Što smo sve vidjeli i čuli na 8. KulenDayzima?

Što smo sve vidjeli i čuli na 8. slavonskoj IT konferenciji – KulenDayz?

Protekloga vikenda održali su se osmi KulenDayzi, jedinstvena konferencija koja kombinira razne dijelove IT sektora, poput računarstva u oblaku i web developmenta, upravljanja projektima i, po prvi puta ove godine, dizajna. Neprofitna konferencija održavala se na osječkom Pampasu kroz tri dana, a broj predavanja je premašio brojku od 65.

Prvo pitanje koje su ovogodišnji KulenDayzi potakli u meni, kao osobi koja prvi puta posjećuje ovu konferenciju, jest – zašto se na ovoj lokaciji češće ne održavaju ovakva događanja? Prostor sajma i streljane u Osijeku izuzetno je karizmatična lokacija i nadamo se kako će se njen potencijal prepoznati i za neke druge događaje u Osijeku.

Konferenciju je nešto iza 9 sati otvorio Bela Ikotić iz Osijek Software Cityja, a samo otvaranje konferencije, čiji je moto svih dosadašnjih godina bio jednostavno slow down, proteklo je u predstavljanju sada već poznatog istraživanja Osijek Software Landscape u kojemu su sudjelovali članovi Osijek Software Cityja te koje je prikazalo značajan rast IT sektora u Osijeku, u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

2016_09_03_kulendayz-cacan-010
Na otvaranju se predstavilo istraživanje Osijek Software Landscape, koje je pokazalo snažan rast osječke IT scene (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Osim lokalnih snaga, koje su uključivale Nenada Bestvinu i dogradonačelnika Vladimira Hama, nekoliko riječi na otvorenju imali su i Gerbert Shopnik, community program manager za Microsoftov program Most Valuable Professional i Tomislav Bronzin, dopredsjednik Inet Europe.

‘Fontastično’ predavanje na dizajnerskom dijelu konferencije

Nakon sedam godina developementa, programiranja, networkinga i, naravno, kulena, ove je godine došlo vrijeme za male promjene, te je tako konferenciju ove godine obogatio i design track, odnosno edukacije, radionice i predavanja vezana za sve od fontova i tipografije do interaktivnog dizajna, što je svakako dobrodošlo osvježenje za ovu “najslavonskiju” konferenciju.

Osvježenje je započelo prezentacijom Marka Jovanovca na temu fontova i tipografije pod nazivom “fontastično predavanje”. Ovaj kratki uvod u znanost o fontovima za početak je prikazao razliku između fonta i tipografije, a zatim njihov razvoj kroz povijest. Marko se tako dotaknuo mnogih “standardnih” pojmova koji se u dizajnu i tipografiji svakodnevno koriste ali su mnogima izvan toga svijeta podosta apstraktni, kao što su sans serif, serif, ascender, descender i drugi dizajnerski pojmovi.

2016_09_03_kulendayz-cacan-136
Ništa bez klope… (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Budući da je dizajn jednostavno rješavanje problema koje klijent ima, ponuđen nam je i poneki savjet kako riješiti probleme u izabiru fontova te kako uopće pronaći pravi font za pravu svrhu. Nije nepoznanica kako treba bježati od Comic Sansa, ali također se ni ne treba slijepo okretati Helvetici, već koristiti različite fontove, za različiti učinak. Arhiva Google Fonts sadrži oko 1700 fontova, napomenuo je Marko, te ohrabrio prisutne na istraživanje, ali opet u granicama dobroga ukusa.

Posao vs. privatni život

Jedan od najposjećenijih trackova svake godine prema riječima organizatora je svakako dio posvećen project managementu. Budući da konferenciju podržava čitava zajednica, svakako je logično kako će mnogi projektni menadžeri doći na KulenDayz naći neka nova znanja iz znanosti upravljanja projektima.

Mirna Koričan tako se kroz svoje predavanje pod nazivom “Poslovni i privatni život – ravnoteža, neravnoteža ili konflikt” potrudila prenijeti svoja znanja o organiziranju odnosa poslovnog i privatnog života kako nijedan ne bi patio zbog onog drugog.

2016_09_03_kulendayz-cacan-145
…ali ni opuštanja! (slika: Dražen Karačić Cacan/ osijek031.com)

Nakon što su prisutni izdvojili lijenost, nedostatak interesa ili znanja te nedostatak novca i sreće kao razloge zašto nekada nisu bili uspješni u svome poslu, Mirna je predstavila alternativu koja se bazirala na knjižici imena Business and private life, a koja je služila kako bi svatko sebi na grafički način predočio što mu je važno u životu i što ga čini sretnim.

Sukob poslovnog i privatnog jedan je od glavnih uzročnika lošeg obavljanja posla kod velikog broja ljudi te je svakako izuzetno važno znati kako se nositi s time na ispravan način.

KulenDayz je obuhvatio sedam dijelova konferencije: Development, Data, ITPro, CloudDevelopment, Design, ProjectManagement i OpenSessions, bilo je i mnogo aktivnosti i izvan predavanja te radionica.
KulenDayz je obuhvatio sedam dijelova konferencije: Development, Data, ITPro, CloudDevelopment, Design, ProjectManagement i OpenSessions, bilo je i mnogo aktivnosti i izvan predavanja te radionica (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Ovogodišnji KulenDayzi bili su konferencija za svaku pohvalu, počevši od volontera do izuzetno zanimljivih gostiju i predavanja, te samo ostaje iščekivanje idućih i druženje uz odličnu glazbu, atmosferu, hranu, piće i sjajne ljude iz industrije.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.