Na Konzumovom webshopu možete plaćati kriptovalutama, evo kako to funkcionira u praksi

Na Konzumovom webshopu možete plaćati kriptovalutama, evo kako to funkcionira u praksi

Najveći trgovački lanac na domaćem tržištu odlučio se na tehnološku inovaciju, a mi smo isprobali kako im je to pošlo za rukom. Za sve one koji se prvi put snalaze s kriptovalutama, nismo zaobišli ni osnove.

Početkom prosinca prošle godine rastućem broju trgovaca u Hrvatskoj koji prihvaćaju kriptovalute kao oblik plaćanja priključio se i lanac Konzum. U njihov je webshop, naime, implementiran sustav PayCek domaće tvrtke Electrocoin, čime je omogućeno plaćanje kriptovalutama za više od 12 tisuća artikala.

U 2022. vjerojatno i ptice na grani su čuli za izraz – kriptovaluta, elektronički novac koji postoji, u pravilu, samo u digitalnom svijetu. Ali, to što je virtualan ne znači kako ništa ne vrijedi. Bitcoin, najpoznatija kriptovaluta današnjice, tijekom prošle je godine dosegao rekordne razine vrijednosti. Koristi ga sve veći broj ljudi, u rasponu od Elona Muska do vozača Ubera, a i moguće ga je koristiti kao sredstvo plaćanja u sve više trgovina raznovrsnim robama i uslugama.

Kod nas su to, primjerice, dosad omogućili Futura IT, Bazzar.hr, Varionica, Medvedgrad, Pulfer, Auto Roca, Tifon, gradovi Cres i Sveta Nedjelja, Bjelovarsko veleučilište, Hrvatski crveni križ, SOS Dječje selo, Plavi telefon, niz hotela i drugih ugostiteljskih objekata…

Njima se, eto, odnedavno pridružio i Konzum, u kojem je trenutno moguće plaćati nekom od ukupno devet kriptovaluta koje Electrocoin podržava. Osim bitcoina, tu su još i bitcoin cash, ether, solana, litecoin, dogecoin, EOS, DAI, ripple, stellar, tether te binance USD kao i USD Coin.

Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj u kojem se može plaćati kriptovalutama

Volatilnost nije problem

S vremenom bi ovaj oblik plaćanja trebao postati dostupan i u fizičkim trgovinama pa ćete kriptovalutama moći plaćati kruh, mlijeko i druge sitnice za kućanstvo izravno na blagajnama.

Konzumu je ovaj tehnološki korak s kriptovalutama bitan iz nekoliko razloga pojašnjava Ines Barbir, direktorica Sektora poslovnih aplikacija i voditeljica projekta implementacije:

Smatramo kako lidersku poziciju možemo zadržati samo ako neprestano osluškujemo kupce i osiguravamo im najbolje iskustvo kupnje jer tako stječemo i opravdavamo njihovo povjerenje i ostajemo im prvi izbor.

Jednako kao što želimo ostati prvi izbor kupcima, nastojimo privući i kvalitetne zaposlenike nove generacije koji žele raditi kod modernih i agilnih poslodavaca kako bi imali mogućnost nastaviti razvijati svoje kompetencije i vještine s posebnim naglaskom na aktualnim, inovativnim i digitalni tehnologijama.

Što se tiče volatilnosti, dodala je, rizika nema jer Konzum nema izravan doticaj s kriptovalutama. Riziku nisu izloženi niti kupci jer ga je Electrocoin preuzeo na sebe time što je kupcima fiksiran tečaj na 15 minuta, što je i zajamčeni rok za izvršenje uplate na Konzumu online.

Kako u toj tvrtki imaju dosta sustava u kojima koriste različite tehnologije, koje su međusobno integrirane, morali su napraviti razvoj na više sustava, ističe Barbir:

Za projekt smo primijenili agilnu metodologiju, od pokretanja razvoja, testiranja do pokretanja nam je trebalo svega par mjeseci. Za to su zaslužni naš uigran tim koji stalno prati nove trendove te partneri i zaposlenici koji su uložili jako puno znanja, iskustva i vremena kako bi projekt uspješno zaživio.

E sad, kako nešto kupiti kriptovalutama?

