Poslovno-tehnološki inkubator u Krapinsko-zagorskoj županiji

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Sve češće imamo priliku čuti o jačanju regionalnih IT zajednica diljem Hrvatske, a opet, oko najvećih središta, u Splitu i Osijeku. Dobre vijesti ovaj put stižu iz Zagrebu susjedne Krapinsko-zagorske županije, a koja do proljeća 2020. planira realizirati projekt Poslovno-tehnološkog inkubatora u koji je uloženo 30 milijuna kuna.

Projektom Poslovno-tehnološkog inkubatora, smještenog u Krapini, želi se razviti nova, inovativna poduzetnička infrastruktura s ciljem poticanja poduzetništva i jačanja konkurentnosti poduzetnika na području Krapinsko-zagorske županije, ističe Dražen Kralj, voditelj Poslovno-tehnološkog inkubatora KZŽ-a. To mi potvrđuje i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, komentirajući kako inkubator ima priliku postati centralno mjesto za dobar posao u Županiji:

Uspostava inkubatora nastavak je potpore koju Županija pruža posljednjih godina te ovime zatvaramo započete aktivnosti na podršku poduzetnicima početnicima, ali i otvaramo novo poglavlje za poduzetništvo u ovoj regiji. Pripremili smo sveobuhvatan sustav potpore – mentorstva poduzetnika i stručnjaka, pomoć i savjetovanje pri pokretanju poslovanja, podršku razvoju poslovanja, umrežavanje s iskusnim poduzetnicima te pomoć pri realizaciji investicija. Ovim aktivnostima Zagorje postaje prava startup bajka na dlanu.

Uz uspostavu inkubacijskih prostora za novoosnovana poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru, višenamjenske dvorane, ali i coworking prostora, inkubator će također jedan dio infrastrukture posvetiti edukacijsko-tehnološkom prostoru za budući Centar novih tehnologija te inovativni laboratorij koji će zajedno pružati podršku poduzetnicima u razvoju novih proizvodnih linija pomoću visoke tehnologije, ali i edukaciju učenika i studenata, objašnjava Dražen.

A prije otvaranja inkubatora, uvod u svijet podrške i mentorstva donosi nadolazeća RockPaperFounders konferencija na kojoj ćemo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom okupiti najbolje i najnovije poduzetnike digitalne ekonomije. Razgovarat će se o organizaciji timova, rastu i osiguravanju kapitala – prijave su još otvorene.

Spajanje prerađivačke industrije i tehnologije

Inkubator je u finalnoj fazi gradnje, a trenutno se opremaju interijeri kako bi sve bilo spremno za desetak malih i srednjih tvrtki koji će na proljeće postati njegovi stanari.

Jedan od glavnih ciljeva pokretanja inkubatora u Krapinsko-zagorskoj županiji bila je mogućnost utjecanja na sektorske probleme razvoja gospodarstva i poduzetništva, objašnjava dalje Dražen.

Podaci iskazuju kako prerađivačka industrija Krapinsko-zagorske županije ima visoki značaj u sveukupnom gospodarstvu županije te je generator gospodarskog rasta i zaposlenosti. No karakterizira ju industrija koja nije tehnološki intenzivna. Konceptom poduzetničkog inkubatora želi se približiti prerađivačku industriju tehnološkoj modernizaciji i poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese.

Metaloprerađivačka industrija, koja je u strateškom fokusu KZŽ, ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje, visok značaj u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije i kvalitetnu obrazovnu bazu diljem Županije. Nažalost, kako napominje Dražen, dosad nije bila adekvatno povezana s tehnološkim mogućnostima. Ipak, ICT u KZŽ također ima dobre temelje kao gospodarsko područje s najbržim rastom u Hrvatskoj, ali posebno zbog dostupnosti kvalitetnog visokoobrazovanog ICT kadra iz okolice: Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Centra studija Zabok, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina te srednjoškolskih smjerova u Županiji poput tehničara za računalstvo.

Oprema za širenje znanja

Uz pružanje potpore novim poduzetnicima, Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije planira i povezivanje s obrazovno-znanstveno-istraživačkim institucijama.

Praktičnom nastavom i interakcijom s profesorima mogu se stvoriti određene ideje i pretpostavke za osnivanje vlastitog poduzeća. Većina poduzetničkih centara povezana je s obrazovno-znanstveno-istraživačkim sektorom s kojim surađuje u istraživanju, obrazovanju, mentorstvu, ali i osnivanju poduzeća. Inkubator bi također predstavljao obrazovno-istraživačku instituciju u kojoj bi lokalne obrazovne institucije mogle razvijati određene ideje i praktična iskustva svojih učenika odnosno studenata.

Bitnu stavku u tome ima spomenuti Centar novih tehnologija koji će biti opremljen strojevima tj. robotima visoke tehnologije. S njime će biti povezan laboratorij Inovacija opremljen računalnom opremom i programskim paketima za projektiranje i programiranje robota, odnosno drugih proizvoda kroz 2D i 3D vizualizaciju. Tako osmišljeni prostori, odnosno usluge bit će na raspolaganju učenicima, studentima te poduzetnicima za edukaciju te razvoj serija proizvodnje.

Što donosi projekt vrijedan 30 milijuna?

Dražen navodi kako će inkubator utjecati na socio-ekonomsko okruženje tako što će se poticati ubrzani razvoj poduzetništva, bolje rezultate preživljavanja novih poduzetnika u prvim godinama poslovanja, poboljšanje opće investicijske klime, razvijanje inovativnosti lokalnog gospodarstva te naravno, povećanje zaposlenosti.

