Svijet bez (duhanskog) dima zahvaljujući tehnologiji? Da, ako pitate Philip Morris

Svijet bez (duhanskog) dima zahvaljujući tehnologiji? Da, ako pitate Philip Morris

Svijet bez dima, i to onog duhanskog? Ako pitate Philip Morris International, itekako je moguće, i to zahvaljujući ulaganjima u tehnologiju. Više o tome, rečeno je jučerašnjoj prezentaciji i druženju održanom u Dubravkinom putu.

Philip Morris International želi svijet bez duhanskog dima te ulaže značajna sredstva kako bi se to i ostvarilo. Naime, kompanija radi na uvođenju bezdimnih proizvoda, a na jučerašnjem druženju, naglasak je bio na IQOS-u. Riječ je o duhanskom proizvodu  kojega čini elektronski uređaj s duhanskim umetcima HEETS koji su posebno proizvedeni isključivo za korištenje s IQOS uređajem. Za razliku od klasične cigarete, nema izgaranja duhana već se on – zagrijava. Zašto je to važno?

Naime, duhan u cigareti gori na temperaturi većoj od 600°C pri čemu nastaje dim koji sadrži štetne kemikalije i spojeve. Budući da IQOS zagrijava duhan na manjim temperaturama, do 350°C, ne nastaje niti dim niti pepeo, a poradi niže temperature zagrijavanja, nastaje čak 90 do 95 posto manje štetnih spojeva u odnosu na štetne spojeve prisutne u dimu cigarete, objašnjavaju u Philip Morris Internationalu.

Inače, jedno konzumiranje IQOS-a odgovara prosječnom korištenju cigarete, nakon čega je vrijeme za novi duhanski umetak.

3,7 milijuna pušača ostavilo cigarete i prešlo na IQOS

Možda će se netko zapitati čemu sve ovo umjesto da pušači jednostavno prestanu pušiti, međutim podaci pokazuju da odgovor na pitanje nije jednostavan jer se cigarete konzumiraju unatoč zabranama pušenja u različitim prostorima, visokim cijenama i slično. Kako je rečeno jučer, u posljednjih deset godina PMI provodi intenzivna istraživanja vezana za razvoj proizvoda s potencijalnom smanjene štetnosti, a do sada su u to investirali čak 3 milijarde dolara.

Rezultat svih tih napora su, uz već spomenuti IQOS, još tri različite proizvodne platforme smanjenog rizika. Također, navodi se podatak kako je do danas 3,7 milijuna pušača prestalo pušiti te sada upotrebljavaju IQOS. Prema rezultatima znanstvenih studija, korištenje IQOS-u vjerojatno predstavlja manji rizik u usporedbi s onim prisutnim kod nastavka pušenja.

IQOS je prisutan već na 31 tržištu, uključujući susjednu nam Sloveniju i Srbiju, no ostaje otvoreno kada bismo mogli očekivati njegov dolazak u Hrvatsku.

Nijedna kompanija ne može bez ‘osluškivanja’ trendova i potrošača

Iako su za mene cigarete i duhanski proizvodi osobno veliki NO-NO, ako je ovo način da pušači zadrže naviku uživanja u duhanu, ali uz puno manje štete po zdravlje, tada pozdravljam što rade u PMI-ju. No, ovo je svakako i pokazatelj kako jedna kompanija, koliko god bila velika ili lider u industriji, ne može ‘ostati’ na mjestu već treba pratiti trendove, osluškivati želje potrošača i – prilagođavati im se uvođenjem novih (tehnoloških) rješenja.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.