OMGcommerce: Preko 60.000 korisnika Konzumove internetske trgovine!

OMGcommerce: Preko 60.000 korisnika Konzumove internetske trgovine!

Na OMGcommerce konferenciji posvećenoj poslovanju preko Internea, a koja se nedavno održana u Zagrebu, Dalibor Sović je u ime Konzuma prestavio zaista impresivne podatke koje je dostigla Konzumova Internet prodavnica. Kako tržište kupovine namirnica preko Interneta danas u svetu vredi skoro 7 milijardi eura i sledi uzlaznu putanju, Konzum je na vreme porepoznao nove trendove te je još davne 2006. lansirao Konzum Internet prodavnicu. Tokom 2008. lansirana je druga verzija sajta, a predstavljene su i aplikacije.

Dalibor Sović, Konzum (Snimila: Marina Filipović Marinshe)
Dalibor Sović, Konzum (Snimila: Marina Filipović Marinshe)

Na OMGcommerce konferenciji posvećenoj poslovanju putem interneta, a koja se nedavno održala u Zagrebu, Dalibor Sović je u ime Konzuma prestavio zaista impresivne podatke koje je postigla Konzumova internetska trgovina. Kako tržište kupovine namirnica putem interneta danas u svijetu vrijedi skoro 7 milijardi eura i slijedi uzlaznu putanju, Konzum je na vrijeme prepoznao nove trendove te je još davne 2006. lansirao Konzumovu internetsku trgovinu. Tijekom 2008. lansirana je druga verzija stranice, a predstavljene su i aplikacije.

Razvili smo aplikaciju koju koristimo na šest različitih instanci. Integrirali smo različite payment gatewaye, a posjedujemo i certifikate koji potvrđuju sigurnost našeg servisa.

Dalibor je izjavio da trgovinu koristi čak 60.000 korisnika i da je to najveći e-commerce u Hrvatskoj. Konzum trenutno raspolaže sa 17 vozila, a usluga je dostupna stanovnicima većih gradova poput Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Dodao je da se uveliko planira širenje i na ostale dijelove Hrvatske, ali da tome prethode informatička pismenost i logističke mogućnosti.

Kako kaže, jedan od najvećih problema s kojima se ovaj servis susreće jeste upravo dinamika trgovine. Budući da se roba prikuplja upravo u trgovinama, a ne u velikim skladištima, nužno je to raditi u dvije faze (prvo se prikupljaju dugotrajne namirnice, potom one svježe). Dodaje da je ovo problem s kojim se susreću i veći europski lanci, ali pojedina rešenja su na pomolu.

Artikli se automatski skeniraju i šalju na prema blagajni, što dodatno ubrzava proces. Narudžba se dostavlja do vrata, a korisnici mogu platiti preko interneta ili karticama.

Tko sve kupuje u Konzumovoj internetskoj trgovini?

Na ovo pitanje, Dalibor je odgovorio rekavši da većinu korisnika Konzumove internetske trgovine čine fizičke osobe, nekih 93 posto ukoliko usporedimo s pravnima. Također, većina tih kupaca pripada ženskoj populaciji, što se može pravdati činjenicom da su žene dominantnije kada je u pitanju kupovina na internetu.

Konzumovi potrošači uglavnom kupuju pakirane proizvode. U pitanju su namirnice koje služe za brzu pripremu hrane, dok je kvaliteta na prvom mjestu. Korisnicima je bitno da se hrane kvalitetno i zdravo.

Demografija nam otkriva i to da u Konzumovoj web trgovini uglavnom kupuju obitelji s djecom ili mlađi parovi, između 31 i 40 godina. Obrazovni profili dosta se razlikuju, ali može se reći da su u prednosti obrazovaniji ljudi, koji su ujedno i tehnološki potkovani.

Budućnost internetske trgovine?

Iz Konzuma kažu da su uveli novost koja može biti game changer u bliskoj budućnosti. Vođeni uspješnim primjerima zemalja u Europskoj uniji, pokrenut je revolucionaran servis – Pokupi. Hranu možete naručiti putem interneta, a sami je pokupiti na unaprijed utvrđenim lokacijama. Nasuprot dostavi koja radi po principu danas za sutra, pokupi servis radi danas za danas, što znači da hranu možete preuzeti tijekom istoga dana kada ste je i naručili. Pokupi servis dostupan je na određenim lokacijama u Zagrebu, Osijeku i Splitu, i čini ukupno 6 posto prihoda na mjesečnom nivou u tim trgovinama.

Kako bi išli u korak sa tehnološkim napretkom, razvijena je i mobilna aplikacija koja se može naći na vodećim platformama iOS i Android, kao i na ostalima – Windows Phone i RIM platformi. Aplikacija je preuzeta više od 60,000 puta, a kupovine preko nje čine 8,5 posto ukupnog Konzumovog prometa. Za 2013. planira se ažuriranje aplikacija, tako da će one imati mogućnost pretplate na akcije, kao i push notifikacije koje će informirati korisnika o novostima i akcijama.

Još jedna od novina za koju se Konzum zalaže jest edukacija starijih osoba ne bi li lakše savladali sve benefite koje Konzumova internetska trgovina nudi. Dalibor dodaje da bi ovaj način kupovine bio vrlo primamljiv starijima, jer ne bi morali ići do trgovine, već bi se namirnice dostavljale do njihove kuće.

Za kraj prezentacije izjavio je kako je Konzum uveo mogućnost slanja hrvatskih proizvoda poštom u inozemstvo. U pitanju je asortiman zapakiranih, dugotrajnih namirnica isključivo hrvatskih proizvođača, koje je moguće poslati u bilo koju zemlju Europske unije, i to potpuno besplatno. Kako kaže, fokus se stavlja na izvoz najboljih hrvatskih proizvoda.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.