Pametni grad, parking, briga o otpadu: Kako se modernizira javni sektor?

Pametni gradovi, parking, zbrinjavanje otpada: Kako se modernizira javni sektor?

Na konferenciji Smart Public Sector govorilo se o izazovima i mogućnostima u modernizaciji javnog sektora. Primjere dobre prakse predstavili su predstavnici hrvatskih i inozemnih institucija.

Jučer je započeo program konferencija Smart Public Sector u Kongresnom centru FORUM.
Jučer je započeo program konferencija Smart Public Sector u Kongresnom centru FORUM.

Jučer, 29. ožujka u Kongresnom centru FORUM u Zagrebu održan je 1. dan konferencije o modernizaciji i inovacijama u javnom sektoru – Smart Public Sector. Nakon pozitivnih primjera modernizacije iz Hrvatske i inozemstva, uslijedile su panel rasprave o pametnim gradovima, mrežama i uređajima te inovacijama kroz ICT.

U panel raspravi pod imenom “Pametni gradovi, pametne mreže i pametni uređaji – Kako osigurati da javni sektor konkretno i mjerljivo prati ove trendove?” sudjelovali su Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Željko Jurić, pročelnik zavoda za informatičku djelatnost u Gradu Rijeci, Igor Cerinski, voditelj projekta Smart City u Hrvatskom telekomu te Čedomir Miler, zamjenik gradonačelnika Grada Krka.

Krk već dugo vremena služi kao primjer drugima kada je u pitanju pametno zbrinjavanje otpada. Uz fotonaponske elektrane, 2 punionice za električna vozila, Krk se može pohvaliti i dobrom optičkom infrastrukturom. Grad Krk već ima uveden i sustav video nadzora, među prvima su uveli besplatni bežični internet, a sada im je cilj izgraditi svjetlovod do svake kuće na način da lokalna samouprava bude vlasnik.

“Gradovi će graditi budućnost na urbanom turizmu”

Punionice su dobar primjer modernizacije, istaknuo je Igor, jer u realnom vremenu daju mogućnost uvida u punjenje vozila, a samom krajnjem korisniku štede novac i vrijeme. S druge strane, mjesta za poboljšanje svakako ima kada je riječ o rješenjima za parking koja se sporo implementiraju.

Promet je jedna od najvećih briga gradova, a što se može učiniti po tom pitanju najbolje pokazuju rješenja koja detektiraju mjesta na kojima se stvara gužva te uzroke poput koncerata i prosvjeda, ističe Frane. Podaci su stoga danas iznimno važni jer bez njih ne možemo upravljati niti planirati.

Podaci su nova valuta.

Željko iz Rijeke je pak istaknuo da sve analize ukazuju na to da ljudi danas drugačije planiraju odmor od svojih roditelja te da sve više putuju ad hoc. U tome ulogu ima i povezanost gradova, promjene u načinu putovanja, zahvaljujući čemu će urbani turizam biti dobra podloga za razvoj pametnih gradova.

Urbani turizam će biti nešto na čemu će gradovi graditi svoju budućnost.

“Ne odlučivati što je dobro za građane, već ih uključiti i dati im glas”

O tome kako pomoću ICT-a prevladati trenutne probleme u javnom sektoru, raspravljali su Mihai Bilauca, Rytis Kalinauskas i Daniel Lenardić.
O tome kako pomoću ICT-a prevladati trenutne probleme u javnom sektoru, raspravljali su Mihai Bilauca, Rytis Kalinauskas i Daniel Lenardić.

Iza rješenja za pametne gradove, mreže, parkove i usluge stoji ICT industrija, a kako pomoću ICT-a uvesti red u javni sektor, govorili su Daniel Lenardić, KPMG Croatia, Mihai Bilauca, voditelj digitalne strategije Grada Limericka u Irskoj te Rytis Kalinauskas, zamjenik direktora Odbora za razvoj informacijskog društva u Litvi. Za početak, rješenja je potrebno standardizirati, složili su se panelisti. Daniel je također istaknuo da ICT treba služiti kao alat koji će predvidjeti što će nam trebati u budućnosti. Na primjer, što će se dogoditi lokalnom poštanskom uredu u sljedećih 10 godina?

Mihai smatra da se na lokalnoj razini mogu brže uvidjeti i pronaći rješenja, stoga je potrebno očuvati vlast lokalne samouprave, ali na način da se uključe građane:

 Ne treba odlučivati što je dobro za građane, već ih uključiti i dati im glas.

Također, već je na raznim događanjima o otvorenim podacima, poput , zaključeno da nam čak ni one kvalitetne usluge javnog sektora ne znače ništa, ako ih građani neće znati koristiti. Rytis stoga zaključuje da elektroničke usluge ne bi trebale biti predmet utrke u količini. Vlada mora prepoznati koji su kanali dobri za ulaganje te osigurati da građani imaju potrebne vještine za njihovo korištenje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.