Od (legalizirane) marihuane mogu profitirati farmaceuti i digitalci

Tko će profitirati od (legalizirane medicinske) marihuane u Hrvatskoj? Farmaceuti i… digitalci!

Legalizira se medicinska primjena marihuane, vijest je koja je nedavno stigla iz ministarstva zdravstva te se potom uz mnogo medijske jeke i malo pokvarenog telefona pretvorila u populističko “Legalizira se marihuana!”.

Svaka nova industrija odražava se i u onoj digitalnoj.
Svaka nova industrija odražava se i u onoj digitalnoj.

Dok je potonje puno klikabilnija izjava od ”Prvi pripravci kanabinoida registrirani u državama EU mogli bi se na našem tržištu naći do kraja godine ako proizvođači podnesu zahtjev za registraciju” kao što izvještava Novi list, obojena je s pedeset nijansi krive (informacije).

Sredinom siječnja preporučena je promjena zakonske regulative kako bi se omogućila primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj, točnije, dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept.

To je dobra vijest za one kojima antiemetička i analgetička svojstva mogu pomoći u nošenju s teškim zdravstvenim stanjima, iako će o zakonskim regulativama ovisiti koje će to sve skupine zahvatiti.

Aplikacije za žižu?

Za rekreativne korisnike to nimalo ne mijenja stvari ne odluče li se za jednako sive procedure nabavljanja recepata za nepostojeća stanja, a možemo zaboraviti i procvjet poljoprivrede po modelu iz Colorada, gdje je od legalizacije marihuane pala stopa zločina, a porastao broj turista.

No jedna (savršeno legalna) industrija koja bi uz farmaceutsku mogla profitirati od ove situacije je ona digitalna

Informacije o medicinskim preparatima, digitalni vodiči, aplikacije za recenzije, Foursquare za žižu, Tinder za gandžu, zelenija Coolinarika – iz rukava možemo nabacati nekoliko rješenja.

High There je Tinder... s pokojim dodatkom.
High There je Tinder… s pokojim dodatkom.

Kao i gotovo svaki vid svake industrije danas, i ovaj će se na jedan ili drugi način odzrcaliti u digitaliji – u državama gdje je dopušteno korištenje medicinske marihuane, dostupan je niz aplikacija koje se vežu uz njeno konzumiranje.

Neke, kao Leafy, informativne su naravi i koriste geolokacijske mogućnosti kako bi našle najbliža prodajna mjesta te sadrže recenzije korisnika za određene pripravke, dok su druge… High There, tinderolika aplikacija koja uz uobičajene stavke popularne aplikacije za dating uključuje i preferencije konzumacije marihuane, kao i razinu energije nakon konzumacije.

Ako vam iz nekog razloga trebaju, tu su i slike medicinske marihuane u vrlo visokoj razlučivosti, koje se mogu pronaći putem aplikacije cannabisHD, a ako želite ući u žargon koji rabe korisnici ove biljčice, pogodite – i za to postoji aplikacija!

Dobri early adopteri

Dim i dating na stranu, korisnici (medicinske) marihuane potencijalno su dobri early adopteri za nove servise – za početak, oni koji su pripravke dosad koristili kako bi ublažili boljke vični su traženju informacija preko različitih online servisa te takvoj razmjeni iskustava, jer se o ovom medikamentu ionako nisu mogli raspitati kod svog liječnika ili ljekarnika.

S druge strane riječ je o potpuno novoj i praznoj niši na ovim prostorima, s određenom količinom praznog prostora za lokalizirane servise koji pružaju informacije o domaćim regulativama, dostupnim preparatima i ovlaštenim distributerima, pod uvjetom da takva vrsta “promocije” bude u skladu s propisima, o kojima ćemo nešto više znati tek za nekoliko mjeseci.

Dok se zakonske regulative ne promijene tako da omoguće različitim drugim granama domaće industrije da profitiraju od bilo kakve legalizacije marihuane, bilo bi šteta pustiti da ova kakva-takva digitalna prilika ode u dim.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.