleda kao kartica,
  ostale izgledaju kao iskaznice za videoteku / ribolovni / šahovski klub …

  može li se javiti netko kome je ovaj članak zanimljiv, informativan ili je uspio pročitati do kraja bez da mu misli odlutaju na nešto manje zamorno, dosadno.

  Zanimljivo je da …. Sigurno je da ….
  ne zaboravimo da … . No, svjesni smo da …. Do tada su nam … zzzzzzz

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Može i bez tvornica: Hrvatska kao “meka” za R&D automobilske industrije!

2020. je za domaći IT donijela mnogo dobrih vijesti, a kakav potencijal naši stručnjaci donose za industriju automobila u 2021. i narednim godinama otkrili su nam Tomislav Car (Porsche Digital Croatia) i predstavnici dSPACE Engineeringa.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Electrocoin otkriva kako su ih proizvodi za kriptovalute doveli do 330 milijuna kuna godišnjeg prometa

Krajem 2020. uvršteni su u sam vrh Deloitte Fast 50 ljestvice, imaju 3 proizvoda, a osim što sami rastu, u zadnje vrijeme bujaju i kriptovalute kojima su posvetili svoje poslovanje. Bio nam je to dobar povod da s jednim od direktora Electrocoina, Nikolom Škorićem, razgovaramo o izazovima vođenja hrvatskog poduzeća koje se bavi kriptovalutama.

Kultura 2.0

Hrvatski znanstvenici pripremaju veliko istraživanje o komunikaciji u koronakrizi – na Twitteru, YouTubeu i Redditu!

(Dez)informacije o koronavirusu ne jenjavaju ni godinu dana od početka pandemije, dapače, njihovo širenje na društvenim mrežama samo raste. Kako te poruke utječu na stavove Hrvata? Uskoro će nam više otkriti domaći znanstvenici i stručnjaci metodama iz područja obrade prirodnoga jezika, dubokog učenja i analize društvenih mreža.

Što ste propustili

Tehnologija

7 lekcija koje možemo naučiti iz najvažnije godine za online trgovinu!

eCommerce eksplozija otkrila je dragulje i jame - mnogi su se u 2020. našli pred velikim izazovima; neki jer im online trgovina nikada nije bila opcija, drugi jer su prihvaćali svakakva rješenja u zadnji čas - rijetki su pobrali vrhnje jer su prepoznali potencijal mnogo ranije.

Startupi i poslovanje

Tipsy vam u Zagrebu dostavlja piće unutar 3 sata – uz pomoć Craft Technology softvera

Radi se o novom brendu Wine&morea, koji su postojeću logistiku i softver iskoristili za ciljanje domaće, mlađe publike. Osim što su dokazali da u kratkom roku mogu pokrenuti novi brend, Tipsy im je poslužio i kao studija slučaja za vlastiti softver, kako za Netokraciju otkrivaju Ivan Kovačević i Dario Drmač.

Mobilno

Skinuli ste i Telegram i Signal, a niste znali: EU Hrvatima štiti podatke od WhatsAppa!

Elon Musk tweetne: "Koristite Signal". Internet poludi. Bismo li ga trebali poslušati i zašto?

Novost

Anita Lacmanović postala nova generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, stoji u priopćenju.

Kultura 2.0

Incijativa digitalca iz Siska osigurala gotovo 1.000.000 kuna za pomoć Glini, Petrinji i okolici

Siščanin Goran Kovačević odmah je nakon prvog prošlogodišnjeg potresa u Petrinji pokrenuo crowdfunding kampanju za pomoć svima pogođenima potresom. Brojimo još samo nekoliko dana prije isteka!

Kultura 2.0

Hrvatski znanstvenici pripremaju veliko istraživanje o komunikaciji u koronakrizi – na Twitteru, YouTubeu i Redditu!

(Dez)informacije o koronavirusu ne jenjavaju ni godinu dana od početka pandemije, dapače, njihovo širenje na društvenim mrežama samo raste. Kako te poruke utječu na stavove Hrvata? Uskoro će nam više otkriti domaći znanstvenici i stručnjaci metodama iz područja obrade prirodnoga jezika, dubokog učenja i analize društvenih mreža.