Buduća liderica studira računarstvo, vodi vlastiti startup i bori se protiv korupcije, a tek su joj 22!

Priča Kaje Pavlinić, buduće 22-godišnje liderice iz Varaždina zainteresirala je sve okupljene na Leap Women Summitu, a mi smo odlučili provjeriti kako joj polazi za rukom studirati, voditi startup, biti uključena u preko 6 organizacija, raditi i - disati?

Kaja Pavlinić studentica je FER-a u Zagrebu, voditeljica startupa Tinja, voditeljica antikorupcijskog projekta Integritas i glavna organizatorica ovogodišnje međunarodne konferencije Zagreb International Model UN.

I to nije sve čime se bavi.

S drugim kolegama, pripremala je i kandidaturu Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021. Osim toga, aktivna je članica nekoliko organizacija i udruga: Savjeta mladih Grada Varaždina, Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor, Global-In Association i alumni zajednice US State Departmenta.

Povodom Leap Women Summita, na kojem je bila jedna od panelistica, odlučila sam provjeriti kako s 22 godine paralelno studira, radi, vodi vlastite projekte i sudjeluje na bezbroj drugih.

It's important that you know how to lead and develop your business. These amazing women are here to help you do that with style. Join us for LEAP Women Summit! Get your ticket at https://buff.ly/2B6UR2O

Geplaatst door LEAP Summit op Woensdag 12 december 2018

Tinjala je, a potom se rasplamsala

Prošle je godine sa svojim timom predstavila Tinju na Women Invest konferenciji, a u Bruxellesu su osvojili i nagradu za najbolji hrvatski energetski startup.

Iako smatra kako ih još puno posla dijeli od statusa najboljeg startupa, nekad dobre ideje nastanu spletom ne baš idealnih okolnosti:

Ideju smo od tada značajno izmijenili i popeglali, paralelno pregovaramo s potencijalnim partnerima i instalaterima te još razrađujemo poslovni model u finije detalje, a onda se bacamo na pravi posao. S obzirom na to da sam još uvijek studentica, ne ide sve tako brzo kao što bih ja voljela, ali nikud nam se ne žuri i smatram da je ideju uvijek bolje sporije, ali kvalitetnije napraviti, nego požuriti s realizacijom i tada shvatiti da ideja kao takva uopće ne rješava neki problem ili ga pokušava riješiti na krivi način.

No, Tinja nije samo poduzetnička ideja, nego i svojevrsno osvještavanje društva o problemu obnovljivih izvora energije. Naime, Kaja je bila frustrirana činjenicom da u regiji, pa čak i u Europi, prosječni građanin još uvijek nema dovoljno informacija o benefitima obnovljivih izvora energije i cijelom procesu ugradnje solarnim panelima pa je odlučila doskočiti tom problemu:

Voljela bih navesti i jednu ne baš pohvalnu činjenicu – naime, mi smo 6. najgora zemlja u Europi po iskorištavanju solarne energije. To je poražavajuće, pogotovo zato što smo poznati po tome da neka područja u Hrvatskoj imaju visok broj sunčanih sati kroz godinu. Međutim, tu je Tinja da to promijeni!

Ivona Zec
Kaja Pavlinić: “Komentari i kritike će ionako izostati jedino u slučaju da ste biljka koja ne poduzima apsolutno ništa, tada nikome nećete smetati.”

Mlada Varaždinka navodi kako je javnost slabo informirana o isplativosti fotonaponskih leća, ali i o koracima procesa kroz koji trebaju proći ne bi li uspješno instalirali solarne panele na svoj posjed. Zato često i odustaju od toga, jer im se sve čini prekomplicirano i preskupo.

Zbog toga će i značajni dio platforme činiti sadržaj o obnovljivim izvorima energije te solarnim panelima te načinu na koji kućanstva mogu uštedjeti novac na režijama. O formi tog contenta još ništa ne smijem otkriti, ali mogu zasad reći da mi se čini da će zainteresirati sve koji razmišljaju o solarnim panelima, a čak i one koji do sada nisu mislili da ih trebaju.

Daljnjem razvoju je značajno pridonio i Startup Camp Rijeka na kojem je ljetos sudjelovala i osvojila 3. mjesto. Kaja u 2020. godini Tinju vidi kao funkcionalnu platformu koja obuhvaća većinu relevantnih partnera i instalatera diljem regije, uspješno posluje i informira širu javnost o prednostima solarne energije.

Vječito pitanje – a kako mlada osoba vidi Hrvatsku?

Ivona Zec

Konferencija UN-a o održivom razvoju na kojoj je usvojen novi Program globalnog razvoja za 2030. godinu (Agenda 2030.) nije imala snažan odjek u Hrvatskoj, no sudionici su ipak istaknuli tri najvažnija cilja za održivi razvoj Hrvatske.

