Poslovno-tehnološki inkubator u Krapinsko-zagorskoj županiji

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Sve češće imamo priliku čuti o jačanju regionalnih IT zajednica diljem Hrvatske, a opet, oko najvećih središta, u Splitu i Osijeku. Dobre vijesti ovaj put stižu iz Zagrebu susjedne Krapinsko-zagorske županije, a koja do proljeća 2020. planira realizirati projekt Poslovno-tehnološkog inkubatora u koji je uloženo 30 milijuna kuna.

Projektom Poslovno-tehnološkog inkubatora, smještenog u Krapini, želi se razviti nova, inovativna poduzetnička infrastruktura s ciljem poticanja poduzetništva i jačanja konkurentnosti poduzetnika na području Krapinsko-zagorske županije, ističe Dražen Kralj, voditelj Poslovno-tehnološkog inkubatora KZŽ-a. To mi potvrđuje i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, komentirajući kako inkubator ima priliku postati centralno mjesto za dobar posao u Županiji:

Uspostava inkubatora nastavak je potpore koju Županija pruža posljednjih godina te ovime zatvaramo započete aktivnosti na podršku poduzetnicima početnicima, ali i otvaramo novo poglavlje za poduzetništvo u ovoj regiji. Pripremili smo sveobuhvatan sustav potpore – mentorstva poduzetnika i stručnjaka, pomoć i savjetovanje pri pokretanju poslovanja, podršku razvoju poslovanja, umrežavanje s iskusnim poduzetnicima te pomoć pri realizaciji investicija. Ovim aktivnostima Zagorje postaje prava startup bajka na dlanu.

Uz uspostavu inkubacijskih prostora za novoosnovana poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru, višenamjenske dvorane, ali i coworking prostora, inkubator će također jedan dio infrastrukture posvetiti edukacijsko-tehnološkom prostoru za budući Centar novih tehnologija te inovativni laboratorij koji će zajedno pružati podršku poduzetnicima u razvoju novih proizvodnih linija pomoću visoke tehnologije, ali i edukaciju učenika i studenata, objašnjava Dražen.

A prije otvaranja inkubatora, uvod u svijet podrške i mentorstva donosi nadolazeća RockPaperFounders konferencija na kojoj ćemo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom okupiti najbolje i najnovije poduzetnike digitalne ekonomije. Razgovarat će se o organizaciji timova, rastu i osiguravanju kapitala – prijave su još otvorene.

Spajanje prerađivačke industrije i tehnologije

Inkubator je u finalnoj fazi gradnje, a trenutno se opremaju interijeri kako bi sve bilo spremno za desetak malih i srednjih tvrtki koji će na proljeće postati njegovi stanari.

Jedan od glavnih ciljeva pokretanja inkubatora u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je mogućnost utjecanja na sektorske probleme razvoja gospodarstva i poduzetništva, objašnjava dalje Dražen.

Podaci iskazuju kako prerađivačka industrija Krapinsko-zagorske županije ima visoki značaj u sveukupnom gospodarstvu županije te je generator gospodarskog rasta i zaposlenosti. No karakterizira ju industrija koja nije tehnološki intenzivna. Konceptom poduzetničkog inkubatora želi se približiti prerađivačku industriju tehnološkoj modernizaciji i poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese.

Metaloprerađivačka industrija, koja je u strateškom fokusu KZŽ, ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, visok značaj u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije i kvalitetnu obrazovnu bazu diljem Županije. Nažalost, kako napominje Dražen, dosad nije bila adekvatno povezana s tehnološkim mogućnostima. Ipak, ICT u KZŽ također ima dobre temelje kao gospodarsko područje s najbržim rastom u Hrvatskoj, ali posebno zbog dostupnosti kvalitetnog visokoobrazovanog ICT kadra iz okolice: Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Centra studija Zabok, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina te srednjoškolskih smjerova u Županiji poput tehničara za računalstvo.

Oprema za širenje znanja

Uz pružanje potpore novim poduzetnicima, Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije planira i povezivanje s obrazovno-znanstveno-istraživačkim institucijama.

Praktičnom nastavom i interakcijom s profesorima mogu se stvoriti određene ideje i pretpostavke za osnivanje vlastitog poduzeća. Većina poduzetničkih centara povezana je s obrazovno-znanstveno-istraživačkim sektorom s kojim surađuje u istraživanju, obrazovanju, mentorstvu, ali i osnivanju poduzeća. Inkubator bi također predstavljao obrazovno-istraživačku instituciju u kojoj bi lokalne obrazovne institucije mogle razvijati određene ideje i praktična iskustva svojih učenika odnosno studenata.

