Iron Sky: Kako je snimljena komedija o nacistima s Mjeseca?

Iron Sky: Kako je snimljena znanstveno-fantastična komedija o nacistima s Mjeseca?

Ako niste gledali Željezno nebo iliti Iron Sky, vrijeme je da pogledate. Pronađite ga, ispecite kokice, isključite razum i uživajte u priči o nacistima koji su nakon Drugog svjetskog rata utekli na Mjesec, a sad su spremni da se vrate i pokore Zemlju. No, ono što je najzanimljivije, film je napravljen i postigao je vrlo dobar uspjeh uz pomoć zajednice - uz pomoć crowdsourcinga, crowdfundinga, crowdinvestinga.

Slika: Igor Milić
Slika: Igor Milić

Naći ćete u njemu parodiranje odnosa najjačih svjetskih sila, elemente steampunka, spektakularnu borba u svemiru, naciste koji 70 godina obitavaju na mračnoj strani Zemljinog satelita održavaju svoju rastuću zajednicu “čistom” te pripremaju ratni brod Götterdämmerung kako bi se njime vratili na Zemlju… Sve popraćeno zvucima slovenskog Laibacha.

Riječ je o finsko-australsko-njemačkom filmu za kojeg sam očekivala da će biti treš-zabavan – očekivanja su se ispunila, ali film je produkcijski bio daleko bolji no što sam očekivala (iako u službenim vodama nije baš dobio najbolje kritike). Taj je projekt, kao i njegov nastavak, financiran putem crowdfundinga, o čemu je na konferenciji Spark.me danas pričao njegov režiser Timo Vuorensola.

Timo je finski režiser, a na svom je prvom uratku, znanstveno-fantastičnoj komediji Star Wreck: In The Pirkinning, radio sedam godina. Film je preuzet osam milijuna puta putem torrenta. Iron Sky je osmišljen, što je vrlo finski, u sauni. Timo i njegovi prijatelji bili su švorc, nisu znali kako snimiti film, ali smatrali su da imaju dobru ideju. Bili su uporni, uspjeli su skupiti sredstva, ali to nije bilo dovoljno za kreiranje takve vrste filma. Odlučili su se na produciranje s publikom, uz pomoć crowdsourcinga, crowdfundinga i crowdinvestinga.

1. Crowdsourcing

Kreiranje filma ima svoje procese. Postoji kreator koji ima mnoštvo zadataka koji se podijele na ostatak tima. Tim koji stoji iza ovog projekta u ovaj je dio uključio publiku, koja je sudjelovala u dijeljenju znanja, davanju usluga. Netko je znao mnoštvo informacija o Mjesecu. Netko je bio odličan s kamerom. Netko je imao ideju kako bi izgledao svemirski brod da je kreiran u Indiji, Australiji. Netko je osmislio himnu nacista s Mjeseca, mnogi su odlučili biti statisti… I ostvarila se suradnja – zadatci su se dijelili publici.

Sve je moralo biti transparentno. Filmovi se inače snimaju u zatvorenim studijima, a publika ne zna što se događa iza vrata. Odlučili smo to promijeniti.

Što se može crowdsourcati? Timo je izdvojio nekoliko stvari: distribuirano računarstvo, filmovi, inovacije, operativni sustavi (Linux), edukacija (Khan academy…), kultura i povijest (internetska arhiva).

2. Crowdfunding

Da bi kampanja grupnog financiranja bila uspješna, treba mnogo na tome raditi. Treba imati dobar sadržaj, konstantno obavještavanje publike o novistima i jedinstvene beneficije za one koji podupiru projekt. U crowdfunding kampanju za drugi dio Željeznog neba, u kojemu je glavni negativac Hitler s vojskom dinosaura, stavljena je opcija da backera pojede dinosaur. Jedinstvena prilika. 🙂

3. Crowdinvesting

Mikroinvesticije dobar su način da se ljudi povežu s projektom, smatra Timo i dodaje:

Razlog zbog kojeg volim kreiranje filmova je pričanje priča. Možda je to luda priča, ali je priča. I svatko tko se uključi u nju može o njoj – pričati. Može reći: “Radim s nekim ludim Fincima koji prave film o nacistima s Mjeseca. Pomažem im u osmišljavanju svemirskih brodova!”

Nije li to priča koju biste i sami htjeli ispričati?

Ova tri načina dobra su i za uključivanje zajednice i za marketing/PR i za borbu protiv Hollywooda. Bez njih Iron Sky ne bi bio tu gdje jest i ne bi se upravo radilo na drugome dijelu.

Iron Sky: The Coming Race

Ako vam je parodiranje teorije o nacistima iz svemira nedovoljno, pripremite se na paradu teorija zavjera u drugom dijelu Željeznog neba, koji će svjetlost dana ugledati 2017. godine, također uz pomoć grupnog financiranja. Pridružite se borbi protiv Hitlera, njegove vojske dinosaura, ljudi-guštera, uživajte u Putinovom plesu i pratite kako će kršćanski Bog poprimiti starozavjetne odlike, odustati od mira i vratiti oganj i mač – odnosno, strojnicu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?