Jim Connor: Postanite ulagači, to je iduća najbolja stvar nakon rock zvijezda!

Jim Connor (slika: Luka Travaš)
Jim Connor (slika: Luka Travaš)

Nakon Boba Rosenscheina, na regionalnoj konferenciji CEED predavanje je održao Jim Connor. On se u posljednjih 20  godina u svijetu softvera nalazio u različitim ulogama – od osnivača, direktora, pa do ulagača. Trenutno je u upravi Sand Hill Angelsa, gdje je i blagajnik, a na konferenciji je rekao nešto više o svom putu od poduzetnika i ulagača, dao nekoliko savjeta za odnose s ulagačima, ali i razloge zašto bi netko trebao postati poslovni anđeo.

Connor je započeo predavanje riječima:

Svijet je globalno tržište, a mi ga mijenjamo našim kretanjima na mikrorazinama.

No, od koje je to mikrorazine krenuo Jim Connor? Osnovao je tvrtku SymPro, koju je kasnije prodao JPMorganu. No, cijeli taj put nije išao glatko, niti je bio kratak. Naime, Jim je u početku radio u Xeroxu, gdje je postao fasciniran PC-em. No, nakon što je njegov odjel ukinut, počeo se baviti prodajom računovodstvenog softvera za PC. Nekoliko je godina sve išlo izvrsno, stoga je Jim uložio gotovo sve što je imao u otvaranje novih ureda. No, vrijednost PC-eva je pala i oni su postali roba široke potrošnje – fokus se morao s hardvera maknuti na softver da bi tvrtka opstala. Jim kaže da se posao gradio gotovo iz početka, jedan kupac po jedan kupac. Bilo je tu i drugih izazova, poput činjenice da se pojavila i konkurencija koju je financirao venture capital, stoga je nudila sličan proizvod po nižoj cijeni. No, Jimova tvrtka se izborila za svoj dio tržišta, 1998. su postali profitabilni, 2001. godine su imenovani jednim od vrhunskih softvera u svojoj industriji, a slijedila je i ponuda JPMorgana.

Početnički paket za poduzetnike

  1. Morate biti izvrsni u nečemu.
  2. Budite strpljivi; ponavljanje je dobro.
  3. Razvijte održiv poslovni model. Neka vaš proizvod prijeđe iz “bilo bi ga lijepo imati” u “moram ga imati”.
  4. Uložite u korisnike i protok novca.
  5. Pronađite investitora koji ima poslovni interes u području kojem ste vi stručni ili u vašem poslovnom fokusu.

Jim dodaje kako je najmanje produktivan način pronalaska ulagača slanje cijelog poslovnog plana.

Da sam danas na vašem mjestu, pronašao bih koje poveznice imam s ulagačem, koji su nam zajednički interesi, koje ljude obojica poznajemo i tražio bih te osobe da nas upoznaju. Proces pronalaska ulagača je poput odlaska na spojeve – možda ćete se susresti s 50 ili 60 ljudi, ali s vremenom ćete pronaći nekoga tko ima istu kemiju kao i vi.

Što odbija ulagače?

Jim je istaknuo i ono što ulagača može odbiti od investiranja u vas. To je nedostatak integriteta, defenzivan stav, neopravdana iluzija vrijednosti, nepoznavanje konkurencije, nerazumijevanje financijskih projekcija i loše vještine pregovaranja.

Primjerice, kada kažete da nemate prave konkurencije, znači da držite glavu pijesku. Ako imate loše vještine pregovaranja, to je većinom znak nezrelosti ili nemogućnosti kontrole ega.

Ključne vještine

Iznimno su bitne vještine koje svaki poduzetnik mora imati da bi bio uspješan. Jim savjetuje zapošljavanje ljudi koji su pametniji od vas. Također, proizvod ili usluga koja se nudi moraju biti najbolji na tržištu. Istovremeno, tržište na kojemu se nudi mora biti geografski ograničeno. Savjetuje da se pomogne zaposlenicima koji ne zadovoljavaju svojim radom da pronađu novi posao ili promijene karijeru.