To su dostojanstven rad i gospodarski rast, kvalitetno obrazovanje te održivi gradovi i održive zajednice. Kaja smatra kako smo još uvijek daleko od održivosti:

Partikularni interesi još uvijek uspijevaju upropastiti jako puno odličnih inicijativa, mladi poduzetnici vrlo često odustaju od registracije pravne osobe u Hrvatskoj čim se suoče sa svim birokratskim besmislicama i komplikacijama, a imam osjećaj kao da su politički skandali još uvijek bitniji od kvalitete obrazovanja. U svemu tome, energiju mi daje činjenica da studiram na FER-u, koji kao da se nalazi u nekom paralelnom svemiru – kvalitetno obrazovanje je centar svega, provode se stotine istraživanja i projekata te je cjelokupni fokus usredotočen na napredak i otkrivanje te razvoj novih tehnologija koje pomažu zajednici.

Međutim, pohvalila je iskorištavanje EU fondova i široku lepezu projekata preko kojih se mogu dobiti bespovratna sredstva za ostvarivanje projektnih aktivnosti. Navodi i kako je poželjno da više razmišljamo o integritetu i borbi protiv korupcije jer bez zajednice koja ostvaruje uspjehe i rezultate na svim razinama isključivo na temelju truda i kvalifikacija, nikada nećemo imati pametne gradove niti ostvarenu održivost.

Ivona Zec

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, bitno je spomenuti kako Kaja u sklopu svog projekta Integritas želi osvijestiti mlade o raširenosti korupcije i varanja u obrazovnim institucijama:

Iako je jako teško u dvije godine projekta, koliko se on provodi, osvijestiti većinu učenika i studenata o važnosti akademskog poštenja i integriteta, ponosna sam što je projekt pokrenuo dijalog o toj problematici u medijskom prostoru, ali i među širom javnosti. Prije nitko nije reagirao kada je procurila informacija o plagiranju/kupnji radova, a sada se o tome piše.

Naglašava kako projekt nije tu da studentima ponavlja frazu kako varanje nije dobro, već žele saznati uzrok zbog kojeg to rade, ali i postupno ih osvijestiti da time rade štetu prvenstveno sebi, pa tek onda zajednici.

Svi slučajevi korupcije i kršenja integriteta o kojima čitamo u medijima i nad kojima se zgražamo počinju stjecanjem takvih navika u našim godinama. Tu je i problem sustava, koji još uvijek cijeni kvantitativno vrednovanje znanja i opterećuje učenike i studente s gomilom nepotrebnih informacija.

Utrka za uspješnost: “Nekada se osjećam kao da je moje vrijeme već prošlo.”

Ponekad nije lako desetke aktivnosti, posao i težak fakultet strpati u 24 sata, zna biti teško, ali na kraju se sve nekako posloži.

Objašnjava Kaja.

Na Leap Women Summitu istaknula je kako se nekad osjeća kao da živi dva života.

U jednom je studentica koja polaže ispite, a u drugom je osoba koja mora prezentirati svoj projekt pred investitorima, ići po eventima i „glumiti odraslu osobu“. U sljedećem trenutku je u društvu svog idola, Mate Rimca, a u drugom u društvu sveučilišnih profesora i kolega.

Ivona Zec

Uz sve to, i njoj se čini kako se danas nameće “opasan trend u kojem svi moraju biti uspješni“:

Imam tek 22 godine, a nekad se osjećam kao da je moje vrijeme već prošlo. Ludo, zar ne? Ipak mi je tek 22. godine. Molim vas, ako poznajete takve ljude, recite im da uspore!

Svjesna je kako ima još puno za učiti, ali isto tako i stvari u kojima je već sada iskusnija i koje može kvalitetno odraditi pa onda uopće ne pridaje važnost nekonstruktivnim kritikama.

Komentari i kritike će ionako izostati jedino u slučaju da ste biljka koja ne poduzima apsolutno ništa, tada nikome nećete smetati.

“lako je visoko poletjeti, no uvijek je bitno sjetiti se koliki te put još čeka”

Kako sam se posebno iznenadila Kajine izjave u intervjuu za Zimo gdje je istaknula kako se još uvijek ne osjeća kao poduzetnica, iako osjeća poduzetnički duh, zanimalo me u kojem trenutku mlada žena postaje poduzetnica, a u kojem uspješna poduzetnica.

Kaja tvrdi da će se osjećati uspješnom poduzetnicom tek kada nađe prve klijente i počne poslovati:

Do tada sam samo poduzetna osoba s dobrom idejom. Super je dobivati nagrade i slušati pohvale, ali ja ipak najviše cijenim kada je nešto finaliziran proizvod ili usluga. U današnje vrijeme, kada se uspjesi toliko napuhavaju, kada nije tako teško postići medijsku vidljivost i kada se svačiji nedostaci vrlo vješto prekrivaju, lako je visoko poletjeti, no uvijek je bitno sjetiti se koliki te put još čeka i koliko još moraš učiti. A što se tiče integriteta, tu je objašnjenje vrlo lako – svatko tko uspjeh ostvari na neki drugi način, nikad neće moći istinski biti ponosan na sebe i svoja postignuća.

