Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Prvo je predavanje na konferenciji o e-commerceu, OMGcommerce, održao Luigi Reggiani, Googleov čelnik za analitiku i konverziju za jugoistočnu Europu i Bliski Istok, i to o vrijednosti podataka, s naglaskom na Google Analytics.

Odmah na početku iznio je nekoliko zanimljivih podataka, kako bi demonstrirao upravo njihovu moć. Naime, samo tijekom njegove prezentacije poslano je 750,000,000 e-mailova, prikazano je 234,000,000 banera, dok je pretraženo ukupno 40,000,000 pojmova. Istovremeno 350,000 Hrvata bilo je na internetu.

Prvi je dojam iznimno bitan – korisniku treba osam sekundi da odluči želi li ostati na web stranici. Ranije je marketing je bio potican kreativnošću, a u digitalno vrijeme se sve svodi na matematiku.

Sve je počelo vrlo jednostavno – brojačima posjetitelja na stranici. Kasnije su podatci postali pouzdaniji, a sada se putem Google Analyticsa mogu se vidjeti idući podatci:

  • Tko – odakle su korisnici, jesu li novi ili stari posjetitelji
  • Što – što su radili na samoj stranici, što su posjetili, gdje su se zadržavali
  • Kako – odakle su došli
  • Vrijednost

Sve informacije vide se u sučelju, a lako je uspoređivati više različitih informacija. Putem alata može se ići iznimno duboko, ovisno o tome koji podatci su potrebni.

Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Što je napravljeno u 2012.?

Google Analytics uveo je različite promjene i nove alate u prošlog godini, pa se tako sada, primjerice, može se vidjeti koliko je osoba trenutno online. Također, kako su društvene mreže iznimno važne, uvedene su i analize i tog područja. Tu su i moćni alati Attribution modeling, RemarketingGoogle Tag Manager. Osim toga, Regianni je naveo podatak kako 80 posto online trgovaca ne koristi Google Analitics ispravno – nisu ga dobro implementirali, ne koriste dobro podatke.

Savjeti za korištenje Google Analyticsa

Regianni je dao i nekoliko savjeta za korištenje Google Analyticsa. Napominje da treba napraviti backup, integrirati GA s Webmaster alatima, eliminirati dvostruke stranice, omogućiti pretragu stranice, kreirati ciljeve, postaviti e-commerce praćenje, pratiti relevantne podatke i uložiti u dobre analitičare, analizirti Bounce rate, ali u pravom kontekstu. Također, treba povećati brzinu stranice, saznati koji su najbolji pozivi na akciju, ne pretjerivati sa sadržajem na jednoj stranici, nego pokušati kreirati najbolje korisničko iskustvo.

Osim toga, bilo bi dobro označiti sve marketinške kampanje, povezati Google Analytics s AdWordsom, a imena AdWords kampanja neka budu opisna. Treba implementirati GA i na mobilne aplikacije te mjerite sve vrste konverzija (newsletter itd.). Pazite na promjene u kampanji i vježbajte!

Snimila: Marina Filipović Marinshe
Snimila: Marina Filipović Marinshe

Universal Analytics pratit će iste korisnike i na više uređaja!

Luigi Regianni predstavio je i novu opciju, trenutno dostupnu samo u Americi. Naime, mnogi korisnici koriste više uređaja, a putem cookiea svaki posjet s različitih uređaja bilježi se kao da je riječ o novom posjetitelju, a Universal Analytics bi trebao tomu doskočiti. Novi protokol bi trebao moći omogućiti preciznije praćenje korisničkih navika. Također, spojit će podatke iz offline i online svijeta, jer će svaki korisnik imati svoj ID, stoga će dobiveni podatci biti itekako precizniji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.