Zuckerberg kao Iron Man: Želi napraviti svog Jarvisa

Zuckerberg kao Iron Man: Želi napraviti svog Jarvisa, sustav za upravljanje domom

Ako ste na ulasku u 2016. pred sebe postavili zadatak koji vam se čini jako originalnim, niste jedini. Mark Zuckerberg je među novogodišnjim obećanjima samome sebi najavio da kani učiniti upravljanje vlastitim domom što jednostavnijim. Planira se osloniti na umjetnu inteligenciju koja bi mu mogla poslužiti i u poslu, u vizualiziranju novosti za što kvalitetniji Facebook.

Sve je to za dobro korisnika, tvrdi Zuck (Fotografija: Iphonehacks)
‘Zuckova’ novogodišnja odluka (fotografija: Iphonehacks)

Pozdravljajući dolazak nove godine, Mark Zuckerberg je pred sebe postavio zadatak koji namjerava ostvariti tijekom narednih mjeseci. (N)ovogodišnje obećanje gazde Facebooka, koje je otkrio na Facebooku (a gdje drugdje?), odnosi se na tehnološko unaprjeđenje vlastitog doma, točnije, razvoj opcija s kojima će se domom moći upravljati uz oslanjanje na umjetnu inteligenciju.

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in…

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, January 3, 2016

Zuckerberg pritom želi otići još korak ili dva dalje nego se može ostvariti s postojećim asistentima kojima upute šaljemo glasom ili s internetom stvari. Cilj mu je ostvariti da ono što već postoji bude još umjetno inteligentnije, s mogućnošću da za upravljanje domom ne bude potrebna nikakva uputa.

Uzor u Iron Manu

Smišljajući kako bi to moglo izgledati, Zuckerberg je posegnuo za primjerom iz fikcije. Spomenuo je J.A.R.V.I.S., računalni sustav za upravljanje domom iz Iron Mana, kojim se glavni lik Tony Stark služio kako bi držao stvari pod kontrolom. Za vlastiti J.A.R.V.I.S. ili kako će se već zvati, Facebookov suosnivač oslonio bi se na već razvijena rješenja, poput Amazona Echa koji smatra korisnim za glasovnu kontrolu opcija dok sluša glazbu, ali to nije sve.

U Zuckerbergovu domu, uputa da se nešto obavi ne bi trebala stići izravno, već bi se, primjerice, jačina svjetla ili razina zagrijanosti prostorije mogli kontrolirati nečijim ulaskom u prostor, s mogućnošću da pametni promagač prepozna glas ili lik osobe koja je ušla. Ideja koju želi provesti u praksi time bi bila korisna za svakodnevni obiteljski život, no ‘Zuck’ ne razmišlja samo o sebi, supruzi Priscilli i nedavno rođenoj kćeri Max, ili o drugim obiteljima kojima bi ovakav pomagački sustav bio pri ruci. Zanima ga i posao koji ga je učinio bogatim i slavnim.

Preko Iron Mana do boljeg Facebooka

Posebni izazov predstavljenog plana bit će primjena osmišljenog sustava u upravljanju Facebookom. Zuckerberg se u objavi u kojoj objašnjava što želi postići toga dijela dotaknuo samo ukratko, spominjući da želi dobiti vizualizaciju podataka u virtualnoj stvarnosti kako bi novosti za korisnike bile još bolje, a kontrola posla učinkovitija.

Sve skupa, zvuči kao nešto zahtjevniji izazov nego učenje mandarinskog, što je bila jedna od Zuckerbergovih prijašnjih novogodišnjih odluka. Ne bismo podcijenili učenje mandarinskog, ali…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.