LEGO s novom serijom robota, predstavljanje na CES-u

LEGO poput hrvatskog STEMI-ja: Učenje s robotima o znanosti, programiranju…

Kako spojiti zabavno i korisno? S predstavljanjem na ovotjednom CES-u, time se pozabavio LEGO, koji je napravio novi korak u svojoj seriji robota i aplikacija za učenje područja STEM-a, koje obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Roboti i programi za učenje namijenjeni su ponajprije primjeni u osnovnim i srednjim školama.

wedo lego

Slaganje LEGO kockica ne mora nužno biti samo igra i razonoda, već se uz Lego može nešto i naučiti. Tome će pomoći LEGO Education, koji je ovoga tjedna na CES-u u Las Vegasu predstavio novost iz svoje serije LEGO Mindstorms robota, namijenjenih učenju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Predstavljeni sustav naziva LEGO Education WeDo 2.0 poslužit će za programiranje robota za izradu različitih zadataka, čime će se djeca osnovne i srednjoškolske dobi približiti programiranju. U istraživanju što se sve može obaviti, bilo samostalno, bilo uz podršku iskusnije učiteljice ili učitelja, djeci će pri ruci biti roboti sa središnjim Bluetooth pametnim ‘hubom’ za upravljanje i elementima za izgradnju i izvršavanje zadataka, a tu je i softverski dio.

Na raspolaganju su nove aplikacije za tablete za iOS i Android, koje će dati smjernice što se i kako radi s Legovim robotima.

Kako se zaštititi od vremenskih neprilika?

Što će se moći naučiti s obrazovnim Legom? S robotima koji obavljaju različite zadatke, naglasak će biti na primjenjivosti naučenoga, a u tom smjeru ići će se i s programom naziva Drop and Rescue, koji se bavi prirodom. Djeca će morati osmisliti uređaj koji će služiti zaštiti okoliša i smanjenju opasnosti koje stižu s ozbiljnim vremenskim nepogodama – i pritom će trebati biti što maštovitiji, tražeći različita rješenja.

Sa sadržajima koje nudi, cjelokupni sustav WeDo 2.0. mogao bi biti osobito zanimljiv za primjenu u školama, gdje bi opremanje jednoga razreda moglo stajati oko 2000 američkih dolara. U tu cijenu bilo bi uključeno više od 40 sati lekcija koje ne bi bile usmjerene samo na tehničke znanosti, već i na upoznavanje s prirodom.

Ako vam robot koji djeci pomaže u učenju zvuči poznato, vjerojatno ste čuli za hrvatski STEMI, koji služi upoznavanju sa znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom. Zabavno i poučno u isto vrijeme, postoji li bolji način da se oni najmlađi upoznaju s nečime novim?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!