Iron Sky: Kako je snimljena komedija o nacistima s Mjeseca?

Iron Sky: Kako je snimljena znanstveno-fantastična komedija o nacistima s Mjeseca?

Ako niste gledali Željezno nebo iliti Iron Sky, vrijeme je da pogledate. Pronađite ga, ispecite kokice, isključite razum i uživajte u priči o nacistima koji su nakon Drugog svjetskog rata utekli na Mjesec, a sad su spremni da se vrate i pokore Zemlju. No, ono što je najzanimljivije, film je napravljen i postigao je vrlo dobar uspjeh uz pomoć zajednice - uz pomoć crowdsourcinga, crowdfundinga, crowdinvestinga.

Slika: Igor Milić
Slika: Igor Milić

Naći ćete u njemu parodiranje odnosa najjačih svjetskih sila, elemente steampunka, spektakularnu borba u svemiru, naciste koji 70 godina obitavaju na mračnoj strani Zemljinog satelita održavaju svoju rastuću zajednicu “čistom” te pripremaju ratni brod Götterdämmerung kako bi se njime vratili na Zemlju… Sve popraćeno zvucima slovenskog Laibacha.

Riječ je o finsko-australsko-njemačkom filmu za kojeg sam očekivala da će biti treš-zabavan – očekivanja su se ispunila, ali film je produkcijski bio daleko bolji no što sam očekivala (iako u službenim vodama nije baš dobio najbolje kritike). Taj je projekt, kao i njegov nastavak, financiran putem crowdfundinga, o čemu je na konferenciji Spark.me danas pričao njegov režiser Timo Vuorensola.

Timo je finski režiser, a na svom je prvom uratku, znanstveno-fantastičnoj komediji Star Wreck: In The Pirkinning, radio sedam godina. Film je preuzet osam milijuna puta putem torrenta. Iron Sky je osmišljen, što je vrlo finski, u sauni. Timo i njegovi prijatelji bili su švorc, nisu znali kako snimiti film, ali smatrali su da imaju dobru ideju. Bili su uporni, uspjeli su skupiti sredstva, ali to nije bilo dovoljno za kreiranje takve vrste filma. Odlučili su se na produciranje s publikom, uz pomoć crowdsourcinga, crowdfundinga i crowdinvestinga.

1. Crowdsourcing

Kreiranje filma ima svoje procese. Postoji kreator koji ima mnoštvo zadataka koji se podijele na ostatak tima. Tim koji stoji iza ovog projekta u ovaj je dio uključio publiku, koja je sudjelovala u dijeljenju znanja, davanju usluga. Netko je znao mnoštvo informacija o Mjesecu. Netko je bio odličan s kamerom. Netko je imao ideju kako bi izgledao svemirski brod da je kreiran u Indiji, Australiji. Netko je osmislio himnu nacista s Mjeseca, mnogi su odlučili biti statisti… I ostvarila se suradnja – zadatci su se dijelili publici.

Sve je moralo biti transparentno. Filmovi se inače snimaju u zatvorenim studijima, a publika ne zna što se događa iza vrata. Odlučili smo to promijeniti.

Što se može crowdsourcati? Timo je izdvojio nekoliko stvari: distribuirano računarstvo, filmovi, inovacije, operativni sustavi (Linux), edukacija (Khan academy…), kultura i povijest (internetska arhiva).

2. Crowdfunding

Da bi kampanja grupnog financiranja bila uspješna, treba mnogo na tome raditi. Treba imati dobar sadržaj, konstantno obavještavanje publike o novistima i jedinstvene beneficije za one koji podupiru projekt. U crowdfunding kampanju za drugi dio Željeznog neba, u kojemu je glavni negativac Hitler s vojskom dinosaura, stavljena je opcija da backera pojede dinosaur. Jedinstvena prilika. 🙂

3. Crowdinvesting

Mikroinvesticije dobar su način da se ljudi povežu s projektom, smatra Timo i dodaje:

Razlog zbog kojeg volim kreiranje filmova je pričanje priča. Možda je to luda priča, ali je priča. I svatko tko se uključi u nju može o njoj – pričati. Može reći: “Radim s nekim ludim Fincima koji prave film o nacistima s Mjeseca. Pomažem im u osmišljavanju svemirskih brodova!”

Nije li to priča koju biste i sami htjeli ispričati?

Ova tri načina dobra su i za uključivanje zajednice i za marketing/PR i za borbu protiv Hollywooda. Bez njih Iron Sky ne bi bio tu gdje jest i ne bi se upravo radilo na drugome dijelu.

Iron Sky: The Coming Race

Ako vam je parodiranje teorije o nacistima iz svemira nedovoljno, pripremite se na paradu teorija zavjera u drugom dijelu Željeznog neba, koji će svjetlost dana ugledati 2017. godine, također uz pomoć grupnog financiranja. Pridružite se borbi protiv Hitlera, njegove vojske dinosaura, ljudi-guštera, uživajte u Putinovom plesu i pratite kako će kršćanski Bog poprimiti starozavjetne odlike, odustati od mira i vratiti oganj i mač – odnosno, strojnicu.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.