Kako biste mogli koristiti bitcoin i druge kriptovalute za plaćanje u Konzumovu webshopu ili bilo gdje drugdje, morate posjedovati osobni digitalni kriptonovčanik (digital wallet) u kojem ćete ih držati.

Postupak otvaranja će varirati od novčanika do novčanika. Ukratko, postoji više različitih vrsta osobnih kriptonovčanika. Najpopularniji su hosted, non-custodial i hardverski, a za osnovne potrebe važno vam je da znate što su prva dva.

Hosted su najjednostavniji jer ćete pružatelju te usluge automatski povjeriti kriptovalute na čuvanje, slično kao što banci povjeravate tekući račun ili štednju. Ipak, postoji bitna razlika: za imovinu u banci jamči država do određenog iznosa, dok kod kriptovaluta sav rizik snosite vi.

Pri registraciji hosted novčanika trebat ćete potvrditi adresu e-pošte, proći kroz dvostupanjsku provjeru te pripremiti i osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu kako biste potvrdili svoj identitet. S druge strane, prednost hosted osobnog kriptonovčanika je to što nećete izgubiti pristup novcu ako zaboravite ili izgubite lozinku. Neće vam biti dostupne sve mogućnosti koje transakcije kriptovalutama nude, ali za kupovinu u Konzumu to nije presudno bitno.

Ako ipak želite punu kontrolu, odaberite non-custodial (poznat i kao self-custody) osobni kriptonovčanik. Nudi sve što i hosted, samo što se sami morate brinuti za lozinku kojom ćete ih zaštititi. Izgubite li ju, nećete moći do svog novca. Otkrije li ju netko drugi, imat će puni pristup vašim sredstvima.

Na kraju, kako biste napravili osobni digitalni novčanik, odaberite platformu preko koje to želite napraviti, preuzmite njihovu odgovarajuću aplikaciju (recimo, Coinbase Wallet) i izradite korisnički račun. Zapišite svoj osobni ključ, dostupan u obliku izraza sastavljenog od nasumično odabranih 12 riječi. Prebacite kriptovalute u svoj novčanik.

Napomena: S osobnim digitalnim novčanicima, odnosno na njihovim digitalnim platformama, nije uvijek moguće kupiti kriptovalute koristeći tradicionalne valute, stoga ćete za to morati naći crypto mjenjačnice poput Electrocoina.

A kako obaviti online kupovinu kriptovalutama u Konzumu?

Postupak se velikim dijelom ne razlikuje od kupovine tijekom koje za plaćanje koristite bankovnu karticu.

Napunite košaricu proizvodima koje želite kupiti. Nemojte pritom zaboraviti kako Konzum ne radi dostavu za narudžbe vrijednosti manje od 200 kuna. Kad ste gotovi, kliknite dugme Završi narudžbu u donjem desnom kutu.

Otvorit će se nova stranica gdje možete odabrati uslugu koju želite (Dostava, Drive in, Pokupi i Partner dostava), lokaciju za dostavu, kao i datum te vrijeme dostave. S desne strane vidjet ćete na kojem ste koraku u postupku kupovine.

Kako biste mogli nastaviti potrebno je odabrati sva tri elementa: uslugu, lokaciju te datum i vrijeme dostave). Kad dovršite s odabirom te tri stavke kliknite zeleno dugme Pregled narudžbe u donjem desnom kutu.

U sljedećem prozoru imate priliku još jednom pregledati narudžbu, kao i unijeti ili odabrati bon ili kupon. Kad ste gotovi, kliknite zeleno dugme Potvrdi u donjem desnom kutu.

Na idućoj stranici po prvi put ćete se susresti s kriptovalutama.

Dočekat će vas dvije opcije načina plaćanja (odaberite Online, ako želite platiti kriptovalutama). Vidjet ćete pritom da je pod tom opcijom moguće platiti kriptovalutama, a pojavit će vam se tad i poveznica na članak s više informacija.

U njemu ćete naći i informaciju da Konzum ni Electrocoin ne uzimaju nikakvu naknadu tijekom ove transakcije. No, ovdje je važno napomenuti za sve oni koji se s kriptovalutama prvi put susreću: tijekom svake kriptovalutne transakcije postoji naknada koja ovisi o zasićenosti povezane blockchain mreže u trenutku plaćanja. Što je mreža zasićenija, naknada će biti skuplja, jer se ta naknada formira za prioritetno plaćanje na blockchainu.

