Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Prvo je predavanje na konferenciji o e-commerceu, OMGcommerce, održao Luigi Reggiani, Googleov čelnik za analitiku i konverziju za jugoistočnu Europu i Bliski Istok, i to o vrijednosti podataka, s naglaskom na Google Analytics.

Odmah na početku iznio je nekoliko zanimljivih podataka, kako bi demonstrirao upravo njihovu moć. Naime, samo tijekom njegove prezentacije poslano je 750,000,000 e-mailova, prikazano je 234,000,000 banera, dok je pretraženo ukupno 40,000,000 pojmova. Istovremeno 350,000 Hrvata bilo je na internetu.

Prvi je dojam iznimno bitan – korisniku treba osam sekundi da odluči želi li ostati na web stranici. Ranije je marketing je bio potican kreativnošću, a u digitalno vrijeme se sve svodi na matematiku.

Sve je počelo vrlo jednostavno – brojačima posjetitelja na stranici. Kasnije su podatci postali pouzdaniji, a sada se putem Google Analyticsa mogu se vidjeti idući podatci:

  • Tko – odakle su korisnici, jesu li novi ili stari posjetitelji
  • Što – što su radili na samoj stranici, što su posjetili, gdje su se zadržavali
  • Kako – odakle su došli
  • Vrijednost

Sve informacije vide se u sučelju, a lako je uspoređivati više različitih informacija. Putem alata može se ići iznimno duboko, ovisno o tome koji podatci su potrebni.

Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Što je napravljeno u 2012.?

Google Analytics uveo je različite promjene i nove alate u prošlog godini, pa se tako sada, primjerice, može se vidjeti koliko je osoba trenutno online. Također, kako su društvene mreže iznimno važne, uvedene su i analize i tog područja. Tu su i moćni alati Attribution modeling, RemarketingGoogle Tag Manager. Osim toga, Regianni je naveo podatak kako 80 posto online trgovaca ne koristi Google Analitics ispravno – nisu ga dobro implementirali, ne koriste dobro podatke.

Savjeti za korištenje Google Analyticsa

Regianni je dao i nekoliko savjeta za korištenje Google Analyticsa. Napominje da treba napraviti backup, integrirati GA s Webmaster alatima, eliminirati dvostruke stranice, omogućiti pretragu stranice, kreirati ciljeve, postaviti e-commerce praćenje, pratiti relevantne podatke i uložiti u dobre analitičare, analizirti Bounce rate, ali u pravom kontekstu. Također, treba povećati brzinu stranice, saznati koji su najbolji pozivi na akciju, ne pretjerivati sa sadržajem na jednoj stranici, nego pokušati kreirati najbolje korisničko iskustvo.

Osim toga, bilo bi dobro označiti sve marketinške kampanje, povezati Google Analytics s AdWordsom, a imena AdWords kampanja neka budu opisna. Treba implementirati GA i na mobilne aplikacije te mjerite sve vrste konverzija (newsletter itd.). Pazite na promjene u kampanji i vježbajte!

Snimila: Marina Filipović Marinshe
Snimila: Marina Filipović Marinshe

Universal Analytics pratit će iste korisnike i na više uređaja!

Luigi Regianni predstavio je i novu opciju, trenutno dostupnu samo u Americi. Naime, mnogi korisnici koriste više uređaja, a putem cookiea svaki posjet s različitih uređaja bilježi se kao da je riječ o novom posjetitelju, a Universal Analytics bi trebao tomu doskočiti. Novi protokol bi trebao moći omogućiti preciznije praćenje korisničkih navika. Također, spojit će podatke iz offline i online svijeta, jer će svaki korisnik imati svoj ID, stoga će dobiveni podatci biti itekako precizniji.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?