Dodatna vrijednost Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije leži i u podršci stanarima inkubatora kroz edukativne radionice, savjetodavne usluge, mrežu mentora i pripremu za financijsko tržište koju će poduzetnicima početnicima pružati operater inkubatora. U mrežu mentora bit će uključeni stručnjaci iz cijele Hrvatske, a među njima će biti i članovi Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije d.o.o.

Kako smo već spomenuli, Inkubator će imati odvojen inkubacijski prostor za proizvodne i uslužne startupe kako bi se mogle zadovoljiti specifične potrebe potencijalnih stanara. Sukladno parametrima samog natječaja, priča Dražen, infrastruktura nije smjela biti usmjerena na poznate korisnike, stoga će putem javnog poziva početkom godine, odabrati svoje korisnike. Za sada su izvršili anketiranje kroz inicijalni iskaz interesa kako bi u ovoj zadnjoj fazi što kvalitetnije modelirali usluge i u potpunosti se uskladili.

Prostori u prizemlju namijenjeni su prvenstveno za proizvodne djelatnosti te su prilagođeni tehnički i tehnološki za smještaj manjeg proizvodnog pogona sa strojevima (postoji razvod strujne mreže, jaka i slaba struja, temelji odgovaraju postavljenim zahtjevima, predviđeni su industrijski podovi i sl.). Svaki prostor ima zasebni kolni ulaz u obliku industrijskih rolo vrata za potrebe otpreme/dopreme strojeva/opreme/proizvoda, a predviđen je i ulaz za osoblje/radnike/klijente iz same zgrade inkubatora. Inkubacijski prostori na prvom katu namijenjeni su prvenstveno za neproizvodne (uslužne) djelatnosti te je koncept prostora u potpunosti prilagođen za pružanje usluga (razvod Internet mreže, telefonija i sl.).

Virtualni inkubator

Svi stanari, ali i poduzetnici izvan inkubatora moći će se umrežavati i širiti poslovnu suradnju kroz poduzetničku mrežu u okviru virtualnog inkubatora. Putem njega nude se usluge jednostavne i efikasne komunikacije s ostalim korisnicima virtualnog inkubatora, pristup relevantnim informacijama iz poslovnih i financijskih krugova te pristup radionicama kroz emitiranje uživo.

Osim toga, dodaje Dražen, virtualni inkubator će omogućavati poduzetnicima umrežavanjem kroz web platformu gdje će moći jedni drugima nuditi usluge i proizvode po povoljnijim cijenama te širiti mrežu klijenata.

Virtualni inkubator može imati neograničeni broj korisnika, a njegove usluge su besplatne za sve korisnike Inkubatora. Usluge koje se nude u sklopu virtualnog inkubatora su: usluga poslovne registracije za korisnike, upravljačka ploča (web portal) za korisnike virtualnog inkubatora, pristup inkubacijskoj zajednici i povezivanje svih korisnika, mogućnost pronalaska poslovnih partnera, pristup online seminarima koji će se održavati u Inkubatoru te mogućnost pregleda i preuzimanja seminara na vlastito računalo, online komunikacija korisnika, i slično.

Kako se prijaviti?

Osim prednosti i pogodnosti, korisnici imaju i neke obveze. Bez brige, one se uglavnom tiču nužnosti isticanja da su stanari Inkubatora njegovi aktivni korisnici, a kao i svugdje drugo – bitno se pridržavati kućnog reda.

No, da bi postali stanari, zainteresirani poduzetnici i druge osobe moraju se prvo prijaviti putem Javnog poziva na subvencionirano korištenje inkubacijskih prostora, a Dražen ističe kako objavu poziva mogu očekivati u siječnju 2020.

Kandidati koji će se javljati na javni poziv ispunit će Prijavni obrazac koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Inkubatora, a u kojem se navode informacije potrebne za procjenu prihvatljivosti za prijem u Inkubator. Nakon zaprimljenog obrasca prijave i popratne dokumentacije, Povjerenstvo (Povjerenstvo će biti imenovano od strane Župana) temeljem unaprijed definiranih kriterija analizira i procjenjuje ispunjava li kandidat minimum zadanih administrativnih kriterija za daljnje razmatranje i donošenje konačne odluke. Nakon administrativne provjere, ako kandidat zadovolji minimum zadanih kriterija za procjenu kvalitete tima, inovativnosti i tržišnog potencijala, Povjerenstvo donosi odluku o ulasku kandidata u Inkubator. Ako u Inkubatoru nema dovoljno raspoloživog prostora za sve prijavljene kandidate koji su zadovoljili kriterije za ulazak, isti će biti uvršteni na listu čekanja te ulazi prvi kandidat koji ima najveći broj bodova.

Javni poziv se odrađuje odvojeno za startup tvrtke (do treće godine postojanja) i poduzetnike. Za startupe najam se sufinancira u najvećem iznosu prve godine, a zatim se postepeno smanjuje. Nakon tri godine, pretpostavlja se da su startupi spremni za tržište, započinje post-inkubacijsko razdoblje te se otvara novi javni poziv.

Sretno svima koji se planiraju prijaviti, a do tada dobre poduzetničke savjete imate priliku usvojiti na RockPaperFounders konferenciji u srijedu, 20. studenog.

Komentari

  1. Marijan

    Marijan

    21. 11. 2019. u 10:14 am Odgovori

    Za pohvalu, ali prema dosadašnjem iskustvu kod nas možda je bolje da prenamjene u inkubator za proizvodnju pilića, više se bude isplatilo. Od silnih domaćih inkubatora ostali su samo troškovi. Nismo mi za to

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.