Kada ste odabrali način plaćanja, ne zaboravite odabrati i adresu računa. Kliknite potom zeleno dugme Plati u donjem desnom kutu.

Na narednoj stranici pod okvirom Metode plaćanja trebate odabrati Pay with Crypto. Tu ćete opciju naći odmah ispod podataka o narudžbi na lijevoj strani, koji uključuju broj narudžbe i iznos.

Obratite pozornost na to da vam je počelo teći vrijeme tijekom kojeg trebate transakciju privesti kraju. Na raspolaganju imate 30 minuta, što bi trebalo biti više nego dovoljno.

Odaberite, dakle, Pay with Crypto. Pojavit će se izbornik u kojem možete odabrati kriptovalutu kojom ćete podmiriti račun. Za nastavak do idućeg koraka dovoljno je kliknuti neku od njih i skrolati do kraja te kliknuti dugme Potvrdi.

Mi smo odabrali bitcoin. Uz iznos koji trebate platiti može se pojaviti i naknada za zagušenu blockchain mrežu (koju smo ranije spomenuli), koja je u ovom slučaju iznosila oko 15 kuna.

Kako biste izbjegli tu naknadu možete pokušati platiti nekom drugom kriptovalutom, poput onih koje ju nemaju, npr. stellar (XLM), EOSIO (EOS), bitcoin cash (BCH), solana (SOL), ripple (XRP) i binance USD (BUSD). Naravno, kako bi to bilo moguće morate imati na računu dovoljno odabrane kriptovalute.

Trebat ćete i aplikaciju vašeg digitalnog novčanika

U idućem koraku trebate unijeti adresu za povrat i Memo ID.

Zašto je to potrebno? Pa, s obzirom na to da su kriptovalute iznimno volatilne i vrijednost im se često mijenja, može se dogoditi da je finalni (stvarni) trošak namirnica niži od naplaćenog iznosa putem kriptovaluta. Konzum će vam u tom slučaju vratiti razliku.

Iznos povrata bit će izračunat po validnom tečaju u trenutku kompletiranja plaćanja i umanjen za naknadu transakcije. Međutim, važno je napomenuti, iako je plaćanje bilo Bitcoinom, povrat je moguć samo u XLM-u, BCH-u, XRP-u, SOL-u, BUSD-u i EOS-u, ne i u ostalim valutama. Mi smo odabrali stellar (XLM), a vama će možda bolje odgovarati nešto drugo.

Kako bi povrat bio moguć, trebate unijeti adresu za povrat i Memo ID. Oba podatka naći ćete na svojoj platformi za kriptovalute i/ili kriptonovčaniku, vjerojatno pod Send/Receive ili tome slično.

Nakon što unesete tražene podatke s vašeg digitalnog novčanika, u prozoru plaćanja pojavit će se stranica s QR kodom kojeg trebate skenirati kako biste potvrdili plaćanje. Za to ćete trebati zasebnu aplikaciju, kao što su Exodus, Trust ili Metamask. (Coinbaseov Wallet koji smo mi koristili je također u redu, ali on je tip burzovnog kriptonovčanika čije transakcije prolaze znatno sporije).

Također, razumljivo je, trebate na računu imati minimalno iznos dovoljan za pokrivanje računa i naknada, inače transakcija neće proći.

Nakon što skenirate QR kod pojavit će se potvrda o plaćanju. Moguće je kako ćete trebati pričekati malo dok obrada transakcije ne bude dovršena, stoga budite strpljivi. Potvrda će stići i na e-mail kojim ste se registrirali u Konzumovom webshopu.

Čestitamo! Uspješno ste kupili namirnice kriptovalutama.

Eto, to je sve što trebate znati o plaćanju kriptovalutama u Konzumovom webshopu!

Ako ste već bili u doticaju s kriptovalutama na ovaj ili onaj način ovaj vam postupak ne bi trebao biti odveć kompliciran, no početnicima u ovoj sferi će trebati koji put da se uhodaju.

