Linkokracija: Neka stara tehnološka garda i neki novi klinci

Linkokracija: Neka stara tehnološka garda i neki novi klinci

Prošloga smo se tjedna bavili i nekim novim licima na IT sceni, ali i starosjediocima.

Linkokracija

Osjećate li se starima? Znate li da je Google prije nekoliko dana proslavio svoj 16. rođendan? Možda vas pomlade i neke nove tehnološke nade koje su nastupale na natjecanju Idea Knockout. Ugrabili smo priliku i napravili intervju s jednim mladim timom, Loopusom, koji je umjesto rada u gore spomenutom Googleu ili Palantiru, odabrao kreirati nešto svoje.

A mlade nade mogu ubrzati svoj napredak uz razne poticaje – jednu takvu potporu, od nimalo zanemarivih milijun kuna, daje Zagrebačka banka kroz Moj Zaba Start. Oni koji su nešto pokušali, ali nisu u tome uspjeli, ne trebaju se stidjeti – i iz neuspjeha se mnogo toga može naučiti, a to najbolje znaju trojica predavača na idućem događaju Fuckup Nights. Događaj se održava u Impact Hubu Zagreb, kolaboracijskom prostoru u kojemu se odnedavno nalazi i vaša Netokracija. 🙂

Startup FenixApps nije neuspješan, ali je u poslovanju naišao na određene probleme, koje je uspio i riješiti – koji su to bili i kako se došlo do rješenja, pročitajte u tekstu Petra Bogdana. Neuspješnim se zasigurno ne može nazvati Bellabeat, koji je ovoga tjedna predstavio tri svoja nova proizvoda za majke i buduće majke. A tvrtka Netgen uspješno je održala još jedan ljetni kamp posvećen eZ Publishu, a ove godine i PHP-u – kako je bilo, provjerite u razgovoru s Ivom Lukačem.

U regiji i šire…

Na ovogodišnjem natjecanju SoMo Borac mnoštvo nagrada odnijeli su srpski projekti – koji su to i zbog čega je tamošnja digitalna scena inovativna, provjerili smo s kreatorima kampanja. Kad smo već kod Srbije, u toj zemlji još uvijek nije moguće kupiti iPhone kod operatera – iako pojedini najavljuju da će uskoro biti u ponudi. No, kada i kod koga?

U susjednoj Bosni i Hercegovini glavna je tema ipak političke prirode – zbog toga smo se “uhvatili u koštac” sa strankama koje se natječu na parlamentarnim izborima i analizirali njihovu prisutnost i komunikaciju na Facebooku. A i sam Facebook se ima čime pohvaliti ovoga tjedna – nanovo lansiranom oglašivačkom platformom Atlas te novim setom pravila, koja se odnose na tretiranje korisnika kao pokusnih kunića.

I za kraj, preporuka našeg čitatelja – za čitanje. Zdenko Trampus nam je ukazao na to da je knjiga The 7 Day Startup Dana Norrisa još kratko vrijeme besplatna na Amazonu. Stoga navalite i ugodno vam čitanje!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.