Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani na OMGcommerce: Budućnost Google Analyticsa je Universal Analytics!

Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani govori o Google Analyticsu na OMGcommerce (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Prvo je predavanje na konferenciji o e-commerceu, OMGcommerce, održao Luigi Reggiani, Googleov čelnik za analitiku i konverziju za jugoistočnu Europu i Bliski Istok, i to o vrijednosti podataka, s naglaskom na Google Analytics.

Odmah na početku iznio je nekoliko zanimljivih podataka, kako bi demonstrirao upravo njihovu moć. Naime, samo tijekom njegove prezentacije poslano je 750,000,000 e-mailova, prikazano je 234,000,000 banera, dok je pretraženo ukupno 40,000,000 pojmova. Istovremeno 350,000 Hrvata bilo je na internetu.

Prvi je dojam iznimno bitan – korisniku treba osam sekundi da odluči želi li ostati na web stranici. Ranije je marketing je bio potican kreativnošću, a u digitalno vrijeme se sve svodi na matematiku.

Sve je počelo vrlo jednostavno – brojačima posjetitelja na stranici. Kasnije su podatci postali pouzdaniji, a sada se putem Google Analyticsa mogu se vidjeti idući podatci:

  • Tko – odakle su korisnici, jesu li novi ili stari posjetitelji
  • Što – što su radili na samoj stranici, što su posjetili, gdje su se zadržavali
  • Kako – odakle su došli
  • Vrijednost

Sve informacije vide se u sučelju, a lako je uspoređivati više različitih informacija. Putem alata može se ići iznimno duboko, ovisno o tome koji podatci su potrebni.

Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Luigi Reggiani, Google (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Što je napravljeno u 2012.?

Google Analytics uveo je različite promjene i nove alate u prošlog godini, pa se tako sada, primjerice, može se vidjeti koliko je osoba trenutno online. Također, kako su društvene mreže iznimno važne, uvedene su i analize i tog područja. Tu su i moćni alati Attribution modeling, RemarketingGoogle Tag Manager. Osim toga, Regianni je naveo podatak kako 80 posto online trgovaca ne koristi Google Analitics ispravno – nisu ga dobro implementirali, ne koriste dobro podatke.

Savjeti za korištenje Google Analyticsa

Regianni je dao i nekoliko savjeta za korištenje Google Analyticsa. Napominje da treba napraviti backup, integrirati GA s Webmaster alatima, eliminirati dvostruke stranice, omogućiti pretragu stranice, kreirati ciljeve, postaviti e-commerce praćenje, pratiti relevantne podatke i uložiti u dobre analitičare, analizirti Bounce rate, ali u pravom kontekstu. Također, treba povećati brzinu stranice, saznati koji su najbolji pozivi na akciju, ne pretjerivati sa sadržajem na jednoj stranici, nego pokušati kreirati najbolje korisničko iskustvo.

Osim toga, bilo bi dobro označiti sve marketinške kampanje, povezati Google Analytics s AdWordsom, a imena AdWords kampanja neka budu opisna. Treba implementirati GA i na mobilne aplikacije te mjerite sve vrste konverzija (newsletter itd.). Pazite na promjene u kampanji i vježbajte!

Snimila: Marina Filipović Marinshe
Snimila: Marina Filipović Marinshe

Universal Analytics pratit će iste korisnike i na više uređaja!

Luigi Regianni predstavio je i novu opciju, trenutno dostupnu samo u Americi. Naime, mnogi korisnici koriste više uređaja, a putem cookiea svaki posjet s različitih uređaja bilježi se kao da je riječ o novom posjetitelju, a Universal Analytics bi trebao tomu doskočiti. Novi protokol bi trebao moći omogućiti preciznije praćenje korisničkih navika. Također, spojit će podatke iz offline i online svijeta, jer će svaki korisnik imati svoj ID, stoga će dobiveni podatci biti itekako precizniji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.