IT Showoff v1.0.2 - pregled predavanja o razvoju softvera

IT Showoff v1.0.2 – pregled predavanja o razvoju softvera

Većinu predavanja na IT Showoffu, održanom 12. veljače na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, bila je posvećena razvoju softvera i otvorenih rješenja. Organizatori su naveli kako je konferencija zapravo prilika IT profesionalcima da se pohvale svojim projektima nekome drugome "osim svojoj ženi i svome psu". Donosimo vam pregled nekih od zanimljivijih predavanja.

Većina predavanja na IT Showoffu održanom 12. veljače na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu bila je posvećena razvoju softvera i otvorenim rješenjima. Organizatori su naveli kako je konferencija zapravo prilika IT profesionalcima da se pohvale svojim projektima nekome drugome “osim svojoj ženi i svome psu”.

Donosimo vam pregled nekih od zanimljivijih predavanja.

Senko Rašić – Kako i zašto koristiti Git za svoje projekte

Žešće developerske teme otvorio je Senko Rašić predavanjem o distribuiranom alatu za verzioniranje, Gitu, DVCS alatu kojega koristi i Linux. Senko je autor odlične Git početnice na hrvatskom jeziku, serije uvodnih tekstova u taj razvojni alat.

Senko Rašić govori o Gitu (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Naglasak je bio na sličnostima i razlikama između Gita i Subversiona te dobrim praksama pri verzioniranju.

Vidjeli smo da je Git odlično rješenje za rad na velikim projektima kada je uključeno mnogo korisnika. No, radi se i o rješenju za praćenje rada prilikom samostalnog razvoja aplikacija.

Senko je na kraju održao i kratku demonstraciju korištenja Gita na primjeru jednostavne “Hello world” aplikacije.

Ivan Guštin – Iskustva u optimizaciji IT sustava primjenom open source rješenja

Ivan Guštin iz tvrtke Elin je prezentirao migraciju velike tvrtke Eurotrade iz Rovinja na open source rješenja. Migracija zahtjevnog korisnika s nekoliko stotina milijuna kuna prometa godišnje i velikim brojem računala nije trivijalan posao, ali su se otvorene tehnologije pokazale dovoljno robusnima.

Ivan je opisao kako su riješeni problemi pokretanja Windows aplikacija preko seamless remote desktopa. Korisnik na računalu koje koristi Linux pokreće Windows aplikacije (poput Microsoftovog Excela) na udaljenome računalu na vrlo siguran i bullet proof način. Neki od ostalih izazova i rješenja na njih uključivali su virtualne privatne mreže (VPN-ove) na jeftinim vezama na internet, distribuiranje velike baze podataka poslovne aplikacije i distribuiranje nadogradnji same aplikacije.

Dobrica Pavlinušić – REST ili kao sam se prestao brinuti o HTTP-u i zavolio ga (HTTP Server sa RFID driverom)

Da je potreba majka inovacije pokazao je Dobrica Pavlinušić iz Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Napisao je HTTP server s driverom za RFID čitač i REST API-jem koji mu je omogućio da korisničko sučelje za korištenje dotičnog uređaja preseli u – internetski preglednik poput Firefoxa.

Motivacija je bila posuđivanje knjiga, od kojih sve imaju naljepnicu s RFID čipom koji sadrži informacije o primjerku odnosno identifikaciju i praćenje. Originalni je softver napisan u Visual Basicu iz 90-ih, a Dobrica je uz malo reverse engineeringa uspio shvatiti kako uređaj radi te napisati softver koji komunicira s čitačem.

Uz HTTP server na driveru i malo JavaScripta, RFID čitač komunicira s knjižničnim sustavom Koha. Automatizirano posuđuje i vraća knjige kad očita karticu s RFID čipom. Poanta? Web može biti optimalan odgovor i na probleme gdje se ne nameće nužno kao najintuitivnije rješenje.

Panel diskusija – Usporedba web frameworkova

Pet web platformi, pet frameworkova i pet majstora u dotičnim platformama i frameworkovima branili su svoje odabranike pred znatiželjnom publikom. Borci su bili:

Svi sudionici iskusni su developeri koji imaju iskustva s više platformi, radi čega je objektivna i civilizirana diskusija bila i očekivana. Panel je započeo kratkim predstavljanjem svakog od jezika, nakon čega su predstavljeni sami frameworkovi.

Još samo čekamo snimke... (Photo by Hrvoje Mihajlic)

Panel se usredotočio na općenite mogućnosti, među kojima su predlošci (templating), skalabilnost, sigurnost i raznorazni dodaci koji olakšavaju razvoj. Nakon toga smo dobili vrlo dobar pregled svake od platformi. Uvjerljivo najzanimljiviji dio bila je sama usporedba, tj. diskusija u kojoj su sudionici iznijeli vlastita iskustva s drugim frameworkovima, komentirajući prednosti, nedostatke i probleme na koje su naišli prilikom njihova korištenja.

Opći konsenzus, a i osobni dojam je da su sve platforme poprilično srodne, i da svaka ima svoje mjesto u internetskom ekosustavu. Izbor ovisi o osobnim sklonostima, veličini projekta te vlastitom znanju i poznavanju jezika i frameworka.

Hoćemo još!

Koncept konferencije je drugačiji i zaista dobrodošao. Manjak formalnosti i izražena ležernost isključivo je pozitivna pojava koja je, čini mi se, sve prisutnija na konferencijama. Unatoč tome, predavanja su bila vrlo kvalitetna i imali smo prilike čuti vrhunske stručnjake te se stoga nadam da ćemo ubrzo vidjeti i verziju 2.0.2 IT Showoffa.

Komentari

  • Nikola Plejić

   Nikola Plejić

   15. 02. 2010. u 11:18 pm Odgovori

   Harise, puno je rješenja bilo nabrojano, ali ovako iz glave: OS je kombinacija nekoliko distribucija (među kojima i OpenSUSE), baza je PostgreSQL, a za virtualizaciju je korišten Virtualbox. Isplati se pogledati Guštinovu prezentaciju (ali i sve ostale :)) kad je dečki dignu gore jer je pokazano nekoliko (barem meni) jako interesantnih rješenja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.