A kako biti istinski ponosan na sebe najbolje znamo i mi sami, u retrospektivi, kada shvatimo što smo postigl usprkos svemu.

Tako bi Kaja 15-godišnjoj sebi poručila da mora biti puno samopouzdanija, manje se bojati što drugi misle te da se ne brine i ne bude tužna što je mirnija i povučenija od svojih vršnjaka jer će joj se vrlo brzo otvoriti prekrasne prilike i okruženje ljudi koji jednako razmišljaju.

A Kaji za 8 godina poručila bi da samo nastavi ostvarivati sve što joj je na umu, ali da pritom ne zaboravim guštati i uživati u procesu.

S takvim porukama mnogi će se poistovijetiti, stoga i Kaji i drugim mladim ambicioznim ljudima držimo fige za uspjeh.

ponuda

Komentari

 1. Mirko

  Mirko

  18. 12. 2018. u 1:40 pm Odgovori

  To nije startup, to je vježba za programera početnika (ne naročito uspjela). Imamo ‘perspektivnih’ kadrova koliko hoćeš, a većina toga manje više završi bježanjem pred kamerama po Londonu

 2. Kaja

  Kaja

  18. 12. 2018. u 2:25 pm Odgovori

  Kako uopće znaš o čemu se radi i je li to vježba, kada platforma uopće nije ni launchana, a stranica koja je linkana je demo mockup koji više ne predstavlja niti aktualnu ideju? 🙂

 3. Mirko

  Mirko

  18. 12. 2018. u 10:20 pm Odgovori

  Znači stranica koja je linkana u članku zapravo nije startup, ili još nijelaunchan a demo koji ne radi i nije zapravo demo jer zapravo više i ne predstavlja aktuelnu ideju o kojoj članak piše. To sam i mislio 🙂

  Jedina nepoznanica je kako je novinarka saznala kako i šta startup radi kada demo više ne predstavlja aktualnu ideju, a startupa nigdje.

 4. Inge

  Inge

  03. 01. 2019. u 7:50 am Odgovori

  Kaja bravo! Samo naprijed! Loših komentara će se uvijek naći ali pametnih ideja baš i ne. Držim fige da ostvariš sve o čemu sanjaš. Iz iskustva ti mogu reći da neće biti lako ali nikada nemoj odustati! Vidi se da uživaš u svemu što radiš i zbog toga možeš biti sigurna da si na pravom putu. Obično ne stignem pisati komentare na ovakve članke ali bolest te ponekad malo opomene da usporiš 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Što ste propustili

Kultura 2.0

PewDiePie više nije prvak YouTubea ili?

Prvi put od kada je 2013. dobio titulu najpopularnijeg YouTubera, kanal Šveđanina Felixa Kjellberga izgubio je vodstvo po broju pretplatnika - na par sati.

Kultura 2.0

Napad na Novom Zelandu optimiziran je kako bi se što brže širio društvenim mrežama

Događaji poput nedavnih napada na Novom Zelandu pokazuju tamnu stranu društvenih mreža - kako na to uopće utjecati?

Kultura 2.0

Pinterest i Instagram ‘krivci’ su što nam svi kafići, uredi i stanovi izgledaju – jednako

Craft pivnica u Brooklynu izgleda jednako kao ona u Berlinu, Zagrebu ili Singapuru. Svaki kafić mora imati bakinu fotelju i tepih, a gotovo svi stanovi zadnjih godina prate neki ‘industrijski loft’ stil. Krivci? Instant-dizajneri, Pinterest i Instagram.

Startupi i poslovanje

Vino na pretplatu: Mogu li hrvatske vinarije izvesti poslovni model po uzoru na Flaviar i Vinebox?

Pretplatni paketi postaju sve zanimljiviji način otkrivanja novih proizvoda i usluga, posebno kada su u pitanju različiti okusi svijeta. Može li sličan model zaživjeti u Hrvatskoj i kome bi to uopće bilo isplativo, korisno i zanimljivo?

Društvene mreže

Kriminalistička istraga protiv Facebooka trebala bi biti izvanredna vijest, a ne pad njegovih usluga

Na naslovnicama mnogih portala upravo vrišti vijest da Facebook od jučer doživljava najveći pad u svojoj povijesti, koji je zahvatio korisnike diljem svijeta. Istodobno, jučer je proširena kriminalistička istraga protiv ove društvene mreže zbog odavanja naših podataka raznim tehnološkim tvrtkama kao što su veliki proizvođači mobitela.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 5: Kako uopće izgleda blockchain (startup) scena na Balkanu?

Jeste li znali da se blockchain tehnologija u regiji primjenjivala i istraživala već 2009. kada se ni regionalna startup scena još nije izgradila?