Od (legalizirane) marihuane mogu profitirati farmaceuti i digitalci

Tko će profitirati od (legalizirane medicinske) marihuane u Hrvatskoj? Farmaceuti i… digitalci!

Legalizira se medicinska primjena marihuane, vijest je koja je nedavno stigla iz ministarstva zdravstva te se potom uz mnogo medijske jeke i malo pokvarenog telefona pretvorila u populističko “Legalizira se marihuana!”.

Svaka nova industrija odražava se i u onoj digitalnoj.
Svaka nova industrija odražava se i u onoj digitalnoj.

Dok je potonje puno klikabilnija izjava od ”Prvi pripravci kanabinoida registrirani u državama EU mogli bi se na našem tržištu naći do kraja godine ako proizvođači podnesu zahtjev za registraciju” kao što izvještava Novi list, obojena je s pedeset nijansi krive (informacije).

Sredinom siječnja preporučena je promjena zakonske regulative kako bi se omogućila primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj, točnije, dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept.

To je dobra vijest za one kojima antiemetička i analgetička svojstva mogu pomoći u nošenju s teškim zdravstvenim stanjima, iako će o zakonskim regulativama ovisiti koje će to sve skupine zahvatiti.

Aplikacije za žižu?

Za rekreativne korisnike to nimalo ne mijenja stvari ne odluče li se za jednako sive procedure nabavljanja recepata za nepostojeća stanja, a možemo zaboraviti i procvjet poljoprivrede po modelu iz Colorada, gdje je od legalizacije marihuane pala stopa zločina, a porastao broj turista.

No jedna (savršeno legalna) industrija koja bi uz farmaceutsku mogla profitirati od ove situacije je ona digitalna

Informacije o medicinskim preparatima, digitalni vodiči, aplikacije za recenzije, Foursquare za žižu, Tinder za gandžu, zelenija Coolinarika – iz rukava možemo nabacati nekoliko rješenja.

High There je Tinder... s pokojim dodatkom.
High There je Tinder… s pokojim dodatkom.

Kao i gotovo svaki vid svake industrije danas, i ovaj će se na jedan ili drugi način odzrcaliti u digitaliji – u državama gdje je dopušteno korištenje medicinske marihuane, dostupan je niz aplikacija koje se vežu uz njeno konzumiranje.

Neke, kao Leafy, informativne su naravi i koriste geolokacijske mogućnosti kako bi našle najbliža prodajna mjesta te sadrže recenzije korisnika za određene pripravke, dok su druge… High There, tinderolika aplikacija koja uz uobičajene stavke popularne aplikacije za dating uključuje i preferencije konzumacije marihuane, kao i razinu energije nakon konzumacije.

Ako vam iz nekog razloga trebaju, tu su i slike medicinske marihuane u vrlo visokoj razlučivosti, koje se mogu pronaći putem aplikacije cannabisHD, a ako želite ući u žargon koji rabe korisnici ove biljčice, pogodite – i za to postoji aplikacija!

Dobri early adopteri

Dim i dating na stranu, korisnici (medicinske) marihuane potencijalno su dobri early adopteri za nove servise – za početak, oni koji su pripravke dosad koristili kako bi ublažili boljke vični su traženju informacija preko različitih online servisa te takvoj razmjeni iskustava, jer se o ovom medikamentu ionako nisu mogli raspitati kod svog liječnika ili ljekarnika.

S druge strane riječ je o potpuno novoj i praznoj niši na ovim prostorima, s određenom količinom praznog prostora za lokalizirane servise koji pružaju informacije o domaćim regulativama, dostupnim preparatima i ovlaštenim distributerima, pod uvjetom da takva vrsta “promocije” bude u skladu s propisima, o kojima ćemo nešto više znati tek za nekoliko mjeseci.

Dok se zakonske regulative ne promijene tako da omoguće različitim drugim granama domaće industrije da profitiraju od bilo kakve legalizacije marihuane, bilo bi šteta pustiti da ova kakva-takva digitalna prilika ode u dim.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?