Svijet bez (duhanskog) dima zahvaljujući tehnologiji? Da, ako pitate Philip Morris

Svijet bez (duhanskog) dima zahvaljujući tehnologiji? Da, ako pitate Philip Morris

Svijet bez dima, i to onog duhanskog? Ako pitate Philip Morris International, itekako je moguće, i to zahvaljujući ulaganjima u tehnologiju. Više o tome, rečeno je jučerašnjoj prezentaciji i druženju održanom u Dubravkinom putu.

Philip Morris International želi svijet bez duhanskog dima te ulaže značajna sredstva kako bi se to i ostvarilo. Naime, kompanija radi na uvođenju bezdimnih proizvoda, a na jučerašnjem druženju, naglasak je bio na IQOS-u. Riječ je o duhanskom proizvodu  kojega čini elektronski uređaj s duhanskim umetcima HEETS koji su posebno proizvedeni isključivo za korištenje s IQOS uređajem. Za razliku od klasične cigarete, nema izgaranja duhana već se on – zagrijava. Zašto je to važno?

Naime, duhan u cigareti gori na temperaturi većoj od 600°C pri čemu nastaje dim koji sadrži štetne kemikalije i spojeve. Budući da IQOS zagrijava duhan na manjim temperaturama, do 350°C, ne nastaje niti dim niti pepeo, a poradi niže temperature zagrijavanja, nastaje čak 90 do 95 posto manje štetnih spojeva u odnosu na štetne spojeve prisutne u dimu cigarete, objašnjavaju u Philip Morris Internationalu.

Inače, jedno konzumiranje IQOS-a odgovara prosječnom korištenju cigarete, nakon čega je vrijeme za novi duhanski umetak.

3,7 milijuna pušača ostavilo cigarete i prešlo na IQOS

Možda će se netko zapitati čemu sve ovo umjesto da pušači jednostavno prestanu pušiti, međutim podaci pokazuju da odgovor na pitanje nije jednostavan jer se cigarete konzumiraju unatoč zabranama pušenja u različitim prostorima, visokim cijenama i slično. Kako je rečeno jučer, u posljednjih deset godina PMI provodi intenzivna istraživanja vezana za razvoj proizvoda s potencijalnom smanjene štetnosti, a do sada su u to investirali čak 3 milijarde dolara.

Rezultat svih tih napora su, uz već spomenuti IQOS, još tri različite proizvodne platforme smanjenog rizika. Također, navodi se podatak kako je do danas 3,7 milijuna pušača prestalo pušiti te sada upotrebljavaju IQOS. Prema rezultatima znanstvenih studija, korištenje IQOS-u vjerojatno predstavlja manji rizik u usporedbi s onim prisutnim kod nastavka pušenja.

IQOS je prisutan već na 31 tržištu, uključujući susjednu nam Sloveniju i Srbiju, no ostaje otvoreno kada bismo mogli očekivati njegov dolazak u Hrvatsku.

Nijedna kompanija ne može bez ‘osluškivanja’ trendova i potrošača

Iako su za mene cigarete i duhanski proizvodi osobno veliki NO-NO, ako je ovo način da pušači zadrže naviku uživanja u duhanu, ali uz puno manje štete po zdravlje, tada pozdravljam što rade u PMI-ju. No, ovo je svakako i pokazatelj kako jedna kompanija, koliko god bila velika ili lider u industriji, ne može ‘ostati’ na mjestu već treba pratiti trendove, osluškivati želje potrošača i – prilagođavati im se uvođenjem novih (tehnoloških) rješenja.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.