Vjerujemo kako će se s vremenom pokazati kako je Konzumova odluka o prihvaćanju kriptovaluta bila ne samo ispravna, već i velik korak naprijed prema širem prihvaćanju tog oblika plaćanja općenito u Hrvatskoj. Naročito ako se ostvare najave prema kojima će kriptovalute biti prihvaćene i na blagajnama u fizičkim trgovinama.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Startup 101 program BIRD inkubatora obvezna je početnica za sve koji žele ideju pretvoriti u djelo

U organizaciji BIRD inkubatora uskoro kreće edukacijski program Startup 101 koji je osmišljen kako bi prenio osnove svima koji razmišljaju o pokretanju startupa, a nisu sigurni što bi to sve od njih zahtijevalo.

Intervju

Kako je nastao prvi kolektivni ugovor u gaming industriji u Hrvatskoj?

Potpisivanjem prvog kolektivnog ugovora hrvatske gaming industrije, Gamechuck tim je ostvario mirniji san, a prema nekima i "vrli novi svijet".

Tehnologija

Što o praksi agencije FIVE ima reći njezin mentor, a što student?

Zašto se studenti odluče svoje ljeto provesti baš na Boot Campu agencije FIVE, kako se pripremiti za njihovu praksu, što na njoj možete naučiti… saznali smo u razgovoru s developerom i mentorom Ivanom Vargom i bivšim polaznikom Boot Campa odnosno trenutnim zaposlenikom agencije - Branimirom Balogovićem.

Što ste propustili

Tehnologija

Što o praksi agencije FIVE ima reći njezin mentor, a što student?

Zašto se studenti odluče svoje ljeto provesti baš na Boot Campu agencije FIVE, kako se pripremiti za njihovu praksu, što na njoj možete naučiti… saznali smo u razgovoru s developerom i mentorom Ivanom Vargom i bivšim polaznikom Boot Campa odnosno trenutnim zaposlenikom agencije - Branimirom Balogovićem.

Startupi i poslovanje

Nova sezona Grunteka: Prodali su 250 vrtova za obradu “na udaljeno”, planiraju i širenje preko granice

"Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla!", poznata je izjava Dudeka iz klasika poznatog kao Gruntovčani, a Regica bi definitivno bila iznenađena što više ne bi morala obrađivati svoj grunt, već bi ga prepustila aplikaciji koja je spojila poljoprivredu i IT.

Startupi i poslovanje

CONET Grupa: U Hrvatskoj ne tražimo radnu snagu, nego ravnopravne partnere

Hrvatska podružnica njemačke IT grupacije u 15 mjeseci od osnivanja narasla je na 55 zaposlenika. Tajna uspjeha je u prepoznavanju potencijala svakog od njih, izgradnji dugoročnih odnosa, inovaciji i visokoj razini odgovornosti.

Vodič

Digitalni HR alati: Rastuće globalno tržište osvajaju i hrvatski Jenz, Mealpass, Moontop, Improv3, Appraisly…

Digitalni alati olakšavaju posao HR-ovcima koji u suvremenim organizacijama zaposlenike trebaju privući, izmjeriti i održavati njihovo zadovoljstvo, pohvaliti i usmjeriti te nagraditi.

Startupi i poslovanje

Reorganizirali su ured po aktivnostima zaposlenika i uštedjeli stotine tisuće eura

Novi načini rada utjecali su na to kako koristimo postojeće uredske prostore, a sad je vrijeme da mi utječemo na prostor kako bismo ga prilagodili našim novim navikama i aktivnostima. Vođena tom idejom, IT tvrtka Amplexor iskoristila je priliku napraviti reorganizaciju ureda. Donosimo detaljan uvid kako su ga "iskrojili" po aktivnostima svih timova.

Startupi i poslovanje

“Bez open-sourcea digitalno društvo ne bi moglo funkcionirati, startupi nastajati, developeri razvijati…”

Ususret konferenciji "Dani otvorenih računarskih sustava" razgovaramo s organizatorima, ali i predavačima - dvojicom stručnjaka iz Italije i Nizozemske. Uz njih saznajemo više o tome koliko je otvoreni kod utkan u strukturu današnjih IT rješenja, kako je pomagao nekada te kako pomaže danas mnogim tvrtkama, institucijama i pojedincima.