Bitnu stavku u tome ima spomenuti Centar novih tehnologija koji će biti opremljen strojevima tj. robotima visoke tehnologije. S njime će biti povezan laboratorij Inovacija opremljen računalnom opremom i programskim paketima za projektiranje i programiranje robota, odnosno drugih proizvoda kroz 2D i 3D vizualizaciju. Tako osmišljeni prostori, odnosno usluge bit će na raspolaganju učenicima, studentima te poduzetnicima za edukaciju te razvoj serija proizvodnje.

Što donosi projekt vrijedan 30 milijuna?

Dražen navodi kako će inkubator utjecati na socio-ekonomsko okruženje tako što će se poticati ubrzani razvoj poduzetništva, bolje rezultate preživljavanja novih poduzetnika u prvim godinama poslovanja, poboljšanje opće investicijske klime, razvijanje inovativnosti lokalnog gospodarstva te naravno, povećanje zaposlenosti.

Dodatna vrijednost Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije leži i u podršci stanarima inkubatora kroz edukativne radionice, savjetodavne usluge, mrežu mentora i pripremu za financijsko tržište koju će poduzetnicima početnicima pružati operater inkubatora. U mrežu mentora bit će uključeni stručnjaci iz cijele Hrvatske, a među njima će biti i članovi Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o.

Kako smo već spomenuli, Inkubator će imati odvojen inkubacijski prostor za proizvodne i uslužne startupe kako bi se mogle zadovoljiti specifične potrebe potencijalnih stanara. Sukladno parametrima samog natječaja, priča Dražen, infrastruktura nije smjela biti usmjerena na poznate korisnike, stoga će putem javnog poziva početkom godine, odabrati svoje korisnike. Za sada su izvršili anketiranje kroz inicijalni iskaz interesa kako bi u ovoj zadnjoj fazi što kvalitetnije modelirali usluge i u potpunosti se uskladili.

Prostori u prizemlju namijenjeni su prvenstveno za proizvodne djelatnosti te su prilagođeni tehnički i tehnološki za smještaj manjeg proizvodnog pogona sa strojevima (postoji razvod strujne mreže, jaka i slaba struja, temelji odgovaraju postavljenim zahtjevima, predviđeni su industrijski podovi i sl.). Svaki prostor ima zasebni kolni ulaz u obliku industrijskih rolo vrata za potrebe otpreme/dopreme strojeva/opreme/proizvoda, a predviđen je i ulaz za osoblje/radnike/klijente iz same zgrade inkubatora. Inkubacijski prostori na prvom katu namijenjeni su prvenstveno za neproizvodne (uslužne) djelatnosti te je koncept prostora u potpunosti prilagođen za pružanje usluga (razvod Internet mreže, telefonija i sl.).

Virtualni inkubator

Svi stanari, ali i poduzetnici izvan inkubatora moći će se umrežavati i širiti poslovnu suradnju kroz poduzetničku mrežu u okviru virtualnog inkubatora. Putem njega nude se usluge jednostavne i efikasne komunikacije s ostalim korisnicima virtualnog inkubatora, pristup relevantnim informacijama iz poslovnih i financijskih krugova te pristup radionicama kroz emitiranje uživo.

Osim toga, dodaje Dražen, virtualni inkubator će omogućavati poduzetnicima umrežavanjem kroz web platformu gdje će moći jedni drugima nuditi usluge i proizvode po povoljnijim cijenama te širiti mrežu klijenata.

Virtualni inkubator može imati neograničeni broj korisnika, a njegove usluge su besplatne za sve korisnike Inkubatora. Usluge koje se nude u sklopu virtualnog inkubatora su: usluga poslovne registracije za korisnike, upravljačka ploča (web portal) za korisnike virtualnog inkubatora, pristup inkubacijskoj zajednici i povezivanje svih korisnika, mogućnost pronalaska poslovnih partnera, pristup online seminarima koji će se održavati u Inkubatoru te mogućnost pregleda i preuzimanja seminara na vlastito računalo, online komunikacija korisnika, i slično.

Kako se prijaviti?

Osim prednosti i pogodnosti, korisnici imaju i neke obveze. Bez brige, one se uglavnom tiču nužnosti isticanja da su stanari Inkubatora njegovi aktivni korisnici, a kao i svugdje drugo – bitno se pridržavati kućnog reda.