Shvatite da to nije natjecanje u popularnosti, ponekad se moraju donijeti i nepopularne odluke. Istodobno, ne dopustite da vas vide kako se znojite. I, kad god je moguće, neka vrijeme bude na vašoj strani.

Jim je danas investitor i savjetuje svima koji uspiju u poslu da naprave isto. Kako kaže:

Pridružite se klubu ulagača, to je iduća najbolja stvar nakon rock zvijezda!

Naime, smatra kako ulagači jačaju svoj brend. Moći će graditi dodatne poslove, pomagati lokalnoj zajednici, a dobit će i na kredibilitetu. Savjetuje i korporacijama da se uključe u ulaganja – da bi i u budućnosti bili vođe, moraju uključiti inovacije u proizvode i usluge. Međutim, često je teško biti inovativan u sklopu korporacija, stoga je dobro surađivati sa startupima i inkubatorima.  

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Svoj novčanik od sada i u Hrvatskoj možete zamijeniti – aplikacijom!

Za Google Pay ste vjerojatno već čuli, ali ako nemate račun u nekoj stranoj banci, niste ga mogli niti koristiti u Hrvatskoj. To se sada mijenja - ali samo za neke.

Kultura 2.0

Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!)

Nova HRTi aplikacija stigla je tek nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon prvenstva se čini kako trebamo i zaboraviti da ćemo zemaljskim signalom dobiti HD programe u skorije vrijeme. Zašto?

Startupi i poslovanje

Good Gameov žiri odlučit će kojem hrvatskom startupu ide 100 tisuća kuna!

Nakon uspješnog trećeg izdanja Good Gamea ove godine, od kotizacija timova prikupljeno je 100 tisuća kuna, a taj novac će se investirati u jednu poslovnu ideju. Koja će to biti saznat ćemo na Good Game Liftoffu u rujnu ove godine, ali za sada znamo imena članova žirija koji će tu odluku i donijeti.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Zakon o doprinosima: Uključite se u javnu raspravu za spas malih tvrtki!

Jedno od rijetkih povećanja plaća kojima se mnogi neće veseliti. Tisuće malih i mikro poduzeća, a među njima brojna iz IT industrije, mogli bi se naći na rubu propasti ako prođe nova Vladina izmjena i dopuna Zakona o doprinosima.

Kultura 2.0

Živjeti od glazbe u Hrvatskoj: Svirali su u garažama, a sada produciraju za video igre

Donosimo priču četiri glazbenika, producenta i kompozitora kroz put nekonvencionalne glazbene karijere: kako se sklada za gaming blockbustere?

Digitalni mediji

Infowars dokazuje da su društveni mediji – mediji bez odgovornosti (čak i kod nas)

Društveni mediji ne žele imati odgovornost kakvu imaju mediji, njihovi novinari, urednici. A opet, imaju je.

Društvene mreže

Trebamo li ‘out of office’ za Facebook, LinkedIn i Instagram (i kako ga postaviti)

Je li vrijeme da postavimo 'out of office' i na društvene mreže, ne samo službeni email?

Internet marketing

Kako Poreznoj upravi dokazati da doista obavljate digitalne, a ne fiktivne usluge?

Kako dokazati da je digitalna usluga koju ste prodali klijentu zapravo digitalna usluga, a ne samo nešto fiktivno osmišljeno samo kako biste zgrabili te pare, pitanje je koje postaje sve aktualnije u vremenu kada sve više tvrtki posluje isključivo ovim putem, a posebice kad ovakvi slučajevi postaju predmet istrage USKOK-a.

Društvene mreže

Sad kad znate koliko trošite Facebook i Instagram, blokirajte ih (znamo da ne-će-te)

Godinama nakon što smo se počeli time opterećivati, Facebook nam je predstavio (pre)jednostavan alat koji nam otkriva koliko točno godi… minuta trošimo, ne samo na njemu, nego i Instagramu. Je li ovo znak da konačno blokiramo društvene mreže - ili možemo biti iskreni sami sa sobom kako ih koristimo?