Što smo sve vidjeli i čuli na 8. KulenDayzima?

Što smo sve vidjeli i čuli na 8. slavonskoj IT konferenciji – KulenDayz?

Protekloga vikenda održali su se osmi KulenDayzi, jedinstvena konferencija koja kombinira razne dijelove IT sektora, poput računarstva u oblaku i web developmenta, upravljanja projektima i, po prvi puta ove godine, dizajna. Neprofitna konferencija održavala se na osječkom Pampasu kroz tri dana, a broj predavanja je premašio brojku od 65.

Prvo pitanje koje su ovogodišnji KulenDayzi potakli u meni, kao osobi koja prvi puta posjećuje ovu konferenciju, jest – zašto se na ovoj lokaciji češće ne održavaju ovakva događanja? Prostor sajma i streljane u Osijeku izuzetno je karizmatična lokacija i nadamo se kako će se njen potencijal prepoznati i za neke druge događaje u Osijeku.

Konferenciju je nešto iza 9 sati otvorio Bela Ikotić iz Osijek Software Cityja, a samo otvaranje konferencije, čiji je moto svih dosadašnjih godina bio jednostavno slow down, proteklo je u predstavljanju sada već poznatog istraživanja Osijek Software Landscape u kojemu su sudjelovali članovi Osijek Software Cityja te koje je prikazalo značajan rast IT sektora u Osijeku, u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

2016_09_03_kulendayz-cacan-010
Na otvaranju se predstavilo istraživanje Osijek Software Landscape, koje je pokazalo snažan rast osječke IT scene (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Osim lokalnih snaga, koje su uključivale Nenada Bestvinu i dogradonačelnika Vladimira Hama, nekoliko riječi na otvorenju imali su i Gerbert Shopnik, community program manager za Microsoftov program Most Valuable Professional i Tomislav Bronzin, dopredsjednik Inet Europe.

‘Fontastično’ predavanje na dizajnerskom dijelu konferencije

Nakon sedam godina developementa, programiranja, networkinga i, naravno, kulena, ove je godine došlo vrijeme za male promjene, te je tako konferenciju ove godine obogatio i design track, odnosno edukacije, radionice i predavanja vezana za sve od fontova i tipografije do interaktivnog dizajna, što je svakako dobrodošlo osvježenje za ovu “najslavonskiju” konferenciju.

Osvježenje je započelo prezentacijom Marka Jovanovca na temu fontova i tipografije pod nazivom “fontastično predavanje”. Ovaj kratki uvod u znanost o fontovima za početak je prikazao razliku između fonta i tipografije, a zatim njihov razvoj kroz povijest. Marko se tako dotaknuo mnogih “standardnih” pojmova koji se u dizajnu i tipografiji svakodnevno koriste ali su mnogima izvan toga svijeta podosta apstraktni, kao što su sans serif, serif, ascender, descender i drugi dizajnerski pojmovi.

2016_09_03_kulendayz-cacan-136
Ništa bez klope… (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Budući da je dizajn jednostavno rješavanje problema koje klijent ima, ponuđen nam je i poneki savjet kako riješiti probleme u izabiru fontova te kako uopće pronaći pravi font za pravu svrhu. Nije nepoznanica kako treba bježati od Comic Sansa, ali također se ni ne treba slijepo okretati Helvetici, već koristiti različite fontove, za različiti učinak. Arhiva Google Fonts sadrži oko 1700 fontova, napomenuo je Marko, te ohrabrio prisutne na istraživanje, ali opet u granicama dobroga ukusa.

Posao vs. privatni život

Jedan od najposjećenijih trackova svake godine prema riječima organizatora je svakako dio posvećen project managementu. Budući da konferenciju podržava čitava zajednica, svakako je logično kako će mnogi projektni menadžeri doći na KulenDayz naći neka nova znanja iz znanosti upravljanja projektima.

Mirna Koričan tako se kroz svoje predavanje pod nazivom “Poslovni i privatni život – ravnoteža, neravnoteža ili konflikt” potrudila prenijeti svoja znanja o organiziranju odnosa poslovnog i privatnog života kako nijedan ne bi patio zbog onog drugog.

2016_09_03_kulendayz-cacan-145
…ali ni opuštanja! (slika: Dražen Karačić Cacan/ osijek031.com)

Nakon što su prisutni izdvojili lijenost, nedostatak interesa ili znanja te nedostatak novca i sreće kao razloge zašto nekada nisu bili uspješni u svome poslu, Mirna je predstavila alternativu koja se bazirala na knjižici imena Business and private life, a koja je služila kako bi svatko sebi na grafički način predočio što mu je važno u životu i što ga čini sretnim.

Sukob poslovnog i privatnog jedan je od glavnih uzročnika lošeg obavljanja posla kod velikog broja ljudi te je svakako izuzetno važno znati kako se nositi s time na ispravan način.

KulenDayz je obuhvatio sedam dijelova konferencije: Development, Data, ITPro, CloudDevelopment, Design, ProjectManagement i OpenSessions, bilo je i mnogo aktivnosti i izvan predavanja te radionica.
KulenDayz je obuhvatio sedam dijelova konferencije: Development, Data, ITPro, CloudDevelopment, Design, ProjectManagement i OpenSessions, bilo je i mnogo aktivnosti i izvan predavanja te radionica (slika: Dražen Karačić Cacan/osijek031.com)

Ovogodišnji KulenDayzi bili su konferencija za svaku pohvalu, počevši od volontera do izuzetno zanimljivih gostiju i predavanja, te samo ostaje iščekivanje idućih i druženje uz odličnu glazbu, atmosferu, hranu, piće i sjajne ljude iz industrije.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.