No, da bi postali stanari, zainteresirani poduzetnici i druge osobe moraju se prvo prijaviti putem Javnog poziva na subvencionirano korištenje inkubacijskih prostora, a Dražen ističe kako objavu poziva mogu očekivati u siječnju 2020.

Kandidati koji će se javljati na javni poziv ispunit će Prijavni obrazac koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Inkubatora, a u kojem se navode informacije potrebne za procjenu prihvatljivosti za prijem u Inkubator. Nakon zaprimljenog obrasca prijave i popratne dokumentacije, Povjerenstvo (Povjerenstvo će biti imenovano od strane Župana) temeljem unaprijed definiranih kriterija analizira i procjenjuje ispunjava li kandidat minimum zadanih administrativnih kriterija za daljnje razmatranje i donošenje konačne odluke. Nakon administrativne provjere, ako kandidat zadovolji minimum zadanih kriterija za procjenu kvalitete tima, inovativnosti i tržišnog potencijala, Povjerenstvo donosi odluku o ulasku kandidata u Inkubator. Ako u Inkubatoru nema dovoljno raspoloživog prostora za sve prijavljene kandidate koji su zadovoljili kriterije za ulazak, isti će biti uvršteni na listu čekanja te ulazi prvi kandidat koji ima najveći broj bodova.

Javni poziv se odrađuje odvojeno za startup tvrtke (do treće godine postojanja) i poduzetnike. Za startupe najam se sufinancira u najvećem iznosu prve godine, a zatim se postepeno smanjuje. Nakon tri godine, pretpostavlja se da su startupi spremni za tržište, započinje post-inkubacijsko razdoblje te se otvara novi javni poziv.

Sretno svima koji se planiraju prijaviti, a do tada dobre poduzetničke savjete imate priliku usvojiti na RockPaperFounders konferenciji u srijedu, 20. studenog.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  1. Marijan

    Marijan

    21. 11. 2019. u 10:14 am Odgovori

    Za pohvalu, ali prema dosadašnjem iskustvu kod nas možda je bolje da prenamjene u inkubator za proizvodnju pilića, više se bude isplatilo. Od silnih domaćih inkubatora ostali su samo troškovi. Nismo mi za to

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Prikaz

Native Teams u Hrvatskoj: Kako olakšavaju brigu o porezima, doprinosima i zapošljavanju u inozemstvu?

Native Teams, platforma za freelancere i digitalno plaćanje koju globalno koristi gotovo sto tisuća ljudi, u Hrvatsku je stigla prije dvije godine. Otkrivamo kako im je izgledalo širenje na regiju te što su u međuvremenu nova uveli.

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Što ste propustili

Digitalni marketing

Gen Z ima pažnju od 8 sekundi, kako ih zainteresirati?

Odrasli su uz internet i igre, važna im je održivost i transparentnost, zanima ih umjetna inteligencija, o ulaganju i financijama znaju više nego ijedna generacija te žele poruke skrojene samo za njih...

Tvrtke i poslovanje

Nagrađeni su najbolji domaći web trgovci – najbolji webshop Volim Ljuto

Ukupno 92 hrvatska web trgovca prijavili su se na šesto natjecanje eCommAwards powered by FAVI, a natjecali su se u šest kategorija: korisničkoj podršci, analitici, SEO optimizaciji, putovanju kupca, pravnoj usklađenosti i sadržaju.

Tvrtke i poslovanje

Otvorene prijave za Europsko natjecanje u društevnoj inovaciji: Glavna nagrada 75.000 eura

Nagrada promiče društvene inovacije koje pružaju rješenja za društvene izazove i potiču održivi i inkluzivni rast u Europi.

Tvrtke i poslovanje

Pomozite nam doznati tko su, kako rade i što muči hrvatske SaaS tvrtke

Netokracija i SaaStanak udružili su se u istraživanju kako bismo prvi put u Hrvatskoj dobili pregled domaćeg "Software as a Service" ekosustava.

Startupi

Tim MediBoost pobjednik je inovacijskog natjecanja AI4Health.Cro

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova, od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Intervju

Moran Cerf: Vrijeme je da marketinška industrija uporabi alate koje su neuroznanstvenici stvorili!

Moran Cerf znanstvenik je koji je revidirao protokol lansiranja nuklearnog oružja, a na Danima komunikacija najavio je marketing budućnosti – marketing u našim snovima. I nije riječ o sanjarenju!